un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Am condus noul Duster: impresii după autostradă și traseu off-road

25 Apr 2024  ·

AUTO  ·

29 comentarii

Dacia Duster este cea mai importantă mașină din oferta companiei. Nu se vinde în atât de multe unități precum Sandero, dar are un preț mai mare și este vedeta Dacia.

Mă bucur să spun că noua generație Duster este foarte bună și depășește generația anterioară în toate aspectele posibile. Am condus noul Duster pe autostradă, drumuri virajate și chiar și drumuri forestiere și un traseu off-road special amenajat pentru asta. S-a descurcat bine în toate situațiile, iar punctele negative pe care le-am putut găsi sunt minore.

Iată clipul video în care puteți vedea mult mai bine cum a trecut prin gropi și cum arată interfața sau interiorul în detaliu:

Susține-mă cu un Subscribe:

CUM ARATĂ NOUL DUSTER

Am mai spus-o și anul trecut, când am văzut prima oară această mașină: arată bine. Îmi inspiră forță, are un aspect puternic adus de capota dreaptă, cu nervuri foarte pronunțate. Partea frontală mi se pare foarte echilibrată, farurile și sigla au proporții plăcute ochiului, iar bara este supradimensionată, ieșită cu câțiva centimetru în afară, cu o formă care sugerează, de asemenea, o mașină musculoasă.

Observați de asemenea farurile cu un model Y răsturnat în ele, un element de design repetat în câteva locuri în noua generație.

Impresia se continuă spre spate. Plafonul are și el nervuri, aripile spate sunt mai bine reliefate decât înainte. Portiera spate nu are un mâner clasic, ci unul montat pe stâlpul ei.

Partea din spate are stopuri cu același motiv Y răsturnat. Mi se pare, de asemenea, că haionul este și el bine porționat, cu Dacia scris nici prea mare, nici prea mic, cu o bară spate de asemenea amplă și, în general, un design reușit.

Elementele de design întunecate la culoare, precum bara, carenajul roților și acel element de pe portieră care seamănă cu o admisie de aer sunt făcute dintr-un material numit Starkle, care conține și plastic reciclat. Avantajul său este că are culoarea și “picățelele” natural în material. Nu este vopsit și asta înseamnă că, dacă se zgârie, nu există o vopsea care să se “ia” de pe acesta, ceea ce îl face mai rezistent în timp.

Întreaga mașină mi se pare că arată foarte bine, de fapt. Are un aspect modern. Cum să zic… nu mai pare “fratele sărac” al SUV-urilor. O fi o mașină mai ieftină decât altele din clasa ei, dar ca aspect mie nu-mi sugerează asta.

Sandstone, acel gri deschis, este culoarea “oficială” de lansare, ca să zic așa. Mie mi se pare însă că Dacia a ales numai vopseluri plăcute pentru Duster, variantele verzi arătând de asemenea foarte bine, plus cea numită Terracotta Brown, un cărămiziu care stă bine pe SUV.

INTERIORUL ESTE MODERNIZAT

Impresia plăcută continuă și în interior. Versiunile superioare au un ecran de 10 inci montat în partea de sus a consolei centrale, o poziție în care este cel mai ușor de văzut de șofer. Dacă vă uitați la evoluția generațiilor Duster, veți vedea că ecranul multimedia a tot urcat pe consola centrală până în această poziție, unde este cel mai bine plasat.

Ecranul în sine este tactil, de rezoluție înaltă, iar interfața se mișcă suficient de rapid pentru a nu ridica probleme în interacțiune. Unitatea în sine este compatibilă Android Auto și Apple CarPlay pe fir sau wireless, dar include și propria navigație bazată pe Here Maps. Am folosit toate trei soluțiile cât am condus mașina, au funcționat cu bine.

Haideți să încep descrierea de la unul din capete, totuși. Volanul este multifuncțional, cu butoane pentru cruise control pe stânga și restul interfeței din bord pe dreapta. O manetă suplimentară aflată după volan controlează muzica, la fel ca pe multe alte modele Renault noi și vechi.

Bordul este electronic pe dotările de top, cu un ecran color. Poate fi ușor configurat, în sensul că treimea din dreapta poate arăta informații despre consum, stilul de conducere sau alte informații, dar restul de două treimi este mereu același: un turometru digital stil bară și viteza curentă deasupra sa. Turometrul nu mi-a plăcut, dar este un capitol special mai jos cu toate elementele care nu mi-au plăcut pe mașină, vedeți acolo.

Pe centru, sub ecranul tactil, se află două guri de ventilație. Și ele au un design în formă de Y răsturnat, iar același element de design se găsește și pe portiere, de altfel. Gurile de ventilație se reglează ușor și direcționează precis aerul. Sub ele se află butoane stil clapetă/pian pentru aerul condiționat, apoi urmează un soi de sertar de depozitare și sub acesta un sertar care încarcă wireless telefoanele.

Tot pe acolo se află și două porturi USB-C, ambele cu conexiune de date. Între scaune ai schimbătorul de viteze și un mic spațiu de depozitare care, la varianta 4×4, este înlocuit cu butonul de comutare între diversele moduri off-road.

Urmează apoi două cup holdere, dar unul dintre ele este mai greu accesibil deoarece pică sub cotiera dintre scaune, care ascunde și ea un pic spațiu de depozitare.

Scaunele în sine mi s-au părut confortabile. Am stat 4 ore într-o repriză în mașină și a fost o călătorie confortabilă.

Bancheta spate oferă de asemenea foarte mult spațiu pentru adulți. Cu scaunul față configurat pentru mine, 186 cm înălțime, am încăput fără probleme în spate, cu loc suficient deasupra capului și la genunchi. Puteți vedea asta în clipul de sus. Mai mult, scaunul șoferului este moale și pe partea sa din spate, unde unele mașini pun un soi de întăritură de plastic care mă jenează la genunchi. Nu a fost cazul aici.

Portbagajul este și el mare, dar asemănător cu al generației anterioare. Teoretic are un volum mai mare decât Duster 2, practic doar una dintre echipări se poate lăuda cu un volum mult mărit. De exemplu, TCE 130 4×2 are portbagaj de 430 litri, dar pe Eco-G ai unul de 517 litri, în funcție deci de rezervor și de bateria suplimentară care poate fi sau nu sub portbagaj.

Unele versiuni au un fel de sertar pe fundul portbagajului, sub care mai găsești un spațiu de vreo 10 cm înălțime. Altele au direct un covoraș de cauciuc instalat acolo.

Este mult plastic în mașină, nu se poate nega asta, dar face parte din compromisul de preț. Măcar este un plastic de calitate mai bună, făcut cu elemente de design (de exemplu zona pe care scrie Duster în fața pasagerului), nu totul pe cea mai simplă și ieftină matriță.

DOTĂRI

Aici este un alt capitol unde Duster stă bine. Există patru versiuni: Essential și Expression, apoi două versiuni egale ca preț și dotări, Journey și Extreme, cu aspect și accesorii însă diferite în funcție de tipul de utilizare dorit. Extreme se adresează celor interesați de offroad sau pentru mașini de muncă, având scaune dintr-un material mai rezistent și câteva accesorii cauciucate.

Important este că, în echipările de top, Duster are dotări bune. V-am spus deja despre ecranul de 10 inci cu conectivitate wireless, Android Auto și Apple Carplay incluse. Iată alte dotări:

  • scaune față, volan și parbriz încălzite
  • climatizare automată
  • cruise control
  • păstrarea automată a benzii
  • sistem sonor Arkamys cu 6 difuzoare
  • frână de parcare asistată electric
  • avertizare la unghi mort în oglinzile laterale
  • camere 360 de grade
  • comutare automată între faza lungă și cea scurtă
  • oglinzi laterale rabatabile automat
  • asistență la coborârea în pantă pe modelul 4×4, plus moduri off-road pe acea dotare.

Prin accesoriile opționale există, de asemenea, și un soi de saltea-pat pe care o poți monta în mașină. Bancheta spate se rabatează și pe deasupra ei se pune acest pat în care încap doi adulti, iar sub ea rămâne spațiu de depozitare. Poate fi o soluție inedită de camping.

PRIMUL DUSTER CU MOTORIZARE HIBRIDĂ

Sunt trei motoare momentan în gamă:

  • Eco-G 100, un motor cu benzină și GPL, cu rezervor separat pentru fiecare și comutare manuală sau automată între ele. Dezvoltă 100 CP.
  • TCe 130 benzină 1,2 litri de 130 CP, disponibil ca 4×2 și 4×4 cu cutie manuală. Este un motor cu sistem mild hybrid pe 48 volți, care include și un mic motor electric ca generator de pornire și o baterie de 0,8 kWh pentru acest sistem.
  • Hybrid 140, un motor văzut și pe noul Jogger. Are 1,6 litri benzină, 140 CP, motor suplimentar electric și cutie automată, plus o baterie de 1,2 kWh. Disponibil doar ca versiune 4×2.

Primele două versiuni de echipare, Essential și Expression, sunt disponibile doar cu motorul Eco-G. Journey și Extreme pot fi comandate cu oricare dintre cele trei motoare de mai sus.

CUM SE CONDUCE NOUL DUSTER

Se conduce bine, a fost o experiență plăcută. Poziția la volan este bună, iar mașina este suficient de înaltă pentru a oferi o vizibilitate bună la drum. Nervurile de pe capotă se văd bine în timp ce conduci, parcă ar fi cătarea unui pistol, și mi-a plăcut “priveliștea” pe care o oferă Duster la drum lung.

Volanul mi s-a părut prea moale, prea ușor de întors, și din acest motiv parcă nu ai un feedback direct de la roată. Pentru mulți, însă, asta înseamnă confort și ușurință în șofat, așa că eu nu o văd ca pe un minus.

Direcția a fost precisă, iar suspensia reglată exact cum trebuie, moale cât să se simtă confortabil la gropi sau drum neasfaltat, dar suficient de rigidă pentru a evita senzația de barcă pe valuri.

Duster este și bine antifonat. La viteze de autostradă conversam fără probleme cu Darius Pană de la AutoPro, cu care am împărțit mașina, iar muzica era plăcută urechii. În unele situații am avut parte de un pic de zgomot de vânt, dar nu întotdeauna, deci concluzionez că nu ține de viteza mașinii, ci de direcția din care bate vântul.

Vizibilitatea în oglinzile laterale este bună, fiind unele de mari dimensiuni, iar prin lunetă este suficientă. Parbrizul are un unghi cam abrupt și din acest motiv o suprafață vitrată mică. Mi-ar fi plăcut mai multă vizibilitate în partea sa superioară.

Butoanele sunt bine plasate în jurul șoferului și suficient de mari pentru a fi dibuite ușor fără să iei privirea de la drum. Am apreciat pozitiv lipsa de butoane capacitive.

Mașina are și o funcție Eco Monitor prin care vrea să te învețe să conduci economic și nepoluant, sugerându-ți când să schimbi vitezele pentru a sta cât mai mult în zona verde a acelui indicator.

 

Motorul TCe 130 se înfige neașteptat de bine pentru o mașină de asemenea dimensiuni. Nu știu cum s-ar comporta în 4 persoane cu bagaje multe, dar în 2 persoane ne-a oferit o experiență fără probleme. Cutia manuală în 6 rapoarte a fost o altă surpriză plăcută. Treapta 1 de viteză este mai lungă, este… normală aș spune, nu ca pe generațiile anterioare, inclusiv pe modelul 4×4.

Cutia automată de pe varianta hibridă te scutește de foarte mult dat din mâini și mi-ar plăcea să văd cât mai mulți oameni alegând acest model. În ciuda capacității mai mari (1,6 versus 1,2 litri), motorul HEV 140 nu se simte însă mult mai puternic, fiind vorba doar de 10 CP în plus față de TCe 130.

Uneori pare că schimbă treptele de viteză prea sus. Sunt momente când mergi la 90 km/h, că atât e limita, și parcă motorul este prea turat. Ai vrea să schimbe în sus, dar încă nu o face. Mai accelerezi până la 95 km/h și schimbă și totul devine mai silențios. Poate ar mai trebui un pic de tuning la cutia de viteze pentru a regla altfel schimburile de viteză și este posibil să se facă și așa ceva până ies de pe banda de producție primele modele pentru clienți, prin luna iunie 2024. Nu este, însă, o problemă deranjantă, ci doar o observație privind reglajul său.

Am apreciat de bine și sistemul de păstrare a benzii, care intervine într-un mod confortabil pentru pasageri, nu trăgând brusc de volan ca la alte mașini. N-am apreciat de bine un sistem care bip-bip cam la fiecare 5 sau 10 secunde atunci când mergi peste viteza legală detectată de camera de bord a mașinii. Nu-i vina Dacia, o astfel de avertizare este impusă acum de legi și va fi prezentă pe toate mașinile noi, dar nu am găsit nici o metodă de a o dezactiva și aș fi preferat asta.

Ce nu mi-a plăcut: materialul dur de pe cotieră. Portiera nu are ferestre foarte înalte, așa că vei ține cotul foarte sus pe portieră dacă-l pui acolo unde sticla intră în portieră. Unele mașini îți permit să-l ții acolo fără vreun disconfort, dar nu și Duster.

În schimb, dacă-l ții pe cotiera de pe portieră, poți da de suprafețe dure acolo, de plastic dur. Pe o echipare condusă aveam astfel de plastic dur și după un timp m-a durut cotul. Pe altă echipare, aceeași cotieră era acoperită de un material moale, mult mai plăcut la atingere și călătorie de distanță. Le-am spus celor de la Dacia asta și nici ei nu păreau siguri dacă nu cumva toate modelele care vor ieși pe poarta fabricii vor avea acolo acel material moale pentru confortul mâinii.

Consumul a fost de asemenea o surpriză plăcută. Cu TCe 100 4×2 manual, în regim combinat autostradă și apoi niște drumuri forestiere care au urcat până la vreo 1.300 de metri, am avut o medie de 6,6 litri/100 km. Cu HEV 140, pe autostradă și drumuri naționale prin localități, consumul a stat la 5,5 litri/100 km.

Alte cifre nu am. Când pui mâna pentru prima oară pe o mașină, nu mergi la consum cu ea.

OFFROAD

Mi-a spus cineva că Duster este considerat cel mai bun SUV pentru offroad în clasa B și gama sa de preț. Dacă lucrurile stau așa, atunci noul Duster 3 probabil îl va ajuta să păstreze titlul, deoarece tot ce ține de 4×4 a fost îmbunătățit.

Am mers, întâi, pe un drum forestier virajat cu un Duster TCe 130 4×2. Pământ, șanțuri, multe zone cu pietre cât pumnul etc. Mașina s-a comportat excelent. Suspensia ne-a asigurat un confort suficient, direcția mi-a dat încredere în viraje, frâna a fost bună, poziția la volan excelentă.

Duster va fi cu siguranță un succes inclusiv pentru flote auto care au de mers pe astfel de drumuri. Este un workhorse, cum ar spune americanii, și cred că-și va găsi mulți clienți în special pentru astfel de drumuri de țară.

Ajută faptul că mașina are o gardă la sol între roți de 217 mm și un unghi de atac de 31 de grade, plus un unghi de degajare cam tot pe acolo. Mai spuneam și de bara față și spate care sunt făcute din acel plastic Starkle rezistent la zgârieturi.

Am luat apoi un model Extreme 4×4, tot cu motor TCe 130, pe un traseu off-road special construit. A inclus gropi mari, în care garda la sol și-a dovedit avantajul la coborâre și la urcare.

A inclus gropi asimetrice în care câte o roată se ridica aproape un metru în aer. Este o senzație inedita când oprești mașina chiar în echilibru într-o astfel de poziție și o simți cum se apleacă treptat pentru a face contact cu solul. Șasiul s-a comportat excelent, suspensia a fost bună, tracțiunea integrală și-a făcut treaba fără nici o problemă. Duster 2 este o mașină bună pentru off-road. Duster 3 o întrece.

Ajută aici și noul sistem 4×4. Există între scaune un comutator din care poți schimba modurile de rulare. Eco și Auto Mode sunt pentru mersul pe asfalt. Ai Snow Mode și Sand-Mud Mode pentru suprafețe cu zăpadă/gheață sau nisip/noroi, unde mașina își adaptează tracțiunea integrală, ABS-ul și ESP-ul, dar și un Offroad Mode în care tractiunea integrală este cuplată mereu.

În centru se află butonul Hill Descent Assist, care te ajută să cobori pantele foarte dure. Schimbi pe acest mod, pui treapta 1, ridici piciorul de pe ambreiaj și de pe accelerație și mașina coboară încet la vale. Poate fi de ajutor în multe scenarii.

Tot pentru modul 4×4 poți avea pe ecranul central indicatoare de înclinare a mașinii și poți vedea modul în care este repartizată puterea între roți, o funcție uzuală pe astfel de mașini.

CE NU MI-A PLĂCUT

Am spus că, în general vorbind, noul Duster mi se pare o reușită pentru Dacia, un model care cu siguranță se va vinde bine și va crește renumele mărcii. Am văzut statistici despre asta, brandul Dacia s-a apreciat mult în percepția clienților în ultimii ani. Sunt convins că Duster 3 va ajuta.

Îmi place cum arată mașina, ce dotări are, faptul că au păstrat prețurile la un nivel asemănător cu al generației anterioare. Mi-a plăcut ținuta de drum și performanța pe trasee accidentate. Se simte ca o mașină modernă.

Uitați și ce nu mi-a plăcut. Nu este nimic crucial, nu-i vreun dealbreaker mai jos, ci doar chestiuni minore:

Spațiul de depozitare din portiere este prea îngust. Fanta prin care pui obiecte acolo are cam 3 cm în general.

Mânerele de deasupra portierelor au, de asemenea, o deschidere prea mică. Sunt fixe, apropo, dar spațiul prin ele este mic. Mie îmi încăpeau degetele pe acolo și, dacă forțam, intra și palma, dar probabil cu disconfort și urme pe termen lung. Cine are mâini mai groase va avea probleme în a le folosi.

Aș fi preferat un parbriz mai mare, mai întins în sus.

Cotul parcă nu are o poziție bună dacă vrei să-l ții pe portieră. Lângă geam este prea sus. Pe cotieră, unde sunt și butoanele pentru ferestre, parcă este prea jos sau prea dur materialul.

Turometrul digital mi s-a părut greu de citit. Este o bară orizontală cu scris micuț sub ea, iar asta îți cere să o citești în mod activ, nu doar să arunci o privire spre ea, ca pe un turometru analogic. Probabil că în timp te obișnuiești cu el, dar avantajul unui bord digital mi se pare că stă în configurabilitate, în diverse fețe variate din care să alegi, și mi-ar fi plăcut și indicatoare stil analogic de RPM și viteză.

Cup holderul numărul 2 este plasat sub cotiera centrală și este greu de accesat acolo, trebuie să strecori mâna după el acolo. Dacă ți-ai luat vreo cafea din aceea practic fiartă de la vreun McDrive sau trebuie să apuci bine paharul pentru că n-ai parte de un capac de plastic bine fixat, pot apărea incidente nefericite.

Marginea portbagajului este destul de ridicată. Trebuie să ridici destul de mult o valiză sau cumpărăturile pentru a le pune în interior.

Dar cam atât, în două zile de condus.

PREȚURI

Mergeți pe site-ul Dacia pentru toate informațiile, broșuri, specificații tehnice și altele. Momentan prețurile cu TVA de acolo sunt următoarele:

Essential:

  • 18.800 euro Eco-G 100

Expression:

  • 20.000 euro Eco-G 100

Journey și Extreme:

  • 21.500 euro Eco-G 100
  • 23.100 euro TCE 130 4×2
  • 25.300 euro TCE 130 4×4
  • 26.650 euro HEV 140

Duster poate fi deja comandat, iar din ce am înțeles eu livrările vor începe din luna iunie. Au deja foarte multe precomenzi, un semn mereu bun.

asus s5507

    29 comentarii

  1. Daca ar pune si motoare pe dacii, ar fi frumos. Culmea e ca inainte de UE si a le lor norme de “0.9 turbo”loganurile chiar aveau motoare decente pentru cost (1.6 16 v).

      (Citează)

  2. Cred ca uitam elefantul din camera – lipsa cutiei automate pe versiunea 4×4…

      (Citează)

  3. Doamne, ca nu am putut citi tot articolul… Încearcă ceva mai succint.

      (Citează)

    • Realizezi de ce te plangi? Doare creierul cand citesti?

        (Citează)

    • :)))) Să înțeleg ca ție îți plac articolele de genul: Dacia Duster – mașina, 4 roți, volan, 2 sau 3 pedale, motor care funcționează, are ecrane colorate, în portbagaj încape un porc, puteți să o cumpărați dacă vă place. Și acum: știrile zilei din tehnologie.

        (Citează)

  4. Ion Marius Ionut

    25/04/2024 la 9:12 PM

    Felicitari si multumesc pentru articol – e o placere sa citesti asa ceva – se vede ca ai muncit la el, totul documentat si foarte bine structurat.

    Dupa multe lupte de convingere cu nevastamea -i-am aratat filmulete si poze o gramada – am reusit sa o conving sa mergem sa vedem Dusterul si sa facem un drive test. Trebuie sa schimbam masina familiei si Dusterul III mi se pare perfect, dar ea nu vrea sa auda de Dacia – avem in familie si am folosit in vreo 2 weekenduri la munte un Duster din 2016 si ne-a dezamagit rau la partea de comfort, plus ca nu vrea sa trecem de la VW la Dacie – ma rog, eu nu am o problema. Daca ne place la drivetest luam Duster III, daca nu un C5 Aircross sau DS7 la SH, ca si VW tot sh a fost.

    Din pacate nu inteleg policita de marketing a Dacia, faci mare lansare in decembrie cu ziaristi in tarile calde, apari pe toate canalele de youtube dedicate si 5 luni mai tarziu masina nu a ajuns in showroom, si surpriza, agentii de vanzari nu stiu o data la care o sa ajunga – ciudata abordare.

      (Citează)

    • Pe site ul dacia…
      NOUL DUSTER JOURNEY
      Motorizare TCe 130 4X4, Benzină

      Livrare previzionată: Iulie
      Preț listă
      25300€ Prețurile prezentate au TVA inclus.
      ADAUGĂ ÎN COȘ
      Noul Duster JOURNEY
      NOUL DUSTER JOURNEY
      Motorizare HEV 140, Benzină

      Scrie mare cand este estimata livrarea. Ii contactezi si iti dau destule informati. Cel putin prin Bucuresti

        (Citează)

    • Pe parte de comfort iti recomand cu caldura C5 AirCross, il am de vreo 4 ani de acum si sunt foarte multumit.

      Iti recomand sa eviti 1.5 diesel (probleme fara numar cu pompa ad-blue), iar daca e 1.2 ai grija la cureaua ce se dezintegreaza in ulei; teoretic a fost rezolvata problema dar nu strica sa fii atent daca iei SH; la astea noi teoretic e rezolvat.

      Personal am 1.6 benzina insa nu se mai gaseste decat pe hybrid daca nu ma insel.

        (Citează)

  5. Ion Marius Ionut

    25/04/2024 la 9:33 PM

    Da, de prin februarie poti sa faci comanzi pe Dacia.ro, dar tu ai da 25.000 euro fara sa vezi macar masina in showroom?
    Repet, poti sa o comanzi de pe site, dar fara sa o vezi in showroom, nu mai zic si de drivetest.

    Alin:
    Pe site ul dacia…
    NOUL DUSTER JOURNEY
    Motorizare TCe 130 4X4, Benzină

    Livrare previzionată: Iulie
    Preț listă
    25300€ Prețurile prezentate au TVA inclus.
    ADAUGĂ ÎN COȘ
    Noul Duster JOURNEY
    NOUL DUSTER JOURNEY
    Motorizare HEV 140, Benzină

    Scrie mare cand este estimata livrarea. Ii contactezi si iti dau destule informati. Cel putin prin Bucuresti

      (Citează)

  6. Ion Marius Ionut

    25/04/2024 la 10:29 PM

    Multumesc de recomandare.

    M-am uitat la diesel 1,5 – am avut motorul asta in tinerete pe un Renault Clio – ziceai ca merge cu aer.
    Am vazut si variante cu 1,6 benzina , poti sa imi spui te rog un consum real in oras si pe autostrada la aceasta varianta de motorizare.
    Merci.

    Pyro:
    Pe parte de comfort iti recomand cu caldura C5 AirCross, il am de vreo 4 ani de acum si sunt foarte multumit.

    Iti recomand sa eviti 1.5 diesel (probleme fara numar cu pompa ad-blue), iar daca e 1.2 ai grija la cureaua ce se dezintegreaza in ulei; teoretic a fost rezolvata problema dar nu strica sa fii atent daca iei SH; la astea noi teoretic e rezolvat.

    Personal am 1.6 benzina insa nu se mai gaseste decat pe hybrid daca nu ma insel.

      (Citează)

    • O masina faina. Bravo dacia. O sa vanda in draci ca tot e moda cu suvurile peste tot.
      Apropo de motoare, daca pastrau dciul era bomba.
      Si mai am o curiozitate mai tehnica asa si anume date despre puntea spate. Eventual si niste poze. Am auzit ca arata cam ca o scobitoare si chiar sint curios ce este p-acolo.
      Io daca mi-as lua ar fi ori motorul cu gpl ptr consum ori hibridu de 1.6 ptr fiabilitate. Ala de 1.2 in 3 cilindri este un motor fortat. Pacat ca n-au pus 1.33 in 4 cilindri si 140 cp.

        (Citează)

  7. Eu as concedia designerul ala de interior. Strica toata masina. Inteleg ca tendinta e sa fie cat mai minimalista, dar gaurile alea neumplute, colturile alea rigide… imi amintesc de Dacia 1310 ,pe care ti-o dadea cheala si tu trebuia sa pui radiocasetofon, difuzoare din targ si nu mai stiu eu ce mai trebuia pe acolo. Pacat!

      (Citează)

  8. Ion Marius Ionut:
    Multumesc de recomandare.

    M-am uitat la diesel 1,5 – am avut motorul asta in tinerete pe un Renault Clio – ziceai ca merge cu aer.
    Am vazut si variante cu 1,6 benzina , poti sa imi spui te rog un consum real in oras si pe autostrada la aceasta varianta de motorizare.
    Merci.

    Consumul la 1.6 e maricel, am in medie 11 prin Bucuresti, iar la drum lung 7-8.
    A se lua insa in calcul ca o calc sanatos, atat prin oras cat si afara. De ex pe autostrada in general merg cu 150 daca e liber, si na, forma de dulap nu ajuta la consum :)

    Iar in oras cum s-ar spune “curat injectoarele”.

      (Citează)

  9. Visul meu femeia cu mustata si Duster cu motor de 1.2.

      (Citează)

  10. Alin:
    Cati oameni crezi ca au nevoie de automata, 4×4 si nu isi cumpara Duster ca nu au optiunea asta ?

    Foarte multi! In 2024 cutia automata nu trebuie sa fie optiune ci necesitate. Plus ca 4×4 nu este doar pentru offroad ci si pe drumuri normale in care are nevoie de stabilitate (ex ploaie). Probabil ca Dacia ii va recâștiga pe clientii pierduti la Duster, prin urmatorul model (Bigster?) cu cutie automata si 4×4.

      (Citează)

    • „Probabil ca Dacia ii va recâștiga pe clientii pierduti la Duster, prin urmatorul model (Bigster?) cu cutie automata si 4×4.”

      Și pilot automat. Și să-i zică… Napster.

        (Citează)

    • Hai bre, 4×4 pentru drumuri normale? Am un rîci de golf 5 și cînd se găsește cîte un șofer de Duster mai breaz și vrea să se țină după mine văd că la viraje o lasă încet de tot, să nu facă tumbe. Înțeleg că e minunat pentru stîne pe cîmp, dar să mergi cu dulapul ăla (numai) prin oraș…

        (Citează)

  11. Neasteptat de frumusica cel putin pe afara. La hayon au lasat juniorii sa deseneze, dar altfel merge.
    Ar trebui interzise masinile care n-au rotita pentru volum. Astia care pun butoane de + si – au folosit asa ceva pe masinile lor?

      (Citează)

  12. Deja au anuntat pentru 2026 motor pe Duster de 1.8l (160 cp doar motorul ICE) benzina pentru versiunea hibrida.
    Abia astept versiunea aceea. Pana atunci mai astept.

      (Citează)

    • Sunt curios cât de mare e diferența dintre Dusterul curent și acesta, pentru că am condus versiunea TCE150 și dată fiind platforma veche, e foarte instabil la viteze mari, cu ruliu foarte pronunțat. 180CP sună într-adevăr bine, depinde și ce cutie vor folosi.

        (Citează)

  13. mai bine o căruță cinstită decât “mașina” asta obosită

      (Citează)

  14. Pyro: Pe parte de comfort iti recomand cu caldura C5 AirCross, il am de vreo 4 ani de acum si sunt foarte multumit.

    Arata bine C5 Aircross, problema e la pret.
    Varianta cu motor de 1.6 hibrid automata costa de la 44.300 euro.

      (Citează)

  15. GuestStar:
    Sunt curios cât de mare e diferența dintre Dusterul curent și acesta, pentru că am condus versiunea TCE150 și dată fiind platforma veche, e foarte instabil la viteze mari, cu ruliu foarte pronunțat. 180CP sună într-adevăr bine, depinde și ce cutie vor folosi.

    Am inteles ca este vorba si de o cutie noua, adaptata de pe Austral, ca si motorul.

      (Citează)

  16. “Pe o echipare condusă aveam astfel de plastic dur și după un timp m-a durut cotul.”

    Radule, esti belea. 😁

    Din cate vad , tot fara clima duala e? In 2024.

      (Citează)

  17. Consumul asta il am la o Toyota Rav4 mai veche cu 2.5 l aspirat, ciudat la Duster cu atata tehnogie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus