►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 16 aprilie 2024
iPhone 16 probabil va introduce un buton dedicat de fotografiere și îmi place ideea aceasta »
16 Apr 2024 ·
Samsung a adus funcțiile AI și pe seria Galaxy S23/S23+/Ultra, plus modelele Fold5 și Flip5 lansate în 2023. Zvonurile spun că vor fi treptat introduse și pe S22 și mai jos, dar momentan update-ul de OneUI 6.1 care le introduce a sosit pe telefoanele de mai sus și am testat cum funcționează.
(Puteți testa funcțiile acestea pe Try Galaxy, un site/web app făcut de Samsung pentru orice telefon, apropo.)
Am folosit S23-ul Matildei (eMAG). Avea deja update-ul făcut când i l-am împrumutat pentru testare. Noile opțiuni AI sunt în Settings > Advanced Features > Advanced Intelligence, unde sunt toate grupate și poți găsi informații despre fiecare în parte.
Ca și pe S24, din păcate, aproape toate trebuie manual activate. Înțeleg motivul, trebuie să accepți procesarea datelor în telefon sau cloud, dar cred că mai mulți oameni le-ar folosi dacă ar fi direct activate sau dacă telefonul te-ar întreba activ dacă le vrei.
Odată ce le activezi, ai la dispoziție așa:
Le-am testat sau am scris despre majoritatea în review-ul lui S24 Ultra. Nu mai insist acum despre toate. Mie cel mai util mi se pare AI-ul generativ pentru editat fotografii. Este disponibil în galeria foto, face trucuri uneori utile precum eliminarea reflexiilor sau a umbrelor nedorite.
Partea de AI generativ elimină însă obiecte din fotografie sau îți permite să le muți sau mărești. De exemplu, Matilda a făcut fotografia de mai jos la ieșirea din Sibiu.
Eu am încercuit cele trei litere din partea dreaptă jos și am avut surpriza plăcută să văd că programul chiar le-a detectat individual, nu ca pe o “pată” unitară. Apoi le-a eliminat. Utilă funcție pentru obiecte care strică fotografia sau te deranjează vizual.
Tot legat de fotografiere, ai la dispoziție funcția Circle to Search, făcută în colaborare cu Google și care este excelentă. De exemplu, am încercuit într-o fotografie munții și telefonul mi-a spus imediat că este vorba de zona Sibiului și am aflat la ce mă uit acolo.
Browserul Samsung poate face un rezumat foarte bun al site-urilor, inclusiv cele scrise în română. L-am folosit pe câteva articole de pe blog și… mi s-a părut că a rezumat lucrurile mai bine decât am scris-o eu în acele articole. Adică știu că sunt vorbă lungă—ăsta este stilul—dar rezumatele au fost spot on.
Mi se pare o funcție foarte utilă când cauți rapid informație pe net despre ceva anume și deschizi 20 de site-uri diferite pentru a face asta. Apeși butonul de jos din browser, alegi Summarize și vezi rapid dacă acel site conține sau nu informație care te interesează. Rezumatele sunt atât de bune încât în timp începi să ai încredere în ele.
Poți alege între rezumat lung sau scurt:
Interpretorul este de asemenea o unealtă rapidă. Nu include momentan și limba română. O veste bună este că Samsung a declarat oficial că intenționează să adauge română în acest an. De la lansarea seriei S24 și până astăzi, au mai adăugat trei limbi în lista celor disponibile, iar un comunicat trimis cu această ocazie spune:
Samsung intenționează să adauge încă patru limbi mai târziu în acest an, inclusiv română, turcă, olandeză și suedeză, precum și chineză tradițională și portugheză europeană.
Chiar și fără română la bord, tot rămâne o unealtă excelentă câtă vreme știi engleza. Interpretorul are o interfață split screen, în partea de jos tu apeși un buton și vorbești în engleză ceva, iar în partea de sus apare traducerea în cealaltă limbă aleasă de tine, ba chiar cuvintele respective sunt pronunțate de o voce convingătoare în acea limbă.
Am făcut câteva teste pe engleză cu germană și rezultatele au fost bune. Am sechele din 2021, când o vânzătoare din Munchen nu înțelegea că vreau două sandvișuri dintr-un galantar, deși i le și arătam cu mâna.
Programul îți permite inclusiv să rotești interfața din partea de sus a ecranului spre interlocutor și să aveți un schimb rapid de replici cu telefonul pus pe masă. Suportă multe limbi străine și le puteți descărca în telefon pentru procesare locală, fără nevoia de conectivitate la cloud-ul Samsung.
Cu siguranță va fi o funcție utilă nu doar în Germania, Polonia, Spania sau alte țări europene, ci și în călătorii exotice precum în Thailanda, Vietnam, Japonia, Coreea, India și alte locuri.
Interpreter are însă nevoie să devină o aplicație stand-alone, este un program suficient de complex pentru asta. Momentan este accesibil doar din meniul de setări AI sau printr-o iconiță din Quick Settings, pe care unii poate nu o observă sau nu o găsesc.
Live Translate ar putea fi o funcție similar de utilă în anumite situații. Funcționează traducând ce se zice în timp real într-o conversație telefonică. Nu-i ceva ce ai nevoie să folosești toată ziua, dar să zicem că ești într-o țară care nu are o limbă internațională și trebuie să suni la un număr de telefon pentru a rezolva vreo problemă urgentă, poate reclami sau cauți o informație sau vrei să te înțelegi cu șoferul care te așteaptă.
Uneori nu poți trece peste roboți telefonici sau pur și simplu peste persoane care nu cunosc engleza, iar în acele momente să ai un telefon Samsung va fi un avantaj care rezolvă situația. Asta ar trebui să facă un smartphone, până la urmă.
O funcție similară are și tastatura Samsung, care poate traduce în timp real mesajele primite pe WhatsApp, SMS sau Instagram. Poate fi un ajutor bun când trebuie să interacționezi astfel cu cine știe ce serviciu dintr-o țară străină.
Aceeași tastatură îți poate și rescrie mesajele pentru a le schimba tonul. Se prinde ce ai vrut să zici și le corectează dacă vrei asta. Poate fi utilă când vrei să te exprimi mai bine din diverse motive.
Singura funcție care ar mai avea nevoie de niște tuning ar fi cea din Voice Recorder. Adică înregistrezi ce a vorbit cineva, iar apoi ai opțiunea de a transcrie respectivele vorbe. Din testele mele, nu funcționează 100% corect, ci mai dă rateuri la diverse cuvinte, iar uneori crede că sunt mai mulți vorbitori, deși poate doar se schimbă energia vorbitorului.
Oricum, traducătorul în timp real, rezumatele din browser, traducerile telefonice sau din mesagerie și AI-ul generativ pentru fotografii, poate și programul de rezumare și formatare din Samsung Notes, dacă îl folosiți, sunt aplicații foarte bune și în general performante.
Poate că nu le vei folosi zilnic, dar atunci când le vei folosi simți că așa trebuie să fie un telefon mobil, să te ajute cu adevărat, mai ales în acest an. Aș vrea doar ca Samsung să le activeze by default, ca să fie vizibile opțiunile respective în telefon.
Dacă vreți să încercați aceste funcții, mergeți de pe orice telefon mobil pe TryGalaxy.com. Acolo trebuie să instalați o aplicație, un fel de web app de fapt, care la lansare va imita skinul unui telefon Samsung și vă lasă să experimentați aceste funcții.
Screenshoturile de mai jos sunt de pe un telefon Motorola, dar dintr-o dată a început să semene cu OneUI. Vă puteți juca cu astfel de funcții AI si cu Circle to Search, iar cu o apăsare de Back reveniți la interfața voastră originală.
« Știrile zilei despre tehnologie – 16 aprilie 2024
iPhone 16 probabil va introduce un buton dedicat de fotografiere și îmi place ideea aceasta »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
16/04/2024 la 1:52 PM
Samsung AI nu există, este doar un marketing ieftin.
Samsung folosește Google Gemini și Google Cloud cu funcții dezvoltate de către Google.
Claudiu(Citează)
16/04/2024 la 4:20 PM
Iar Google a anuntat de curand ca o parte din functii vor fi disponibile pe orice Android care suporta cerintele minime (magic eraser/circle to search erau sigur pe lista)
lrpx(Citează)
16/04/2024 la 3:54 PM
Exista vreo functie AI lipsa pe S23 care se gaseste doar pe S24?
Stefan(Citează)
16/04/2024 la 6:08 PM
Sper să nu mă înșel, dar a testat cineva Google Gemini și e mai mult Foogle Gemini. Google Gemini nu e tot una cu Magic Eraser, care e probabil în spatele funcției pe care o vedem acum. Inițial n-am dat doi bani pe editarea asta, dar mi se pare facilă și de utilizat și-n viitor. Sunt curios cât va cere Samsung pentru funcții, pentru că au spus că vor cere bani la un moment dat. Am câteva aplicații instalate pentru editarea de poze și nici una nu face eliminarea de părți nedorite dintr-o imagine la fel de repede și de bine ca editarea asta în cloud.
Și eu aș vrea să știu dacă acum lipsește ceva pe seria anterioară față de ce are S24 acum. This is the way.
Mihai(Citează)
16/04/2024 la 9:07 PM
Facepalm. Eu nu știu germană, dar tot îmi dau seama că „trinken sie” nu înseamnă „do you have”, ci „do you drink”. Mai bine cu germana mea de baltă decât cu „interpretorul” AI.
Gobb(Citează)