►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
TikTok a organizat recent o conferință de presă în care a dat detalii despre ceea ce ei numesc Proiectul Clover, un program menit să securizeze și mai bine datele utilizatorilor europeni ai rețelei.
TikTok, apropo, are peste 7 milioane de utilizatori activi în România, zic ei. Conform unei analize recente 3rd party, în România sunt peste 13 milioane de utilizatori de rețele sociale, iar TikTok are 58% dintre ei, deci numărul se potrivește. Același raport spune ca TikTok ocupă locul 1 ca număr de ore între rețelele sociale uzuale.
Altfel spus, TikTok este foarte popular în România. Până acum, datele personale ale românilor și ale europenilor în general erau stocate în SUA, într-o “enclavă europeană” dintr-un centru de date de acolo.
TikTok construiește însă trei centre de date în Europa. Două sunt în Irlanda, unul este în Norvegia. Unul din Irlanda este deja operațional și a început migrarea datelor europenilor spre acesta.
În plus, TikTok i-a contractat pe cei de la NCC Group ca pe un soi de auditori externi ai securității procesului. NCC Group este o companie britanică de cybersecurity, cu 14.000 de clienți în lume, capacitatea de a monitoriza și certifica sisteme de securitate șamd. Sunt, practic, un fel de “trust provider” pentru ce face TikTok.
Cei din NCC (un britanic, șef de proiect, a fost prezent la conferință) a spus că au avut acces inclusiv la codul sursă dezvoltat pentru centrele de date. Monitorizează permanent securitatea gateway-ului, validează traficul etc — treburi de securitate cibernetică.
Mesajul general a fost unul de tipul “statul chinez nu poate accesa datele tale”. Nu a fost ceva zis printre rânduri, pentru cine știe de fapt controversele legate de TikTok. Era scris clar în prezentare. Nu scria acolo de protecție la hacking sau leak-uri, ci “no access from China”.
Pe hârtie, totul sună bine. În realitate, însă, nu putem ști dacă nu există vreun backdoor nedescoperit în sistem. Sau dacă unul nu va fi introdus de un update viitor, oricât de implicați ar fi NCC în supravegherea procesului. Sau dacă Bytedance, compania mamă, nu va fi obligată legal de chinezi să ofere acces la date.
Întrebați de acest lucru, răspunsul a fost, pe scurt, “Bytedance nu este companie chinezească, este înregistrată în Insulele Cayman și are sediul central în Singapore. Bytedance deține câteva alte companii în China, dar nu TikTok”. Nu cred că mutarea sediului pe certificatul fiscal în Cayman te face, dintr-o dată, să nu mai ai legătură cu guvernul chinez. Nu cred că este așa ușor de divorțat de marele partid.
În practică, asta va fi mereu problema TikTok sau a companiei mamă. Ei pot lua diverse măsuri de protecție și unii vor spune “acum este ok”. Alții vor spune că nu este suficient. Guvernul american practic a spus asta acum câteva zile, când Congresul a votat interzicerea TikTok în termen de 6 luni, dacă nu vând operațiunile americane unei companii locale.
Bytedance nu trebuie musai să fie “compania de partid a chinezilor”. Nu trebuie să colaboreze cu încântare cu autoritățile și nici nu cred că există dovezi clare că ar fi făcut-o. Însăși faptul că au alte business-uri în China îi face însă vulnerabili în fața presiunii pe care ar putea-o exercita autoritățile chineze.
Teoretic asta se poate spune despre orice companie înregistrată în orice țară, nu? Da, dar multe alte țări au sisteme democratice de apărare împotriva abuzurilor statului. Sau, măcar atât, în caz că astfel de abuzuri ies la iveală, se lasă cu scandal și oprirea acestor practici (vezi spionajul făcut de SUA prin Skype cu colaborarea Microsoft, de exemplu).
Aceste discuții sunt, însă, mai degrabă filosofice. Majorității oamenilor, însă, pur și simplu nu îi va păsa de ele. Milioane de oameni intră pe TikTok pentru ce clipuri văd pe platformă, fără a-și face griji pentru cine le deține sau cine poate trage concluzii despre activitatea lor.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
28/03/2024 la 4:38 PM
De unde stim ca nu el fac back-up si nu le copiaza din UE in China?
Gaelex(Citează)
29/03/2024 la 12:12 PM
Teoretic NCC Group “garanteaza” pentru acest lucru. Practic nu stim niciodata unde ajung datele noastre, nici macar cele de pe platforme occidentale precum Facebook.
Andrei G(Citează)
28/03/2024 la 4:57 PM
Cum era aia cu “statele nu vor mai conta/fi în viitor”?
Vali(Citează)
28/03/2024 la 5:05 PM
Aplicația Temu pentru iOS & Android este dezvoltată de compania care în trecut a băgat malware în toate aplicațiile Android pe care le-a dezvoltat în trecut.
Cumpărați de la chinezi, că este “ieftin”, oricum oferiți în schimb mai mult decât credeți pentru prețul “ieftin” plătit.
Claudiu(Citează)
28/03/2024 la 5:44 PM
Datele tale nu sunt accesate din China direct. Sunt stocate in Europa, analizate in Europa, si profilul rezultat e trimis in China. De fapt nu in China, e uitat un backup pe un server din Singapore pe care o sa il acceseze niste hackeri nord-coreeni rai printr-o bresa de securitate descoperita mult mai tarziu.
Nici Facebook nu vindea datele noastre in SUA, nenorocitii aia de la Cambridge Analytica au gasit o gaura in server.
Sorin(Citează)
28/03/2024 la 6:13 PM
O idioțenie de platformă. E clar ca buna ziua ca e o unealta pentru infiltrarea extremismului, proliferarea urii, a discriminării, manipulare, diseminare fake news etc. Si nu inteleg frica asta a politicienilor din EU pentru interzicerea ei.
Lorin(Citează)
28/03/2024 la 6:21 PM
Lorin F?
ipo(Citează)
29/03/2024 la 12:19 PM
@Lorin, ai vazut ce scandal a fost in toata presa si pe toate blogurile cand s-a pus problema sa se interzica echipamentele de retea Hua.wei?
Si asta a venit de la oameni inteligenti, care in general stiu ce inseamna tehnologie si riscuri de securitate.
Gandeste-te cate revolte ai avea doar in Romania de la cei 7 milioane de utilizatori, dintre care jumatate sunt oameni care nu au depasit 8 clase primare.
Andrei G(Citează)
28/03/2024 la 6:27 PM
Io zic ca daca se jura pe carne de purcel, atunci este clar ca asa este
kilroy(Citează)
31/03/2024 la 1:41 PM
TikTok ar trebui sa fie un etalon pentru cat de brain dead e populatia unei tari. Vad ca stam “bine”.
Ramane valabil si sloganul: “Cand un serviciu e gratis, tu esti produsul”.
Vasi(Citează)