un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Apple a lansat noile iPad Air și iPad Pro, iar o configurație cu de toate costă aproape 3.700 euro

8 May 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

Apple a introdus noi iPad-uri Air și Pro. Ambele par upgrade-uri generaționale bune, în special Pro-ul. Noul iPad Pro este, în mod paradoxal, mai ușor și mai subțire decât modelul numit… Air, iar în interior are noul chipset M4.

Noua generație de Apple Silicon este deci lansată acum odată cu iPad Pro, nu cu un Mac. Tot ca noutate este introdus și un stylus mult mai complex. Așezați-vă pe ceva înainte să citiți prețurile.

IPAD AIR

Air este disponibil acum în două dimensiuni, adică 11 și 13 inci. De ce vrea lumea tablete așa de mari? Nu știu. Mi-ar fi plăcut să văd un model de 9 inci, în special după ce iPad Mini nu a mai fost upgradat de aproape 3 ani.

Chipsetul de pe Air urcă la M2. Cred că puteau folosi și un M3, dar Apple probabil a preferat o diferență și mai mare față de modelul iPad Pro. Stocarea este și ea dublată, iPad Air începe acum de la 128 GB.

Camera frontală este acum amplasată pe latura mare a tabletei, o poziție mult mai bună pentru apeluri video. Pe spate se află o cameră de 12 megapixeli. Are Wi-Fi 6e sau 5G și suportă noul Apple Pencil Pro.

Varianta de 13 inci are 6,1 mm grosime și 627 grame. Rețineți cifrele pentru capitolul următor. Partea slabă, cel puțin așa mi se pare mie, este că ecranul este în continuare un LCD cu luminozitate maximă de 500 și respectiv 600 nits.

Oricum, iPad Air se așază fix la mijloc între iPad-urile mari. Ai practic iPad Gen 10 (acum mai ieftin) pentru, în principal, entertainment, social media, light work, apoi aceste iPad Air pe care poți lucra și ceva mult mai serios precum editare video, audio, foto etc, și iPad Pro pentru când vrei o tabletă de top.

Prețuri iPad Air 11 inci: 699 euro pentru 128 GB, 829 euro pentru 256 GB, 1.079 euro penrtu 512 GB, 1.329 euro pentru 1 TB cu Wi-Fi. Adăugați încă 170 de euro la fiecare pentru a avea și 5G.

Prețuri iPad Air 13 inci: 949 euro pentru 128 GB, apoi 1.079 euro, 1.329 euro și respectiv 1.579 euro. Upgrade-ul la 5G costă tot 170 de euro.

Se lansează pe 15 mai.

IPAD PRO

Această generație de iPad Pro vine cu 3 mari îmbunătățiri și toate trei mă fac dornic să o văd.

Prima: este foarte subțire. Varianta de 11 inci are 5,3 mm, iar cea de 13 inci are chiar 5,1 mm, fiind cel mai subțire produs lansat de Apple până acum. În special pe un ecran așa de mare probabil că se simte în mână ca o foiță, dar prezentarea Apple s-a jurat că este rezistentă.

Ca greutate, noul iPad Pro cântărește 444 de grame (11 inci) și 579 grame (13 inci), ambele valori sub cele ale tabletei iPad Air!

A doua îmbunătățire: ecranul este un OLED cu strat dublu de pixeli. Practic sunt două paneluri OLED suprapuse pentru luminozitate mai mare, ecran numit Tandem OLED, care ajunge la 1000 nits luminozitate uzuală și 1600 nits peak. Are refresh înalt, culori extraordinare, HDR de calitate. Apple îi spune Ultra Retina XDR.

Abia aștept să-l văd. Presimt că mă voi oftica pentru că nu am astfel de ecran pe dispozitivele mele. După cum sună tehnologia aceasta cu două straturi OLED suprapuse, probabil este cel mai bun ecran de pe un laptop sau tabletă în acest moment în piață.

În stil pur Apple, iPad Pro beneficiază de un tratament al ecranului numit nano-texture care elimină foarte mult reflexiile ambientale ale luminii — dar doar pe variantele de 1 TB și 2 TB stocare internă și contra-cost suplimentar!

Pe celelalte nu, de parcă stocarea internă ar avea vreo legătură cu sticla ecranului. Apple vrea să iei varianta de 1 TB și să mai dai și 130 de euro pe asta.

A treia îmbunătățire: noua generație de chipseturi, numită desigur M4, este lansată pe aceste iPad Pro. Este mai rapid decât M3, dar voi aștepta benchmark-urile ca să vedem cu cât mai rapid. Sunt curios cum stă cu răcirea pe o tabletă de doar 5,1 mm grosime.

Chipsetul, spune Apple, este capabil inclusiv de ray tracing performant ca o consolă de jocuri, așa că iPad Pro de fapt este și o consolă portabilă de jocuri. Nu sunt multe disponibile, dar cele care sunt (Diablo, Death Stranding etc) rulează foarte bine.

Prețuri iPad Pro 11 inci: 1.199 euro pentru 256 GB, 1.449 euro pentru 512 GB, 1.929 euro pentru 1 TB și 2.409 euro pentru 2 TB.

Vrei nano-textured glass pe variantele de 1 sau 2 TB? Atunci adaugi 130 de euro la preț, care devine devine 2.059 euro și respectiv 2.539 euro.

Oh hai! Vrei și 5G pe tabletă, nu doar Wi-Fi? Adaugă 250 de euro la orice preț de mai sus pentru upgrade! Varianta de bază costă 1.449 euro cu 5G.

Prețuri iPad Pro 13 inci: 1.549 euro pentru 256 GB, apoi 1.799 euro, 2.279 euro și respectiv 2.759 euro. Adăugați 250 de euro pentru 5G pe oricare dintre ele și 130 de euro pentru tratamentul anti-glare pe variantele de 1 TB și 2TB.

Se lansează pe 15 mai. Ca să recapitulăm, un iPad Pro de 13 inci de 1 TB, cu 5G și tratament anti-glare costă 2.659 euro.

NOUL CHIPSET M4

Nu s-au dat multe detalii tehnice. M4 are un CPU cu 10 nuclee, 4 performante și 6 eficiente. Apple spune că este cu 50% mai performant decât M2.

Pe partea de GPU, are 10 nuclee care suportă și ray tracing pentru gaming. Performanța este de 4 ori mai mare decât pe un M2.

Un nou NPU este desigur mai performant și poate efectua tot felul de sarcini complexe mai rapid. Apple a mai spus și că M4 poate oferi aceeași performanță ca M2, dar cu jumătate din putere, fiind deci un chipset mult mai eficient. Este construit în 3 nm, apropo.

Problema la astfel de prezentări Apple este că ei nu zic în ce benchmark sau în ce condiții obțin acele sporuri de performanță. Va trebui să așteptăm lansarea oficială pe piață și review-uri și teste uzuale de benchmark pentru a vedea exact sporul de performanță al M4 față de generațiile anterioare.

Oricum, faptul că M4 se lansează din nou la doar câteva luni de M3 (toamna 2023) îmi dă din nou senzația că Apple grăbește prea mult generațiile. Nu că ar fi asta o problemă, dar dacă tocmai ai cumpărat un produs cu M3 la bord, poate simți că ai luat țeapă.

Părerea mea este că primele generații Apple Silicon au fost atât de performante față de procesoarele Intel sau de Apple Bionic încât următoarele, M2 și M3, nu s-au vândut la fel de bine. Apple “arde” rapid niște niveluri și pentru a da impresia unui posesor de M1 că ar fi cazul să facă un upgrade pentru că, iată, deja s-a ajuns la M4. În realitate, benchmark-urile și consumul energetic vor spune cum stau lucrurile în realitate.

PENCIL PRO

Nu mă așteptam să zic asta, dar mi-a plăcut tot ce-am auzit despre noul stylus numit Pencil Pro.

Are un senzor de presiune pe el, așa că reacționează la strângerea în degete. Are și vibrator, așa că oferă feedback haptic când îl strângi, când iei un obiect ca să-l tragi pe ecran și în alte situații (no pun intended).

Are și senzor de poziție și detectează când îl rotești, așa că poate roti și pe ecran orientarea unui brush sau un obiect pe care tocmai îl tragi pe acolo când proiectezi haine într-un birou vesel și nonconformist precum în reclame.

A devenit, practic, un stylus foarte complex, ba chiar integrează și Find My pentru a fi ușor de găsit prin casă dacă-l pierzi. Deși se numește Pro, este compatibil și cu iPad Air.

Disponibil pe 15 mai pentru 149 de euro.

ALTE NOUTĂȚI

Au arătat diverse aplicații pentru iPad Pro. Mi-a plăcut una care îți permite să scanezi mai frumos documente pentru că detectează atunci când tu sau mâna ta ține umbră unei pagini pe care vrei să o fotografiezi. Mie mi se întâmplă foarte des problema aceasta (și nu mereu pentru că am nasul mare).

Tableta compensează umbra prin aprinderea flash-ului la putere mică, ia mai multe cadre, le compune, obține un document iluminat uniform. Funcția aceasta este integrată la nivelul camerei foto, deci va fi automat utilizată și de aplicații 3rd party, că fiecare scanează cu ce vrea.

O tastatură nouă Magic Keyboard for Pro are acum și taste function. Trackpad-ul său are feedback haptic. Este din aluminiu. Tot mult costă, adică 349 euro pentru 11 inci și 399 euro pentru 13 inci.

iPad 9 iese din gamă, dar iPad 10 se ieftinește un pic și îi ia locul.

Există o aplicație Final Cut Camera cu care tableta poate monitoriza live ce filmează până la 4 iPhone-uri, deși nu văd cine ar vrea asta dincolo de demo-uri tehnice sau proiecte special filmate cu iPhone-ul.

Per total, un refresh bun al gamei, dar în stilul Apple cu prețuri mari de start și salturi mari de preț pentru modelele cu stocare superioară sau conectivitate 5G. Mă enervează că statul anti-reflectiv superior nano-texture este pus doar pe iPad Pro de 1 TB și 2 TB, o încercare clară de upselling, dar așa este la Apple.

Apple a spus că jumătate dintre clienții de iPad Pro optează pentru varianta de 13 inci. Să zicem că vrei un iPad Pro de 13 inci, 2 TB stocare pentru că instalezi programe mari și te joci cu fișiere foto sau video mari, 5G și tratament anti-glare. Te costă 3.139 euro. Mai pui și tastatura nouă și se fac 3.538 euro, iar cu un Pencil Pro ai ajuns la 3.687 euro. Cam 18.400 de lei. Nice!

asus s5507

    25 comentarii

  1. Prevăd același succesuri (?) ca la vânzările de căști vision pro. Se vor vinde tabletele ca pâinea caldă.

      (Citează)

    • Spre surprinderea ta, vânzările de tablete sunt în creștere, iar iPad e no.1

        (Citează)

    • @ionică, incerci sa argumentezi ca vanzarile Apple de tablete vor merge bine si ne arati o statistica din care rezulta ca vanzarile lor au scazut in Q1 2024 cu 13,9% fata de Q1 2023.

      Este ceva ce-mi scapa? Analizez eu gresit tabelul ala de pe site-ul tau?

        (Citează)

    • @Andrei G: Iti scapa faptul ca afirmatiile din enuntul lui Ionica sunt corecte. Vanzarile de tablete au crescut (+1% Q1 24 vs Q1 23) si ca Apple e no 1 vanzator de tablete cu 36%, aproape dublu decat urmatorul clasat in ultimul Q. Dar tu observi doar ca Apple a pierdut share.

        (Citează)

    • @ipo, dar nu a zis nimeni nimic legat de vanzarile de tablete la nivel mondial. Pur si simplu de la @g3#, din care rezulta ca tabletele Apple fiind foarte scumpe nu se vor vinde, la fel cum nu s-au vandut nici castile Vision Pro.

      Acum, ce legatura este intre asta si faptul ca vanzarile de tablete (in special cele Huawei) au crescut? Nu vorbim de un produs Apple?

      Da, Apple este inca pe primul loc la vanzari de tablete, dar in scadere. Sa inteleg ca motivul pentru aceasta scadere este ca nu aveau modele suficient de performante? Sau ce concluzie putem trage?

      Raspunsul lui @ionică este ca si cum eu as spune ca razboiul din Ucraina nu s-a terminat. Este o afirmatie adevarata, dar din care nu poti trage nici o concluzie legata de succesul unor tablete care pot ajunge la peste 3500 euro.

        (Citează)

    • Andrei G: Este ceva ce-mi scapa? Analizez eu gresit tabelul ala de pe site-ul tau?

      Ce zice el este că vânzările de tablete au crescut, adică există cerere mai mare pentru astfel de dispozitive. Sunt puține comparat cu telefoanele sau laptopurile, dar este clar că au domeniul lor.

      Faptul că vânzările Apple au scăzut nu mi se pare foarte relevant. Au scăzut pentru că era așteptat acest refresh, au scăzut pentru că cele existente în Q1 în piață erau vechi etc. Pot fi multe motive.

      Faptul că Apple vinde de două ori mai multe tablete decât următorul din clasament, deși ele costă foarte mult, mi se pare o reușită a companiei. Mi se pare și vina Google, care a neglijat Android-ul pentru tablete și nu s-a ocupat să existe aplicații capabile pentru tablete, în timp ce Apple le-a făcut utile și pentru productivitate, nu doar entertainment.

        (Citează)

    • @nwradu, deci sa inteleg ca vanzarile Apple sunt in scadere fata de anul trecut pentru ca era nevoie de un refresh al gamei de tablete. Si ca acum, cand au scos niste modele care in medie sunt duble ca pret, o sa urmeze trendul la nivel global si o sa creasca. Corect?

      Pot sa plec de la premiza ca ideea de mai sus este corecta. Dar nu inteleg cum deducem acest lucru dintr-un tabel in care se observa ca vanzarile Apple sunt in scadere.
      Si cei care sunt in crestere sunt Huawei, care vand tablete care costa mai putin de jumatate fata de modelele Apple.

        (Citează)

  2. L-au facut mai subtire pt ca au micsorat bateria.
    Au scos si una dintre camere.
    Nu mai vine cu incarcator in cutie.
    Tastatura si creionul vechi nu functioneaza cu noile ipad-uri, trebuie sa-ti cumperi cele noi.
    Le-au scumpit.
    Practic, dpmdv, tot ce au incercat sa faca, e mai multi bani. Practic noul ipad nu face absolut nimic nou fata de cel vechi.
    Nu au adus nicio imbunatatire la ipados, deci puteau pune si un procesor de 100 mai rapid ca nu te ajuta la nimic inafara de marketing.
    De aceeasi bani poti sa-ti iei un macbook pro care e altceva.

      (Citează)

    • Da, aia cu stylusul este mârlănie specifică Apple. “Am mutat camera pe laterală și Pencil-ul vechi nu se mai poate încărca acolo”. Păi bine, fă-l să se încarce pe laterala mică acum, în locul camerei. Sau în altă parte.

      Procesorul nou te ajută la jocuri. Văd că trag mai tare cu gamingul pe iPad, dar doar pe chipseturi M. Mai lansează și aplicații mai avansate, iar dacă adaugi și funcții AI de foto-video, ai nevoie de chipset bun. Nu-i aia problema. Problema mea cu iPadOS este că e prea rigid, nu-l pot configura cum vreau eu cu widgeturi și pictograme puse după plac.

      Calin: De aceeasi bani poti sa-ti iei un macbook pro care e altceva.

      Asta nu e chiar așa. Adică îți iei MBP, nu zic nu, dar tabletele se adresează altui profil de cumpărător. Este omul care preferă să stea tolănit sau să ia doar tableta cu el într-un weekend, că poate are și niște treabă, dar nu cât să care laptopul cu el. Până la urmă, cel mai mic MBP este de 3 ori mai greu.

      Eu am mers în 2 deplasări în aprilie și în ambele mi-am luat iPad Mini și o tastatură pliabilă pe care o am de 10 ani, plus mouse-ul de la laptop. A fost suficient pentru câteva zile, scris știri, trimis niște emailuri șamd. Ăla este profilul cumpărătorului de iPad, iar Apple îi pune hardware tot mai puternic pentru a crește mulțime de potențiali cumpărători ce-ar putea fi convinși.

        (Citează)

    • Da, clar are sens sa bagi 2000+ euro intr-o tableta cu care sa scrii/citesti stiri cateva zile in deplasari.

        (Citează)

  3. Dati-mi voie sa ma felicit ca am luat ipadul 9 cu 1700 de lei si e foarte bun.

      (Citează)

  4. Ross Young a spus că este surprins să vadă că iPad Pro este atât de ieftin având în vedere cât de scump este display-ul și procesorul. Tot el a spus și:

    iPad Pro: “First OLED tablets with LTPO, first OLED tablets with a tandem stack, matte nano-texture display, brightest and longest life OLEDs in tablets, lightest and thinnest OLEDs tablets as well due to glass thinning and TFE”.

      (Citează)

  5. ionică: creștere

    Văd că ne place să citim doar ce ne convine: creșterea anuală fiind de -14% la Apple ’23-’24.
    https://www.shacknews.com/article/139755/iphone-sales-q2-2204
    De aia au si scos 110 miliarde in actiuni la bataie.

      (Citează)

  6. Discuțiile astea și mirarea e pentru că vorbesc despre iPad Pro fix ăia care nu folosesc așa ceva (că n-au pentru ce). Normal că pui în coș ce te taie capul și iese 18 mii de lei și vai, șoc și groază, dar dacă compari cu un Wacom Mobile Studio 13, care e între 10 și 14 mii de lei dacă îl găsești, e o afacere mult mai bună ce oferă Apple (și mai are și o treime din greutate). Plus că trebuie 2TB pentru că „instalezi programe mari”, deși ai suport pentru a lucra de pe stocare externă – că oricum nu ține nimeni atâta material foto-video doar pe un dispozitiv mobil.

    Nici comparațiile cu MacBook-ul nu-și au rost pentru că sunt alte dispozitive, alt OS. Nu te obligă nimeni să iei tastatură și Pencil, nu e obligatoriu să arate ca un laptop. Sigur că te joci cu fișiere video mari, are tot sensul din lume să te chinui pe 13 inch.

    Nu am o problemă cu Radu, zice și el ca și restul review-erilor. Sunt mulți mai mari ca el (The Verge de exemplu) care încă n-au înțeles la ce sunt bune tabletele astea în afară de „content consumption, email and light browsing”.

      (Citează)

    • dam167: n-au înțeles la ce sunt bune tabletele astea

      am versiunea anterioara (cu m2) si raportez ca sta in sertar foarte mare parte din timp.
      ma steptam sa imi fie de folos in fluxul de lucru, dar pur si simplu nu am reusit sa ii gasesc locul ala care sa imi faca munca mai buna sau mai usoara.
      evident, asta e cazul meu, nu generalizez,
      dar chiar sunt curios cum folositi voi tabletele de felul asta (poate imi scapa ceva relevannt).

        (Citează)

    • E personal nu folosesc, prefer oricând un laptop, dar văd că e nelipsită pentru cei ce fac grafică – și ăia nici nu se plâng de preț. Pentru desen, colorat, anumite chestii vectoriale sau dacă vrei să umbli după tine cu un portofoliu, nici nu văd altă variantă.

      Sau pentru tot ce înseamnă notițe, scheme și în general informații on the go la fel, având în vedere aplicațiile disponibile, mi se pare cea mai bună variantă – aici n-ai nevoie de Pro, de exemplu.

      Doar că asta nu înseamnă că e utilă fiecărui individ, eu pentru notițe folosesc hârtia și fac poze pe care le păstrez în Notes. Dar la mine sunt puține, pentru o idee sau 2-3 scheme pe zi nu mi se justifică o tabletă. Nici artiști n-or fi așa mulți, dar e mai ușor să ai imagini de referință, schițe și materiale de genul pe o tabletă decât pe un laptop. Sau pentru muncă de documentare și notițe, e mai ușor să folosești o tabletă prin avioane decât un laptop.

      Asta cu artiștii n-am inventat-o, am și eu pe cineva în familie și toate discuțiile legate de tablori sau imagini de referință erau pe un iPad.

        (Citează)

    • dam167: notițe, scheme și în general informații on the go

      la asta m-am gandit cand am cumparat-o, dar nu pot sa trec peste feelingul de pencil pe ecran vs pix / stilou pe hartie.

        (Citează)

    • dam167: Nu am o problemă cu Radu, zice și el ca și restul review-erilor. Sunt mulți mai mari ca el (The Verge de exemplu) care încă n-au înțeles la ce sunt bune tabletele astea în afară de „content consumption, email and light browsing”.

      Eu am zis că-i scumpă, nu că n-ar avea cine să o cumpere și de ce. Ăia care își iau iPad Pro de 1 TB știu deja la ce le trebuie și la ce este bun.

        (Citează)

    • john2381: dar chiar sunt curios cum folositi voi tabletele de felul asta (poate imi scapa ceva relevannt).

      Eu citesc mult pe tabletă, de asta am vrut să fie mică și ușoară.
      O iau cu mine în deplasări scurte (1-2 nopți), că pot lucra de pe ea articole mai simple (să faci galerii mari foto, cu crop și resize, nu prea e posibil pe tablete/telefoane, deși investighez acum Photomator), pot răspunde la emailuri, pot emite o factură dacă vrea cineva urgent ceva.
      Uneori mă uit la Formula 1 pe tabletă, dacă este la o oră incomodă. Ecran mai mare decât pe telefon, mai comod decât pe laptop. Este utilă și pe avion, pe offline content, din același motiv.

      Astea sunt însă aplicații simple și de asta am luat Mini. Un iPad 9 le-ar rezolva de asemenea pe toate. Dacă aș face și editare foto-video de urgență mare (gen ești influencer sau jurnalist și folosești pe loc CapCut sau Final Cut, nu aștepți să ajungi la PC-ul de acasă) sau aș călători des sau aș lucra în domenii legate de design/proiectare, probabil aș lua o tabletă mai puternică.

        (Citează)

  7. Tot fara aplicatie pentru Instagram? Tot fara libertatea de a aseza icon-urile unde vreau eu pe ecran? Tot obligat sa caut aplicatiile in folderele in care a decis Apple ca trebuie sa fie impartite?

    A, nu? Gunoi. Scump, dar gunoi.

      (Citează)

    • De Instagram nu cred că-i pasă lui Apple așa tare. Ei vând tabletele astea pentru productivitate. Dacă vrei să stai pe canapea și sa te uiți la femei pe Insta, îți iei iPad 9.
      Cât despre restul, după cum observă Apple din statistici și analytics de utilizare și vânzări, nu este un dealbreaker. Când jumătate dintre cumpărătorii de iPad Pro aleg diagonala mai mare, deci dau și mai mulți bani pe tabletă, cred că au trecut de mult peste faptul că nu poți aranja pictogramele.

      Și pe mine mă deranjează că nu le pot aranja cum vreau eu, dar mi-am luat iPad Mini oricum. Degeaba mă lasă Android să pun pictogramele jos, dacă nu am tablete pe care să fac asta și nici aplicatii utile pentru ele după aceea. Până și un lucru banal de genul să dai copy paste la un URL în browser și apoi să-i dai Paste în articolul cu știri din WordPress este mult mai simplu de făcut pe iPadOS decât pe Android.

        (Citează)

    • nwradu: nu este un dealbreaker.

      asta pentru ca au un mare avantaj: procesoarele si implicit autonomia bateriei.
      eu pentru asta am trecut la apple (dupa multi ani de linux in pricipal si andriod).
      pretul sa zicem ca nu e nemultumirea principala (laptopurile precedente depaseau costul unui mac),
      dar ma lovesc acum de tot felul de piedici stupide care aveau rezolvari normale si banale pe linux / windows / android.
      da, fiecare in parte e marunta, dar impresia totala aduna destula nemultumire.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus