un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de mai 2024

30 May 2024  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

Luna aceasta a fost una de stagnare — până când NVIDIA a anunțat venituri cu 262% mai mari year over year pe trimestrul 1. Asta a tras toată piața în sus. Mă întreb și eu oare până când.

BURSĂ

Situația mea la zi în eToro este următoarea:

  • o săptămână: +1,2%
  • o lună: +6,7%
  • 3 luni: +8,3%
  • 6 luni: +23,5%
  • 12 luni: +30%
  • YTD: +16,2%

Green across the board, cum s-ar spune. Sunt profitabil pe următoarele dețineri: Semtech, NVIDIA, Meta, TSMC, ASML, Intuitive Surgical, Visa, Mastercard, Google, Eli Lilly, Novo Nordisk, Amazon, Microsoft, Berkshire Hathaway, Pepsi, Moderna, Liberty Media Formula One, Apple, McDonald’s, IBM.

Imediat sub linie se află Adobe, care altădată stătea mai bine.

Vedeta lunii a fost NVIDIA. De exemplu, acțiunile lor au crescut cu 20% doar în ultima săptămână. După rezultate financiare excelente, acțiunile au trecut de 1000 usd bucata și s-au păstrat deasupra acestui prag. De fapt, acum sunt pe la 1.170 usd, iar unii analiști spun că ar putea ajunge și la 1.400 usd.

Problema este când se va opri această creștere. Cu prima ocazie când NVIDIA va anunța vânzări sub estimări, când va anunța o scădere a ritmului de creștere, se va decreta sfârșitul erei AI-ului și va urma o cădere semnificativă a acțiunilor de tehnologie.

În ultima lună, eu am cumpărat IBM, care părea la un moment de minim, apoi Novo Nordisk și Eli Lilly, pe fondul unor știri bune despre creșterea vânzărilor de medicamente de-ale lor. Cred că vor fi viitoarele vedete și vor crește constant în viitor, cel puțin încă o vreme. Am cumpărat și un pic de NVIDIA, să fie.

Apple a mai fost o surpriză plăcută în ultima lună, crescând de la 170 la 190 usd.

O situația proastă a lovit compania UiPath, care a raportat venituri sub așteptări și acțiunile lor au scăzut 30% în noaptea aceasta, după închiderea bursei din NY. Au închis la 18,3 usd, after-hours s-au dus la 12,5 usd. Daniel Dines a anunțat că preia din nou șefia companiei, după ce CEO-ul Robert Enslin și-a dat demisia.

Nu este o veste bună pentru UiPath și nici pentru acțiunile pe care le dețin eu acolo. Valoarea lor este departe de IPO-ul de acum câțiva ani. Cred că pur și simplu partea de Process Automation clasică a căzut într-un con de umbră pe fondul creșterii AI-urilor, care pot automatiza prin alte metode diverse procese din companii.

O dovadă a cât de bine au mers acțiunile de tehnologie în această lună este că NASDAQ100 a ajuns la un maxim de 18.948 usd în această lună, după ce parcă abia ce ziceam că a trecut de pragul record de 18.000 usd. În curând probabil va cădea și cel de 19.000 usd. Și evoluția SP500 a fost similară.

Iată evoluția principalelor companii din SP500:

Și indicele Fear & Greed a trecut de la teamă spre neutru și poate va merge iar pe creștere.

Bursa românească

Nimic semnificativ, listarea Premier Energy fiind știrea cea mai importantă. NN Pensii a investit semnificativ acolo 136 milioane de lei, deținând acum 5,6% din companie.

Digi a scăzut un pic după ce a anunțat că va prelua Telekom Mobile, probabil și pentru că acționarii ar fi dorit profit, nu cheltuieli pentru investiții, dar asta e viața.

CRIPTO

Un ETF bazat pe Ethereum este pe cale să fie aprobat sau a fost deja aprobat, ceea ce a dus la o creștere a acestei monede.

Graficele nu diferă mult, dar se vede unde ETH a mișcat diferit de BTC. De remarcat că Ethereum s-a apropiat de 3.900 usd cu această ocazie, chiar dacă acum a scăzut un pic și se învârte pe la 3.700 usd.

Capitalizarea de piață a tuturor criptomonedelor a crescut, depășind luna aceasta pragul de 2,5 mii de miliarde de dolari.

CoinMarketCap face și un indice fear & greed și acesta arată că s-a trecut de la neutru la greed. Fear este când lumea vinde de teamă că urmează o cădere. Greed este când mai degrabă se cumpără criptomonede cu încredere pentru viitor, iar extreme greed deja semnalizează că urmează o posibilă corecție după vânzări pentru a scoate profit.

Nu mai intru în detalii despre fonduri și imobiliare în această lună pentru că nu sunt multe de zis. Fondurile au urmat bursa cu o ușoară creștere. Imobiliarele n-au dat nici un semn de redresare, dobânzile sunt tot mari, apartamente se vând în continuare.

    7 comentarii

  1. Un sfat cât se poate de prietenesc, pentru tine cat și pt alți utilizatori de eToro: mutati-va la un BROKER serios :) nu va jucați asa cu banii voștri, indiferent cati ar fi. Da, stiu; sunt “bani de seminte”, dar asa funcționează și pacanelele la inceput: “doar de distracție”

      (Citează)

  2. CP:
    Un sfat cât se poate de prietenesc, pentru tine cat și pt alți utilizatori de eToro: mutati-va la un BROKER serios :) nu va jucați asa cu banii voștri, indiferent cati ar fi. Da, stiu; sunt “bani de seminte”, dar asa funcționează și pacanelele la inceput: “doar de distracție”

    Un broker serios fiind?

      (Citează)

    • Nu voi nominaliza vreun broker anume, insa ar fi bine ca acel broker sa fie supravegheat si autorizat. Spre exemplu pt Romania iti poti alege un broker de pe lista brokerilor autorizati de pe site-ul ASF sau BVB (da, stiu; bla-bla-bla-ul despre ASF; dar totusi…)

      Oamenii fac confuzia intre un broker si un fintech. Nu zic ca nu poti castiga bani cu eToro, pentru ca si eu personal am castigat, insa e destul de riscant ‘jocul’ cu eToro, in aceste conditii.

        (Citează)

    • Interactive brokers, cel mai vechi broker european

        (Citează)

    • Pentru incredere, istorie, siguranta IBKR dar are ceva comisioane vs etoro / trading 212 / xtb etc.
      Pentru unul autorizat intern – XTB dar nu are un portofoliu atat de variat. Partea buna e ca o sa ai comision zero la orice depunere / retragere / tranzactie.

        (Citează)

  3. CP:
    Nu voi nominaliza vreun broker anume, insa ar fi bine ca acel broker sa fie supravegheat si autorizat. Spre exemplu pt Romania iti poti alege un broker de pe lista brokerilor autorizati de pe site-ul ASF sau BVB (da, stiu; bla-bla-bla-ul despre ASF; dar totusi…)

    Cu ce e mai sigur, mai supravegheat si autorizat un broker in Romania decat eToro?
    Crezi ca sunt mai mari sansele sa iti recuperezi banii de la un broker autorizat in Romania daca acesta da faliment, decat la eToro? doar 2 cuvinte: City si Euroins :)

      (Citează)

  4. Cristian: Cu ce e mai sigur, mai supravegheat si autorizat un broker in Romania decat eToro?
    Crezi ca sunt mai mari sansele sa iti recuperezi banii de la un broker autorizat in Romania daca acesta da faliment, decat la eToro? doar 2 cuvinte: City si Euroins :)

    Faci o foarte-foarte-foarte mare confuzie. Pe langa faptul ca amesteci mere cu pere.

    In cazul in care ai actiuni la BVB sa zicem, iar brokerul tau e Tradeville, iar prin absurd Tradeville da faliment, tu poti sa stai linistit: actiunile tale sunt inscrise la Depozitarul Central. Nu te afecteaza cu absolut nimic. In caz ca eTorro se inchide…..well…mult succes si sanatate!

    Alta speta: sa zicem ca ai actiuni la eTorro. Ia incearca sa le muti la un broker. Poti? Nu poti…. De ce? Pentru ca defapt tu nu detii actiunile alea, pur si simplu nu sunt ale tale.

    Daca esti la Tradeville spre exemplu si vrei sa schimbi doar brokerul, actiunile ti se pastreaza, tu schimbi doar brokerul care face actiunile in numele tau, deci esti safe.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus