un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

De ce Temu și Shein sunt o amenințare pentru aproape orice magazin online și offline

10 Apr 2024  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

33 comentarii

Temu a strâns într-un an de zile 51 de milioane de utilizatori activi lunar în SUA. Amazon are 67 de milioane, strânși în vreo 20 de ani.

Dacă asta nu-i sperie pe oamenii implicați în e-commerce inclusiv în România, nu știu ce-i va speria.

Anul trecut, de Black Friday, vorbeam cu managerul unui mare magazin de fashion de la noi despre Temu și Shein. Spunea că magazinul său vinde produse de la branduri în general premium și încă nu se simte direct amenințat de cele două magazine chinezești. Temu și Shein, îi spunea, vor face însă ravagii în rândul lanțurilor care uzual au prețuri mai mici, precum H&M, C&A, Primark, poate și Zara.

Și da, vreo lună mai târziu, H&M avea o scădere semnificativă la bursă după ce a anunțat vânzări sub așteptări.

M-am uitat la două clipuri despre Temu și Shein. Ambele sunt făcute de Wall Street Journal și analizează ascensiunea celor două magazine, strategia lor de business și planurile de viitor.

Temu livrează bunuri ieftine din China. A cucerit o mare parte din piața americană și are 161 milioane de utilizatori activi lunar în lume. Cheltuiește mult pentru promovare, dar magazinul devine popular și prin word-of-mouth. Cumpărătorii zic imediat pe TikTok ce și-au cumpărat pentru 9 dolari, fac review-uri, probează haine etc.

Fraza cheie de la Wall Street Journal, care ar trebui reținută de orice magazin online chiar și de la noi:

“Temu dovedește că utilizatorii sunt dispuși să aștepte câteva zile livrarea comenzii, câtă vreme produsele sunt ieftine.”

Shein (se pronunță ca și cum ai zice cuvintele englezești “she” și “in”, aparent) are o poveste similară, chiar dacă o creștere mult mai lentă pentru că vinde doar haine.

Shein are un sistem interesant de lucru. Produc 100-200 de bucăți dintr-un articol vestimentar. Folosesc apoi analytics foarte bun pentru a vedea interesul publicului pentru acele haine. Te-ai uitat la produs? Ai stat cu mouse-ul pe el? Ai stat mai mult timp în acea pagină? Înseamnă că este bun, iar Shein produce atunci mai multe produse și le mai și variază design-ul.

Asta este în contrast cu metoda tradițională de lucru din domeniu. H&M probabil comandă direct 50.000 de unități dintr-un model de tricou, durează 3 luni să le producă o fabrică, apoi intră pe piață. Dacă nu se vând bine, ghinion, ocupă spațiu la raft și generează pierderi contabile pe stocuri blocate.

În plus, pun pariu că Shein folosește nu doar analytics bun, ci și un AI care poate varia singur design-ul anumitor produse. Se vinde bine o rochie cu un model roșu pe ea? AI-ul poate genera și una pe albastru și alta pe verde, care intră apoi în testare pe site și apoi automat în comandă la furnizori.

Nu-i doar forță de muncă ieftină în China. Mai intervin și automatizări care reduc și mai mult costurile.

Este greu să concurezi cu un astfel de sistem. Durează ani de zile să te adaptezi la el. În plus, concurezi și cu statul chinez, care își permite să subvenționeze aceste magazine pentru a cuceri o cotă de piață cât mai mare în lume. Sunt bănuieli și de muncă forțată, iar Shein nu este total transparent cu lanțul de aprovizionare.

Sau, dacă nu sunt subvenționate de statul chinez, au oricum în spate business-uri mari. Shein aparține de Pinduoduo, PDD, care în alți ani ajungea la știri despre cum a vândut de nu știu câte miliarde de dolari marfă de Singles Day în China șamd. Ei bine, au folosit acele miliarde de dolari pentru a se extinde în restul lumii.

 

Acum companiile își fac centre de distribuție în Europa și SUA, optimizează logistica, se extind tot mai mult. Nu știu cât durează acum livrările, n-am comandat niciodată de la ei, you tell me dacă ați făcut-o.

Dacă la americani au intrat atât de tare, unde americanii sunt destul de naționaliști legat de “buy american” și oricum au o politică activă împotriva produselor și serviciilor chinezești, în restul lumii va fi mai ușor. Totul pare să evolueze în favoarea chinezilor, momentan.

asus s5507

    33 comentarii

  1. Sase comenzi date anul asta pe Temu. Multumit de livrare (a durat cam doua saptamani pana au ajuns, livrate uzual prin DPD), desi nu toate produsele comandate m-au multumit, dar pretul e imbatabil. Am gasit lucruri disponibile si pe eMag (Marketplace), insa pe Temu erau cam la jumatate de pret. Voi mai comanda.
    P.S. Normal ca si ei jongleaza cu preturile foarte des, dar au optiunea de “Ajustare de pret” prin care primesti inapoi pe card sau in contul Temu diferenta in caz ca produsul s-a ieftinit.

      (Citează)

  2. Amenințarea vine de la faptul ca ei au producția./manufactura sub control și aproape de ei dpdv logistic.

    Îi ajuta ca nu au reguli clare aplicate, lucrătorii n-au protecție suplimentara (sociala/medicala), norme de poluare nu exista, deci un cost infim fata de ce e în EU /US. Costul asta mic îl traduc printr-un preț mic cerut clientului final.

    Poate brandurile actuale mari menționate H&M/Zara și alții au de regula grijă ce/cum/unde produc nici ele nu s-au dat deoparte la profituri imense anii anteriori. Acum le sufla altcineva afacerea.

    E un meme recent perfect : “US innovates, China imitates and EU regulates”

    Via temu am plasat vreo 5 comenzi, marfa produsa în China, livrata la usa. Din punctul meu de vedere am eliminat intermediarii, deci bani au rămas la mine. Calitatea ok-ish. Nu aveam așteptări dar fata de alternativele cee găseam în RO (tot marfa origine non EU) am plătit max 40% din valoare, și da, au livrat în sub 2 săptămâni.

    Aliexpress s-au porcait, am marfa ce nu a mai ajunsa mine (peste 3 4uni), mi-au dat cu flit la suport și la cererea de “refund”. Mi-au zis sa sun eu la firma de livrare (care nu e clar indicata gen e Posta Română sau Fan Curier), numerele de urmărire n-au echivalent ce-l pot urmări. Refund/chargeback nu mi-a acceptat banca deoarece din comenzi de 30-40$, produse nelivrate sunt de 4-5$. Oricum nu mai comand de la ei.

    Shein n-am servit

      (Citează)

  3. temu 1-2 saptamani. luat senzori, placi de automatizare, diverse maruntisuri gen ace de cusut, adaptoare pentru masina de cusut samd.
    Dpinde foarte mult de ce cumperi, unele chestii sunt la juma de pret pe aliexpress, numa ca dureaza acolo 4+ saptamani sa ajunga.

      (Citează)

  4. 2 chestii de menționat:
    1. Oricine ar trebui sa aprecieze modul de lucru Shein…
    Te salvează de milioane de articole de haine care ajung in foc, e de folos din toate punctele de vedere…
    2.sa nu le plângem de milă la Zara , H&M…
    Si ei folosesc aceași muncitori pentru manufactură (nu veniți ca aia din Romania lucrează cu Inditex, că e mica proporția)
    Singura diferență e că șefii Inditex își fac iaht din profit , pe când chinezii …nush..

    In rest, am comandat de pe Temu..e foarte ok, preturi bune.

      (Citează)

  5. Temu și shein sunt emag marketplace fără “afaceriști” la mijloc. Prefer să aștept câteva zile în plus dar să plătesc mai puțin de jumătate din preț. E adevărat că nu am comandat decât mărunțișuri până în 150-200 de lei de la care nu aveam mari așteptări și pretenții de calitate, dar până la urmă sunt pe la același nivel cu ce găsești în jumbo, pepco și, cum spuneam, o grămadă de selleri pe marketplace. Chiar și pe Amazon a devenit o artă să jonglezi printre chinezării. Așa că de ce aș plăti mai mult când pot să plătesc mai puțin pentru același produse?

      (Citează)

  6. Ca si cu piata auto, foarte multi dintre cei amenintati de chinezi isi merita soarta cu prisosinta.

      (Citează)

    • Care din ei, că și Tesla și Renault tot la chinezi le fac, doar adaugă taxa de șmekerie pe produs…

        (Citează)

  7. La haine cel putin sunt praf temu si shein, nu poti sa te imbraci cu asa ceva. Cea mai proasta calitate posibila.

      (Citează)

  8. Peste 10 comenzi pe temu. Supermultumit. Preturi excelente.
    Ex de jeg tipic romanesc: niste chestii autoadezive de bagat in pantofi in zona calcaiului, antiuzura. Pe emag o pereche e 14 lei. Pe temu 2 lei. Identice.
    Curea textila cu catarama metalica si prindere rapida, de pe emag am luat cu 35 lei acu vreo 4 luni. De pe temu mi-am luat inca 4 bucati cu 35 lei. Identice.
    Diversi suporti ptr mobila, baie, etc. Pe temu max 3-4 lei. La noi, de minim 4-5 ori mai mult.
    Diverse bandane, le folosesc ptr moto: pe temu 4-5-6 lei una. La noi de la 10 lei in sus.
    Esarfe ptr doamna: intre 3 si 10 lei. La noi de la un 25 in sus aceleasi esarfe.
    Niste lingurite in forma de lopata: pe temu 5 lei 4 bucati, pe emag 40 lei 2 bucati. Identice.
    Si exemplele pot continua.
    Plus ca au chestia aia cu rambursare bani daca intre timp un produs se ieftineste. De ex la o comanda de 78 lei am cerut si primit rambursare de 26 lei.
    Intarziat livrarea 2 zile, zbang 25 lei cadou.
    Asa ca sa traiasca temu. Pe banii mei nu exista nationalism & shit. Sa umfle altii buzunarele teparilor de la noi.

      (Citează)

    • M-ai facut curios. Caut si eu protectii pentru calcai.
      Am gasit pe eMag set (4 perechi) protectie calcai cu 14.5 Lei.

        (Citează)

  9. Dave:
    1. Oricine ar trebui sa aprecieze modul de lucru Shein…
    Te salvează de milioane de articole de haine care ajung in foc, e de folos din toate punctele de vedere…

    Nu le dau ei foc, dar le arunci tu dupa 2 purtari de proaste ce sunt. Mare imbunatatire.

      (Citează)

    • Nu chiar…
      Pentru mine cel putin, au aceeasi calitate ca si cele din New YOrker…dar poate am prins eu lot mai bun
      + prefer eu sa le arunc , decat sa stiu ca nu stiu ce mare lant de haine le arunca pentru ca sa nu le scada preturile…

        (Citează)

  10. Am lfacut o comandă pe Temu zilele trecute. Am cautat un item și toți vanzatorii Emag Dedeman au aceleași produse. Pe Temu am găsit o variantă mai mare.
    Stiu ca Amazon folosea datele celor din marketplace să creeze produse asemanatoare, marcă proprie, produse ieftin in China. Ar fi avut un avantaj competitiv dacă colaborau cu cei care puteau să producă local bunuri originale. Am auzit o poveste similară despre Emag.
    In viitor o să cumpăr produsul cel mai avantajos, timp sau bani. Nu văd de ce aș susține un lant de distribuție lung care nu-mi aduce plus valoare.

      (Citează)

  11. am facut 2 comenzi pe Temu
    una pentru ca ma uitam la ei pe site si mi au dat un voucher de 100 de lei daca instalam app
    si una la cateva zile dinstanta pentru ca aveam nevoie de niste ochelari de soare
    am luat 3 perechi si inca vreo 2 chestii cu 50 de lei total

    astept sa-mi ajunga, is chiar curios de calitatea produselor desi nu am mari asteptari

      (Citează)

    • k: si una la cateva zile dinstanta pentru ca aveam nevoie de niste ochelari de soare

      Pentru diverse mărunțișuri mi se pare foarte OK să iei direct din China, dar cu ochelarii de soare nu m-aș juca, cumpără-ți ceva de calitate, că n-ai foarte mulți ochi pe care să-ți permiți să-i strici.

        (Citează)

  12. Compari temu cu amazon? De pe amazon cumperi (si mai ales aia din afara) chestii scumpe. De pe temu, umerașe, chiloți 5 bucăți 10 lei si ceva căști fake xiaomi. Dar da, e o amenințare pentru toți – asta e china de fapt. Iar ceilalți adormiți si prinși in principii și tot felul de regulamente si reglementari.

      (Citează)

    • Da, compari ca e cam același lucru. Produsele de pe Amazon tot din China vin. Dacă știi cum funcționează modelul, realizezi ca e același lucru dar fără intermediari. Sellerii de pe Amazon de unde crezi ca își comanda produsele pe care le trimit în depozitele Amazon? În mare parte de pe Alibaba și alte site-uri chinezesti la care negociezi prețul pentru cantități mai mari.

        (Citează)

  13. Am dat doar o comandă pe Temu pentru un aspirator de mână pe care-l urmăream. Am ales Temu în locul AliExpress doar ca să văd cum se comportă Temu. Pe AliExpress produsul era cam cu 1 USD mai scump. AliExpress are de foarte mulți ani produse Choice – cumperi ieftin câteva produse la preț fix, se încadrează perfect la ce oferă Temu. pe Temu nu găsesc atât de multe variante ca pe AliExpress. Adevărul este că am deja mai tot ce mi-am dorit în timp, toate cumpărate de pe AliExpress. Păstrez Temu doar de curiozitate. Apropo, Temu mă bombardează cu notificări și email-uri și asta mă cam deranjează. Reclama agresivă prin TikTok și alte medii similare i-a adus aici, dar de-abia aștept să văd ce oferă de Singles Day (11.11) față de AliExpress. Cred că mă voi distra copios atunci cu marele oferte Temu.

    Am început să găsesc produse din China pe eMag, de la vânzători chinezi. Nu cred că Temu e o amenințare mai mare decât AliExpress pentru magazinele online/offline de la noi – dacă vrei să aștepți. De câteva ori eu am avut nevoie de mărunțișuri mai rapid și am preferat să cumpăr rapid de undeva de aici. Deocamdată comanda plasată pe Temu acum vreo 2 săptămâni nu s-a mișcat – AliExpress se mișcă mult mai bine în general.

      (Citează)

  14. Ma cam enerveaza Temu, de cate ori caut sa cumpar ceva, jumatate din rezultate sunt de acolo. Daca stie careva vreo metoda sa excluzi un site din rezultate, dau o bere.

      (Citează)

  15. Temu este un fel de Aliexpress de acum 10 ani. Dar o sa vedem peste cativa ani care sunt preturile reale, atunci cand se termina banii de promovare.

      (Citează)

  16. Am ascultat recent un episod de Planet Money podcast legat de Temu, pun mai jos TLDR-ul:

    1) Neoficial, Temu se pare ca vine de la “Team Up, Price Down”. La noi nu prea au bagat faza asta, dar in SUA poti sa pregatesti o comanda, dai link de referal pentru acea comanda la 1-2-3-4-5 prieteni, si, daca comandati toti de pe Temu, scade overall price pentru toti. Nu a intrat podcastul in detalii daca trebuie sa fie comanda la aceleasi produse, sau doar sincronizarea comenzilor. Cert e ca prin mecanisme din astea (imi iau eu produsul, si inca vreo 2 colegi isi iau impreuna cu mine) toti participantii primesc discount extra.

    2) Au rezolvat ingenios problema furnizorilor, care au in general probleme cu prognoza stocurilor (cat sa produci ca sa nici nu ramai cu stocuri nevandute, nici sa nu stai sa nu ai pe stoc produse). Temu nu detine fabricile care produc acele chestii, dar au mii de furnizori. Practic, produsele de pe site NU SUNT INCA PRODUSE (unele din ele). Tu cand le comanzi, Temu le agrega, si da comanda la producatori pentru produs. La scara larga, furnizorii primesc periodic liste de produse, si le baga in productie. Practic instant produc si fac shipping (de furnizori zic), nu stau cu tone de produse in stoc asteptand sa se vanda si cu riscul sa devina expirate moral

    3) Temu foloseste site-ul pe post de market research. Sunt multe produse crazy care de fapt nu exista, dar AR PUTEA FI produse. Daca userii se bulucesc si comanda, ies trenduri si afinitati catre categorii noi de produse. La scara mare, experimentezi usor cu produse noi si vezi ce cauta lumea si ce nu.

    4) Sunt multe chestii obscure legate de munca pe care o folosesc furnizorii, multi din ei apeland la sclavagism. Temu nu pare sa aiba vreun mecanism pentru controlul furnizorilor, desi oficial ei declara ca sunt complet impotriva acestor abuzuri

    5) In SUA Temu se foloseste masiv de un “loophole” existent in leigslatie prin care produsele ce intra in SUA sub 800 dolari trec usor prin vama, fara nevoia de a declara continutul lor sau de a plati vama. Se lucreaza in prezent la excluderea produselor din China din aceasta clauza. Prin asta se urmareste: a) scaderea avantajului necinstit pe care il au produsele chinezesti in fata fabricilor indigene de produse similare, b) reducerea volumului de munca si de pachete din vama (SUA e sufocata in prezent de pachetele chinezesti, prea multe si prea mici pentru a putea fi verificate cum trebuie)

      (Citează)

  17. merg pt chestii de unica folosinta la care nu conteaza calitatea. altfel…

      (Citează)

  18. De ce credeți că primiți 100 de LEI să instalați aplicația? Vă spun eu dacă nu știți, pentru că are malware — compania care dezvoltă aplicația Temu au fost prinși folosind malware în toate aplicațiile dezvoltate de către ei. Google it!

      (Citează)

    • Bineînțeles tu le știi pe toate,ca orice DAC care se respectă, Dacă dacă dai 2,3 lei pe un produs care în Românica e cel puțin 10-15 lei, sigur ei malware😂

        (Citează)

  19. Daca sunt utilizatori noi care nu au inca cont Temu, va las codul meu de reducere: ⭐️Click the link https://temu.to/m/uxui4jedaeo to get 💰500Lei coupon bundle or ⭐️ Search acn486977 on the Temu App to get 💰30% off discount !!

      (Citează)

  20. Vai de mine, cati romani cumpara de pe aceste site-uri. Chinezii ne invadeaza pentru ca ii vrem, s m r… voua va place ieftineala si putoarea aia de chinez? Chiar asa? Nu gasiti ceva mai sustenabil sa se bucure altcineva de bani? Nu un stat comunist care cheltuie banii nostri ca sa ne fufu tot pe noi?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus