un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

60 de milioane de ambalaje reciclabile sunt returnate lunar în SGR

5 Apr 2024  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

35 comentarii

RetuRO zice așa: în primele 3 luni de funcționare a sistemului, consumatorii au returnat în total peste 23 de milioane de ambalaje SGR.

Și dau și defalcat cifrele: au început cu 31.000 de unități returnate în decembrie 2023 și au ajuns la 21 de milioane în februarie!

Pentru martie, se estimează că peste 60 de milioane de ambalaje au fost returnate pentru reciclare.

Nu știu care este numărul total de ambalaje reciclabile vândute lunar în România. Probabil este uriaș. Dacă numărul celor returnate ajunge la 60 de milioane lunar acum, la începutul sistemului SGR, la ce să mă aștept? Miliarde de ambalaje reciclabile vândute lunar în România? Poate că da.

Oricât ar fi raportul dintre ambalajele returnate și cele aruncate oricum la gunoi, tot mi se pare extraordinar că zeci de milioane de ambalaje nu au mai ajuns în groapa de gunoi, lăsate acolo pe vecie, ci se duc la reciclare. Zeci de milioane! Pe lună!

Aici la mine în cartier sunt niște oameni puși pe treabă care vin cu saci cu zeci de PET-uri și le bagă pe rând acolo pentru a lua banii. Gunoiul unora este averea altora, bănuiesc că am putea spune. Sunt deja experți, pe unul l-am văzut deschizând aparatul de retur dintr-un Mega și reașezând PET-urile turtite în tomberonul din el după ce pe ecran îi apăruse o eroare.

Știrea din care am aflat acestea zicea că s-a deschis un centru SGR în Brașov și că va deservi Brașov, Covasna, Harghita și Sibiu. În următoarea perioadă, se vor deschide centrele din Ilfov, Dolj, Bacău și Prahova. Încep să se miște un pic lucrurile. Să sperăm că se vor ține și de treabă.

asus s5507

    35 comentarii

  1. Intrebarea e de ce s-a implementat acest proiect acum 10 sau 20 de ani?

      (Citează)

  2. După cum mă așteptam, implementare românească a unei idei bune, pe principiul „Să zicem că s-a făcut” .Majoritatea magazinelor de cartier refuză ambalajele. La hipermarketuri, depinde dacă automatul nu e plin, dacă decide să-ți primească măcar două din trei sau dacă la casă are chef să ia mai mult de 4-5. Testat de curiozitate cu 20 de peturi de apă minerală :D.

    Bineînțeles că a fost prima și ultima dată când m-am plimbat cu sacul de sticle după mine. Dacă se dorea un sistem funcțional era simplu. Multiple puncte, fără posibilitatea de refuz, fără a cere stare perfectă și să vezi cum se colectau într-o fericire. Nici măcar nu pretindea cine știe ce efort de imaginație, defunctele centre de colectare de pe vremea plumbuitului erau un model mai bun decât pospăiala curentă.

    Să anunțe când au de gând să implementeze ceva serios, nu un pretext pentru scumpiri arbitrare. Până atunci, ambalajele turtite și la buncăr, secțiunea reciclabile.

      (Citează)

    • Stii de ce refuza ambalajele? Iti spun eu. Absolut toate costurile sunt mutate catre ei/noi (am si eu niste magazine). Saci, sigilii, costa bani si nu chiar putini. Nu mai punem si munca pe care o faci efectiv sa colectezi manual. Am returnat pana acum 30 saci catre Returo, dar nu am primit nici macar o confirmare de primire, nu mai zic de factura si banii inapoi pe ambalajele alea.
      Eu imi permit, am locatii marisoare, destui angajati, muncesc si eu mult cu ei. Pot sa sustin o perioada si banii aia pe ambalaje returnati clientilor. Dar ce faci cu magazinul mic de cartier care poate nu isi permite? Sau are 2-3 angajati? Nu ma intelegeti gresit, e buna ideea, dar implementarea este pur romaneasca. Niste baieti cu ochi albastri fac spinari de bani din chestia asta, iar povara cade ca de obicei pe micul antreprenor, la fel ca si muile luate.

        (Citează)

    • @Cornel, spui ca pana primesti banii pe ambalaje, trebuie sa suporti din costuri proprii sumele date inapoi clientilor.
      Dar cei 50 de bani incasati de la client unde se duc? Nu se face o compensare intre sumele incasate de la client si cele pe care le-ai restituit tot catre clienti?

      Bine, tinand cont ca sistemul acesta este facut pe genunchi, am o vaga banuiala ca nu se face nici o compensatie. Dar sunt curios totusi sa aflu de la cineva implicat in tot procesul.

        (Citează)

  3. o problema pe care am observat o pe langa casa si pe langa birou e ca au aparut cei care cauta reciclabile d astea prin cosuri de gunoi si tomberoane si fac asta rasturnand totul dar nu mai pun gunoiul la loc.

    marti, cand a fost codul ala de vant puternic, tot bucurestiul arata apocaliptic din cauza gunoaielor imprastiate (si) din cauza asta.

      (Citează)

  4. La Mega Image mi-au acceptat 2 sticle de cola din 9, pentru ca nu le-au identificat ca purtatoare de garantie. Probabil ca acel icon mic de pe ambalajele mai noi chiar conteaza.

    Altfel, imi place ideea de reciclare activa, in care se colectaza deseurile si ne recuperam o parte din costul dat pe produs. Colectarea selectiva a gunoiul menajer sunt destul de convins ca este un esec.

      (Citează)

    • Este folosit cosul de bare pentru recunoaștere. Simbolul de pe sticlă este util pentru noi, oamenii.
      Aparatele accepta doar ambalaje SGR. Returnează voucher de 50 bani x numarul de ambalaje.
      Sunt alte aparate (identice ca aspect) care accepta non-SGR. Pe la hypermarket-uri (la Auchan si Kaufland) am vazut eu. Pentru acestea nu primești bani, ci diverse reduceri.
      Candva in zilele noastre m-as astepta sa dispara complet ambalajele non-SGR (stocurile vechi).

        (Citează)

    • As banui ca nu este cod de bare diferit intre cele 2 versiuni de sticle, dar va trebui sa verific.

        (Citează)

    • Ba este cod de bare diferit chiar azi am verificat la 2 sticle de Azuga 2L un ambalaj avea simbol sgr si un cod de bare altul fara simbol si alt cod de bare

        (Citează)

    • @Gaelex, dar prin sistemul acesta nu iti recuperezi o parte din banii dati pe produs.
      De fapt ti s-a adaugat o taxa suplimentara, care apare separat pe bon, iar taxa asta o poti recupera sau nu.

        (Citează)

  5. Sunt aproape sigur ca 99% dintre cititorii tai nu aruncau aiurea ambalajele ci le depuneau la tomberoanele.speciale.pentru reciclare.
    Eu personal nu am aruncat un ambalaj altundeva decât la tomberonul special.de când acestea au aparut. Din această cauză cifra de 60 milioane de ambalaje care nu au ajuns la groapa de gunoi mi se pare hazardată . Dar poate știe cineva pe aici câte ambalaje se puneau în circulație lunar și câte ajungeau la reciclare?

      (Citează)

    • Si eu sortez de cel putin 4 ani gunoiul in fractie umeda si fractie uscata. Acum mai departe nu stiu ce se intampla cu fractia uscata, daca ambalajele sunt reciclate de firma de salubrizare sau sunt aruncate la comun in groapa de gunoi.
      Dar in acelasi timp nu stiu nici ce face RetuRO cu ambalajele colectate.

        (Citează)

  6. ..cate ajungeau la “cosul de reciclate”. Ca la reciclare nu ajung decat putine reciclabile pe care le arunci la cosul de reciclate :)

      (Citează)

    • @Albert, cei de la RetuRO ce fac cu ambalajele colectate? Au specificat pe undeva ce se intampla cu tot plasticul colectat?

      Intreb pentru ca daca intr-adevar pana acum nu prea se recicla nimic, cum spui tu, acum avem dintr-o data o cantitate foarte mare de plastic pentru reciclare.
      Si sint curios cum este valorificata o astfel de cantitate.

      Un pet are in medie 40 de grame. 60 de milioane de pet-uri au in total o greutate medie de 2400 de tone.

        (Citează)

  7. Ma cac in sistemul lor, direct la ghena zboara toate.

      (Citează)

  8. Si pana acum se recicla. In multe orase se separa plasticul de altele. La noi la bloc avem container pentru sticlele de platsic de cativa ani. Cred ca niciodata nu l au luat cei de la gunoi, il eliberau cei care cautau asa ceva si le duceau la centrul de reciclare. Cifrele par mari dar nu zice nimeni cat se recicla in anii trecuti.

      (Citează)

  9. Pun pariu ca și tu vrei o tara ca afara.

    Daniel:
    Ma cac in sistemul lor, direct la ghena zboara toate.

      (Citează)

  10. Dupa cateva “aventuri” cu reciclarea poolii am rezolvat altfel. Ptr apa chioara montat filtre. Ptr apa minerala inca se mai gaseste la pet fara sgr. Oricum apa minerala o folosesc doar la sprit. Si o sa-mi iau si un aparat d-ala de face sifon. Vin, inca se gaseste cacalau fara sgr. Cand nu s-o mai gasi la sticla, trec la cutie. Sucuri nu beau. De bere m-am lasat de-un an, de cand m-am dat pe vin.
    Sa plimbe cine-o vrea pungile cu sticle ca sa ia aia 50 bani. Eu am avut toata bunavointa din lume, dar momentan sgr e o hotie si o bataie de joc. Poate s-o mai schimba ceva in viitor.

      (Citează)

    • Decat sa incepi sa bei vin la cutie, mai bine iti asumi pierderea celor 50 de bani platiti ca garantie.

        (Citează)

  11. In ciuda vaietelor prelungi ale unora, inclusiv influenceri, sistemul functioneaza destul de bine. Am reciclat pana acum vreo 200+ ambalaje si a mers ok de fiecare data. Toate la Lidl, la vreo 3 magazine diferite (avand 5 Lidl in Targoviste) fara nicio problema. Aparatele au functionat, au preluat corect ambalajele, au dat bonul.
    In Targoviste nu se recicla deloc. Tomberoanele pentru peturi erau pline cu orice tip de deseuri iar masina de gunoi le lua pe toate la un loc. Orice petic de pamant din afara orasului era/este plin de peturi, doze de aluminiu, sticle si alte mizerii. Dupa generalizarea in cateva luni a ambalajelor SGR o buna parte din acest gunoi aruncat peste tot va disparea.

      (Citează)

  12. Da…sa vezi ce misto e sa astepti dupa un homeless cu 4 saci mari de sticle (mari la modul saci cu vreo 50 de sticle fiecare). E dreptul lui, dar e de rahat sa te duci cu 10 sticle si sa fie nevoie sa astepti dupa un aerian din asta care te mai si ia la misto sa astepti la coada ca el are multe sticle de bagat.

      (Citează)

  13. Se returneaza o mica parte din ambajale, dar garantia se plateste pentru toate, la achizitie. Cei 50 de bani unde se duc mai exact? Nu cumva tot sistemul e gandit asa doar ca sa mai aiba statul un mod de a aduna bani de la populatie?

      (Citează)

  14. nu e rau daca scade si consumul de bauturi la sticla.

      (Citează)

  15. Eu le reciclez, dar nu la ei.nu vreau bani.vreau sa le turtes , sa aiba un cod, sigla etc pe fund/dop

      (Citează)

  16. Add01:
    Eu las homless ului plasa mea cu peturi de reciclat cand il gasesc in fata mea la aparat. Si in ziua aia una din cafele o iau mica, nu mare ca de obicei.

    cel mai tare comment, felicitari!

      (Citează)

  17. Sol:
    Se returneaza o mica parte din ambajale, dar garantia se plateste pentru toate, la achizitie. Cei 50 de bani unde se duc mai exact? Nu cumva tot sistemul e gandit asa doar ca sa mai aiba statul un mod de a aduna bani de la populatie?

    asta e intrebare capcana nu?
    SGR = sistemul de garantie returnare. Adica platesti o garantie pe care o iei inapoi cand returnezi ambalajul… tu sau altcineva. Statul nu ia nimic.

      (Citează)

  18. La mine la MEGA aparatul e tot timpul plin si nici nu ma mira, vin la reciclat doar homeless people care dintr-un sac i-au rezolvat. Pe langa faptul ca provoaca galagie, se aduna si mizerie – ar trebui sa fie amplasare in afara magazinelor, nu inauntru.
    Eu i le dau socrului si merge el la reciclat la Penny, are activitate si e si fericit cu plimbarea la Penny cu reducerea de la sticle.

      (Citează)

  19. Andrei G:
    @Cornel, spui ca pana primesti banii pe ambalaje, trebuie sa suporti din costuri proprii sumele date inapoi clientilor.
    Dar cei 50 de bani incasati de la client unde se duc? Nu se face o compensare intre sumele incasate de la client si cele pe care le-ai restituit tot catre clienti?

    Bine, tinand cont ca sistemul acesta este facut pe genunchi, am o vaga banuiala ca nuse face nici o compensatie. Dar sunt curios totusi sa aflu de la cineva implicat in tot procesul.

    Pai eu marfa aia pe care o cumpar de la furnizor e purtatoare de garantie. Practic, eu platesc 50 bani pe fiecare ambalaj pe care il am in magazin, ti-l vand tie, tu mi-l platesti, dar apoi vii si iti ceri banii inapoi [cazul fericit]. Sunt bani suportati de mine. Mai e si problema cand tu vii cu 100 ambalaje cumparate din alta parte, deci nici macar nu mi-ai adus mie vreun plus valoare. Sumele pe care le incasez de la client, eu deja le-am platit cand am cumparat marfa. Au trecut 2 luni de la primele ambalaje pe care le-am predat si inca nu am primit vreo factura de compensare sau macar o confirmare ca le-au primit. Toate comunicarile se fac exclusiv pe mail. Iti dai seama ca eu, comentand pe bloguri ma descurc, dar unii mai putin tehnici ce naiba fac? Exact cum ai spus, sistem facut pe genunchi. Iar cand un aparat de reciclare de ala de marimea unui vendomat de cafea e 25k euro f tva + costuri de mententa de 3-400 euro/luna, iti dai seama ca e facut sistemul ca sa castige cine trebuie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus