un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

O anumită pereche de gene practic garantează că vei face Alzheimer

16 May 2024  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Cercetătorii au descoperit recent că cei care au două copii ale unei anumite gene vor face practic garantat Alzheimer la vârste mai înaintate.

Poate ați observat că pun destul de des linkuri despre Alzheimer în articolele de duminică. Este un subiect pe care îl urmăresc de câțiva ani. Din ce am înțeles eu, cercetările actuale se îndreaptă în două direcții: ce anume te face predispus la această afecțiune, de exemplu dacă este ceva genetic sau legat de factori de mediu; și cum afectează ea celulele creierului, prin ce mecanism produce degenerarea acestuia, depunerea de beta-amiloide șamd.

La nivel genetic, o mutație care te predispune la Alzheimer afectează gena APOE. Mutația în sine este numită APOE4.

Acum, genele sunt organizate pe perechi. Gena pereche este de obicei diferită. Indivizii care au ca pereche pentru o genă mutată APOE4 tot o genă mutată APOE4 (homozigot, adică) sunt foarte predispuși la Alzheimer și mai mult ca sigur vor dezvolta simptome după vârsta de 60 de ani.

 

Studiile de acest gen sunt utile. Înțelegerea felului în care corpul lucrează la nivel genetic și a cauzelor unei probleme sunt mereu un pas în față pentru soluționarea ei. Este un pas în față.

În același timp, însă, mă întreb ce simți dacă îți faci un test genetic și descoperi că ai o pereche de astfel de gene. Sau chiar și una. Personal nu cred că aș vrea să fac un astfel de test. În afara cazului în care să descoperă metode bune de prevenție a bolii și atunci este bine să știi că ai această predispoziție pentru a lua din timp măsuri (de exemplu regim sau un anumit stil de viață), aș prefera să nu știu ce ascunde codul genetic în particular pentru acest caz.

sursa.

asus s5507

    7 comentarii

  1. interesant subiect!
    exista teste de testare a genomului, au ajuns destul de ieftine și diferența dintre firmele care oferă acest serviciu pare destul de mare, unele testează 20% altele 50%.
    Am urmărit o perioada acest subiect, practic rezultatul este un fișier pe care îl poți incarca apoi în alte programe și vezi ce descoperiri au mai fost făcute, dacă laboratorul unde ai făcut testul nu oferă asta, sau serviciul este prea scump.

      (Citează)

  2. Am inteles ca cercetatorii au ajuns la concluzia ca e de preferat sa faci Parkinson decat Alzheimer. Adica mai bine sa versi jumate de pahar pana il duci la gura, decat sa uiti unde ai pus sticla.

      (Citează)

  3. Poti afla daca ai genele cu un simple test ADN, gen 23andme.
    Eu de ex am e3/e4, echivalent cu risc crescut.

      (Citează)

  4. “ce simți dacă îți faci un test genetic și descoperi că ai o pereche de astfel de gene. Sau chiar și una. Personal nu cred că aș vrea să fac un astfel de test”

    Eu as vrea, pentru ca am o bucata de informatie in plus, si am timp sa o procesez. Nu as vrea sa aflu pe la 60 de ani.
    As avea timp, de exemplu, sa imi fac un testament cat timp sunt lucid. Sau sa ma pregatesc cu instructiuni pentru ingrijitori, cand va fi nevoie. Sau sa aplic si sa stau la coada la o clinica de sinucideri asistate, pentru cand lucrurile devin nasoale rau. Sau sa i-o trag lu vecina cat inca mai tin minte… dintr-astea. Multe

      (Citează)

    • Hai sa nu ne… pe noi. Sunt zilnic pacienti carora medicii le mai dau 3 luni de trait si peste doi ani vin la control. Si acum 150 de ani, medicina credea ca le stie pe toate.

        (Citează)

  5. Unde pot face un astfel de test în România? Eventual dacă știți și numele lui.
    Mulțumesc!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus