un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Articole interesante de citit astăzi – 7 aprilie 2024

7 Apr 2024  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

10 exemple moderne de mechanical turks. Adică atunci când automatizările sunt de fapt oameni ascunși care fac de fapt treaba, cum s-a întâmplat recent cu magazinele Amazon care de fapt erau supravegheate video de o mie de indieni. “A company named Presto Voice sold its “drive-thru automation” services to Carl’s Jr, Chili’s, and Del Taco. The company claimed to let AI take your order at the drive-thru, and offered to replace drive-thru workers with its technology.  Presto used offsite workers in the Philippines to listen to customer orders and manually insert them into a restaurant’s computer systems more than half the time.”

Un vapor de croazieră a abandonat 9 pasageri pe insula africană Sao Tome. N-au ajuns la timp în port pentru plecare, deși se pare că au întârziat doar câteva minute și nu din vina lor. Grupul includea o femeie gravidă și oameni în vârstă.

O fotografie spectaculoasă cu o rachetă Falcon Heavy trecând prin dreptul Lunii. O găsiți la rezoluție mare aici, împreună cu alte fotografii reușite.

Mâncarea nu ar trebui să fie o armă în război.

În cele mai rele condiții pe care ți le poți imagina – după uragane, cutremure, bombe și focuri de armă – apare tot ce e mai bun din umanitate. Nu o dată sau de două ori, ci mereu.

Cei șapte oameni uciși luni într-o misiune World Central Kitchen în Gaza au fost cei mai buni reprezentanți ai umanității. Nu sunt fără chip sau fără nume. Nu sunt lucrători umanitari generici sau pagube colaterale în război.

Saifeddin Issam Ayad Abutaha, John Chapman, Jacob Flickinger, Zomi Frankcom, James Henderson, James Kirby și Damian Sobol au riscat totul pentru cea mai fundamentală activitate umană: să ne împărțim mâncarea cu ceilalți.

Aceștia sunt oameni alături de care am lucrat în Ucraina, Turcia, Maroc, Bahamas, Indonezia, Mexic, Gaza și Israel. Erau mult mai mult decât eroi.

Munca lor se baza pe credința simplă că mâncarea este un drept uman universal. Nu este condiționată de a fi bun sau rău, bogat sau sărac, de stânga sau de dreapta. Nu vă întrebăm din ce religie faceți parte. Doar întrebăm de câte mese aveți nevoie.

Cele de mai sus sunt foarte bine zise. Prima frază este complet adevărată și chiar reprezintă ce poate fi mai bun din spiritul omenesc: dorința de a-i ajuta pe alții indiferent de riscul la care te expui. Cei 7 voluntari ai World Central Kitchen care au murit într-un bombardament israelian nu ar trebui uitați prea ușor.

45 de cărți SF/fantasy care se lansează în luna aprilie. Leigh Bardugo și Mark Lawrence, printre alții, lansează cărți noi.

Vedeta K-Pop care a dezvăluit că are un prieten și a stârnit furia fanilor, care s-au întrebat de ce dragostea lor nu este suficientă, s-a despărțit de bărbatul respectiv. În K-Pop nu ai viață personală.

Fotografii rare de la construcția metroului newyorkez.

Șeful BRD câștiga 40.000 de euro/lună, dar avea bonus mare de performanță la final de an.

Castelul Balmoral poate fi vizitat, dar fanii monarhiei britanice deja au rezervat toate biletele pentru această vară.

Florida a impus reguli stricte privind avortul. Toate statele sudice practic au limitat sau interzis avortul, o problemă pentru multe femei.

Meanwhile, pariurile sportive intră tot mai tare în SUA. 38 de state le-au legalizat, după o decizie a Curții Supreme de acum 8 ani, care le-a permis, și încep să fie suspiciuni de meciuri aranjate într-o națiune care ia sportul foarte în serios.

O provincie italiană are natalitate mult peste media datorită politicilor bune. Italienii au natalitate mică. O zonă demonstrează că natalitatea crește mult dacă introduci măsuri bune care să ajute părinții pe o perioadă mai lungă, nu doar un bonus la naștere. “Parents enjoy discounted nursery schools, baby products, groceries, health care, energy bills, transportation, after-school activities and summer camps. The province supplements national allocations for children with hundreds of euros more per child and vaunts child-care programs, including one that certifies educators to turn their apartments into small nurseries.”

O nouă zonă spectaculoasă în Singapore.

Jaf ca în filme în Los Angeles. Hoții au intrat de Paști în clădirea unui depozit de bani cash, au spart seiful și au plecat cu 30 de milioane cash.

Fotografii cu norvegiene de pădure.

asus s5507

    28 comentarii

  1. Florida e un exemplu a ce poate deveni SUA sub conducere magară extinsă ( că Trump e doar vârful buboiului): fundamentalism religios ( de calitate, „creștinism” neoprotestant bazat pe pastori locali care ce visau noaptea predicau ziua) adaptat secolului nostru. Dublat de izolaționism pe plan extern, ca să fie tabloul complet.

    S-a remarcat mențiunea despre nevinovatele victime ale criminalilor israelieni. Bine, unii cu mai puțin apetit spre lozinci lacrimogene ar spune că sunt riscuri asumate în teatrul de război și nu ar vedea de ce gafele IDF ar arunca o lumină mai bună asupra criminalilor palestinieni (Hamas încă se bucură de o largă susținere). Dar nu se face ca logica și pragmatismul să strice o poveste frumoasă despre asuprire și luptă eroică, nu?

      (Citează)

    • Ce se intampla in Florida si in alte state porneste de la toate miscarile LGBTQ+ agresive care se manifesta in societatea occidentala.
      Oamenii s-au saturat de toate mizeriile si accepta ca statele sa ia anumite masuri radicale. Printre masurile care sunt acceptate sunt si cele despre care se discuta in articol.

        (Citează)

    • “Agresivitatea” LGBTQ nu e un motiv bun sa limitezi autonomia oamenilor. N-are nici o legatura LGBTQ cu faptul ca nu ai tu autoritate asupra ce vrea sa faca un alt om cu corpul lui, indiferent de cate vieti ar putea salva. LGBTQ e doar un pretext pentru talibanii americani sa isi impuna aroma lor de fundamentalism.

      Cea mai mare problema e ca pretextul asta aparent merge la oameni aparent normali.

        (Citează)

    • @Giani Mucea, total de acord cu tine. Agresivitatea LGBTQ nu este un motiv sa limitezi libertatile oamenilor, dar este un pretext care prinde la populatia cu tendinte fundamentaliste.

        (Citează)

    • In primul rand ca nu exista “agresivitate” LGBTQ. Majoritatea oamenilor care cad in categoria aia vor doar sa aiba aceleasi drepturi ca restul si sa traiasca normal in societate. Problema vine de la extremisti de stanga care se simt ofensati in numele lor si duc discutia in absurd. N-are treaba cu LGBTQ, are treaba cu oameni carora le place sa fie ofensati.

        (Citează)

    • Cand faci parade pe strazi pe jumatate dezbracat, ce vrei sa demonstrezi?
      Cand faci scandal peste tot ca nu esti primit in vestiarele femeilor, desi tu ai trasaturi si organe sexuale masculine, tot nu se incadreaza la propaganda agresiva?

        (Citează)

    • crimele israelului sunt gafe.
      Sunt doar 2 tari conduse de criminali care isi jertfesc populatiile si pe langa ele si pe niste nevinovati din alte locuri pentru niste mizerii de religii.

        (Citează)

    • Come on man, te plangi ca au parada? Wtf, danseaza agresiv sau ce?

      Aia cu vestiarele e o problema reala, da, dar nu e atat de simpla precum zici tu si da, nu e adresata corect din nici o parte. Dar de la asta pana la a zice ca talibanii americani au succes cu talibanismul lor pentru ca trans vor sa mearga la alte veceuri, e o cale lunga. Si calea aia e batatorita de non-trans, nonLGBlabla, care doar vor sa se certe cu cineva.

        (Citează)

    • @Giani Mucea, in limba romana, cuvantul agresiv are mai multe sensuri.

      agresiv, ~ă a [At: EMINESCU, N. 103 / Pl: ~i, ~e / E: fr agressif] 1 Care atacă (fară provocare). 2 (Fig) Care caută prilej de ceartă Si: provocator. 3 (Chm; d. substanțe) Care atacă chimic corpurile cu care ajunge în contact.

      Cand am zis ca sunt agresivi, ma refeream la punctul 2, adica care cauta prilej de cearta/provocator.

      Acum poate eu ma insel, dar ai putea sa-mi spui tu care este scopul sa faci o parada in care dansezi dezbracat pe strazi?

      Asta desi , conform Codului Penal:
      “Fapta persoanei care, în public, expune sau distribuie fără drept imagini ce prezintă explicit o activitate sexuală, alta decât cea la care se referă art. 374, ori săvârşeşte acte de exhibiţionism sau alte acte sexuale explicite se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.”

        (Citează)

    • @Giani Mucea, iar problema cu vestiarele este foarte simpla.
      Daca esti barbat, chiar daca iti place sa te imbraci in haine de femeie, te duci si te schimbi in vestiarul barbatilor. Si mai departe, te duci la toaleta barbatilor, unde ai acces inclusiv la pisoare, care sunt acolo sa te ajute in realizarea nevoilor fiziologice.

        (Citează)

    • Banene, oamenii aia se distreaza. Nu stiu unde vezi tu prilej de cearta. Poate ca nu ai nimerit la parada care trebuie, ca de obicei se mai organizeaza una in paralel, cu baieti cu camasi verzi.

      Care e scopul? Nu stiu. Inainte era un scop, acum poate nu mai e acelasi. Stiu ca nu e facuta sa caute cearta.

      Aia cu vestiarele e mai complicata de atat. Daca ai tranzitionat de la femeie la barbat, cu tot pachetul (sau cel putin cat iti permite stiinta) ce faci? Te duci la femei? Ca nu sta nimeni la usa sa te caute in pantaloni si daca terapia si-a facut treaba, cred ca femeile din vestiarul ala nu ar fi prea vesele sa vada barbosul care rezulta dupa niste ani de hormoni si chirurgie.

      D-aia zic, nu ca nu ar trebui sa se discute si rezolve problema, dar ca nu e atat de simpla cum zici tu.

      Dar oricum, ce ziceam eu nu era ca lucrurile astea nu exista ci ca nu ele au impact in formarea opiniei publice. Ci aia care si le insusesc si fac scandal deampulea.

        (Citează)

    • @Giani Mucea

      1. Daca eu ies impreuna cu 100 de prieteni pe strada sa dansam si sa ne “distram” in fundul gol, o sa apara un politist care ne va amenda, conform articolului din Codul Penal de mai sus.
      Nu stiu cum este in alte tari, stiu doar cum este in Romania.

      2. De ce aduci in discutie persoanele care au facut tranzitia totala de la barbat la femeie sau invers? Nu am zis nimic de acestia.
      Eu am zis clar de barbatii care au organe genitale/sexuale masculine, dar care insista sa foloseasca vestiarele femeilor pentru ca ei se simt femei si le place sa se imbrace in haine feminine.

        (Citează)

    • 1. Poate ca va amendeaza, dar asta nu inseamna ca sunteti agresivi. Sau vrei sa zici ca obiectia oamenilor fata de LGBT e mai mult “dar de ce poate ala sa stea dezbracat pe strada fara sa fie amendat si eu nu?”

      2. Reduci o problema mai complexa la un singur caz de utilizare. Ti-am mai zis, e un caz valid dar nu e singurul, chiar daca doar despre ala vrei sa vorbesti tu. Si in mod sigur nu din cauza lui au putere fundamentalistii crestini.

        (Citează)

    • 1. Așa cum am zis mai sus, probabil că nu ai înțeles definiția completa a cuvantului “agresiv”. Și oricum, la orice ți-am argumentat până acum, răspunsul tău a fost ceva de genul: “poate că este cum spui tu, dar ce dacă”.

      PS: să nu înțelegi că am ceva împotriva persoanelor homosexuale. Eu doar explicam că paradelor făcute de aceștia au ca scop principal să provoace o reacție în rândul populației.

      2. Da, acesta este doar un exemplu de situații care sunt extrem de mediatizate în presă.
      Sigur ca nu se rezuma totul la ce am zis eu, doar am dat un exemplu în care persoanele respective pur și simplu aleg să încalce normele societății doar așa, că vor ele. Fără să aibă vreo justificare logica.

        (Citează)

    • Lol ok, sunt prea batran sa ma cert cu oameni fixati pe treaba lor.

      Da, e asa cum ai zis. Crestinii americani au putere pentru ca parade gay si barbati in veceuri de femei.

        (Citează)

    • @Giani Mucea, pare ca tu esti fixat pe niste idei si nu vrei sa recunosti ca multi dintre reprezentanti LGBTQ+ au o abordare gresita, care pe termen lung va fi daunatoare pentru miscarea lor.

        (Citează)

  2. Sentosa Sensoryscape este spectaculoasa, tot așa ceva recent adus aici este si Harry Potter: A Forbidden Forest Experience adventure trail, la fel, merita vizitat.

      (Citează)

  3. Cazul Theranos (The Dropout), Disney+, de văzut dacă vă fascinează [1]

      (Citează)

  4. Peredhil:
    Florida e un exemplu a ce poate deveni SUA sub conducere magară extinsă ( că Trump e doar vârful buboiului): fundamentalism religios ( de calitate, „creștinism” neoprotestant bazat pe pastori locali care ce visau noaptea predicau ziua) adaptat secolului nostru. Dublat de izolaționism pe plan extern, ca să fie tabloul complet.

    S-a remarcat mențiunea despre nevinovatele victime ale criminalilor israelieni. Bine, unii cu mai puțin apetit spre lozinci lacrimogene ar spune că sunt riscuri asumate în teatrul de război și nu ar vedea de ce gafele IDF ar arunca o lumină mai bună asupra criminalilor palestinieni (Hamas încă se bucură de o largă susținere). Dar nu se face ca logica și pragmatismul să strice o poveste frumoasă despre asuprire și luptă eroică, nu?

    De ce ai scris crestinism intre ghilimele?

      (Citează)

    • Corcoran: De ce ai scris crestinism intre ghilimele?

      Pe scurt: pentru că legătura între creștinism și ce se predică prin cultele neoprotestante e cam ca cea dintre sucul de portocale și Fanta Orange.

      Ceva mai elaborat (din perspectiva cuiva interesat mai prin tinerețe de creștinism și istoria sa , dar, în principiu, agnostic):

      Cu cât de depărtezi mai tare (în timp, în acest caz) de sursa unei religii, cu atât apar mai multe interferențe ( politice și sociale, dublate de ambiții meschine -sau iluzii exaltate- individuale). Nu mai avem acces la biserica creștină originală, așa că cele mai apropiate ar fi cea ortodoxă și cea catolică. Da, Marea Schismă s-a bazat mai mult pe rațiuni politice decât doctrinare, da, există unele diferențe și în cadrul bisericii răsăritene, dar nu-i disponibil ceva mai apropiat de ceea ce reprezenta creștinismul la începuturi. Chiar și influențate de (și influențând) viața laică timp de două milenii, totuși aceste două biserici încă respectă tradițiile pe care au fost construite.

      Protestantismul s-a ramificat prin opoziție față de Papă, rațiune mai mult laică, dar acoperită oarecum doctrinar. A cunoscut apoi fărâmițări interne fără multă legătură cu spiritualitatea ( suficient să amintim exemplul amuzant al apariției anglicanismului, bazat pe decizii… personale ale lui Henry al VIII-lea). Dar o legătură cu tradiția s-a menținut, chiar dacă devierea față de ea a fost mai mare.

      Neoprotestantismul… literalmente fiecare a făcut ce l-a tăiat capul. Scăpați de constrângerile vechiului continent, aproape fiecare pastor s-a considerat sămânță de profet, prooroc sau, cel puțin, expert în Biblie. Și în doar câteva secole am ajuns să avem o gamă largă de oferte, de la cele cu poleială spirituală gen regatul de 1000 de ani sau ridicarea la cer a aleșilor, trecând prin poligamia mormonă și ajungând la vorbitul în limbi sau manipularea șerpilor veninoși în numele creștinismului. Excrocherii cu pretext escatologic, strângeri de fonduri în numele Domnului ce fac de rușine celebrele indulgențe, culturi ale personalității, viziuni pseudomistice, secte subversive, biserici ultraprogresiste și multe altele. Unele au mai multe aspecte ce țin de creștinism, altele mai puține, dar puse în fața unui sinod de la începuturile bisericii ar fi fost calificate drept erezii. Și vorbim strict doctrinar, nu pe bază de evoluții sociale.

      Da, poate fi argumentat că devieri ca cele menționate se găsesc și la catolici sau ortodocși. În linii mari, însă, reprezintă excepția și nu regula, sau regulile întărite de Biserică. .

        (Citează)

  5. Desi suna interesant ce spui la nivel declarativ, iti spun ca nu ai nici o idee despre ce vorbesti.

    Daca tu sustii ca biserica ortodoxa e cea mai apropiata de biserica biblica… inseamna ca nu ai citit niciodata biblia.

    De fapt, daca ar fi sa luam ca si sistem de credinta si tot ce se gaseste in biblie, nu pot exista biserici mai ratacite decat cea ortodoxa si cea catolica.

    Nu pot sa nu observ usoara tonalitate spre politic din discursul tau. Din nefericire, asa este, dar cred ca e la fel de valabil pentru toate denominatiunile crestine.

      (Citează)

    • Corcoran:

      Daca tu sustii ca biserica ortodoxa e cea mai apropiata de biserica biblica… inseamna ca nu ai citit niciodata biblia.

      De fapt, daca ar fi sa luam ca si sistem de credinta si tot ce se gaseste in biblie, nu pot exista biserici mai ratacite decat cea ortodoxa si cea catolica.

      Mhm. Da, dacă întrebi un neoprotestant. Dacă întrebi un ortodox practicant, va zice ceva de sectanți și rătăcirile lor. Dacă întrebi un musulman, ambii sunt infideli care-i umflă cam mult importanța lui Isa și a rezolvat situația.

      Care Biblie? Doar cea în română (și, parțial) în engleză. Recunosc că latina învățată prin liceu nu-i suficientă să citesc ediții mai vechi, ca să nu vorbim că habar n-am de greacă veche, ebraică sau aramaică. Ești conștient, sper, că există unele diferențe în traduceri (iar chestia aia mică cu care umblă unii din ușă-n ușă e un fel de variantă demo).

      Problema e la interpretare. Biblia, orice ar zice unii, a fost scrisă de oameni. Că au făcut-o la porunca lui Dumnezeu, că nu, e o problemă de credință, cert e că s-au făcut modificări și editări chiar de la început. Bisericile tradiționale încearcă să completeze cu interpretări și tradiții cât de cât apropiate de momentul în care au fost scrise inițial scripturile. Neoprotestanții consideră că ei știu cel mai bine să interpreteze Biblia. E un pic de inconsistență aici: dacă oricine poate interpreta Biblia, cu ce e mai valoroasă și mai demnă de urmat opinia unui pastor, eventual monolingual, comparativ cu cea a unui învățat cu acces la câteva variante ale Bibliei, mai apropiate de sursă? Și trufie: varianta mea este cea mai bună, doar eu sunt capabil să interpretez cuvântul lui Dumnezeu (adăugăm viziuni mistice sau motivarea studiului de o viață, fără a explica de ce respectivul studiu ar fi mai valoros decât al unui savant, de exemplu). Dacă, prin absurd, interpretarea pastorului X ar fi corectă, de ce avem 100 (număr desemnat arbitrar) de pastori cu 100 de interpretări? Pentru că unul n-ar zice că el bate câmpii. Și trufia a fost primul păcat :)

      În perspectivă creștină, nu cred că (doar) studiul aprofundat al Bibliei e cheia spre mântuire. Nu făcut în modul mecanic, la fel de bine poți memora Coranul. Sau texte budiste.

      Dar, până la urmă, tu ești (sper) convins de justețea căii tale spirituale, eu am mai multe întrebări decât răspunsuri și foarte puține motive să mă erijez într-un apărător fervent al ortodoxismului (sau catolicismului). Am menționat doar de ce am adăugat ghilimelele. Și-mi mențin ideea. Cultele neoprotestante au mai puțină legătură cu creștinismul original decât bisericile tradiționale, chiar dacă interpretările lor susțin cu tărie contrariul. Principalul contraargument al lor e că bisericile vechi au evoluat în instituții deconectate de spiritul creștinismului inițial. Totuși aceste instituții se bazează pe tradiții milenare. Instituțiile neoprotestante se bazează pe tradiții de cel mult trei secole, iar dacă am compara implicarea lor în politică sau accentul pus pe latura economică, vedem că se reduce la ceva de genul „suntem mai buni pentru că avem milenii de tradiție și experiență în spate” vs „suntem mai buni pentru că în urma studiilor aprofundate/ viziunilor din Cer am ajuns la concluzia că suntem mai buni”. Luxul și destrăbălarea financiară ale unor pastori nu sunt mai prejos decât cele ale unor cardinali sau episcopi medievali, la fel și implicarea în intrigi politice.

        (Citează)

  6. Dar mancarea este o arma de razboi si asa a fost de cand s-au inventat razboaiele.

      (Citează)

  7. Peredhil: Pe scurt: pentru că legătura între creștinism și ce se predică prin cultele neoprotestante e cam ca cea dintre sucul de portocale și Fanta Orange.

    Ceva mai elaborat (din perspectiva cuiva interesat mai prin tinerețe de creștinism și istoria sa , dar, în principiu, agnostic):

    Cu cât de depărtezi mai tare (în timp, în acest caz) de sursa unei religii, cu atât apar mai multe interferențe ( politice și sociale, dublate de ambiții meschine -sau iluzii exaltate- individuale). Nu mai avem acces la biserica creștină originală, așa că cele mai apropiate ar fi cea ortodoxă și cea catolică. Da, Marea Schismă s-a bazat mai mult pe rațiuni politice decât doctrinare, da, există unele diferențe și în cadrul bisericii răsăritene,dar nu-i disponibil ceva mai apropiat de ceea ce reprezenta creștinismul la începuturi. Chiar și influențate de (și influențând) viața laică timp de două milenii, totuși aceste două biserici încă respectă tradițiile pe care au fost construite.

    Protestantismul s-a ramificat prin opoziție față de Papă, rațiune mai mult laică, dar acoperită oarecum doctrinar. A cunoscut apoi fărâmițări interne fără multă legătură cu spiritualitatea ( suficient să amintim exemplul amuzant al apariției anglicanismului, bazat pe decizii… personale ale lui Henry al VIII-lea). Dar o legătură cu tradiția s-a menținut, chiar dacă devierea față de ea a fost mai mare.

    Neoprotestantismul… literalmente fiecare a făcut ce l-a tăiat capul. Scăpați de constrângerile vechiului continent, aproape fiecare pastor s-a considerat sămânță de profet, prooroc sau, cel puțin, expert în Biblie. Și în doar câteva secole am ajuns să avem o gamă largă de oferte, de la cele cu poleială spirituală gen regatul de 1000 de ani sau ridicarea la cer a aleșilor, trecând prin poligamia mormonă și ajungând la vorbitul în limbi sau manipularea șerpilor veninoși în numele creștinismului. Excrocherii cu pretext escatologic, strângeri de fonduri în numele Domnului ce fac de rușine celebrele indulgențe, culturi ale personalității, viziuni pseudomistice, secte subversive, biserici ultraprogresiste și multe altele. Unele au mai multe aspecte ce țin de creștinism, altele mai puține, dar puse în fața unui sinod de la începuturile bisericii ar fi fost calificate drept erezii. Și vorbim strict doctrinar, nu pe bază de evoluții sociale.

    Da, poate fi argumentat că devieri ca cele menționate se găsesc și la catolici sau ortodocși. În linii mari, însă, reprezintă excepția și nu regula, sau regulile întărite de Biserică. .

    Dar Fanta este suc de portocale.

      (Citează)

  8. Văd că nu vorbește nimeni despre pasagerii abandonați pe o insulă în croazieră. După ce au fost nevoiți să tot urmărească vasul, firma din spatele croazierei a dat o declarație în care spune că e vina pasagerilor dacă nu ajung la timp înapoi pe vas. Practic pasagerii au ales o plimbare pe insulă care s-a prelungit mai mult decât era trebuia, dar lor li s-a spus că au vorbit cu căpitanul vasului și că e totul în regulă. Pasagerii au ajuns înapoi la vas, dar nu li s-a permis să urce pentru că nu au ajuns când trebuia. Apoi au tot urmărit vasul și cred că au reușit la un moment dat să urce pe vas (în articol nu scrie clar dacă au ajuns înapoi pe vas). Nu am idee de ce nu au fost lăsați să urce, poate pentru că există niște pregături pe care cei de pe vas trebuie să le facă. Mi se pare însă puțin exagerat să nu fie lăsați să urce (au avut vreo 3 tentative), deja de la a doua încercare se știa de ei.

      (Citează)

  9. Peredhil: Mhm. Da, dacă întrebi un neoprotestant. Dacă întrebi un ortodox practicant, va zice ceva de sectanți și rătăcirile lor. Dacă întrebi un musulman, ambii sunt infideli care-i umflă cam mult importanța lui Isa și a rezolvat situația.

    Care Biblie? Doar cea în română (și, parțial) în engleză. Recunosc că latina învățată prin liceu nu-i suficientă să citesc ediții mai vechi, ca să nu vorbim că habar n-am de greacă veche, ebraică sau aramaică. Ești conștient, sper, că există unele diferențe în traduceri (iar chestia aia mică cu care umblă unii din ușă-n ușă e un fel de variantă demo).

    Problema e la interpretare. Biblia, orice ar zice unii, a fost scrisă de oameni. Că au făcut-o la porunca lui Dumnezeu, că nu, e o problemă de credință, cert e că s-au făcut modificări și editări chiar de la început. Bisericile tradiționale încearcă să completeze cu interpretări și tradiții cât de cât apropiate de momentul în care au fost scrise inițial scripturile. Neoprotestanții consideră că ei știu cel mai bine să interpreteze Biblia. E un pic deinconsistență aici: dacă oricine poate interpreta Biblia, cu ce e mai valoroasă și mai demnă de urmat opinia unui pastor, eventual monolingual, comparativ cu cea a unui învățat cu acces la câteva variante ale Bibliei, mai apropiate de sursă? Și trufie: varianta mea este cea mai bună, doar eu sunt capabil să interpretez cuvântul lui Dumnezeu (adăugăm viziuni mistice sau motivarea studiului de o viață, fără a explica de ce respectivul studiu ar fi mai valoros decât al unui savant, de exemplu). Dacă, prin absurd, interpretarea pastorului X ar fi corectă, de ce avem 100 (număr desemnat arbitrar) de pastori cu 100 de interpretări? Pentru că unul n-ar zice că el bate câmpii. Șitrufia a fost primul păcat :)

    În perspectivă creștină, nu cred că (doar) studiul aprofundat al Bibliei e cheia spre mântuire. Nu făcut în modul mecanic, la fel de bine poți memora Coranul. Sau texte budiste.

    Dar, până la urmă, tu ești (sper) convins de justețea căii tale spirituale, eu am mai multe întrebări decât răspunsuri și foarte puține motive să mă erijez într-un apărător fervent al ortodoxismului (sau catolicismului). Am menționat doar de ce am adăugat ghilimelele. Și-mi mențin ideea. Cultele neoprotestante au mai puțină legătură cu creștinismul original decât bisericile tradiționale, chiar dacă interpretările lor susțin cu tărie contrariul. Principalul contraargumental lor e că bisericile vechi au evoluat în instituții deconectate de spiritul creștinismului inițial. Totuși aceste instituții se bazează pe tradiții milenare. Instituțiile neoprotestante se bazează pe tradiții de cel mult trei secole, iar dacă am compara implicarea lor în politică sau accentul pus pe latura economică, vedem că se reduce la ceva de genul „suntem mai buni pentru că avem milenii de tradiție și experiență în spate” vs „suntem mai buni pentru că în urma studiilor aprofundate/ viziunilor din Cer am ajuns la concluzia că suntem mai buni”. Luxul și destrăbălarea financiară ale unor pastori nu sunt mai prejos decât cele ale unor cardinali sau episcopi medievali, la fel și implicarea înintrigi politice.

    Sunt multe inexactitati in ce ai scris.
    Apreciez partea cu intrebarile mai mult decat raspunsurile 😊

    Traditiile milenare despre care vorbesti sunt mai recente decat dogmele neo protestante.

    Nu s-a desprins nimeni de nimic – doar partea cu crestinismul a devenit o era intunecata (vezi cruciadele de exemplu) in care oamenii s-au departat de biblie, profitand de scrierea ei in latina, pe care foarte putini spre deloc puteau sa o inteleaga, iar ulterior oamenii s-au mai desteptat.

    Apreciez ultimul paragraf scris de tine si iti mentionez ca la momentul actual BOR are de departe cea mai mare bogatie dintre toate institutiile din Romania – mii de hectare de terenuri, zeci de mii de cladiri. Plus o catedrala de 500 de milioane de euro.

    Dar parte cu crestinismul intre ghilimele o consider eronata – bor e mult mai departe de biblie decat 90 % din bisericile protestante.

      (Citează)

    • @Corcoran

      Cruciadele sunt bine mersi justificate. Ele vin ca o replica la atacurile musulmane asupra tarilor crestine din Orientul Mijlociu. Noi le stim doar ca tari musulmane, dar Egiptul, Siria, erau tari in care au aparut primii sfinti ai desertului, primele manastiri.

      Musulmanii au atacat aceste state, si i-au transformat pe crestini in cetateni de rangul doi, pe care ii umileau in toate felurile. In plus, aveau planuri de a ataca si a cuceri Roma, pentru simplul fapt ca nu erau ca ei.

      Cruciadele sunt o reactie normala la suprematismul militar musulman, si binevenita, au ridicat prestigiul Europei si i-au facut pe musulmani sa acorde mai mult respect crestinilor. Fara ele, poate am fi fost Pakistan 2.

        (Citează)

  10. Radu: aruncă, finuț, o pastilă cu Palestina

    Cititorii: a venit momentul să purtăm o discuție prelungită despre creștinism și LGBT

    Radu : …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus