►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
9 Apr 2024 ·
Am testat GeForce NOW Ultimate pentru o lună. Planul Ultimate este cel în care randarea se face pe plăci GeForce RTX 4080 și te poți juca inclusiv în 4K la 120 fps (și 240 fps la rezoluții mai mici) cu HDR și ray-tracing activate, dacă ai un ecran compatibil.
Data center-urile și plăcile video sunt atât de performante încât chiar și la această rezoluție randează orice joc la frame rate foarte mare. Ai nevoie de o conexiune de Internet bună pentru 4K la frame rate mare pentru că streamingul se face la calitate bună, dar România stă în general bine la acest capitol.
(GeForce NOW este serviciul de streaming de jocuri al NVIDIA. Jocul este randat la rezoluție mare în centrele lor de date, apoi imaginea este trimisă spre computerul tău, care nu are nevoie de o placă video. Este o soluție foarte bună pentru gaming de pe ultrabook-uri, tablete, telefoane etc. Are inclusiv plan gratuit de accesare.)
Pe mine mă interesa mai mult dacă GeForce NOW poate fi o soluție bună de gaming pe MacOS. MacBook Pro-ul meu este un laptop excelent, este performant pentru muncă, are autonomie mare, ecran bun, conectivitate… în fine, nu am ce să-i reproșez după 15 luni de utilizare — în afară de lipsa de jocuri.
Cu siguranță nu mai am timpul de altădată pentru jocuri, dar 30 de minute sau o oră de pauză găsesc uneori și mi-ar plăcea să mă relaxez cu un joc modern. Nu știu dacă știți asta, dar pe MacOS rulează nativ vreo 3-4 titluri mari și atât. Oricum n-aș avea spațiu suficient să instalez nici măcar un joc modern în laptop.
Așa că am folosit GeForce NOW pe Mac (merge cam pe orice Mac din ultimii 8 ani) și, în general, senzația a fost că de fapt mă joc pe un desktop high-end cu Windows și RTX 4080. Cel mai mult am jucat Forza Horizon 5 (am Game Pass de mulți ani, de când cu Flight Simulator, și este inclus acolo) pentru că este genul relaxant de joc pe care îl caut. Are grafică foarte bună, fiind plasat într-un peisaj tropical în Mexic, are mașini foarte variate și, mai ales important pentru mine, este genul de joc în care poți intra doar pentru câteva minute, dacă atât timp ai la dispoziție, și tot finalizezi câteva curse.
Am intrat în Horizon 5. Jocul era configurat automat pe 1920 x 1200 pixeli și HDR on, cu toată grafica la maxim. Configurația detectată era de NVIDIA RTX 4080 cu 24 GB memorie RAM, conform planului Ultimate, și procesor Ryzen 16 nuclee. Un benchmark a dat un rezultat de sute de FPS.
Jocul a funcționat foarte bine. Cursele auto au nevoie de un latency mic, că trebuie să virezi cu precizie pentru a fi competitiv. Nu este ca în Counter-Strike, dar nu-i nici Cities Skylines unde nu ai nici o grabă în comenzi. Nu am întâmpinat probleme în joc. Latența totală a fost mică, deși mă jucam pe wireless, nu pe o conexiune de cablu.
(Screenshot-urile arată mai rău decât realitatea, apropo, pentru că asta obții când faci screenshot la un ecran HDR. PNG-ul este pe 8 biți, ecranul pe mai mulți, detaliile din zonele luminoase au fost estompate la salvare.)
Cum să testez însă mai bine capabilitățile planului Ultimate, care te duce la 4K? Adică planul de mijloc, numit Priority (primul contra-cost, că altfel poți accesa GeForce NOW și gratuit), mi se pare suficient pentru majoritatea oamenilor, oferind gaming cu ray-tracing la Full HD în 60 fps pe plăci RTX 3060. Planul Ultimate, cu acces exclusiv la RTX 4080 și gaming în 4K chiar și la 120 FPS, este clar gândit pentru cei care au monitoare high-end sau pot conecta computerul la un televizor performant sau pur și simplu vor “the very best” și sunt dispuși să plătească pentru asta.
În cele din urmă, am conectat MacBook-ul la televizorul meu prin HDMI, că am port de acest tip pe laptop. Am rulat programul pe acest al doilea display după ce m-am asigurat în setările MacOS că este configurat pe 4K și HDR on.
Programul GeForce NOW m-a ținut în continuare pe setarea Balanced (pentru că eram tot pe wifi), care te limitează la Full HD, dar există acolo și opțiunea de a configura manual rezoluția, frame rate-ul maxim și alte setări precum refresh variabil, chiar și rata de bit a streamingului video. Am pus acolo 4K și am lansat jocul și gata, Horizon 5 detecta “monitorul” ca fiind 4K și HDR.
Și chiar am jucat așa. Average FPS în benchmark: 130, cu minim de 99 și maxim de 160. All good. Jocul chiar îmi recomanda să trec de pe presetul Ultra pe Extreme.
Am fost din nou uimit de cât de bine arată jocul acesta când îl pui pe o astfel de rezoluție. Practic, laptopul meu a devenit un fel de consolă de gaming cu MacOS, pus lângă televizor. Cum te joci de la distanță? Păi fie conectezi o tastatură wireless la laptop sau și mai bine un controller. Aproape orice joc modern poate fi jucat integral cu un controller.
Am mai jucat și altele în perioada de test. În Assassin’s Creed Mirage am văzut avantajele salvărilor în cloud. Eu am jucat jocul pe desktop-ul meu cu Windows, dar salvările se transferă automat și în serverele Ubisoft. Când am instalat jocul în centrul de date NVIDIA (m-a conectat automat pe UE Southeast, dar am rulat teste și pe UE Central și rezultatele erau aceleași), mi-a accesat aceste salvări din cloud și am reluat jocul cu personajul pe care îl aveam deja creat, doar că la rezoluție mai mare și cu grafica pe Ultra High.
Starfield, un alt joc pe care l-am început și nu l-am terminat niciodată pentru că este prea mare și nu am avut timp de el, a rulat la fel de bine și mi-a scos din cloud personajul și evoluția de până atunci din joc.
Sunt multe alte jocuri pe care le am pe listă de ceva vreme și acum le pot juca pe MacOS prin acest serviciu. Atomic Hearts este compatibil. Cyberpunk 2077 la fel. Door Kickers 2 și Shadow Gambit la fel, care sunt jocuri tactice despre care am scris în trecut.
Sea of Stars este compatibil (și inclus si el în Game Pass, deci îl am în Library) și cred că pe acesta îl voi juca primul în zilele rămase; acum câteva luni mă gândeam să-mi iau un Steamdeck sau ROG Ally în principal pentru Sea of Stars, dar este mult mai simplu să plătesc în continuare abonamentul la GeForce NOW și să mă joc de pe laptop (sau telefon, la o adică).
F1 Manager este în listă. Cred că voi aștepta să apară versiunea de 2024 întâi. Goat Simulator 3. Glumesc. Everspace 2 este în serviciu. Am scris acum mulți ani de el, l-am cumpărat din early access și este cel mai bun action space sim al momentului. World of Tanks. Sniper Elite 5! Diablo 4 și Dragon’s Dogma 2 au fost adăugate recent în serviciu, pentru cei care le dețin și vor astfel de RPG-uri de durată lungă. Posibil să cumpăr Avatar Frontiers of Pandora, acum că am unde să-l joc.
Mă simt ca un copil care primește un computer performant și dintr-o dată are atâtea jocuri bune cu care să se distreze. Cred că nu mi-am dat seama până acum cât de mult îmi lipsea posibilitatea de a lansa pentru câteva minute un joc pe MacOS. Și nu “un joc”, ci să poți alege aproape toate jocurile pe care le deții pe Steam, PC Game Pass, Epic Store, GOG sau Ubisoft.
Este același lucru cu a deține propriul computer cu un RTX 4080 în el? Nu, dar este the next best thing posibil. Pe un laptop, cel puțin, chiar am văzut multe avantaje. Pot să joc oricâte jocuri fără să instalez niciunul dintre ele în propriul laptop pentru că, realist vorbind, eu unul nu aș avea spațiu pentru nici măcar unul dintre ele. Pentru un utilizator de Mac, cel puțin, GeForce NOW deschide la propriu universul jocurilor.
Singurul lucru de care ai nevoie este o conexiune bună la Internet, cel puțin pentru rezoluțiile înalte. Singurul dezavantaj pe care l-am văzut eu ar fi prețul. Planul Priority are un cost lunar rezonabil (56 euro pe 6 luni), dar Ultimate este dublu. Adică înțeleg că planul Ultimate se adresează unor utilizatori high-end, că nu oricine are monitor 4K sau acces la un televizor 4K cu un computer conectat, dar abonamentul costă dublu față de planul Priority. Mă așteptam mai degrabă la ceva în genul Netflix, unde plătești în plus pentru a face streaming 4K, dar nu chiar dublu.
Bănuiesc, însă, că depinde de cum privești lucrurile. Poți plăti 6 ani de GeForce NOW Ultimate pentru cât costă un RTX 4080 cumpărat separat. Placa este cam 6.000 de lei acum în magazine.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
09/04/2024 la 11:03 AM
În condițiile în care un PC nou performant (nu neapărat cu 4080, dar cu un 4070 Ti, eventual 4070 Ti Super) este mult prea scump (undeva pe la 7000-8000 de lei), GeForce Now poate fi o alternativă bună. Am un prieten care nu mai are PC de gaming și a testat GeForce Now pe planul cu 4080 și a fost mulțumit. Eu încă mai trag de 3060 Ti a mea, pentru 1440p la detalii bune e super bună. Am un alt prieten care voia să-și facă PC de gaming, voia să joace Forza Motorsport (ultimul joc lansat) și i-am recomandat să cumpere în schimb un Xbox Series X.
Eu nu-s fanul GeForce Now, dar l-am folosit acum vreo 2 ani (înainte să lanseze planul cu mai multe nivele) pentru că am stat fără PC câteva zile bune și voiam să văd cum este. Primisem 1 an de GeForce Now cu placa video. Am testat câteva jocuri, dar lag-ul era sesizabil. Nu cred că puteam juca atunci Forza sau orice joc unde se simte lag-ul. Mergea pentru jocuri gen Fenyx Rising.
Prefer să dețin măcar hardware-ul, așa mai chinuit și în valuri. Mi se pare că GeForce Now e în detrimentul nostru. Și așa multe din jocurile digitale nu mai sunt 100% ale noastre, dacă ne jucăm în cloud chiar că rămânem la mâna lor complet. Noi avem conexiuni la Internet super bune, alții se chinuie cu conexiuni sub 100 Mbit.
Mihai(Citează)
09/04/2024 la 11:06 AM
Mai trebuie sa cumperi jocurile pe urma sau sunt toate incluse in acest abonament?
Cristian(Citează)
09/04/2024 la 11:23 AM
Prea scump, daca iei in considerara ca trebuie sa cumperi sau sau sa ai subscription separat pentru jocurile pe care vrei sa le rulezi.
Sol(Citează)
09/04/2024 la 12:07 PM
Pe de alta parte, daca tot ce vrei e sa te joci pe laptop, e complet overkill combinatia folosita.
La pretul unui Macbook Air gasesti multe variante de laptop de gaming decent care sa duca 1080p in aproape orice, la rezolutia nativa. Fara sa mai depinzi de un abonament si de calitatea conexiunii.
Rezolutia aia dubioasa folosita de Apple e mult prea mare pentru un display atat de mic (din nou, vorbim de jocuri, sa nu-mi sara in cap toti fanii)
Singurul avantaj major al combinatiei Macbook + GF Now ar fi durata bateriei.
Sorin(Citează)
09/04/2024 la 1:48 PM
Dacă ți-ai luat MacBook Air n-o să te mulțumească unul de gaming, indiferent cât costă (mare, greu, nu ține bateria). Pentru 1080p și lipsa bătăilor de cap îți cumperi o consolă și gata. Scenariile pentru GF Now sunt practice pentru foarte puțină lume, mai ales că e de preferat să ai ethernet în loc de wifi.
dam167(Citează)
09/04/2024 la 3:07 PM
Cred ca de fapt mai bine iti iei un Macbook Air si un Steam Deck :)
Sorin(Citează)
09/04/2024 la 12:49 PM
Zice si in articol: jocurile pe care le deții pe Steam, PC Game Pass, Epic Store, GOG sau Ubisoft.
Practic jocurile le cumperi de pe magazinul digital preferat iar GeForce Now doar iti permite sa le rulezi in cloud pe hardware-ul lor performant.
Sol(Citează)