►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
Telefoanele Realme continuă să fie surprize plăcute, în special prin aspectul lor. Cred că fiecare telefon Realme testat vreodată de mine a avut ceva special legat de felul în care arată, iar acest Realme 12 Pro 5G nu face excepție.
Partea frontală arată ca de flagship. Ecranul luminos are bezel-uri suficient de înguste pentru a nu fi deranjante ochiului, iar sticla este ușor curbată pe laterale. Muchiile sunt bine lucrate și nu te deranjează la mână.
Spatele acestui telefon mi-a plăcut cel mai mult. Materialul este un fel de piele artificială albă/off-white (oficial: Navigator Beige) care oferă un grip foarte bun. Mi s-a părut un telefon imposibil de scăpat prin alunecare din mână și, întrucât materialul acesta este și suficient de rezistent la praf sau alte zgârieturi, Realme 12 Pro 5G este printre puținele telefoane pe care nu aș pune niciodată o husă. Nu are nevoie, iar asta îți permite în plus să te bucuri de faptul că este bine construit, subțirel, plăcut la ochi și în mână.
Design-ul pare a imita un fel de fermoar cu acea linie centrală aurie, iar inelul zimțat din jurul marelui camera bump o continuă bine. Mare camera bump, apropo, poate prea mare, dar măcar este simetric poziționat. Realme 11 Pro a avut același design, apropo, dar culoarea se numea oficial Sunrise Beige și “fermoarul” era parcă prea strident colorat. Realme 12 Pro are și o versiune albastră numită Submarine Blue și îmi place mult și aceasta.
Ce nu mi-a plăcut este acel text care probabil este obligatoriu prin marcajul CE, dar care strică un pic aspectul telefonului. Cine a gândit regula aceasta n-a fost prea inspirat. Chiar trebuia scrisă adresa din Chongqing a lui Realme pe fiecare telefon? Ce-o să fac, o să merg în vizită acum că o știu?
Oricum, Realme 12 Pro este bine construit, se simte ca un flagship în mână, nici o problemă aici.
Telefonul nu este un flagship conform specificațiilor hardware. Ecranul se apropie cel mai mult de nivelul flagship, este un AMOLED de 6,7 inci, 1.080 x 2.412 px cu 120 Hz refresh. Atinge 950 nits peak brightness și, chiar dacă astăzi există și ecrane mult mai luminoase, acesta poate fi folosit fără probleme în soare.
Face chiar și trucul acela de a afișa în mod HDR fotografiile făcute cu HDR, ceea ce am văzut anterior doar pe iPhone și cele mai recente Samsunguri.
Chipsetul este un Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1, un model mid-range construit în 4 nm (un upgrade față de generația anterioară care avea un Mediatek în 6 nm). Telefonul vine cu 8 GB RAM pe 128 și 256 GB stocare internă și cu 12 GB RAM pe variante de 256 și 512 GB stocare.
Snapdragon 6 rulează cam orice aplicație fără probleme și poate fi utilizat și în jocuri mai light. În benchmark-uri, am obținut următoarele scoruri:
Este construit în 4 nm , așa că este și suficient de eficient energetic. Bateria este una de 5.000 mAh cu încărcare pe fir la 67W.
Să vă spun ce nu funcționează așa bine: senzorul de amprente, un model optic care este cam lent și care vrea să plasezi degetul cu atenție pe el. Pare mereu cu un pas în spate.
De asemenea, portul USB-C este unul 2.0, lent dacă vrei să transferi clipuri video mari. Cred că în acest an ar trebui să vedem doar telefoane cu USB 3.0 la bord.
Camerele foto sunt trei la număr pe spate și Realme 12 Pro merită felicitat pentru faptul că niciuna dintre ele nu este vreo lentilă macro pusă acolo doar ca să dea la număr. Nu, aici ai cameră normală, ultrawide și tele 2x.
Principala cameră este una de 50 megapixeli f/1,8. Senzorul este micuț, 1/2 inci, dar fotografiile făcute în timpul zilei, în special în soare, sunt reușite. Nuanțele sunt în general cele corecte, doar roșul un pic suprasaturat, luminozitatea este bine reglată, sunt suficiente detalii fine în imagini.
Contrastul este un pic prea mare pentru gustul meu, dar nu deranjant. Sunt mulțumit de rezultate și în special de modul în care Realme 12 Pro “îngheață” imaginea în anumite momente, precum în fotografiile cu artezienele. Modul Portrait se descurcă decent în situații statice și am avut supriza plăcută să înghețe cu succes și să defocalizeze cu rezultate utilizabile fotografii de mișcare, de exemplu pe Alice într-un leagăn.
În noapte, fotografiile sunt cam așa cum te aștepți de la acest nivel de preț. Imaginile pierd detalii fine și uneori apare o vignetare nedorită, dar nimic neașteptat pentru un mid-range. Măcar le execută rapid.
Camerele ultrawide și zoom 2x… există. Sunt evident un pic mai slabe decât cea principală pentru că au senzori de dimensiuni mai mici, dar își fac treaba decent pe timpul zilei și uneori mediocru noaptea. Zic asta, desigur, luând în calcul clasa și prețul telefonului.
Telefonul filmează și 4K la 30 fps, cu stabilizare electronică.
Interfața Realme UI 5.0 de la bord seamănă cu cea Samsung. Mie mi se pare ușor de utilizat, meniurile sunt organizate cum te aștepți să fie și nu este una aglomerată de pictograme precum în HyperOS, de exemplu.
De asemenea, bloatware-ul este ținut la minim. Majoritatea programelor preinstalate sunt cele de la Google.
Am apreciat, ca și pe alte telefoane Realme, posibilitatea de a configura interfața în tot felul de detalii estetice precum forma pictogramelor, animația de deblocare cu amprenta, modurile always-on display șamd. În această privință, Realme este la fel de configurabil ca un telefon OnePlus, ceea ce mie mi-a plăcut.
Per total, aș spune că Realme 12 Pro 5G este un telefon bun la preț pentru cei ce vor un smartphone decent pentru aplicații uzuale de mesagerie, telefonie, navigație, social media șamd. Face și fotografii și în majoritatea situațiilor rezultatele sunt bune, dar, pentru cei care vor să insiste pe fotografiere, aș spune că sunt alte mid-range-uri mai bine tunate în acest aspect pe piață, deși este de apreciat că Realme 12 Pro măcar îți oferă 3 camere reale pe spate, ceea ce nu se întâmplă des în acest segment de preț.
Eu am testat varianta cu 8 GB RAM și 256 GB stocare internă. Pe piață se găsește momentan variata de 12 GB RAM cu 256 GB stocare internă la prețul de 1.798 lei astăzi (eMAG, evoMAG). Modelul testat de mine ar trebui să apară în stoc cu 100-150 de lei mai ieftin, estimez eu.
Există la vânzare și un Realme 12 Pro+. Același ecran, aceleași dimensiuni, dar chipsetul este un Snapdragon 7s Gen 1, mai bun, și are toate camerele foto îmbunătățite. Costă 2.343 lei în varianta 12+512 GB la eMAG, un preț bun.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
15/04/2024 la 9:52 AM
Nu prea e nevoie de husă pentru că spatele arată ca o husă. Pozele făcute ziua arată bine, mai toți producătorii de telefoane midrange și-au dat seama că oamenii vor telefoane care fac poze bune și că pot atrage unii clienți care vor poze bune și nu vor să dea peste 3000 de lei pe un telefon. Ar fi fost un mare plus dacă stabilizarea optică ar fi fost prezentă și la filmări.
Nu-mi place că la configurare te pune să alegi aplicații ca Temu sau altele pe care unele interfețe le au bifate în mod implicit. Ar fi fost mai fain ca spatele să aibă decât numele Realme fără adresa lor.
Mihai(Citează)
15/04/2024 la 12:12 PM
Si eu am un Realme GT2 si e foarte ok, mai putin faptul ca dimineata vad notificari din aplicatii, desi il tin cu wifi si date mobile oprite. Asta inseamna ca vointa lui e mai puternica decat a mea :) Probabil trebuie sa sune acasa.
mArius(Citează)
15/04/2024 la 12:21 PM
In contextul in care Samsung a devenit nefrecventabil la nivel pret/calitate, un chinez in plus pe piata e un lucru bun.
ipo(Citează)
15/04/2024 la 12:45 PM
Excelenta vreme de vizitat Sibiul, si nu e nici sezon, deci nu e nebunia de turisti.
alunelu(Citează)