►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Știu că foarte mulți preferă telefoanele Pixel. Sunt făcute de Google, au un soft curat, primesc și update-uri destul de rapid, deși asta începe să nu mai conteze așa mult.
Problema este următoarea. Principala piață pentru Google Pixel este în SUA, iar acolo, în trimestrul întâi, Pixel a avut sub 2% cotă de piață în vânzări:
Apple este constant în cota de piață. Samsung a crescut mult YoY și a făcut-o fără seria A, apropo. A55 nu se lansează în SUA, iar A35 s-a lansat în trimestrul 2, deci nu intră în statisticile acestea. Creșterea Samsung în SUA este doar meritul lui S24 Ultra și a restului seriei. Motorola a crescut un procent.
Google Pixel, din ce se vede acolo cu verde, a scăzut de la 2% spre 1,5%. În trimestrul 4 din 2023, Pixel avea 3% din piață.
Și, ca să privim imaginea de ansamblu, trebuie spus că Google Pixel a încheiat anul 2023 cu cea mai mare cotă de piață de până acum, adică o medie de 4,6%. Dacă asta este media, însă, înseamnă că a fost un declin semnificativ în trimestrul 4 din 2023, dacă atunci cota de piață a fost de 3%, și asta deși Pixel 8 și 8 Pro au fost lansate în acea perioadă.
(Pe blog aici, apropo, Pixel are 0,7% din accesările pe 2023.)
După cum spune numele, sunt a 8-a generație de telefoane Pixel și totuși Google se luptă să le treacă de o cotă de piață de 3-5% într-un trimestru bun, 1,5% într-unul prost. Telefoanele au camere foto foarte bune, software curat, design inedit sau măcar unic și sunt produse de una dintre cele mai bogate companii din IT, direct implicată în Android.
Totuși, după 8 generații, nu vor să scoată capul mai răsărit în lume nici măcar pe piața americană, unde au o situație foarte privilegiată, fiind ferite de concurența altor companii precum Xiaomi, Oppo sau Honor, care nu se vând în SUA. Pliabilul Pixel Fold n-a rupt piața. Noul Pixel 8a, lansat de curând, este numit the best mid-range și apreciat în toate review-urile, dar pun pariu că nu va schimba lucrurile pentru că nici generațiile anterioare nu au făcut-o.
Și sunt curios cât timp mai vrea Google să stea într-un business care probabil nu produce prea mulți bani. IDC estimează că Pixel 7 s-a vândut în jur de 10 milioane de unități. Să zicem 50 de dolari profit per unitate, deși mi se pare mult. Este deci un business de 500 de milioane de dolari profit într-o companie care face 20 de miliarde de dolari profit anual. Dar repet, m-ar mira să facă așa mult profit per unitate. Ar putea fi mai mic sau chiar pe pierdere.
Întrebarea este cât mai ține asta. Google are o istorie lungă de închis proiecte, chiar și pe unele profitabile, câtă vreme nu erau foarte populare. S-ar putea spune că seria Pixel trage în sus vânzările de Android, dar cu acea cotă de piață, cât să le tragă? S-ar putea spune că este un teren de testare pentru noi tehnologii AI, dar cu acea cotă de piață, câți le testează de fapt?
Mai degrabă pare că seria Pixel este acolo pentru ca Google să se laude cu noi tehnologii AI și mobile pentru că, dacă nu le demonstrează ei undeva, nu ar avea cine. Nici un alt producător nu se grăbește să implementeze tehnologiile AI de la Google.
Îmi plac foarte mult idei precum acel Best Take pentru fotografii de grup sau un Google Assistant tunat la maxim, dar se pare că foarte puțini oameni au considerat astfel de funcții la fel de utile. Despre funcții de răspuns automat prezentate acum câțiva ani nu mai zic.
În plus, faptul că Pixel se vinde oficial în puține țări (la noi nu; un parteneriat anunțat cu Vodafone la nivelul Europei nu s-a concretizat și pentru România) nu ajută, nici faptul că prețurile sunt mai mari decât pare rezonabil, în opinia mea.
Pur și simplu mă tem că Google va renunța într-o zi la ele. Cred că ar fi făcut-o de mult, dar se teme de fapt de reacția publicului.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
38 comentarii
14/05/2024 la 7:20 AM
De abia de la seria 6 au inceput sa faca marketing. Pana atunci chiar a fost ceva ‘experimental’ pentru ei fiind implicati mai mult pe partea software si aproape zero pe partea hardware.
Probabil ei vad seria Pixel ca o unealta pentru a face mai cunoscut business-ul Google beyond motorul de cautare de care stie toata lumea.
Silviu P(Citează)
14/05/2024 la 7:22 AM
De câteva luni am și eu primul Pixel, un 7a. Pentru cât a costat, e ok, pentru experiență overall decizia e luată, e ultimul Pixel pe care-l mai cumpăr.
Cipper(Citează)
14/05/2024 la 9:03 AM
7a si la mine. Sunt dezamagit: are lag cand caut o fotografie, nu stie sa aleaga automat intre flash sau folosirea night mode. Doar night mode este foarte eficient, dar nu face alte lucruri simple pe care le-am intalnit la alti producatori. Ma bate gandul sa il vand
kilroy(Citează)
14/05/2024 la 9:44 AM
Este pentru prima data cand aud de la posesori de telefoane Pixel ca acestea au si probleme, mai ales pe partea de lag.
Pana acum, pe oricine intrebam, spunea ca merge perfect si este cel mai fluent telefon de pe piata.
Andrei G(Citează)
14/05/2024 la 12:57 PM
@ andrei g – pai si radu zice de Galaxy a35 ca e fluent, deci nu prea are rost sa luam in considerare astfel de opinii.
GabrielG(Citează)
14/05/2024 la 7:31 AM
Ce te nemultumeste la el?
Silviu P(Citează)
14/05/2024 la 10:26 AM
Senzorul de amprentă e hit and miss. Aș zice că merge 7 din 10 încercări.
Butoanele de navigație uneori dispar.
Pe Android Auto partea de butoane de meniu e unresponsive.
Știam că nu are fast charge dar după ce te obișnuiești câțiva ani acum mi se pare că durează prea mult o încărcare.
Mulțumit sunt doar de poze care ies ok.
Cipper(Citează)
14/05/2024 la 7:34 AM
Eu am un pixel 6a și îmi place. E mic, rapid, face poze excelente. Eu sper să continue și să deschidă și magazinul oficial în România.
Em(Citează)
14/05/2024 la 8:04 AM
De ce ai vrea ca una dintre companiile implicate în dezvoltarea sistemului de operare sa se bage tare și pe partea de hardware? Nu ne ajunge monopolul?
Și de ce ai zice ca eșecul unui produs este definit prin cota de piață? Ferrari cât are cotă de piață? Poate e profitabil pentru acționari așa cum e, nu neapărat în bani.
nashu_mare(Citează)
14/05/2024 la 8:05 AM
Nu stiu cand va decide, dar orice esec al Google ma bucura maxim.
Andrei(Citează)
14/05/2024 la 8:54 AM
La un moment dat Google oferea stocare nelimitata pentru pixel … cred ca daca ar fi continuat, era un factor decisiv pentru multa lume.
the_real_blue(Citează)
14/05/2024 la 9:00 AM
Pixel în sine nu este un eșec, strategia de marking a lui Google este. Google nu știe să fie o companie hardware, își tratează clienții cu kuru iar fiecare telefon Pixel pare a fi doar un deadline împlinit decât o strategie pe termen lung.
Am avut o perioadă Pixel 6a acum 1 – 2 ani și era un fiasco total să îl folosești în România: nu se putea conecta la rețelele 5G iar VoLTE și VoWiFi nu erau disponibile, Google și operatorii de rețele mobile pasând responsabilitatea între ei. Bine, în primul rând Pixel 6a nu se vindea oficial în România așadar poate că era absurd să ai asemenea pretenții, însă era hilar cum chinezării ieftine precum Xiaomi sau OPPO stăteau mai bine ca prezență în țara ta din UE decât ditamai Google.
ov1d1u(Citează)
14/05/2024 la 9:04 AM
S-a dat drumul la 5G si la VOWIFI. Zici asta de parca in Romania am avea 5G real si ar fi o mare diferenta de viteza. Cat la suta din utilizatori folosesc serviciile astea cat sa conteze? Singura problema majora e garantia.
Silviu P(Citează)
14/05/2024 la 9:10 AM
S-a dat drumul, dar pe vremea aia nu era. Și nici un motiv bun să nu fie nu exista.
E o diferență de viteză la 5G, chiar dacă e o implementare non-standalone, plus că ai avantajul că încă nu sunt atât de aglomerate benzile 5G. Dacă ție nu ți se pare util lucrul ăsta, nu înseamnă că pentru alții nu e. Hai să nu o dăm pe o atitudine gen “why would you want to do that?”.
ov1d1u(Citează)
14/05/2024 la 9:11 AM
Nu cred ca am mai folosit flash de vreo 4 ani.Cel putin modele PRO nu mai au nevoie doar sa fie intuneric bezna.
Silviu P(Citează)
14/05/2024 la 9:13 AM
Pai tu ai nevoie dar din 100 utlizatori cati folosesc asta? maxim 5. De aia zic ca utilizatorul average nu are nevoie de asa ceva si nu conteaza pentru el.
Silviu P(Citează)
14/05/2024 la 9:47 AM
Din cate se vede, utilizatorul average nu foloseste telefoane Pixel.
Chiar si aici, pe blogul lui Radu, unde probabil sunt mai multi cititori tehnici decat media din Romania, doar 0,7% dintre accesari sunt de pe Pixel.
Andrei G(Citează)
14/05/2024 la 9:13 AM
Seria Pixel este acolo pentru că Google vrea să dezvolte Android-ul pe un hardware care le aparține, iar Android-ul este deja un proiect extrem de important.
Înainte exista seria Nexus pentru asta, în stilul Google s-a renunțat la această serie în favoarea hardware-ului propriu (Pixel).
Dacă renunță la Pixel la un moment dat (căci curând nu o vor face) este posibil să vedem din nou ceva similar seriei Nexus sau Android One, adică tot telefoane cu Android curat controlat de Google, ceea ce definește practic Pixel-ul.
Lucian(Citează)
14/05/2024 la 9:23 AM
Google nu are notorietatea Apple – cand a facut Marques blind test la camere, a castigat Pixel 7a. Daca se vedea marca, nu mai castiga ever. Pe Google nu ii intereseaza partea hardware la nivel de volume – au o crestere constanta, dar mica. Android este mult mai ok in ultimii ani si tind sa cred ca o contribuie o are si gama Pixel.
Silviu(Citează)
14/05/2024 la 9:40 AM
posesor de pixel 4a aici, am rămas cu el pentru că e mic și curat. merge f bine, iar noile pixeluri sunt niste palete care nu îmi plac deloc.
Tano(Citează)
14/05/2024 la 9:51 AM
De la Pixel 6 încoace au introdus chipul Titan, care le-a transformat în cele mai sigure dispozitive de larg consum. Și culmea, cu GrapheneOS pe ele, devin cele mai bune telefoane de-googled. Asta ca o ironie, dar tot win-win este pentru cei care au făcut trecerea.
GuestStar(Citează)
14/05/2024 la 10:03 AM
Am avut Pixel 3, apoi dupa ceva damage la iesirea dintr-un club Pixel 5 si de vreo luna Pixel 8 Pro. Toate de pe Gray si second hand market.
Am avut inainte LG si vreo 3 luni un Samsung S23 Ultra, pe care nu il consider reliable pe partea de foto, cea care ma intereseaza. Cu pixel line sunt convins ca atunci cand apas pe buton 99% din fotografii sunt excelente.
Doar pe Pixel 8 am 5G, VoLTE si VoWifi, dar nu e problema, cel putin pe VDF vitezele sunt similare cu 4G. Storage nelimitat pt fotografii am rezolvat transferand automat pozele pe Pixel 5 asa ca sunt multumit de workaround-ul asta. Cel putin de deseara in Keynote-ul de la Google https://io.google/2024/ ar trebui sa lanseze store-ul si pe RO si sa avem oficial telefoane, asa ca piata se extinde atunci cand Google chiar vrea asta.
Iar daca o sa decida Google ca nu va mai investi in Pixel (desi de pe seria 8 incolo promit 8 ani de software update) vedem mai departe ce se intampla, dar sunt destul de sigur ca nu se va intampla curand asta.
geooo(Citează)
14/05/2024 la 10:47 AM
Dacă ar fi contat cota de piață, nu am mai fi avut Pixel-uri acum, Google ar fi renunțat o dată cu ultimul Nexus. E mai simplu de atât, Pixel-urile există pentru a arăta producătorilor cum vede Google un telefon Android, din toate punctele de vedere.
Nu e deloc rău că Google mai vrea Pixel-uri, dar ar fi rău dacă Pixel-urile s-ar vinde cel mai mult. Cred că nu am mai avea atât de multe inovații din partea Google dacă Pixel ar fi pe primul loc. Așa cum a zis și Nashul, nu vrem ca Google să aibă monopol și pe partea de hardware, deja controlează sistemul de operare.
Mihai(Citează)
14/05/2024 la 11:26 AM
nu ai tu idee cât contează. Aia 5 useri de 5G(heavy data user) fac in așa fel încât rețeaua 4G sa aibă o disponibilitate mai buna (degrevează 4G-ul) pentru restul populației care se mulțumește cu servicii basic.
Bogdan(Citează)
14/05/2024 la 11:34 AM
Am pixeluri de nuscati ani, nexus-uri inainte de ele. Is ok daca nu iei varful de gama. Calitate/pret zic. Au inceput sa le cam scumpeasca insa. 300-400 € e ok, 900 nu.
Asta de il am acum e ultimul, dar nu din cauza de hardware, am jurat ca nu mai iau cand l-am schimbat ultima data. Procesul de schimbat telefonul pe Android e moartea pasiunii. De aia si amanam cat puteam sa schimb telefonul.
add(Citează)
14/05/2024 la 11:58 AM
E o platforma hardware de dezvoltare pentru Google.
Nu se luptă câtuși de puțin. De unde poți cumpăra Pixel din România? Pixel 8 se vinde în 22 de țări din lume.
Pixel Fold in 4.
https://support.google.com/store/answer/2462844?hl=en
Oricine vrea un Pixel din orice altă țară, trebuie să și-l procure pe canale neoficiale cu riscuri.
Nu prea le pasă, clienții lor sunt oameni cu venituri mari , până în 45 de ani , de regulă bărbați ( poți vedea asta de la forma telefonului la features si design in general ), tech savvy, preocupati de software si securitate informatica.
Vezi GrapheneOS dedicat pentru telefonul ăsta? Mai stii vreun alt telefon de nișă așa redusă pentru care să se fi creat un sistem de operare special ? Mai știu eu Sony – Sail OS ( care e un gunoi, că adusei vorba).
Fac eforturi de marketing în câteva țări – am văzut reclame și campanii de marketing extinse în UK, câteva reclame în Germania. În Japonia sunt înnebuniți după el. Japonezii fiind mai atipici ( inteligenti), cumpără și ei Apple, dar al doilea cel mai vândut telefon e Sharp, iar Pixel e aproape la egalitate, au depășit Samsung.
Catalinx(Citează)
14/05/2024 la 12:54 PM
Dupa multi ani de Huawei si Samsung am trecut la un Pixel 8 Pro. Telefonul este excelent dar nu perfect, cu niste compromisuri acceptabile pentru mine.
Cautam un telefon flagship, cu camere foto foarte bune, cu ecran mare (exclus telefoane sub 6.5 inch) si plat (exclus ecran curbat).
Iphone 14/15 Pro Max – exclus din cauza OS-ul Apple, lipsa unor aplicatii, lipsa aplicatiilor din surse alternative, navigarea prin gesturi si pretul.
Mi-ar fi placut mai mult S23/S24 Ultra. Dar… S23 Ultra are ecran curbat iar S24 Ultra, desi nu mai are ecran curbat are un ecran sters si prost, mult sub S23 Ultra. Plus pretul, nejustificat de mare.
Ce imi lipseste cel mai mult pe Pixel – Phone Link-ul din Windows. Puteam rula pe PC diverse aplicatii din Samsung si mergeau ok. La fel, puteam folosi Samsung DEX, dar integrarea cu Phone Link mi se parea mai buna.
Acum, pe Pixel, Phone Link este inutil, nu mai pot rula plicatii, doar am acces la fotografii, contacte si sms-uri.
vio(Citează)
15/05/2024 la 8:30 AM
“lipsa unor aplicatii, lipsa aplicatiilor din surse alternative”
Partea a 2-a a devenit falsa din pacate. Acum poti sa instalezi de unde ai tu chef. In schimb sunt curios ce aplicații nu găsești alternative pe iOS?
Dan(Citează)
14/05/2024 la 2:59 PM
Se fac eforturi de marketing și tocmai s-a făcut extindere in Polonia și Cehia, o data cu lansarea 8a. Dacă aveți Pixel și aveți probleme, mă ajuta dacă îmi spuneți exact ce fel de probleme, model, ce build number aveți și cum reproduceți problema:)
Stay close, changes in progress:)
JoDo(Citează)
14/05/2024 la 8:28 PM
Am un pixel 3a, merge in continuare, bateria tine peste o zi. Pt chestii uzuale e perfect. A costat 350 euro. Am incercat pixel mai nou, mi se pare prea mare. Din pacate nu exista telefoane bune cu ecran sub 6 inchi la pret mid range. Il tin pe asta pana moare
Marius(Citează)
14/05/2024 la 8:59 PM
Eu cred ca greseala Google a fost sa treaca de la Nexus la Pixel. Telefoanele Nexus au fost mult mai bune la vremea lor întrucât aveau în spate producători cu experiență și cu posibilități de service(LG, HTC, etc). Cred ca soluția este să revină la parteneriate cu diferite branduri pt a lansa telefoane cu software curat.
Dan(Citează)
14/05/2024 la 10:42 PM
Alt posesor de Pixel 4a aici. E mic si bun. Voi cumpara tot Pixel cand imi voi schimba telefonul, ramane de vazut ce model.
XYZ(Citează)
14/05/2024 la 11:56 PM
Nu era vorba ca Pixel 8a se lanseaza si in Romania prin Orange / Vodafone ? Era un zvon care a circulat pe alte site-uri de “specialitate”.
Iosif(Citează)
15/05/2024 la 3:15 PM
Salutare, sunt posesor de telefoane Google de pe vremea gamei Nexus. Pana acum le-am avut pe toate pana la Pixel 6a. Anul trecut m-am decis sa schimb, ma saturasem de forma telefoanelor Pixel si am trecut pe Nothing Phone 2. A fost o alegere grea, nu as fi trecut pe iOS, Samsung nu imi place (telefoane bune de altfel :)). Cred ca telefoanele Pixel bat competitia la ce poate face camera video, pretul (cu conditia sa nu le iei la lansare), software. Daca ar disparea, ar ramane un gol pentru utilizatorii ce aprecieaza aspectele de mai sus.
Cristian(Citează)
15/05/2024 la 6:44 PM
Pixel 8 după multe altele luate, începând cu Nexus.
Le iau și pe următoarele, da clasa la oricare telefon cu Android dpmdv. Am avut și Oneplus, Samsung, etc.
Întodeauna mă întorc la Pixel.
8-ul e aproape perfect dpmdv.
ZuLu(Citează)
18/05/2024 la 1:43 AM
am luat un pixel 7 pro second hand cu 370$ in stare “ca nou” (MSRP 899$)
circle to search e foarte tare, chiar folositor in diverse situatii (ex. traducere rapida meniu in alta limba in ceva aplicatie de reduceri la restaurante)
magic eraser e hit or miss dar isi face treaba dupa mai multe incercari
sper sa apara si celalalte functii care acum sunt doar pe 8
overall super multumit, camera telefoto cu zoom optic 5x e fenomenala
k(Citează)
20/05/2024 la 4:48 PM
Si eu rulez Pixel 4a de aproape 3 ani si merge foarte bine, face poze incredibile, nu stiu de unde tot hate-ul asta, probabil pentru ultimele modele aparute au crescut si standardele, pentru ca sunt destul de scumpe pentru ce ofera. Merita la reducere, de exemplu cum a fost Pixel 8 in jur de 650 euro acum cateva luni.
fur(Citează)
27/06/2024 la 9:48 AM
Am trecut in 2021 pe Pixel, atunci modelul 5a 5G (adus din SUA). Anul acesta am facut upgrade la Pixel 8 si pot sa declar ca sunt telefoane foarte bune! Bateria nu exceleaza (exceptie 5a 5G, care era de aproape 2 zile), dar rezista foarte usor 1 zi (sotia are un Pixel 7 cu baterie tot asa de 1 zi), updateuri la timp, camera excelenta in toate situatiile, sunet f bun si un soft simplu, curat si fara bloatware. Per total foarte multumit, pentru mine camera e #1 si la categoria de pret nu exista ceva mai bun, indiferent daca vorbim de seria a din gama Pixel sau cele mai high-end (fara categoria Pro, ca nu am folosit)!
Referitor la market share – telefoanele Pixel pe 2023 in SUA au avut 4,6% din totalul pietei (in conditiile in care piata in SUA a scazut fata de 2023 cu 14%, Google creste vanzarile cu 1%, fiind singurul producator de telefoane pe Android cu crestere in SUA + nu a avut atat de mult market share ever in SUA – pana acum), o crestere fata de 3,6% din 2022. Un trend ce se poate observa si in alte zone/ piete gen Japonia, unde de la 1,5% in 2022, telefoanele Pixel au ajuns la 10,7% in 2023, o crestere semnificativa (527%). Overall poate ca la nivel global nu prea are market share, dar daca ne uitam in cate state se vinde in mod oficial (30, pana acum), nici nu ma mir. La nivel global poate se observa o scadere in numarul de unitati vandute de Google, dar la incasari vorbim de o crestere 36%, datorita modelelor flagship vandute de Google.
Strategiile Google – Lansarea Pixel 6 în 2021 a marcat o schimbare în strategia Google Pixel. A trecut de la simpla prezentare a capabilităților Android la concurența activă pentru cota de piață. La nivel global ramane la 1% tocmai pentru ca nu e vandut oficial in mai multe state. Cu toate acestea, Google Pixel continuă să atragă atenția industriei prin lansările sale de produse, extinderea prezenței geografice, diversificarea în noi categorii de dispozitive și țintirea de noi segmente de utilizatori finali. Acest lucru subliniază angajamentul Google de a câștiga o cotă de piață într-o piață competitivă. Vedem ce ne rezerva viitorul, acum in august apar 4 modele noi din seria 9 cu un AI rafinat si la anul vine si seria 10 (2025) cu SoC schimbat si produs de tsmc, ceea ce va duce la o crestere de viteza si de eficienta energetica, Tensorul actual, nu e cel mai okay (se vede si productia de Soc al Samsung, care e relansata cu investitii masive).
Robert(Citează)