un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ce înseamnă intrarea României în Schengen pentru călătorii din aeroporturi

1 Apr 2024  ·

TURISM  ·

24 comentarii

România a intrat din 31 martie în ceea ce se numește neoficial “air Schengen”, adică sistemul de frontiere deschise va fi aplicat doar pentru transportul aerian.

Vestea este foarte bună pentru toți călătorii români și străini care pleacă din România spre alte țări Schengen din UE sau invers, care vin din astfel de țări în România.

Care este avantajul? Dispare controlul de buletin sau pașaport la îmbarcare, câtă vreme destinația este în spațiul Schengen. Discutam despre asta cu Mariciu și nici nu-mi dădusem seama de acest avantaj de la plecare. Eu mă gândeam în principal la avantajul de la escale sau de la îmbarcarea spre România, dar procedurile vor fi simplificate și la plecare.

Acesta este spațiul Schengen:

Map of the Schengen Area.svg
By Link

Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

În aeroportul Otopeni, de exemplu, va exista în continuare verificarea de securitate, cum este și normal. Aceea durează cel mai mult, de obicei, dar asta este lumea în care trăim.

După ce treci de această verificare, însă, te poți duce direct la poarta de îmbarcare, fără a mai exista un control de pașapoarte. Uneori se făcea coadă și la acest control de pașapoarte, deși de obicei mergea mult mai repede decât cel de securitate. Acum dispare de tot.

Pașaportul sau buletinul vor fi în continuare cerute și verificate la îmbarcarea în avion, alături de cartea de îmbarcare. Aceea este însă o verificare simplă, practic personalul se uită că numele din cartea de îmbarcare corespunde cu numele din actul de identitate și că persoana care se îmbarcă seamănă cât de cât cu cea din fotografie.

Controlul care a dispărut era mai amănunțit, fiind făcut de personal din MAI, dacă nu mă înșel. Acolo se verifica dacă actul este adevărat sau fals, dacă persoana respectivă nu este dată în consemn la frontieră șamd. Aceste tipuri de verificări nu vor mai exista.

Întrucât din Otopeni și alte aeroporturi se zboară și către țări din afara spațiului Schengen, acele curse vor fi grupate la anumite porți ale aeroportului și pentru accesul la acele porți se va trece printr-un control de act de identitate.

În practică vor apărea și modificări ale porților de îmbarcare. În Otopeni poate că nu va fi asta o problemă sau o veste bună, fiind vorba de un aeroport destul de mic. În alte țări, însă, pe aeroporturile mari ale Europei, cursele de România vor fi alocate unor porți care sunt în zona Schengen, poate chiar pe alte terminale.

 

Schengen-ul adevărat, însă, este cel care se referă la transportul pe care rutieră. Pe cale rutieră sunt cozi foarte mari la vămi și se așteaptă cu orele trecerea lor.

Unele afectează turiștii, gândiți-vă la aglomerația de vară de la vama cu Bulgaria sau Ungaria, dar pierderile adevărate de bani și de timp sunt pentru transportatori, unde se formează cozi kilometrice de tiruri și se pierd ore/zile în vamă (adică bani!) cu ele. Realist vorbind, prin 2025 poate va intra România în Schengen și pe calea rutieră.

asus s5507

    24 comentarii

  1. Romania nu merita nici un Schengen pentru ca:
    – n-are habar cati ucraineni au intra in tara de la inceputul razboiului;
    – toti infractorii au plecat bine mersi din tara (Oprescu, Iorgulescu, Udrea);
    asa ca nu poti emite pretentii ca ai granita securizata.

      (Citează)

    • Într-un fel e bine că au fugit infractorii din țară, așa nu mai pot fura in romania. Problema este exclusiv a țărilor care i-au adoptat. Oricum, toti au trecut cu masina, iar terestru nu vom vedea noi Schengen decât dacă ne vom muta în Ungaria.

        (Citează)

    • @Gaelex, sunt de acord cu tine, dar cu o singura mentiune; o parte din infractori au plecat chiar in tari membre Schengen.

        (Citează)

    • Asta era problema ta majoră: câți ucrainieni lipsesc din contabilitatea statului.

        (Citează)

  2. Asta cu șenghenu aerian si maritim, ptr omu de rand, este o chestie nesemnificativa spre inutila.
    Si romania la faza asta e ca un milog care sta la poarta bisericii, iese bossu si-i da un covrig mucegait, apoi un sut in cur: mars d-aici si mananca-ti covrigu mai incolo.

      (Citează)

  3. “”Dispare controlul de buletin sau pașaport la îmbarcare”” nu, nu dispare controlul buletinului/pasaportului la imbarcare. Si da, am vazut ce ai scris mai departe, practic te contrazici singur.

      (Citează)

  4. Unde exista cititoare de pasaport automate cred ca nu dura mai mult de 3 minute tot procesul si nici nu erau cozi in general. Asa ca mare avantaj nu prea este.Poate doar atat , in marele aeroporturi vom avea si noi portile de imbarcare spre Ro in terminale mai ok

      (Citează)

  5. Vreau in Schengen si ma enervez mereu cand stau intre 1 si 3 ore la vama cand ies cu masina.
    Dar ce nu inteleg eu e cum vom preveni 2 situatii.
    Fuga infractorilor condamnati
    Importul de gunoaie

      (Citează)

  6. “Dispare controlul de buletin sau pașaport la îmbarcare”

    NU! Corectează bă nene când scrii prostii.

      (Citează)

  7. Ce va mai doare sufletul de infractorii condamnati de parca pe aia ii doare undeva de voi. Aia ies din tara ca suntem sau nu in Şengăn.

      (Citează)

  8. De obicei cozile la verificarea documentelor se făceau la destinație, nu la îmbarcare, unde trebuia să aștepți împreună cu tot avionul. Mă bucur că de acum voi putea părăsi aeroportul de destinație direct, fără a mai sta la acea coadă formată de obicei pe două rânduri, dacă am numai bagaj de mână.

      (Citează)

  9. Eu zic ca o sa se degradeze experienta din aeroport daca esti cu copil. Pana acum puteai merge la orice granicer de ala sa arati pasapoartele alora mici. Acu, tre sa te duci la un birou special, unde probabil o sa fie un singur ins si coada de copii.

    Sper sa renunte odata la mizeria asta cu copiii care se intampla doar in Romania.

      (Citează)

    • NU e doar in Romania si e normal la copii pana in 2 ani care nu au bilet de imbarcare, mai ales in Romania care e celebra pentru traficul cu copii

        (Citează)

    • Copii pana in 2 ani au bilet de imbarcare! Nu au loc, dar au carte de imbarcare.

        (Citează)

  10. deci nici un avantaj

      (Citează)

  11. Nu scutim foarte mult timp…doar ne grabim mai repede acum spre duty free sa cheltuim bani… doar vara cand este foarte aglomerat mai scutim 10 minute cat se formau cozile la verificarea pasapoartelor.

      (Citează)

  12. “Dispare controlul de buletin sau pașaport la îmbarcare” – asa e când scrii ca sa iti faci numerele de articole; cantitate, nu calitate. Si nu e ultima data.

      (Citează)

  13. 10 minute e mult, 1 minut daca ai pasaport si treci pe la ghiseele automate. Poti sta in schimb si 1 ora la coada prin aeroporturi daca esti smecher si circuli prin ue doar cu buletin de romania, dar astia sunt cazuri speciale, nu merita atentie.
    Schengeneala asta e o spoiala, beneficii spre nimic

      (Citează)

    • Si la intors in Romania, cat astepti la cozi?

        (Citează)

    • Alin:
      Si la intors in Romania, cat astepti la cozi?

      Maxim 10 min

        (Citează)

    • La ultimul zbor, luna trecuta, am stat 30 de minute. Zbor de la Zurich si am aterizat in jur de ora 24:00

        (Citează)

    • Lasa cu 30min ca nu astepti atat nici cand e plina la refuz sala aceea cu ghisee de control. Merge ff repede, 10 min maxim. Doar daca esti insistent si stai la coada de chinezi cu copii dupa ei faci 30min, dar oricand te poti muta la un ghiseu liber. Chestie de optiuni.
      Una peste alta, erau deja peste tot ghisee de control “citizens ue” si mergea ff repwde, mare lucru nu obtinem cu asta, poate 5min daca calatoresti doar cu bagaj de mana. Ca daca ai geamantan serios poti sta la banda si 1h pana vine, te doare la basca de controlul ala de 5 min.

        (Citează)

    • In intervalul 00:00 -01:00 aterizeaza vreo 15 avioane. Tu probabil te-ai inghesuit la coboratul din avion, pe traseul pana la pasapoarte, sau ai avut noroc.

        (Citează)

  14. Desi intratul in Schengen nu inseamna automat ca dispare controlul pasapoartelor la imbarcare, eu calatorind intr-o tara din Schengen pot sa spun ca nu mi-a mai controlat nimeni pasaportul la imbarcare de ceva vreme. Au introdus si acolo scannere de bilete, dai cu codul si intri in avion. Nu iti verifica nimeni identitatea in nici un mod.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus