►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
26 Mar 2024 ·
GÂNDURI ·
Niște cercetători au făcut un studiu despre evoluția companiilor, dar și a nivelului de satisfacție și eficiență al angajaților, în rândul companiilor din S&P 500. Lista include cele mai mari 500 de companii listate la bursa americană. În studiu au intrat aproape toate — 137 de companii care au impus revenirea la birou (Return-to-office, RTO) și 320 care nu au impus asta.
Studiul pare bine făcut. Pentru fiecare firmă în partea au analizat structura organizațională, rezultatele financiare detaliate (sunt listate la bursă, deci astfel de date sunt publice), ce tip de CEO au, ce tip de acționariat, industria în care activează șamd. Satisfacția angajaților a fost luată de pe diverse site-uri de crowdsourcing de astfel de date.
Puteți citi întreg studiul aici. Sunt vreo 29 de pagini de citit, dacă vă interesează în detaliu ce s-a făcut pe acolo sau vreți să arătați celor interesați de așa ceva.
➡️ Rezultatul: nu a fost descoperită nici o legătură între o politică de revenire obligatorie la birou și performanța companiei sau impactul ei în profit sau evaluarea de la bursă. Altfel spus, angajații au revenit la birou, dar compania nu a mers mai bine datorită acestui lucru.
Ce s-a descoperit, în schimb:
1️⃣ O mulțime de CEO dau vina pe rezultatele financiare slabe ale companiei prin faptul că angajații muncesc de acasă, așa că impun un return to office. Cum rezultatele nu s-au schimbat prin RTO, de multe ori manevra este doar o scuză a top managementului pentru rezultatele slabe și vor deci să fie văzuți ca luând măsuri.
2️⃣ Este un joc de putere. Managerii care impun RTO de multe ori vor să-și manifeste puterea în fața angajaților sau vor să aibă mai multă putere în companie. Asta înseamnă, în mod direct, că vor să-și vadă angajații muncind în fața lor, să-i supravegheze atent, și se simt nesiguri într-o situație cu wfh.
3️⃣ Satisfacția angajaților privind compania la care lucrează a avut un declin semnificativ. Percepția generală și nota pe care salariații o dau companiei a scăzut. Rating-ul pe care l-au dat pentru propriul work-life balance, pentru senior management și pentru cultura organizațională a scăzut.
Ca să fac rezumatul: întoarcerea permanentă la birou nu are nici un efect pozitiv. Este o decizie utilizată de obicei pentru că managerii vor să facă din wfh și angajați țapul ispășitor pentru problemele firmei sau pentru că vor să controleze mai atent ce fac angajații. Poate ați avut manageri care numără de câte ori ieși la țigară, știți cum sunt unii. În plus, discuția aia despre cum “RTO întărește cultura organizațională și sentimentul de echipă” se dovedește bullshit; în practică, compania merg la fel, iar angajații sunt mai nemulțumiți.
Aveți în vedere că studiul a fost făcut, practic, pe companii americane. Acolo diferă, totuși, mulți factori față de România, de la cultura organizațională la cât de ușor sau nu este să găsești alt loc de muncă, cât de ușor este să fii dat afară și ce alte drepturi ai, cât timp pierzi cu naveta zilnică, costul de a merge la muncă (transport, mâncare etc). La noi poate fi diferit și probabil că diferă lucrurile, dar mă întreb cât de mult.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
8 comentarii
26/03/2024 la 7:01 AM
Mulți manageri nu pot evalua munca subalternilor, pt ca nu au mecanisme reale de evaluare. Ei cred ca angajatul prin prezenta fizica, chiar si de plictiseală va face ceva pt companie, acasă poate face altceva.
Acasă, angajatul poate invata ceva avand discreție, ceea ce creste riscul pt companie sa își găsească in altă parte.
Acasă ai un confort psihologic ca pana la urmă esti liber, nu mai ești influențat ca aparții unui loc.
La muncă poate fi exploatat la maxim micro timpul tău de pauză, vine un coleg sa ajuți la ceva, etc.
Practic problema întotdeauna e incompetența managementului, pentru orice eșec cum si laudele pentru success, ca de aia iau bonusuri.
Nu începeți, cu știu eu cum freca menta gheorghe si de aia nu mergea treaba.
Dan(Citează)
26/03/2024 la 8:54 AM
„Ca să fac rezumatul: întoarcerea permanentă la birou nu are nici un efect pozitiv. Este o decizie utilizată de obicei pentru că managerii vor să facă din wfh și angajați țapul ispășitor pentru problemele firmei sau pentru că vor să controleze mai atent ce fac angajații. ”
Nu se poate, au greșit cu ceva, sunt niște voci aici care la fiecare articol ce atinge fie și tangențial subiectul explică doct și cu convingere cum, practic, angajatul e lepră dacă nu stai cu biciul pe el, iar wfh e mai mult fiță.
„În plus, discuția aia despre cum “RTO întărește cultura organizațională și sentimentul de echipă” se dovedește bullshit;”
Amin. Munca nu-i casă, nu-i familie, e doar un mijloc legal de a-ți susține cheltuielile din restul vieții. Că în caz de probleme ( de la cele mai serioase la faptul că șefii se gândesc de două ori înainte să-și cumpere un nou iaht), cultura organizațională și sentimentul de echipă își arată adevărata valoare: lozinci, practic zero barat.
Peredhil(Citează)
26/03/2024 la 9:30 AM
Lucrez de 10 ani de acasa. Sunt plusuri si minusuri, evident. Dar nu m-as mai intoarce intr-un birou. Unde dau cu sapa, de cand e firma, de 20 de ani, se lucreaza full remote. Suntem 2000 de oameni imprastiati in toata lumea, fiecare lucreaza de acasa si treaba merge bine. Ne intamlnim de 2 ori pe an prin diferite colturi ale lumii stam impreuna vreo saptamana, apoi fiecare se intoarce in barlogul lui. Dupa toti anii astia de lucrat asa pot spune ca modul asta de lucru intradevar nu functioneaza pentru oricine. Am avut, de-a lungul timpului, colegi care nu s-au descurcat si mai devreme sau mai tarziu au parasit barca. Asadar, depinde foarte mult de fiecare om in parte. Daca vrei sa tragi teapa, o poti face cu brio si la birou cu seful in ceafa ta, daca esti serios si vrei sa lucrezi, o poti face de oriunde.
Alin(Citează)
26/03/2024 la 9:45 AM
In sfarsit cineva s-a gandit sa faca un studiu concret. Poate ca acum toti cei care militau agresiv pentru munca de la birou sustinand ca este mai eficienta se vor mai linisti.
Andrei G(Citează)
26/03/2024 la 10:01 AM
Eu mi-am informat deja managerii ca dacă (sau atunci când) vor decide RTO, sa ia în calcul și găsirea unui om pe poziția mea, pt ca RTO mai mult de o zi pe săptămână, pentru mine, inseamna automat demisie.
Singurul motiv pt care încă mai lucrez la corporație (pandemia m-a făcut sa ma angajez la una, pt ca m-a lăsat fără activitate pe firma mea) este WorkFromHome. Dispare WFH dispar și eu din multinațională țâșt-pâșt, fie ca mănânc pâine goala un an.
Shumi(Citează)
26/03/2024 la 10:55 AM
Pentru mine e foarte important ca scutesc drumul in sine catre birou. Lasand la o parte ideea ca nu mai poti pune rufe la spalat sau ca trebuie sa stau fizic 8 ore in fata calculatorului cu pauze fixe inconjurat de colegi, pregatirea de dimineata si nervii din trafic imi scadeau randamentul cu 200%. Ajungeam la birou sa imi trag sufletul iar seara iar o ora frecus inapoi spre casa. Acum e trezit, mancat si hop la calculator, fara alti factori disturbatori.
Cine are chef de munca o face in orice conditii, iar cine vrea sa traga chiulul o face si de acasa si de la birou. Nu de putine ori mi-am surprins colegii cu candy crush sub birou, tresareau cand treceai pe langa ei de parca eram la scoala.
Robert(Citează)
26/03/2024 la 1:08 PM
Joi am fost anuntat sa venim la birou de la 0 zile pe saptamana in ultimii 3 ani la 3 zile pe saptamana incepand de a doua zi. Eram in concediu (yay) asa ca prima zi de munca la birou a fost ieri. Pe langa timpul pierdut, frecarea de menta e mult mai grava la birou, asa ca de azi am inceput sa depun CV-uri
geooo(Citează)
26/03/2024 la 3:53 PM
Mie personal mi-a venit greu să lucrez de acasă pentru că n-am putut discuta cu colegii așa cum o făceam și pentru că am depins mereu de câte un echipament. De multe ori noi veneam unul la altul ca să facem mini-brainstorm legat de câte o problemă. Am avut colegi noi angajați în pandemie și mi-a fost confirmat că tuturor le-a fost mai ușor o dată ce ne-am văzut la birou de câteva ori pe săptămână.
Sunt multe nuanțe aici. Pe la unele firme s-a cerut revenirea la birou fără un motiv anume, poate pentru a justifica chiriile plătite, poate pentru că unora li se pare că angajații nu muncesc dacă nu sunt văzuți de șefi. Cât timp oamenii sunt productivi nu văd de ce ar fi nevoie să fie obligați să vină la birou. Mai contează și dacă ai nevoie de echipamente, pentru că multe firme nu permit angajaților să ia acasă echipamente prototip. Pe de altă parte există angajați care se leagă de munca de acasă aiurea pentru că nu pot fi deranjați să vină la birou și se bazează pe alții să le umble la hardware – părerea mea este că sunt comozi. Am zeci de colegi cu copii și/sau diferite probleme și tot reușesc să ajungă la birou 2 zile pe săptămână. Comoditatea e greu de învins.
Pe de altă parte cei care nu au de ce să fie la birou în afară de a fi văzuți de șefi și de a fi controlați de șefi nu au ce face la birou. Munca mea a depins mereu de câte un echipament și a fost greu să lucrez la distanță. Cât timp am lucrat de acasă eram la muncă de la 8 și ceva până seara târziu (aveam colegi pe 3 fuse orare total incompatibile). Nici așa nu e bine, să se aștepte lumea să fii la birou de dimineață până seara târziu. Oricât de mare ar fi fost pauza de masă, nu mai aveam timp de mare lucru.
Luați punctul meu de vedere ca al unui om care nu locuiește în București, nu face decât vreo 20 de minute pe jos până la birou și a depins mereu de câte un echipament. Oricât de mult m-am obișnuit să lucrez de acasă, mi-ar fi greu să pierd câte 1.5 sau mai multe ore dus și întors în București ca să vin la birou pentru că așa vrea CEO-ul. Așa cum a spus și Radu, idei de genul sunt de fapt scuze și ascund rezultate proaste cauzate de altceva decât de munca angajaților. Până și marea multinațională în care am lucrat până anul trecut a fost surprinsă de faptul că în pandemie nu a scăzut productivitatea. Firma e una din mai marele companii de hardware.
Mihai(Citează)