un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Două echipe au împărțit premiul de 500.000 de euro în finala Innovation Labs

31 May 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Am fost la finala Innovation Labs. Și în acest an a fost un eveniment dual, întâi un Startup Fair în care mai multe echipe își prezentau proiectele ca la o expoziție, în holul Aulei Magna din Politehnică, înainte de a începe marea finală, la care a fost prezent inclusiv ambasadoarea SUA în România.

Am văzut în acest an o maturizare excelentă a ideilor startup-urilor prezente în Innovation Labs. Mi s-a părut o varietate mare a proiectelor, cu soluții pentru probleme din mult mai multe domenii decât vezi de obicei.

Înainte de a vă spune despre proiectele premiate, iată câteva care mi-au atras mie atenția.

IXARIA: un configurator 3D de mobilă. Proiectul lor permite oricărui comerciant de mobilă să-și instaleze rapid în site un configurator 3D de mobilă. Pot prelua fișierele direct din softul de producție, iar configuratorul este asemănător unuia auto, poți schimba culori, adăuga sau scoate module șamd.

Mi se pare o idee bună pentru creșterea vânzărilor online ale micilor comercianți de mobilă. Când clientul poate face de acasă exact canapeaua de dimensiuni potrivite și în culoarea pe care o vrea, o poate și comanda online sau măcar accelera pașii pentru un contract.

BRINY: un aparat de aerosoli salini la tine acasă. Briny vine de la brine, saramură, deci bănuiesc că se pronunță brainii. Este un aparat în care pui sare (o poți cumpăra de la ei) și îți generează aerosoli salini. Aveau și un prototip de aparat, arăta ca un difuzor Bang & Olufsen sau ceva de genul acesta.

Aveau și chimist în echipă, iar echipamentul este, în esență, unul medical. Poate că vă întrebați de ce ar fi nevoie de un astfel de aparat. Și totuși, eu știu două saline care funcționează în București, camere cu sare și aerosoli în care te poți duce să stai pentru că îți fac bine, și știu de ele de la persoane care chiar fac asta. Poate că vă întrebați de ce știu astfel de persoane. Pentru că așa este viața, îți aduce în cale de toate.

DISPATCHER 365: un dispecer virtual pentru transportul rutier de marfă. Oamenii care mi-au prezentat proiectul păreau că se pricep la piață și la nevoie camionagiilor sau mai degrabă la nevoile companiilor care îi angajează.

Softul lor încearcă să eficientizeze transportul pentru ca șoferii să conducă numărul maxim de ore admis prin lege, să consume mai puțin combustibil, să alimenteze de unde este mai ieftin șamd. Spuneau că deja au un client care testează totul și sper să prindă și mai mulți.

VISIONTRIX: un proiect care folosește realitatea augmentată pentru a ajuta tehnicienii să faca mentenanță sau service în parcuri fotovoltaice.

Soluția era demonstrată cu o cască Microsoft Hololens. Tehnicianului care intra în parcul fotovoltaic îi apăreau suprapuse indicații pentru a ajunge la locul potrivit, apoi urma o verificare de siguranță, i se arăta unde sa desfacă un tablou electric, ce să demonteze, ce să măsoare și cu ce aparat, totul într-o interfață care îi permitea și să bifeze diverse opțiuni.

Este o modalitate ușoară de a pregăti mai rapid tehnicieni de intervenție. Culmea este că acum vreo 4-5 ani am văzut ceva similar la Enel, cu instrucțiuni AR suprapuse exact peste cablurile și siguranțele la care se intervenea șamd.

Cei de la VisionTrix spun însă că soluția lor este gândită special pentru parcuri fotovoltaice. S-au deschis foarte mult în România și nevoia de mentenanță și service va fi mare. Să pregătești rapid oameni noi sau să micșorezi timpul de intervenție va fi mereu un deziderat al companiilor.

 

Acum premiile. Innovation Labs Grand Prize a fost câștigat de echipa RHYTHM TOUCH. Produsul lor este o brățară care convertește muzica în vibrații, permițând astfel persoanelor cu deficiențe de auz să simtă ritmul muzicii. Asta deschide multe posibilități, în special pentru participarea la diverse evenimente.

Best Product a fost luat de echipa SEEDPODS. Proiectul lor folosește o dronă pentru a împăduri suprafețe întinse de teren, la pachet cu o analiză a condițiilor de mediu pentru a adapta totul cât mai bine la acel teren.

Imaginea de mai jos arată foarte bine produsul lor. Vedeți acolo drona și proiectilele pe care le poate lansa. Acele “bombe” conțin semințele. Se vede în lumină și cum arată totul.

Best Emerging Start-up a mers la SWIFTSIGHT. Proiectul face analiză video, camerele de supraveghere devenind și senzori ce pot detecta comportament anormal, preîntâmpinând astfel diverse probleme de securitate.

Premiul acordat de public s-a dus la PHOTON SPARK. Soluția lor vrea să eficientizeze crearea și întreținerea serverelor de gaming, ușurând munca dezvoltatorilor de jocuri cu o platformă unificată, care le rezolvă mai multe probleme într-un singur loc.

Noutatea mare (foarte mare) în acest an fost însă investiția de 500.000 de euro pe care a acordat-o Early Game Ventures. Foarte mulți bani, genul de investiție ce poate schimba total viața unui start-up.

Două echipe au împărțit acest premiu. ZERO CODE a primit 350.000 de euro, iar PENTEST COPILOT restul de 150.000 de euro.

Zero Code dezvoltă un instrument de analiză pentru a descoperi vulnerabilități software. Se adresează companiilor și instituțiilor de stat pentru a-și securiza suplimentar serverele și produsele.

Pentest Copilot, un proiect făcut integral de liceeni, apropo, vine cu o abordare complementară. Pentest vine de la penetration testing, se referă tot la cybersecurity în cele din urmă. Partea de copilot vine de la faptul că proiectul în sine folosește un AI pentru a scrie rapoarte mai ușor de înțeles, bazat pe rezultatele unei analize de pentesting.

Proiectul lor se poate integra direct cu instrumente populare din domeniu, precum suita Burp sau Ward. Rapoartele generate de Pentest Copilot sunt mai ușor de înțeles și de citit de manageri cu putere de decizie, așază lucrurile în ordinea importanței și asistă la rezolvarea problemelor existente.

Sper să folosească banii cu succes pentru dezvoltarea proiectelor și transformarea lor într-o afacere viabilă.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Cate echipe au impartit echipa?

      (Citează)

    • Deci in titlu scrie clar ca 2 echipe au impartit echipa, apoi scrie si in text acelasi lucru, iar urmatoarea ta intrebare e cate echipe au impartit echipa?
      2 ÎN PLM !!!

        (Citează)

    • Daca 2 echipe au impartit 1 echipa, cate echipe sunt in total?

        (Citează)

    • Blackskull: Deci in titlu scrie clar ca 2 echipe au impartit echipa, apoi scrie si in text acelasi lucru, iar urmatoarea ta intrebare e cate echipe au impartit echipa?

      Alo, în text nu cred că este vreo greșeală, doar în titlu. Nu?!

        (Citează)

  2. și premiul cine l-a primit? :)

      (Citează)

  3. Amuzant titlu

      (Citează)

  4. avand in vedere ca Radu nu prea mai trece prin incinta, sunt curios cine scrie totusi articolele. cu atat mai mult cu cat sunt si scrise cu erori si nu sunt corectate.

      (Citează)

  5. Radu s-a apucat sa desfaca premiile de la Finestore.

      (Citează)

  6. Ce de-a hateri pe aici, nu-i nici 15:45 și a fost deja corectat titlul.

      (Citează)

  7. Dragut, dar par cam inutile proiectele, in sensul ca deja s-au facut de altii si se aplica la scara deja comerciala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus