un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Sony lansează noua gamă audio ULT, iar căștile sunt excelente

11 Apr 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Sony lansează o nouă gamă de produse audio —căști și difuzoare— sub numele ULT. Prescurtarea vine de la ultimate pentru că echipamentele noi au fost prezentate cu subtitlul “the ultimate power sound for bassline obsessives”.

Cei de la Sony au spus că tot mai mulți oameni ascultă hip-hop și trap și alte genuri de muzică pentru care preferă un bass mai puternic, așa că toate cele patru dispozitive includ un buton ULT care intensifică bassul, puterea acustică a frecvențelor joase, pentru cei care vor asta.

(De fapt, au zis “tot mai mulți tineri”, dar nu vreau să mă simt bătrân scriind asta.)

Acum să nu vă închipuiți că noile ULT sunt bune doar pentru bubuială. Eu am avut ocazia să ascult muzică pe toate patru înainte de prezentarea lor oficială și am scris mai jos impresiile mele despre ele. Impresiile sunt bune pentru că toate oferă de fapt un sunet limpede, de calitate, în special pentru prețul lor de lansare, iar faptul că poți activa și un bass mai puternic este un bonus plăcut.

CĂȘTILE ULT WEAR

Pentru mine acestea sunt vedetele noii game ULT deoarece oferă sunet și funcții foarte asemănătoare cu căștile flagship Sony WH-1000XM5, dar acelea costă 50% în plus. ULT Wear se vor lansa la 1.000 de lei, pe când 1000XM5 costă 1.500 de lei.

Căștile în sine sunt un model over-ear bine construit. Au cupe moi și sunt confortabil de purtat pe cap. Controlul este similar cu al seriei 1000XM5, adică pe cupa dreaptă ai zonă tactilă și swipe sus-jos modifică volumul, iar swipe față-spate schimbă melodiile. Pe casca stângă ai butoane on/off și anulare de zgomot, plus noul buton ULT.

Încă un bonus plăcut: au rezolvat problema de design de pe generațiile 1000XM în care, atunci când puneai căștile la gât, cupele stăteau cu interiorul căștii spre lumea înconjurătoare. Noile ULT Wear se rotesc cu partea exterioară spre exteriorul pieptului tău și sunt astfel mai bine protejate și mai curate.

Anularea activă de zgomot este excelentă. Se pare că au în interior același procesor de sunet ca și 1000XM5, deci performanța ANC este similară, adică una de top în domeniul căștilor. Apeși butonul și se face liniște totală. Au și un mod transparency, desigur.

Calitatea sunetului mi s-a părut bună. Nu extraordinară, nu sunt căști pentru audiofili pretențioși, ci de purtat la urechi pe stradă sau la sală sau la calculator. Sunt pentru ascultat muzică diversă, dar nu pentru a simți dacă a treia coardă a violoncelului nu este foarte bine strânsă, ca să zic așa. Mie mi s-au părut similare sau un pic peste WH-CH720 tot de la Sony și un pic sub WH-1000XM5 în calitatea generală a sunetului, care este mai rotund, mai “complet” pe cele din urmă.

Butonul ULT schimbă muzica. Sony a făcut în sfârșit ceea ce mulți au încercat de-a lungul timpului, anume o setare care să amplifice bassul exact cum trebuie, adică să simți ca și cum mai mult aer este împins de o membrană mai mare, nu doar acel “fake bass” pe care-l introduc multe alte căști și care parcă doar distorsionează muzica.

Sunt două setări, ULT 1, deep bass, și ULT 2, attack bass. Când apeși butonul și treci de la ULT off la ULT 1, începi să simți bassul. Muzica este cum trebuie, ca să zic așa, iar frecvențele joase sunt evidente și efectul este foarte asemănător de cel al unui subwoofer.

Pe ULT 2 mie deja mi s-a părut prea mult. Simțeam cum vibrează căștile pe anumite melodii, ca atunci când ai un subwoofer prea puternic pe lângă tine. Nu este deranjant în vreun fel, nu vă închipuiți că vă strică urechile (amplifică frecvențele joase, dar nu periculos și nu crește volumul total), dar pentru mine a fost prea mult bass. Am revenit la ULT 1. Când treci înapoi la ULT off, apropo, parcă lipsește dintr-o dată ceva. Diferența este evidentă și parcă nu-ți vine să crezi că așa sunt restul căștilor din piață.

Prima impresie: pentru 1000 de lei, ULT Wear sunt o afacere foarte bună, în special pentru că vin cu ANC de top și cu 30 de ore de autonomie cu anularea de zgomot activă și 50 de ore de autonomie dacă pui ANC off. Adăugați și sunet bun pentru majoritatea oamenilor și butonul ULT în ecuație și iese un best-seller.

ULT FIELD 1

ULT Field 1 este un difuzor portabil de dimensiuni mai mici, are aproape 21 cm lungime și 7,7 cm în diametru și cântărește 650 de grame.

Este IP67, apropo, rezistă la rugină și inclusiv la șocuri, adică nu se strică dacă-l scapi din mână sau de pe masă sau dacă este bruscat în alte moduri, ci doar se supără pe tine. Imaginile de presă îl arată surprins de valuri pe malul unei plaje, probabil urma să se posteze pe Instagram așa cu hashtag-ul blessed. Îl puteți pune în nisip și la final îl puteți spăla și scutura fără probleme.

Are inclus și un șnur de prindere, iar acesta poate fi scos de pe boxă sau înnodat altfel sau înlocuit cu o carabinieră șamd.

Mie mi se pare genul de dispozitiv care-ți asigură muzica într-o cameră sau în curte sau pe trotinetă (dar vă rog să nu…) sau pe plajă când, deși auzi simultan muzică diferită de la 3 terase, nu-ți place niciuna și o vrei pe a ta.

Are autonomie de 12 ore pe bateria lui. Dacă ai două astfel de dispozitive, le poți conecta în pereche stereo. Difuzorul are pe el și buton de răspuns la apeluri, că poate te sună mama când îl ai conectat la telefon și îl folosești ca handsfree. Are și Fast Pair pentru Android apropo, adică apare un pop-up de conectare atunci când îl pornești.

Serios vorbind, calitatea audio m-a surprins plăcut. Field 1 oferă sunet puternic și clar, iar activarea butonului ULT (un singur mod aici, nu două) introduce sesizabil bass în sunet. O face atât de bine încât cu siguranță l-aș ține mereu activat.

Prima impresie: mi-a plăcut calitatea sunetului și este și bine construit. Varianta portocalie arată cel mai bine. Costă 140 de euro, deci cam 700 de lei la lansare, iar la acest preț trebuie comparat mai bine cu JBL Charge 5 sau Flip 6 pentru a vedea cum se poziționează față de concurență.

ULT FIELD 7

ULT Field 7 este un big boy, cântărește 6,3 kg și are 51 cm lungime și 22 cm în diametru. Este o boxă mare, o iei cu două mâini (are mânere) și o duci pe poziția ei sau o porți pe umăr precum casetofoanele boombox din alte vremuri.

Eu zic că, deși este portabilă cu autonomie de 30 de ore, este portabilă în sensul că o poți duce în curtea casei sau la grătar cu prietenii la nevoie, dar parcă nu de luat în drumeție pe munte, la acea greutate. Poate doar dacă vine și Hulk cu voi.

Și Field 7 s-ar putea fotografia în valuri fără probleme. Boxa este IP67. În interior are două difuzoare de medii, două tweetere și două radiatoare pasive, iar în capete are chiar și iluminare LED variabilă.

Butonul ULT se face simțit foarte bine și aici. În ciuda dimensiunii boxei și a faptului că inițial ți se pare că oferă bass suficient, abia când treci pe ULT 1 sau ULT 2 (are două moduri, ca și căștile) simți cu adevărat că s-a dus în putere. Și se duce și în fidelitate, mi s-a părut o boxă pe care poți da muzica suficient de tare încât nu te mai înțelegi bine cu persoana de lângă tine, dar fără distorsiona sunetul redat.

Ținta ei? Să facă fericite grupuri mai mari de oameni. ULT Field 7 îți dă muzică puternică într-o curte mai mare sau când sunt mulți oameni și este hărmălaie mare sau alte asemenea evenimente și nici un plânge dacă o lași afară peste noapte și o plouă, că rezistă.

În plus, aceasta nu doar că poate fi conectată într-o pereche stereo cu altă boxă Field 7, dar poate fi conectată cu până la 100 de alte dispozitive Sony compatibile prin funcția Party Connect, când muzica se sincronizează wireless între ele și toate redau simultan același lucru. De ce ai vrea 100 de dispozitive atât de puternice? Nu știu, dar este cool că se poate. Personal aș vrea însă să văd 100 de Field 7 interconectate, aș fi uimit dacă poți sincroniza atât de multe prin bluetooth.

Prețul de lansare este de 450 de euro, adică vreo 2.300 de lei. Și aici apare o problemă, zic eu. La o astfel de sumă, concurează direct cu JBL Boombox 3 și chiar și cu Sonos Move 2. Sony are câteva avantaje precum greutatea mai mică (și faptul că Sonos-ul nu are rating IP, de altfel), dar și un dezavantaj: nu include conectivitate Wi-Fi, ci doar Bluetooth.

La acest preț, mă aștept și la Wi-Fi. De ce este bun? Pentru ca tu să poți porni muzica din telefonul tău, din Spotify, dar apoi boxa să-și ia singură restul melodiilor de la rețeaua wireless din zonă. Asta înseamnă că, dacă ai pus muzică în curte și te duci până în casă la toaletă sau te sună mămica ta pe telefon, muzica nu se întrerupe din lipsă de semnal, ci își vede de treaba ei. Mie îmi place funcții de genul Cast, Spotify Connect, Airplay și altele și consider că toate difuzoarele Sony ar trebui să le aibă.

Am avut eu boxe Sony mai mici (SRS X77, de exemplu) care includeau Wi-Fi și costau de 3 ori mai puțin. După un nivel de preț, personal vreau și Wi-Fi.

Prima impresie: sunet puternic, limpede, cu bass puternic, și conectivitate bună (are inclusiv intrarea audio) și construcție bună, dar cu dezavantajul lipsei de Wi-Fi, dacă vreți asta.

ULT TOWER 10

ULT Tower 10 seamănă cu un robot din Star Wars. Te aștepți să plece singură de unde o pui, făcând bip-bop bip-bop.

Este, însă, doar un difuzor, unul foarte înalt. Sony și alți producători de echipamente audio fac și astfel de difuzoare înalte, cu lumini pe el, de obicei gândite tot pentru petreceri și portabilitate. Tower 10 este genul acest de difuzor, doar că unul mai mare decât toate celelalte văzute de mine până acum.

Prin portabilitate, apropo, înțeleg că este relativ ușor de mutat dintr-un loc în altul. Are două roți ca de troller și îl poți reloca ușor, dar are nevoie de alimentare de la priză.

În interior are 4 tweetere, din care două orientate spre față și două care dau sunet 360 de grade, 2 difuzoare mid-range și 1 difuzor x-balanced pentru putere și bass.

Are iluminare RGB sus și jos, iar butoane de control se află pe latura de sus. Am întrebat dacă rezistă la apă pentru că sigur vor pune unii paharele pe boxă dacă dai un chef cu ea în cameră și da, este splash-proof în partea de sus.

Human for scale:

Are 1,1 metri înălțime și cântărește 29 de kilograme. În caz că vă întrebați care este ținta ei, aș spune petreceri în zone fără cablare audio, curți foarte mari, cinema ad-hoc, foc de tabără la teambuilding, nunți la căminul cultural șamd.

Ca idee, are inclusiv un microfon wireless inclus în preț, iar pe lateral are suporți pentru două microfoane, deci este gândită și pentru karaoke sau MC/discursuri, inclusiv cu efecte de ecou. Are și o intrare pentru o chitară, plus o funcție TV Booster în care poate fi conectată la un televizor (probabil Sony) pentru a reda alături de acesta sunet pe canale suplimentare.

Poți conecta 100 de difuzoare compatibile Party Connect, ca și la Field 7. Poate vrei o petrecere la nivel de oraș, nu știu.

Are buton ULT pe ea. Personal mă așteptam să mă spulbere. Am ascultat-o într-o cameră de vreo 40 de metri pătrați și mă așteptam să-mi vibreze pieptul și să-mi cadă urechile, dar nu s-a întâmplat asta. Are sunet limpede, nu mi s-a părut că ar fi distorsionat nici măcar când devenea neplăcut de puternică, dar mă așteptam la bass mai puternic având în vedere dimensiunile ei. Am testat subwoofere de o treime din volumul ei care făceau mobila să tremure și pe Matilda să exclame speriată “oprește-l, oprește-l, vin vecinii peste noi!”

Prețul PRP pentru ULT Tower 10 este de 1.200 de euro, apropo.

Prima impresie: boxa aceasta se adresează unei nișe mici de cumpărători, de fapt. Este mai degrabă modul Sony de a spune că poate construi și așa ceva, dar nu știu câți și-ar dori de fapt una. Dacă nu ești interesat de microfonul integrat, aș prefera trei boxe Field 7 proiectând în tandem.

asus s5507

    6 comentarii

  1. “Controlul este similar cu al seriei 1000XM5, adică pe cupa dreaptă ai zonă tactilă și swipe sus-jos modifică volumul, iar swipe față-spate schimbă melodiile.”
    = Dețin niște căști Sony cu zonă tactilă, am avut înainte niște căști cu butoane fizice pentru înainte/înapoi și nu înțeleg de ce ar exista pe piață căști cu zonă tactilă pentru next/previous.
    Ascult la căști și când vreau să schimb melodia să trebuiască să fac swipe într-un anumit fel mi se pare o soluție nefericită.
    E criteriu de selecție ale căștilor pentru căștile viitoare – buton fizic pentru melodia următoare, aproape nimic altceva nu e atât de important.

      (Citează)

    • Am venit aici sa spun acelasi lucru. Am Sennheiser PXC 550 de o mie de ani, m-am obisnuit cu controlul swipe, pot sa-l fac si in somn, dar tot stupid mi se pare.
      Probabil doar tinerii de care zice Sony il apreciaza :)
      De asemenea, casti albe cu bureti albi sunt planned obsolescence dus la rang de arta, in cateva luni vor arata dubios.

        (Citează)

    • Eu nu sunt tocmai tanar, dar apreciez controlul swipe. Cred ca depinde mult de cum/unde folosesti castile. La mine sunt 2 locuri: la laptop/birou, unde sunt cu mainile pe tastatura si schimb de acolo melodia daca vreau; pe bicicleta, unde e mult mai simplu sa dau swipe ca sa schimb ceva (melodia, volumul, ANC).

        (Citează)

  2. Legat de ULT Tower 10, n-ai idee cati cumpara asa ceva la sat. Si cand zic la sat, ma refer “la tara”. Sa bubuie muzica a proasta toata ziua, sa moara dujmanii de invidie pe boxa lor mare. Si se vand bine si ieftinaturile gen AKAI, cat si cele mai scumpute, gen JBL.

      (Citează)

  3. Toate gaselnițele alea gen se rasucesc cupele, se indoaie de la juma, se pliaza in 4, nu fac decat sa creasca pretul produsului si sa-i scada rezistenta in timp.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus