un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de aprilie 2024

29 Apr 2024  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

N-a fost o lună bună. Bursele au început o scădere în jurul datei de 13 aprilie și au ajuns la un minim săptămâna trecută, urmând o ușoară revenire. Tendința a fost similară în aproape orice domeniu.

BURSĂ

Situația mea în eToro este următoarea:

  • o săptămână: +3,88%
  • o lună: -2,83%
  • 3 luni: +8%
  • 6 luni: +24%
  • 12 luni: +25,6%
  • YTD: +8,8%

Sunt profitabil pe: Semtech, NVIDIA, Mastercard, ASML, Meta, Visa, Novo-Nordisk, Intuitive Surgical, TSMC, Eli Lilly, Google, Amazon, Berkshire Hathaway, Pepsi, Microsoft, McDonald’s, Lululemon, Liberty Media Formula One, Adobe.

Scăderea ușoară a bursei americane a fost cauzată de știri nu tocmai bune despre economia lor, chestiuni legate de inflație, PIB și altele. Momentul cel mai interesant al lunii a fost însă scăderea substanțială a acțiunilor Meta de la aproximativ 500 USD la 440 USD. Aceasta a avut loc după ce compania a anunțat rezultate financiare ușor sub așteptări, iar Zuckerberg a anunțat dorința de a investi puternic în AI pentru a deveni o companie foarte puternică în acest domeniu.

Investiții mari = profit mic, iar asta a generat o scădere suplimentară. Totul s-a amplificat în cascadă, mulți investitori au decis că toate companiile de tehnologie probabil vor investi mult în AI și deci profitul va fi mai mic, declanșând o scădere generală a acțiunilor din acest domeniu.

Zona de tehnologie și-a revenit un pic joi-vineri, când Google și Microsoft au anunțat rezultate financiare foarte bune, peste așteptări, iar acțiunile au început să crească ușor.

Tesla este o altă companie care a înregistrat un declin puternic la mijlocul lunii aprilie, cauzat de vânzări sub așteptări, la volume cum n-au mai înregistrat de mai mulți ani. Au mai apărut și acele sondaje despre cum potențialii clienți ai mașinilor Tesla sunt alungați de declarațiile lui Musk, ceea ce probabil este adevărat.

Este chiar amuzant subiectul. În general cumpărătorii de mașini electrice au opinii liberale, progresiste. Musk pare uneori fix opusul lor, iar asta nu a dat bine, ziceau niște articole care au analizat situația. Tesla a trecut rapid la damage limitation mode, a anunțat concedieri, a anunțat investiții pentru mașini electrice ieftine, iar acțiunile și-au mai revenit. La începutul lunii se învârteau pe la 175 usd, apoi au scăzut la 140 usd și astăzi au revenit din nou spre 170 usd.

Nu dețin IBM, dar și acolo a fos o scădere de la 188 la 166 usd per acțiune după anunțarea rezultatelor financiare.

Nu am făcut schimbări în portofoliu, a fost o lună plină pentru mine și n-am avut timp de studiat piețe dincolo de știrile care ajungeau natural la mine.

S&P 500 și NASDAQ100 au înregistrat scăderi până la valorile din februarie și acum s-au întors la cele din martie 2024.

Indicele Fear & Greed a trecut pe Fear:

Dar dacă ne uităm pe timeline, se vede că a ajuns la valorile scăzute din noiembrie 2023, însă a început deja urcarea, ceea ce indică un sentiment de optimist. Dacă nu mai apar alte vești proaste la americani, probabil revine la Greed.

Vizual, evoluția companiilor din SP500 a fost asta, doar Google mergând bine în medie pe luna asta:

Bursa românească

Mă fascinează evoluția Fondului Proprietatea, care se păstrează aproape constant la 0,525 lei, deși din când în când apar știri nefaste care produc o variație în jos pentru câteva zile.

În rest, mi se pare că dintre companiile listate pe BVB vedeta adevărată este Sphera Franchise Group, care controlează în România rețeaua KFC, Pizza Hut și Taco Bell. Acțiunile au crescut cu 60% în 6 luni. Erau 20 de lei în noiembrie 2023, acum sunt 33 de lei bucata. Compania a anunțat că se va extinde și în acest an cu noi unități, insistând și pe unele drive-through.

Digi a crescut, de asemenea, cu 48% în 6 luni. Can’t beat KFC, though.

CRYPTO

Bitcoin a scăzut de pe la 68k la 63k în această lună. A fost și 72k usd, a căzut apoi la 60k pe 19 aprilie, apoi a crescut iar spre pragul de 66k și a scăzut pe final de aprilie, oarecum în ton cu bursa.

Pe 19 aprilie a avut loc ceea ce se numește halving, când se reduce la fiecare 4 ani numărul de bitcoin dați minerilor. Oricum, din cele 21 de milioane de bitcoini ce pot exista în total, 19 milioane sunt deja generați și mai sunt doar 2 milioane de minerit. Pentru a lungi această perioadă, se micșorează “comisionul” dat pentru minerit.

Zvonurile și optimismul că va crește din nou persistă.

FONDURI DE INVESTIȚIE

Au scăzut bursele, au scăzut și fondurile, dar nu mult. Tendința de revenire este similară. Din oferta ING de fonduri mutuale, 29 sunt pe profit la 1 an, doar unul este pe minus.

 

IMOBILIARE

Aici lucrurile stau la fel precum în ultimul an: dobânzile la credite tot mari sunt, dar apartamentele tot se vând în draci sau cel puțin așa spun articolele despre această piață. Nimeni nu știe câte proprietăți se vând de fapt către investitori în imobiliare și câte către oameni obișnuiți care le vor transforma din casă în acasă, ca să vorbesc poetic precum la știrile tv.

Am făcut acum o simulare de credit ipotecar pe coordonatele uzuale: credit de 500.000 de lei cu avans de 100.000 lei. DAE tot la 9% stă, iar dobânzile fixe și variabile tot mari sunt.

Pur și simplu băncile nu au motiv să le reducă pentru că există în continuare clienți. Cel mai probabil, vor exista mereu clienți. Este un cerc vicios în care, dacă aștepți scăderea dobânzilor, pierzi pe partea cealaltă pentru că proprietățile se scumpesc constant. În plus, dacă scad dobânzile și creditarea devine accesibilă, probabil vor crește și mai mult prețurile. Singura posibilitate de a ieși în afara cercului este spargerea bulei, dar nu sunt semne de așa ceva.

    8 comentarii

  1. Imobiliare: Bucuresti inca este ieftin, comparativ cu alte capitale din UE. Va fi din ce in ce mai greu de achizitionat o locuinta, pe masura ce veniturile se aliniaza cu cele din vest. Sunt curioasa cu cat s-ar vinde apartamentul vostru nou peste 5 ani, de exemplu.

      (Citează)

  2. Andrei Potorac

    29/04/2024 la 12:25 PM

    “potențialii clienți ai mașinilor Tesla sunt alungați de declarațiile lui Musk, ceea ce probabil este adevărat.” – da, este.

    Space Karen da dovada de imbecilitate cum putini CEOs fac, avand in vedere ca majoritatea clientilor Tesla sunt oameni rationali, pro-democratie, anti-russia. Partea buna e ca solutia la problema asta e usoara: Musk out.

      (Citează)

    • Eu am o altă parere: de cand a preluat Musk Twitter ziarele au început cu speculații că platforma o să falimenteze, că este sursă de fake news, făcut liste cu cei care aveau campanii de promovare pe X etc. De atunci am spus că totul se rezumă la controlul opiniei publice, să blocheze singurul loc neconrolat. Au fost publicate documente Twitter files in care se vedea cum autoritățile indicau ce masuri trebuie luate, cine trebuie cenzurat etc.
      Acelasi lucru se întâmplă acum cu TikTok. Nu este in regulă ca statul Chinez poate modela trendurile, iar autoritățile Americane stiu cum se face. O exemplificarea a expresiei “hotului ii este cel mai frica de hoți”. A fost un incident recent care a acutizat presiunile, dar nu putem vb despre asta.
      Revenind la piața electricelor, creșterea începe să stagneze datorită opririi subvențiilor primite de cumpărători, inflației globale, epuizării bazinului de clienți tech savvy. A aparut și valul de supraproductie de mașini Chinezești crescut cu subvenții.
      Legaturile pe care le face presa intre Musk și Tesla sunt doar o altă cale de a pune presiune, încă o încercare să forțeze conformarea platformei X.

        (Citează)

    • valentinul: De atunci am spus că totul se rezumă la controlul opiniei publice, să blocheze singurul loc neconrolat

      Adică să mai taie din ideile trumpiste și putiniste ce supurează pe Twitter, eventual și din pleiada de boți ai Kremlinului. Un pic de curățenie nu strică, până la urmă suntem practic în război rece cu rușii, e o idioțenie să-i lași să-și deverseze propaganda nestingheriți.

      Valabil și pentru Tik-Tok, din partea chineză. Da, bineînțeles, americanii răi, propaganda rea (dacă vine din Vest, cea din Est e adevăr alternativ și necontrolat), texte vechi pentru naivi noi ambalate drept păreri originale. Regimurile autoritare au fost tolerate mult prea mult să-și implementeze ideile și influența în Occident, concomitent cu cenzura feroce pe propriul teritoriu. Ajungi să combați un dușman în timp ce propria ta opinie publică îi regurgitează propaganda și „adevărurile necontrolate”

        (Citează)

  3. @Peredhil propaganda din Vest rea ce din est bună este concluzia ta. Eu nu am spus asta. Propagaganda este rea de uriunde ar veni.
    Cand toate televiziunile și ziarele au acelasi punct de vedere nu esti informat, doar tinta propagandei.
    Privind în retrospectivă este șocant câte razboaie au fost pornite pe premise false, dar la momentul respectiv oamenii faceau ce le indicau autoritățile. Internetul a descentralizat sursa informatiilor și asta are parti bune și rele. Fiecare alege cum crede mai bine.

      (Citează)

  4. De unde scoti cifrele pentru dobanda? Exista oferte pe piata cu dobanda fixa pana in 6% pe 3-5 ani. Dupa, poti refinanta fara probleme.

      (Citează)

  5. Andrei Potorac

    06/05/2024 la 1:45 PM

    valentinul:
    Eu am o altă parere: de cand a preluat Musk Twitter ziarele au început cu speculații că platforma o să falimenteze, că este sursă de fake news, făcut liste cu cei care aveau campanii de promovare pe X etc. De atunci am spus că totul se rezumă la controlul opiniei publice, să blocheze singurul loc neconrolat. Au fost publicate documente Twitter files in care se vedea cum autoritățile indicau ce masuri trebuie luate, cine trebuie cenzurat etc.
    Acelasi lucru se întâmplă acum cu TikTok. Nu este in regulă ca statul Chinez poate modela trendurile, iar autoritățile Americane stiu cum se face. O exemplificarea a expresiei “hotului ii este cel mai frica de hoți”. A fost un incident recent care a acutizat presiunile, dar nu putem vb despre asta.
    Revenind la piața electricelor, creșterea începe să stagneze datorită opririi subvențiilor primite de cumpărători, inflației globale, epuizării bazinului de clienți tech savvy. A aparut și valul de supraproductie de mașini Chinezești crescut cu subvenții.
    Legaturile pe care le face presa intre Musk și Tesla sunt doar o altă cale de a pune presiune, încă o încercare să forțeze conformarea platformei X.

    Lol.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus