un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

O mișcare inedită: Luca îți dă și discount dacă plătești covrigii cu cardul

27 May 2024  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Covrigăriile Luca au de câteva săptămâni o campanie mare pentru a încuraja plata cu cardul. Sunt printre puținii comercianți care fac asta și cred că singurul pe care-l știu eu care chiar dă 5% discount dacă plătești cu cardul.

Mai iau uneori covrigi de la ei. Eu unul am plătit dintotdeauna cu cardul. Din ce am văzut eu, cam jumătate dintre oameni plăteau cu cardul. După ce a început campania lor, chiar am primit și 5% discount.

Și mă gândeam de ce ar face lanțul Luca asta. De ce ar încuraja oamenii să plătească folosind cardul bancar, care atrage niște mici taxe bancare, ceea ce le micșorează și mai mult din profitul făcut la un covrig de 2,5 lei sau la o felie de pizza?

Am câteva teorii. Principalul avantaj al plății cu cardul este că numărul de clienți serviți per oră crește. Să zicem că este oră de vârf și deja sunt 10-15 oameni la coadă, cum se întâmplă des aici la Șincai. Dacă ai doi clienți care plătesc cash și trebuie să le numeri restul, în timpul acesta se mai așază încă 5 oameni la coadă. Ai acum o coadă și mai mare. Alți potențiali clienți văd acea coadă mare și decid să nu se mai așeze și ei, că n-au atâta timp de pierdut. Per total, deci, pierzi niște clienți.

Am stat odată la Luca și un bărbat în fața mea a cumpărat un covrig și o merdenea și a plătit cu o bancnotă de 100 de lei. Angajata de la casă i-a scos întâi restul în bancnote de 10 și 5 lei, apoi s-a scuzat că trebuie să-i dea și câteva monede de 50 de bani până la 100 de lei, apoi a numărat încă o dată bancnotele scoase din casa de marcat înainte de a i le înmâna. A durat vreo 30 de secunde toată scena.

Prin comparație, la plata cu cardul de obicei eu dau cu telefonul pe POS în timp ce vânzătorul îmi împachetează covrigul. Aștept să apară mesajul de tranzacție aprobată pe ecran și ne salutăm de la revedere, nu mai aștept bonuri că n-am ce face cu ele. Este mult mai rapid.

Și cred că mai sunt și alte avantaje. La Luca de la Șincai o fi volum de vânzare mai mare pentru că sunt doi angajați în față, unul pune produsele în pungi în timp ce altul tastează pe casa de marcat și încasează banii. Sunt sigur că or fi și puncte de lucru mai mici cu un singur angajat la vânzare, care întâi împachetează produse și apoi scoate mănușa (dacă folosește) ca să ia banii șamd, ceea ce crește timpul petrecut de client la casă. Cu cardul se simplifică totul.

Poate fi și din cauză că Luca folosește mulți muncitori străini. La Șincai sunt câțiva indieni sau pakistanezi. Unul era chiar la vânzare și învățase destul de bine româna, chiar puteai schimba câte o vorbă sau glumă cu el. În alte părți, însă, ar putea fi mai simplu să îi ajuți să opereze plățile cu cardul decât cash cu bancnote pe care poate nu le cunosc bine.

Oricum, îndrăzneață mișcarea. Sper să fie o inspirație pentru mai mulți comercianți, măcar de același tip.

Cred că am exagerat un pic numindu-le covrigăriile Luca. Dacă mă iau după ce cumpără lumea de obicei când stau eu la coadă, este pizzeria Luca.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Cred ca tine de managementul cash-ului.
    Acum ANAF nu mai lasă o persoană juridică să aiba la sfârșitul zilei în “casă” mai mult de 50.000 lei. La control îți confiscă 20 sau 25% din ceea ce a depășit plafonul.
    La ora cand termina programul nu prea poti sa depui banii in banca.

      (Citează)

    • Excesul de numerar trebuie depus in maxim 2 zile lucratoare la banca, nu conteaza ora la care termina cineva programul.
      Problema de fapt e ca trebuie manipulat cashul, ceea ce poate fi complicat, scump si riscant.
      Comisionanele alea de plata cu cardul pot fi mai mici decat costul cu cashul.

        (Citează)

  2. Comision negociat cu bancile la volum de tranzactii
    Costuri mai mici cu manipularea si transportul cash ului.
    Cel mai probabil

      (Citează)

  3. O complici. Pur și simplu se fură banii. 😁

      (Citează)

    • Cel mai pertinent raspuns! La cati angajati au nu e nicio problema sa duca banii la banca la sfarsitul zilei, iar negocierea cu banca: come on..sa piarda banca 5% procente ( + comisioanele de tranzactie), doar ca ai rulaj?

      In Romania se fura la greu ca vanzator, barman .. patronii preferand sa declare si sa plateasca taxe, in loc sa lase loc de furat.

        (Citează)

  4. Dau sa iau un Luca traditional, in statie la 300 vizavi de Domenii. Dureaza, dureaza, vine autobuzul. Renunt la covrig si ma urc. 2 lei 50 pierduti de luca, 6 lei castigati de patiseria din Amzei.

      (Citează)

  5. lp:
    Cred ca tine de managementul cash-ului.
    Acum ANAF nu mai lasă o persoană juridică să aiba la sfârșitul zilei în “casă” mai mult de 50.000 lei. La control îți confiscă 20 sau 25% din ceea ce a depășit plafonul.
    La ora cand termina programul nu prea poti sa depui banii in banca.

    Poți să depui bani cu cardul direct la bancomatele care acceptă și depuneri, nu doar extrageri.

      (Citează)

    • În teorie se poate, practic este foarte greu din mai multe cauze:
      nu toate băncile au bancomate în care poți depune banii,
      nu toate punctele de lucru ale companiilor au bănci în apropiere,
      nu poți trimite un angajat la 9-10 seara cu o pungă de bani în care sunt încasările de peste zi la bancomat să le depună, puțini angajați sunt cei care își asuma riscul să plece în pungă cu o sumă mare de bani fără pază. Dacă rămâi fără ei, pe lângă pagubă îți iei și amendă ca nu respecți condițiile speciale pentru transport valori,
      procesul de depunere bani în bancomate este greoi: majoritatea bancomatelor au rată mare de respingere a bancnotelor din diferite motive (bancnote murdare, lipite, lipite între ele, rupte etc.). Să depui 10-20 mii lei în bancnote mici la bancomat îți poate lua și jumătate de oră – nu poți să bagi mai mult de 100 bancnote odată.

        (Citează)

    • Poti sa depui de 1 leu si 50 bani ?

        (Citează)

    • @Ionut cei de 50 de bani si 10 banii ii duci la Kaufland la automatul de sortare, iti da bon si cumperi faina pentru ziua urmatoare :)

        (Citează)

    • O vezi pe Getuta de la Covrigarie ca are card de firma si se duce sa depuna banii la bancomat? Pe bune?
      Nu mai plimba nimeni banii in punga pana la banca (nici nu cred ca e legal), sunt firme care se ocupa de gestiunea de numerar (contra cost).

        (Citează)

  6. Acuma , nu stiu cum functioneaza covrigariile, daca toate sunt o franciza sau nu, dar comisionul la banca e de 0,7%…
    La o suma de 120000 Ron/luna incasare strict POS , platesti un comision de 840 lei .
    Daca toate Luca sunt sub aceeasi umbrela, doar in Bucuresti find 30 de puncte de lucru , rezulta cam un comision de 25200 .Asta maxim , daca doar 5000 Ron / faci incasari pe zi. Dar nu am date reale sa vad daca e ok calculul
    SIncer, faci ceva cost saving, daca mergi pe POS

      (Citează)

  7. Am citit o parte din articol sa vad daca gasesc, ‘ne plac covrigii de la Luca’. Ca poate si la covrigi sunt aceleasi gusturi. :)

      (Citează)

  8. Covrigariile astea se fac ca uita ca au scumpit covrigii cand s-a dublat pretul la energie si la faina iar dupa revenirea cat de cat a costurilor pretul a ramas la fel. Asa ca nu le plang de mila in niciun caz. Motivul ptr care fac asta legat de plata cu cardull este mai mult ca sigur scurtarea timpului unei tranzactiui si implicit cresterea volumului, asa cum a spus si Radu.
    Legat de plata cu cardul insa, noi romanii avem o foarte mare problema, cel putin in zona Moldovei, de unde sunt si eu si vorbesc in cunostinta de cauza. Extrem de multi isi scot toti banii de la bancomat in ziua de salariu. De pensionari nu mai vorbesc. Ca au auzit ei ca banca le fura banii si le monitorizeaza toate tranzactiile. Vad asta tot timpul la cozile de la supermarket, cumpara de sute de lei, scot portofelul plin de bancnote dupa care incepe scobirea dupa marunt, gen dati-mi doi lei sa va dau zece.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus