un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Mi-am luat un eSIM de la Red Bull Mobile pentru roaming de date ieftin în străinătate

18 Apr 2024  ·

TEHNOLOGIE, TURISM  ·

28 comentarii

Operatorii români de telefonie pierd ocazia de a câștiga niște bani practicând tarife încă mari la roaming-ul de date și voce în afara Uniunii Europene. Nu la fel de mari ca acum câțiva ani, dar tot mari.

Trăim însă vremurile când au apărut o mulțime de servicii online care-ți instalează un eSIM în telefon și plătești câțiva euro pentru câțiva GB de trafic de date în țara destinație aleasă de tine. Consumi acest trafic. După ce ți-ai terminat călătoria, pur și simplu poți șterge sau dezactiva eSIM-ul din telefon.

Sunt două avantaje mari, de fapt: tarifele sunt relativ mici; poți cumpăra eSIM-ul dinainte și să-l activezi la intrarea în țara destinație, fără să stai acolo să cauți SIM-uri locale prin aeroport sau chioșcuri.

Iar cum tot mai multe telefoane suportă eSIM, cred că operatorii de telefonie trebuie să regândească un pic strategia de roaming.

VODAFONE ȘI ORANGE

De exemplu, ca să vedeți de unde a pornit ideea acestui articol. Astăzi sunt în Serbia, care nu este în UE, iar operatorii români au următoarele oferte la abonament pentru asta:

  • Vodafone: 4 GB pentru 18 euro.
  • Orange: 2 GB pentru 4 euro, dar valabili 24 ore, deci plătești zilnic câte 4 euro. Altă opțiune: 10 GB pentru 20 euro, valabili 15 zile, ceea ce este ok.

Pe cartelă nu știu care este situația. Probabil mai rea.

Mi-am luat eSIM de la Red Bull Mobile cu 2 euro per GB. Aleg eu câți GB vreau, iar traficul este valabil o lună de zile. Am dat momentan 4 euro pe 2 GB și văd eu în Belgrad în ce ritm îi consum.

 

Dar Serbia este o țară vecină nouă și tarifele sunt mai accesibile decât alte destinații. Uitați alte tarife ale Vodafone:

  • SUA: 4 GB la 18 euro.
  • Thailanda: 3 GB cu 30 euro.
  • Maroc: 3 GB cu 30 euro.
  • Maldive: 17,85 euro per MB! Asta înseamnă 17.850 de euro per GB, la propriu îmi iau o Dacia Duster cu cât ar costa 1 GB de trafic în Maldive.

Prin comparație, un eSIM Red Bull costă 6 euro per GB în Maldive. Or fi și mai ieftine.

Ca să fiu corect, precizez că sunt foarte multe țări, inclusiv îndepărtate, în care Vodafone taxează 30 de euro pentru 3 GB de date, deci nu plătești peste tot în Dustere.

N-am pus și Orange mai sus pentru că la ei oferta de 2 GB/4 euro pe zi și 10 GB/20 euro pe 15 zile este valabilă în multe țări, dar sunt și țări cu 3 GB/30 euro. În Maldive, de asemenea, te costă “doar” 9.900 de euro pentru 1 GB de date la Orange.

Vă puteți juca pe site-urile de roaming de la Vodafone și Orange pentru a căuta diverse țări. Situația este mai bună decât în trecut pentru că prin 2019 erau o mulțime de țări unde 1 GB de date costa 8.000 sau 9.000 de euro.

DIGI

Digi are tarife foarte mici de roaming în câteva țări. Exemple: SUA: 0,4 euro per GB, Thailanda: 0,8 euro per GB, Chile: 5 euro per GB, Filipine: 14 euro per GB, Maldive: 11.900 euro per GB.

Altfel spus, dacă mergi în SUA sau Thailanda, netul în roaming este aproape moca. În alte țări, însă, poți plăti foarte mult.

În funcție de destinatie, poate fi o idee bună să vă luați un abonament Digi lunar de 3 euro și să-l țineți ca SIM secundar. Aveți practic trafic nelimitat în România și este util și în roaming. Singura problemă este că, deși Digi suportă acum eSIM, întâi vă trebuie cartelă clasică de la ei (cred).

YESIM

Un prieten mi-a recomandat Yesim pentru achiziția unui eSIM de roaming. Cică ar fi un serviciu mare și pe care l-a folosit anterior cu succes.

Mie nu mi-a mers. Nu am reușit să mă loghez două zile la rând în aplicația lor sau pe site-ul lor, indiferent că încercam să fac cont de la zero sau să mă loghez cu Apple ID sau Google.

În cele din urmă am abandonat încercarea și am căutat pe Google alternative. Așa am dat peste Red Bull Mobile.

eSIMdb

Am dat de fapt și de site-ul eSIMdb.com, care îți compară prețul unor astfel de servicii de eSIM-uri. Cu această ocazie, am aflat că sunt zeci de astfel de servicii, majoritatea oferind diverse pachete nelimitate sau cu trafic limitat, valabil 1 sau 7 sau 15 zile etc.

Uitați-vă și pe aici dacă aveți chef de explorat. În general, însă, un tarif de 2 euro per GB este bun.

RED BULL MOBILE

M-a atras numele. Nu știu câtă încredere să am în alte companii, dar în Red Bull am încredere în sensul că probabil nu vând datele mele spre sute de alte companii și nu analizează ce trafic de date fac. Sper că nu.

Site-ul esim.redbullmobile.com zice că ai eu dezvoltat sistemul acesta pentru atleții lor, care călătoresc des la competiții și na… aveau nevoie, dar acum l-au deschis pentru toată lumea.

De fapt sunt revânzători pentru A1, care este un operator telecom mare din Austria.

Anyway, am instalat aplicația Red Bull Mobile Data eSIM (iOS, Android), mi-am făcut cont, am dat permisiuni pentru instalarea unui eSIM în telefon.

S-a instalat eSIM-ul în telefon.

Abia apoi, după instalare, alegi țara în care călătorești și cât trafic vrei. Aplicația are un simplu slider din GB în GB, așa că alegi exact câți vrei, iar valabilitatea lor pare a fi o lună de zile.

Poți plăti cu cardul sau cu PayPal.

Dacă vă activați un astfel de eSIM, indiferent de unde, nu uitați să-l dezactivați din setările telefonului până ce ajungeți în țara respectivă, altfel vă consumă baterie degeaba. Când ajungeți la destinație, îl activați și de asemenea comutați traficul de date al telefonului pe acel eSIM, ca să nu consumați din SIM-ul de România.

Am apăsat Publish pe acest articol din Serbia, după ce m-am convins că funcționează. N-am băut niciodată un Red Bull. Mi se pare chiar amuzant că primul produs Red Bull cumpărat de mine este un eSIM.

VPN

Btw, dacă aveți nevoie și de un VPN, vi-l recomand pe cel de la Bitdefender. Eu l-am cumpărat când eram în Maldive. A fost ceva problemă cu houti și tăierea unor cabluri prin Marea Roșie, iar la jumătatea concediului nu am mai putut accesa de pe wi-fi-ul hotelului jumătate din site-urile românești, inclusiv blogul.

Cel puțin așa bănuiesc eu, că de acolo a venit o problemă de routare a traficului.

M-am gândit că un VPN probabil o ia pe căi ocolite și deci ar fi bun. Deși sunt asaltat de reclame la tot felul de VPN-uri pe la youtuberii pe care-i urmăresc (ca să fie clar, acest articol nu este plătit de nimeni), am ales Bitdefender VPN pentru că sunt români și compania are un acționariat clar și este una de securitate. Cu alte VPN-uri au fost tot felul de scandaluri legate de vânzarea datelor de trafic sau schimbarea proprietarilor fără știrea clienților.

A funcționat atât de bine și este așa bine integrat cu sistemul de operare și dispozitive mobile încât probabil o să scriu un articol separat.

asus s5507

    28 comentarii

  1. Am folosit cu success AIRALO ca serviciu de esim in spatiu non comunitar la preturi de nimic.

      (Citează)

  2. Salut,
    Sunt de ceva timp pe piata astfel de servicii si sunt foarte utile.
    Eu am folosit Holafly si Airalo. Le-am recomandat si altora si mi-au multumit ca nu mai stau sa vaneze wifi in tarile nonUE :).

      (Citează)

  3. Airalo și MobiMatter

      (Citează)

  4. Preturi de 2-5 EUR/GB in tari precum Moldova, UK, UAE, Israel, Elvetia (destinatii uzuale pentru romani) mi se par oricum mari intr-o lume a telefoanelor smart care doar pornite consuma lejer 100MB/zi.
    E adevarat ca este un salt mare fata de jaful pe fata cand te trezesti cu o factura de 400EUR ca ai indraznit sa pornesti iPhone pe date in Dubai pentru cateva ore.

    Dar eu tot as cauta WiFi cu orice pret, ca sa nu imi fac griji, stii ce zic?
    Datele mobile le las pentru urgente.

    Ah si din experienta, in special cu operatorul Orange Romania, chiar daca in UE romaning este free, merge extreem de prost. Cred ca pentru control, operatorul care lucreaza cu Orange ruteaza tot traficul printr-un VPN si imparti resursele cu toti ceilalti din roaming.
    Recomandarea este sa cumparati un SIM/eSIM local oricand aveti ocazia, chiar si in UE.

      (Citează)

    • In principiu merge prost acolo si fara roaming. Am fost in UK si am vrut sa activez optiunea magica de la orange in ziua plecarii, dar ce sa vezi nu se putea ca aveam abonament prea vechi. Am luat cartela vodafone de acolo si vreo 5 zile am stat pe aia. Dupa 5 zile mi-a activat si orange optiunea (probabil feedbackul meu ca pe o scara de la 1 la 10 interactiunea cu ei a fost de nota 0 a ajutat), si n-am sesizat vreo diferenta de viteza.

        (Citează)

    • stiu ca pare greu de crezut, dar in roaming operatorul tau nu prea are nimic de a face cu rutarea ta… ci cel local la care e conectat telefonul

      chiar daca sunt teoretic aceasi firma (Vodafone RO in roaming pe Vodafone XX) tot mai prost va merge (Ca prioritari sunt clientii directi)

      ps : testat de mine cu un Vodafone RO in roaming langa un Vodafone XX

        (Citează)

    • De ce ar fi prioritari clientii directi? Intreb pentru ca ma gandesc ca un client care este in Roaming aduce in 2-3 zile venituri cat aduce un client direct in 30 de zile.
      Si in plus, cantitatea de date consumata este intr-o legatura directa cu viteza internetului.

        (Citează)

  5. De putin timp si Revolut ofera eSim. Au preturi competitive.

      (Citează)

  6. Eu am Yoxo. La Yoxo există opțiune de Roaming cu 13 țări din afara SEE (printre care sunt SUA, Canada și alte țări din Europa care nu-s în SEE) pentru 80 de lei, opțiune valabilă 30 de zile. Yoxo oferă 4 GB, 20 minute sau SMS-uri. Pe vremea când nu aveam Roaming foloseam Lebara Mobile, care e o rețea foarte similară cu RedBullMobile (ai contracte cu rețelele locale din multe țări). E bună ideea de a utiliza astfel de servicii într-o țară unde nu ai Roaming.

      (Citează)

  7. vladutz:
    Preturi de 2-5 EUR/GB in tari precum Moldova, UK, UAE, Israel, Elvetia (destinatii uzuale pentru romani) mi se par oricum mari intr-o lume a telefoanelor smart care doar pornite consuma lejer 100MB/zi.
    E adevarat ca este un salt mare fata de jaful pe fata cand te trezesti cu o factura de 400EUR ca ai indraznit sa pornesti iPhone pe date in Dubai pentru cateva ore.

    Dar eu tot as cauta WiFi cu orice pret, ca sa nu imi fac griji, stii ce zic?
    Datele mobile le las pentru urgente.

    Ah si din experienta, in special cu operatorul Orange Romania, chiar daca in UE romaning este free, merge extreem de prost. Cred ca pentru control, operatorul care lucreaza cu Orange ruteaza tot traficul printr-un VPN si imparti resursele cu toti ceilalti din roaming.
    Recomandarea este sa cumparati un SIM/eSIM local oricand aveti ocazia, chiar si in UE.

    Unii incercam sa evitam pe cat posibil retelele Wi-Fi.

    Am fost anul trecut 3 zile in Turcia. Datale mobile la Digi au fost activate pe tot parcursul zilei si am facut cost suplimentar de aproximativ 1.5E.

      (Citează)

  8. vladutz:
    Preturi de 2-5 EUR/GB in tari precum Moldova, UK, UAE, Israel, Elvetia (destinatii uzuale pentru romani) mi se par oricum mari intr-o lume a telefoanelor smart care doar pornite consuma lejer 100MB/zi.
    E adevarat ca este un salt mare fata de jaful pe fata cand te trezesti cu o factura de 400EUR ca ai indraznit sa pornesti iPhone pe date in Dubai pentru cateva ore.

    Dar eu tot as cauta WiFi cu orice pret, ca sa nu imi fac griji, stii ce zic?
    Datele mobile le las pentru urgente.

    Ah si din experienta, in special cu operatorul Orange Romania, chiar daca in UE romaning este free, merge extreem de prost. Cred ca pentru control, operatorul care lucreaza cu Orange ruteaza tot traficul printr-un VPN si imparti resursele cu toti ceilalti din roaming.
    Recomandarea este sa cumparati un SIM/eSIM local oricand aveti ocazia, chiar si in UE.

    Am folosit Orange și apoi Yoxo în Roaming în multe țări din Europa. N-am observat ca viteza să fie mică, s-a conectat mereu la 4G. Șmecheria este să verifici la ce fel de rețea se conectează în mod automat. Anul trecut în Germania se conecta la rețea GPRS în mod implicit pentru că așa a dorit T-Mobile. Am ales eu manual rețea 4G și totul a fost foarte în regulă. Până anul trecut n-am avut astfel de probleme, mi-a luat o zi să-mi dau seama că netul era prea lent.

      (Citează)

    • Retelele mobile din Germania sunt oricum praf dupa standardele noastre. Anul trecut m-am intalnit cu niste nemti in Portugalia si unul din ei zicea in gluma ca e prima oara cand vede icon-ul de 5G pe telefonul lui.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      18/04/2024 la 1:24 PM

      Nici eu nu am avut nicio dată probleme cu viteza datelor de roaming cu orange, în Europa.

        (Citează)

  9. Pot face dovada pentru neîncrezători:

    ”Bine ai venit în Republica Moldova. Tarife (EUR/min, TVA inclus): Apel către RO 1.19, către altă țară 1.67 și local 1,01, apel primit 0.77, SMS 0.42, internet 8.45 EUR/MB”

    De pe scara de coborât din avion până la autobuz am consumat 50 Euro și, spre norocul meu, Vodafone a blocat datele mobile.

    La un calcul simplu prețul datelor mobile este 8450 EURO / GB.

      (Citează)

  10. Pentru esim AIRALO e o varianta usor mai ieftina, HOLAFLY e o varianta usor mai scumpa, ambele f bune.

      (Citează)

  11. Sorin:
    Retelele mobile din Germania sunt oricum praf dupa standardele noastre. Anul trecut m-am intalnit cu niste nemti in Portugalia si unul din ei zicea in gluma ca e prima oara cand vede icon-ul de 5G pe telefonul lui.

    Am mers des în Germania cu munca până în 2018 (pe atunci aveam Orange), dar nu în zona unde am fost anul trecut și roaming-ul funcționa bine, n-a fost nevoie de artificiul pe care l-am folosit anul trecut.

      (Citează)

  12. Andrei G:
    De ce ar fi prioritari clientii directi? Intreb pentru ca ma gandesc ca un client care este in Roaming aduce in 2-3 zile venituri cat aduce un client direct in 30 de zile.
    Si in plus, cantitatea de date consumata este intr-o legatura directa cu viteza internetului.

    Roaming in SEE nu aduce mare lucru operatorului…

      (Citează)

    • De ce spui asta? Care este tariful pe care operatorii il percep de la partenerii care au clienti ce se afla in Roaming?

        (Citează)

    • @Andrei G stiu lume care sta de ani buni in alta tara cu abonament de RO fara extra costuri, probleme sau intrebari indiscrete (doar cu calitatea mai slaba a semnalului de care ziceam mai sus) => deci cred ca nu se percepe mai nimic, ca altfel s-ar fi sesizat deja cineva si mutat costurile la client

        (Citează)

  13. Ion:
    yoxo nu eraun blogger?

    Confunzi, roaming era un blogger (hoinaru)

      (Citează)

  14. mereu digi pt roaming (ab de 2 euro si preturi mici in foarte multe locatii ex: serbia Internet Mobil 0.0009 E/MB, sua 0.0004 E/MB )+ ca backup in tara (tot instaleaza antene), sunt o gramada de coclauri unde orange gafaie, iar digi era foarte ok

      (Citează)

  15. Dacă te duci să lucrezi remote sau să bagi Spotify și YouTube la greu prin concedii, niciun esim din ăsta nu va bate la cost o cartelă amărâtă de la un operator local.

    Dacă te duci pe alt continent clar merită cartelă locală, ieși la o fracțiune de preț și adesea primești net nelimitat, cel puțin prin paradisurile asiatice. Testat personal in mai multe țări, am tot plecat cu lunile in ultimii ani.

    Fază funny, am avut escală o zi in Istanbul, a fost mai ieftin să activez o opțiune roaming pe esim-ul de Thailanda sau Filipine, nu mai rețin care era, decât pe Orange România. Și mai ieftin era într-adevăr Digi, dar nu aveam atunci, o să am data viitoare pt urgențe până îmi iau sim local, că în aeroport îți băga pe gât oferte pt turiști la suprapreț.

    Nu luați cartele din aeroport! Mergeți la gherete in afara aeroportului sau luați esim online de la operatorii locali!

    Poate asta trebuie scrisă cu bold. OPERATORII LOCALI OFERĂ ȘI EI ESIM PREPAY LA PREȚURI DECENTE, depinde de voi dacă vreți să dați cel puțin dublu pe marketingul agresiv gen airalo sau altele asemenea.

      (Citează)

  16. Ar mai fi o cartela, AIS Thailand, celebra in randul navigatorilor. Are acoperire globala si preturi decente in majoritatea tarilor.

    Confirm ce au zis colegii mai sus: nicio cartela sau extra optiune nu se compara cu o cartela locala.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus