un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Câteva idei despre design-ul telefoanelor după ce am văzut noul Honor Magic6 Pro

19 Mar 2024  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Am văzut noul Honor Magic6 Pro și m-a surprins plăcut. Știam că telefonul este bun, toate review-urile spuneau asta, dar mi-a plăcut calitatea materialelor și aspectul său premium, ceea ce este mai greu de conștientizat de la distanță.

Modelul verde are o textură plăcută pe spate, imită pielea, iar insula camerelor este simetric așezată pe spate. Bezel-urile sunt super subțiri. Pur și simplu îl ții în mână și pare de calitate foarte bună, iar per total aspectul său pare un pic de aer proaspăt în design.

Camerele sunt remarcabile. Principala are 50 Mpx și diafragmă variabilă între f/1,4 și f/2, cea cu zoom optic 2,5x are un senzor de 180 Mpx cu f/2,6, iar cea ultrawide are 50 Mpx f/2. Ecranul ajunge la 5000 nits peak, iar bateria are 5.600 mAh și este una de tip silicon-carbon.

Dacă vreți mai multe detalii, l-au testat deja mulți, citiți la Connect, GSMarena. Îl găsiți la eMAG și evoMAG.

Eu voiam să ajung în altă parte. Mă uitam la Magic6 Pro și la cum, odată ce știi cum arată, este apoi ușor de recunoscut dintr-o privire în mâna cuiva pentru că are multe elemente care-l particularizează.

Nu poți revoluționa design-ul telefoanelor. Toate cele premium au acum ecran cu ramă foarte mică, iar pe spate au mai multe camere așezate una lângă alta. În afara cazului în care va urma o adopție masivă a telefoanelor pliabile sau a celor rulabile, aceasta este forma pe care telefoanele mobile o vor avea mulți ani de acum încolo.

Totuși, mi-am dat seama că sunt atât de obișnuit cu cele Samsung și Apple, care arată practic la fel de câteva generații încoace, încât de multe ori îmi scapă din vedere faptul că te poți juca totuși cu texturi și materiale diferite pe spatele telefonului pentru a produce o senzație de încântare la prima vedere și de a introduce o diferență mare de aspect între generații.

De exemplu, eu nu cred că cineva a mai fost surprins sau plăcut impresionat de aspectul noului iPhone. Arată ca vechiul iPhone și ca cel dinaintea sa, doar cu o culoare un pic diferită. Sunt diferențe mai mari la hardware și performanță foto-video, dar pe exterior? Îi dai atenție doar 2 secunde, este exact ceea ce te așteptai și ce aveai și înainte.

Samsung are aceeași problemă, design-ul Ultra este practic neschimbat și al întregii serii S2x, de fapt, în ultimii ani. Seriile A5x și A3x au împrumutat design-ul flagship-urilor și acum toate arată la fel, dar cu alte nuanțe. M-am bucurat să văd, în acest an, că măcar A55 și A35 sunt disponibile și în variante cu o textură de culoare, nu monocrom.

Cel mai arătos telefon pe care le-am văzut în ultimii ani este un Xiaomi, dar o ediție specială scumpă.

Ce încerc să zic este că mi-ar plăcea să văd din partea producătorilor varietate mai mare de la o generație la alta. Apple și Samsung, cei mai mari doi din lume, au aproape același design an după an. Mi-ar plăcea să văd schimbări mai mari între generații. Să încerce într-un an cu piele pe spate, iar în următorul cu ceramică. Să pună într-un an camerele pe dreapta, iar în altul pe stânga. Să pună la loc butoane sub ecran (glumesc).

Închipuiți-vă cum ar fi dacă producătorii de mașini ar lansa noi generații care arată identic pe exterior și doar interiorul ar fi nou și “adus la zi”. Cum vi s-ar părea dacă noul Kuga ar arăta la fel ca vechiul Kuga și ca cel dinaintea sa pe afară? Ar fi dezamăgitor, nu? Și totuși, la telefoanele mobile fix asta tinde să se întâmple.

Pot să înțeleg și de ce. Un design nou îi poate alunga pe unii cumpărători. Mută butoanele de volum pe partea opusă și s-ar putea să fie picătura care umple paharul pentru cei care deja nu mai voiau acel brand. În același timp, ar putea atrage cumpărători noi, iar un design armonios, bine gândit, cu siguranță ar aduce pe plus ecuația totală.

De asemenea, foarte mulți pun o husă pe telefon și deci design-ul său de fapt nu mai contează. Aici n-ai ce-i face. E mai important să nu-ți scape telefonul din mână, că este scump de reparat. Cu toate acestea, ați fost vreodată în situația în care să scoateți telefonul din husa sa, după o vreme, și să-l țineți în mână și să vă ziceți “ce subțire și ușor și frumos este, păcat că-l țin așa mult în husă”? Eu da.

asus s5507

    9 comentarii

  1. Asta e advertorial? Daca nu, este un articol foarte prost, imi pare rau sa ti-o spun. :) Tu ai cumparat telefonul pe care il lauzi in articol, daca tot iti place asa mult?

      (Citează)

  2. De ce sa schimbi ceva care functioneaza si aduce bani?

      (Citează)

  3. Doar că la noul Honor discutia despre husă este un pic irelevantă. Cumva, maschezi modulul foto mare și elimini să se joace modulul pe birou. În rest, se poate folosi și fără husă fără prea multe probleme.

      (Citează)

  4. Nu prea exista motivatie pentru producatori sa se joace cu culorile si texturile pentru ca majoritatea folosesc o husa. Iar in ultimii ani husa este necesara nu doar pentru a proteja telefonul, dar si pentru a-l face oarecum stabil cand il pui pe masa si a nu fi nevoit sa il sprijini in modulul de camere.

    In plus, Apple sunt cel mai de succes producator din toate timpurile, iar telefoanele lor nu prea isi schimba niciodata aspectul. Asadar concluzia pentru restul producatorilor este ca un client nu doreste schhimbari, doreste sa primeasca acelasi lucru cu care a fost obisnuit.

    Tu spui ca ti-ar placea ca producatorii sa vina cu ceva nou, diferit. Dar de cate ori ai cumparat un telefon cu un design inedit?
    In general ai ales seria S de la Samsung si acum mai nou modelele de la Apple care au acelasi design de ani de zile.

      (Citează)

  5. Eu sunt unul dintre cei care urasc noile design-uri la telefoane si cum toate arata identic de cativa ani buni: un dreptunghi negru, de multe ori cu o carcasa mai groasa sau mai subtire in spate.
    De aceea si am un telefon Flip, nu unul clasic.
    Este mare pacat ca nu se mai fac telefoane in toate formele si culorile pamantului, precum in perioada 2000-2010.

      (Citează)

  6. Asta e noua problemă a celor care fac review-uri de electronice – s-au plictisit. E normal, că una e să îți cumperi un telefon nou din când în când, alta e să-ți treacă toate prin mână, normal că simți nevoia de ceva nou, inedit. Văd însă că lui Radu fix detaliile îi scapă. Apple (printre alții, evident) fix asta a făcut, a încercat mai multe materiale (sticlă, aluminiu, inox, titan) și diferite culori – product red, jet black etc. -, finisaje care nu erau ușor sau ieftin de obținut. Un alt detaliu e păstrarea lățimii uniforme a ramei pe toate cele patru laturi, asta însemnând un ecran mai scump (din cauză că trebuie întors în jos în zona portului). Probabil că și restul au avut abordări similare, n-am urmărit personal alți producători.

    Producătorii au studii ample de piață, cam știu ce își doresc clienții și câți bani sunt dispuși să dea, că probabil puțini ar plăti în plus pentru o anumită culoare.

      (Citează)

    • Serios? Adica dintre toti producatorii tu te-ai gandit sa spui ca fix Apple sunt cei care au incercat lucruri noi in materie de design?
      Asta in conditiile in care ultimele 4 generatii lansate sunt efectiv identice din punct de vedere al design-ului?

        (Citează)

  7. Zau ca pe vremuri erau mai frumoase telefoanele… ce ti-e si cu chinezii astia

      (Citează)

  8. înțeleg puțin punctul de vedere al lui Radu. Imediat cum s-a lansat S24 Ultra au început să apară tot felul de alternative mai ieftine (teoretic) la S24 Ultra și oameni care sunt uimiți de faptul că unii au cumpărat S24 Ultra când puteau să cumpere Xiami 14, OnePlus 12 sau Honor Magic 6 Pro. Asus a lansat pentru prima dată variantă de diagonală mai mare pentru Zenfone – Zenfone 11 Ultra. Mai sunt și altele care ca Vivo X100 Pro, care cred că e pentru prima dată disponibil internațional. Honor Magic 6 Pro nu arată rău deloc, dar am mari îndoieli că suportul software se va ridica măcar la nivelul OnePlus.

    Nici la mașini nu se schimbă radical design-ul între generații succesive. Se modifică grila sau ușor forma, pentru că nici un producător nu vrea ca lumea să nu recunoască o mașină pe stradă. La telefoane design-ul e limitat de formă și de funcție. Eu personal nu cred că spatele de piele ar fi o schimbare majoră de design, ba chiar ar duce la mai puține accesorii vândute (huse și altele similare). Toți vrem schimbări mari la nivel de design la telefoane, dar când o companie schimba radical noua generație, lumea critica compania pentru acele schimbări. Compania a renunțat să mai facă telefoane pentru că nu vindea suficient și pentru că nu s-au ocupat cum trebuie de problemă (este vorba de LG).

    Ceea ce vreau să subliniez este că un design bun e greu de schimbat. Nu cred că materialele folosite reprezintă o schimbare majoră de design. Din punctul de vedere al S24 Ultra, designul s-a schimbat suficient față de S23 Ultra. E în regulă să criticăm lipsa de schimbare la nivel de design, dar nu reprezintă cel mai important lucru. E important să avem telefoane cu funcții multe, bune, fără probleme, cu suport îndelungat și mai ales fără îmbătrânire voită din partea producătorului pentru a ne face să cumpărăm ultima variantă de telefon (planned obsolescence).

    PS: Când nu scrie des, lumea îl întreabă pe Radu de ce nu scrie. Când scrie despre ce vede, e advertorial sau e scris prost. Hotărâți-vă o dată.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus