un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum s-ar fi putut face un pump & dump cu acțiunile Roșia Montană pe bursă

12 Mar 2024  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

M-am uitat un pic pe profilul bursier al Gabriel Resources Ltd, compania canadiană care voia să extragă aurul de la Roșia Montană. Acțiunile au scăzut cu 95% în urma deciziei tribunalului de arbitraj de a da câștig României.

Ciolacu și alții sunt acuzați că au făcut un pump & dump pe bursă, anunțând acum vreo lună că România probabil va pierde procesul cu GR și va trebui să plătească despăgubiri mari. Acțiunile au crescut mult în luna respectivă și deci se putea face un ban frumos de acolo. Nici măcar nu conta care urma să fie decizia tribunalului.

Pump & dump: când faci cumva să crească artificial valoarea acțiunilor unei companii, de obicei prin zvonuri privind viitorul ei glorios, și apoi vinzi acțiunile pe care le deții acolo, profitând de creșterea lor în urma acelor zvonuri.

Iată evoluția acțiunilor GR în ultimul an, pe bursa de la Toronto unde este listată compania:

Acțiunile valorau între 0,20 și 0,28 dolari canadieni (CAD, 1 CAD = 0,74 USD) acum un an și între aceste valori s-au învârtit până prin iulie 2023. Nu știu ce s-a întâmplat atunci, probabil tot știri legate de procesul în care dădeau statul român în judecată, dar acțiunile au crescut în iulie pe la 0,40-0,50 CAD și așa au rămas până la final de ianuarie 2024.

Pe 31 ianuarie 2024, premierul Ciolacu anunță într-o ședință de guvern că este posibil ca România să piardă procesul și să fie nevoită să plătească minim 2 miliarde de dolari despăgubiri. Mi s-a părut încă de atunci o declarație care nu-și avea locul, dar am presupus că este doar o ocazie de a mai da în adversarii politici, dând vina pe Cioloș pentru o astfel de sumă.

Ar putea fi, însă, un pump & dump. Pe 31 ianuarie, o acțiune valora 0,45 CAD. Două zile mai târziu, deja urcase la 0,57 CAD și apoi urcarea a fost constantă. Un alt salt semnificativ a fost pe 27 februarie, de la 0,7 la 0,82 CAD, iar maximul a fost atins pe 8 martie, cu o valoare de 0,87 CAD.

A doua zi este anunțată decizia tribunalului. România are câștig de cauza, ba chiar trebuie să primească 10 milioane de dolari de la Gabriel Resources. Acțiunile se prăbușesc instantaneu. Mă rog, după weekend. La redeschiderea bursei pe 11 martie, acțiunile scad la 0,04 CAD de la 0,87 CAD și în zilele următoare mai scad până la un minim de 0,02 CAD. În plus, GR anunță că are doar 2 milioane de dolari în cont și nu poate da nimic înapoi României.

Și unde este pump & dump-ul? Păi să zicem că ești într-o poziție din care poți lansa zvonuri credibile în piață, de exemplu ești ministru sau prim-ministru. Cumperi din timp acțiuni la GR. Poate că o faci în luna mai 2023, când o acțiune costa 0,23 CAD, poate că o faci la început de ianuarie 2024, la 0,45 CAD. Lansezi zvonul la final de ianuarie, iar acțiunile cresc și cresc și cresc.

Vinzi tot ce ai cu câteva zile înainte de decizia tribunalului. Știi când urmează să fie anunțată aceasta, că ești la curent cu firul evenimentelor, poate ai linie directă cu avocații României de acolo. Nu trebuie să aștepți musai ziua deciziei, ci poți vinde cu 3-4 zile înainte, de exemplu cu 0,8 CAD/acțiuni.

Nici nu mai contează decizia tribunalului, de fapt. Dacă ai cumpărat cu o lună înainte acțiuni de un milion de lei, acum le vinzi cu aproape două milioane de lei. Dacă le-ai cumpărat în mai 2023, cum dădeam exemplu mai sus, acum le vinzi cu aproape 4 milioane de lei. Profit imens pe o perioadă scurtă de timp, totul pentru că ai știut cum să lansezi un zvon în piață, iar toată presa s-a grăbit să îl preia sau a fost încurajată să facă asta. De exemplu, un articol Digi24 despre declarația lui Ciolacu este semnat, dar Profit.ro îl preia nesemnat. Articolele semnate cu “Redacția” în presă sunt de multe ori unele servite sau advertoriale. Ambele menționează oricum “surse guvernamentale”.

În partea inferioară a graficului de mai sus puteți vedea niște coloane verzi sau roșii care reprezintă numărul de acțiuni tranzacționate în fiecare zi. Ultimele zile sunt cu volum foarte mare pentru că toți au vândut acțiunile GR după scăderea lor. Uitați-vă însă cu atenție și la alte zile și veți vedea alte coloane roșii de volum.

Uitați un grafic de pe 5 februarie până pe 7 martie, înainte de marele sell-off. Vedeți că au fost destule zile de vânzare. În caz că vă întrebați ce înseamnă asta, având în vedere că, de câte ori cineva vinde o acțiune, altcineva o cumpără și deci există mereu un vânzător și un cumpărător, explicația ține de faptul că acțiunile au de fapt două prețuri foarte apropiate, să le zicem grosier cel de ofertă de vânzare și de ofertă de cumpărare. Când vrei să vinzi ceva, o faci de obicei ușor sub prețul oficial, ca să fie o ofertă atractivă și să găsești un cumpărător. Astfel, dacă mai multe acțiuni se tranzacționează la un preț mai mic decât cel de referință, înseamnă că multe acțiuni au fost vândute pentru că cineva voia să scape de ele.

După cum se vede, au fost destul de multe zile în care deținătorii au vândut acțiunile lor, ca să scape de ele, deși per total tendința a fost de creștere a prețului. Poate că le aveau de mult și le-au vândut. Poate că le aveau de o lună și au profitat de o speculă.

 

BTW, asta nu înseamnă automat că politicienii noștri au făcut pump & dump. Eu zic doar că se putea face. O explicație la fel de probabilă este că i-a luat gura pe dinainte. Poate fi doar incompetență, nu musai rea-voință.

O altă explicație ar fi inclusiv că totul a fost aranjat de niște oameni de afaceri. Gabriel Resources are un acționariat controversat, unii fiind condamnați la închisoare pentru afaceri ilegale inclusiv aici în România.

Localitatea Roşia Montană, din judeţul Alba, a devenit cunoscută în 1997. În acel an, autorităţile au acordat licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint din zonă companiei de stat Minvest Deva, pe o perioadă de 20 de ani. După patru luni, licenţa a fost transferată companiei cu capital majoritar privat Euro Gold Resources, care în 2000 şi-a schimbat numele în Roşia Montană Gold Corporation.

Compania a fost înfiinţată special pentru exploatarea zăcământului de la Roşia Montană. Acţionarii firmei: compania canadiană Gabriel Resources şi Minvest Deva.

Compania din Canada a fost controlată de nume importante din business-ul mondial, precum John Paulson, Thomas Kaplan şi Beny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

 

Să zicem, de exemplu, că Cioloș/USR/protestatarii/alții ți-au stricat planurile de a exploata aurul românesc și devine clar că ai pierdut tot ce-ai investit de-a lungul timpului în Gabriel Resources pentru lobby, acțiuni de PR, cărat presă în Australia la lux șamd. Milioane de dolari în timp. Acum, înainte de decizia din proces, ai o ultimă ocazie să recuperezi niște bani. Trebuie doar să cumperi prin interpuși multe acțiuni la GR, din timp, și apoi să găsești pe cineva din guvernul României căruia să-i zici “zi și tu că s-a discutat treaba asta în ședință, spune că sunt semne că România ar putea plăti miliarde de dolari în despăgubiri, ocupă-te să se audă prin presă. Îți dau și ție de-o shaorma după aceea“. Și așa recuperezi câteva milioane sau zeci de milioane de dolari, în funcție de cât dețineai deja, cât ai mai cumpărat și când ai vândut după apariția zvonurilor.

 

Oricum ar fi, bănuiesc că așa se termină scandalul Roșia Montană. Mai țineți minte vremurile de prin 2012-2013 când acesta părea cel mai important lucru din țară? Când erau manifestații publice anti-exploatare? Când erau tot felul de voci influente, unele pro-exploatare, altele contra? Acuzații despre ziariști și politicieni plimbați prin Australia sau whatever pe banii Gabriel Resources? Par de mult duse, nu, deși au trecut doar 10 ani de atunci.

asus s5507

    18 comentarii

  1. Un soi de Dracula Park la scara globala.

      (Citează)

  2. Sincer intr-o prima faza m-am gandit ca cineva ar fi facut niste bani din afacerea asta. Si am stat sa ma gandesc obiectiv cat s-ar putea face. Pentru asta am incercat sa ma uit un pic pe pret/evolutia pretului. Datele de care dispun arata compania ca fiind listata prin 2000 pe bursa din Toronto. Maximul obtinut pe actiune ar fi de 8 CAD prin 2010. Trendul de crestere a inceput din 2006 atins maximul prin 2010-2011 si de atunci este in continua scadere. Din 2014-2015 compania scade sub 1 CAD per actiune. Volumele anuale de tranzactii sunt wow pe la inceputurile companiei, unde per an se tranzactionau peste 100 de milioane de actiuni, iar in ultimi 4-5 ani media este in jur 40 de milioane de actiuni tranzactionate. La nivel de indicatori financiari compania este o gaura neagra neavand vreun rezultat financiar pozitiv in ultimii ani(nu am date mai vechi de 2020). Toate lucrurile astea imi indica faptul ca aceasta companie a fost folosita in destul de multe manevre speculative, dar dat fiind valoara per actiune castigurile nu au fost wow.
    Strict exemplu tau se putea aplica o schema de tipul pump & dump, insa in cel mai optimist scenariu castigurile per crestere sunt 10-40% ceea ce suna mult, dar daca te raportezi la pret nu este wow, vorbim de cresterri de la 0.4 CAD la 0.6 sau daca esti foarte inspirat 0.8. La un volum de tranzactionare de 2 milion de actiuni in cel mai bun caz scoti 800k CAD in EUR in jur 550k eur profit. Sunt sume prea mici daca ne raportam la riscuri expuse.
    La nivel de short, castigul maximal care ar putea fi obtinut de cineva raportat la volumul de actiuni ce sunt tinute pe pozitia asta este de 700k CAD, in jur de 500k eur. Ceea ce din nou suna ca fiind multi bani, dar vorbim de un litigiu pentru care statul roman trebuia sa plateasca vreo 7 miliarde de dolari americani daca procesul ar fi fost pierdut. Pur si simplu sumele tranzactionate sunt derizorii raportat la ce asteptari aveau. Adica tu esti penny stock si ai pretentii de miliarde?

      (Citează)

    • Daca s-ar fi tranzactionat si CFD-uri pe platforme gen etorro, pe langa actiuni, castigurile nu ar fi putut fi mult mai mari?

        (Citează)

    • CFD si alte povesti de genul asta sunt incluse in volum de actiuni tranzactionate. Ori daca te uiti pe grafice o sa vezi destul de usor ca exista o oarecare crestere sustinuta pe sfarsitu de februarie cand politicienii nostri anuntau infrangerea. Insa chiar asa vorbim de 2 milioane de actiuni tranzactionate pe diferente destul de mici 10 maxim 20%. Pur si simplu alti intermediari care intrau pe schema isi puneau un comision, iar sumele deveneau ridicol de mici. Maxim ce se putea castiga este 1 mil de euro daca faceai pump& dump apoi short. Dar si asa este foarte mic castigul raportat la ce se vorbeste…

        (Citează)

    • Bietul Ciolacu’, pare ca nu s-a ales maxim cu un plin de motorina la Duster si o reputatie de gâscan de Buzau.

        (Citează)

    • @Big T
      Povestea cu manipularea pe bursa poate fi valida, insa daca exista cineva care a facut-o inseamna ca este extrem de prost sau a fost folosit de cineva in contul unei datorii.
      Revenind la povestile cum s-au facut sau nu bani din afacerea asta. Lucrurile sunt simple o companie care se judeca pe un litigiu cu statul roman cerea niste miliarde de dolari. Compania respectiva era pe pierderi de ceva timp, inclusiv pretul per actiune coborase sub pragul de un 1 dolar canadian. In tot acest timp reprezentatii statului roman au dat semnale ca procesul va fi pierdut si ca in ce mare rahat o sa fim, insa chiar si asa actiunile nu au ajuns la 1 dolar, ci maxim 0.8 dolari. Ori ca sa se intample un tun de miliarde cum spun unii prin presa, trebuiau sa se tranzactionase cateva milioane bune de actiuni in ultima perioada. Insa tot ce s-a tranzactionat a fost un maxim 2 milioane pe 28 februarie, respectiv 11 milioane ieri cand deja deznodamantul era stiut.
      Mai mult orice idee de pump&dump sau short pe baza de inside trading nu are sens atata timp cat beneficiile sunt de maxim 1 milion de euro. Si nu vorbesc de suma in sine ci de faptul ca riscurile sunt prea mari pentru un castig extrem de mic. Pur si simplu a fost o combinatie de cea mai joasa speta din care multi au ramas cu buza umflata si cativa au facut un profit de 2 apartamente in cluj…

        (Citează)

  3. Cu aceasta ultima experienta eu mi-am validat urmatoarea chestiune: orice declara PSDisti (ca sa nu generelizez la toti policienii de “rit vechi”) e minciuna si teapa.
    Cam ca la rusi cu Putin si agaricii lui “don’t trust anything until Russia denies it”

      (Citează)

  4. Ariel: orice declara PSDisti e minciuna si teapa.
    Cam ca la rusi cu Putin si agaricii lui “don’t trust anything until Russia denies it”

    Ce te face sa crezi ca, mai putin pe fata e adevarat, asta nu se intampla si la Americani sau chiar Europeni?

      (Citează)

    • În spiritul „fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici”, deși nu prea ajută exemplele concrete la whataboutism estic, am să zic doar atât. Americanii și Europenii au susținut sus și tare că rușii vor invada Ucraina. Rușii au negat până în ultima clipă. Apoi au negat cam de fiecare dată când le pleca vreo bărcuță la loc cu umbră și presiune mare. Și au continuat să nege pierderi, crime, amestec în treburile altor state, cam tot ce puteau.

      În general, fără a avea o încredere oarbă în politicieni, în cazul celor ruși (și cățeilor asociați) ești mult mai aproape de adevăr dacă le interpretezi pe dos declarațiile.

        (Citează)

  5. Sau poti sa te imbogatesti direcat facand short pe actiuni cand ele sunt sus. Asa nu iti mai bati capul cu cum sa le vinzi cand sunt sus, fara sa influientezi piata.

    Totusi ce nu inteleg eu e cum o companie care practic a dat faliment in 3 zile, din cauza ca nu a castigat un proces poate fi listata pe o bursa importanta ca aia candiana. Practic ei nu au pierdut un proces si au de platite miliarde, ci nu le-au intrat miliarde in cont, deci practic business planul lor pe ultimii 10 ani a fost ca intra niste bani din Ro.

      (Citează)

  6. Raul: Ce te face sa crezi ca, mai putin pe fata e adevarat, asta nu se intampla si la Americani sau chiar Europeni?

    Inca trăiesc în RO și prostia/hoția asta ma afectează direct pe mine, motiv pentru care eu nu voi vota cu ăștia.

      (Citează)

  7. Io zic ca ciulacu a fost doar lache la faza asta. A vrut sa faca un atac electoral la ciolos si useristi si sa se dea victima el si boboru roman si a cazut de prost.
    Dar la cat de hapsîni sint mwietii astia din politichia noastra, nu ma mira nici varianta cu manipulatu bursei, ca astia se bucura si la 100.000 euro.
    Ati tot vazut cazuri de mita luata de oameni cu pretentii (primari, presedinti de consilii judetene, senatori, deputati etc) in care se veseleau la un porc, 2 curci si 1000 euro. Gainari de cea mai joasa speta.

      (Citează)

  8. volume prea mici ca sa merite un inside trading…

      (Citează)

  9. Peredhil:
    În spiritul „fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici”, deși nu prea ajută exemplele concrete la whataboutism estic, am să zic doar atât. Americanii și Europenii au susținut sus și tare că rușii vor invada Ucraina. Rușii au negat până în ultima clipă. Apoi au negat cam de fiecare dată când le pleca vreo bărcuță la loc cu umbră și presiune mare. Și au continuat să nege pierderi, crime, amestec în treburile altor state, cam tot ce puteau.

    În general, fără a avea o încredere oarbă în politicieni, în cazul celor ruși (și cățeilor asociați) ești mult mai aproape de adevăr dacă le interpretezi pe dos declarațiile.

    Public nu a zis nimeni ca vor invada, erau numai declaratii vagi, facute la misto si de vestici. Nu rastalmaci adevarul ca te crede lumea. Nu a zis nimeni raspicat ca ataca Rusia. Manipulare exista din ambele directii si ar trebui sa o recunoastem cu totii. E nasoala si manipularea vestica, dar e necesara, ca sunt multi in Romania si in balcani care trebuie spalati pe creier de vestici ca sa nu ii spele rusii. De aia e necesara manipularea. Dar sa zici ca nu este manipulare la fel de strong din ambele directii denota lipsa totala de cunostinte istorice si politice.

      (Citează)

    • Am dat și linkuri active , dar a intrat în moderare și de acolo ieși cu Parusia.

      „ Public nu a zis nimeni ca vor invada, erau numai declaratii vagi, facute la misto si de vestici. Nu rastalmaci adevarul ca te crede lumea. Nu a zis nimeni raspicat ca ataca Rusia. […]Dar sa zici ca nu este manipulare la fel de strong din ambele directii denota lipsa totala de cunostinte istorice si politice.”

      3dew.theguardian.com/world/2022/feb/11/biden-ukraine-us-russian-invasion-winter-olympics

      3dew.understandingwar.org/backgrounder/russia-ukraine-warning-update-new-indicators-imminent-russian-attack

      3dew.reuters.com/world/europe/blinken-says-all-signs-suggest-russia-brink-invading-ukraine-2022-02-20/

      3dew.politico.eu/article/us-joe-biden-warns-of-russia-invasion-of-ukraine-within-days/

      Declarații vagi și la mișto, nu? Mai zi un pic de cunoștințele istorice și politice, că pari om instruit și inteligent, ar fi chiar păcat să nu împărtășești.

        (Citează)

  10. Peredhil:
    Am dat și linkuri active , dar a intrat în moderare și de acolo ieși cu Parusia.

    „ Public nu a zis nimeni ca vor invada, erau numai declaratii vagi, facute la misto si de vestici. Nu rastalmaci adevarul ca te crede lumea. Nu a zis nimeni raspicat ca ataca Rusia. […]Dar sa zici ca nu este manipulare la fel de strong din ambele directii denota lipsa totala de cunostinte istorice si politice.”

    3dew.theguardian.com/world/2022/feb/11/biden-ukraine-us-russian-invasion-winter-olympics

    3dew.understandingwar.org/backgrounder/russia-ukraine-warning-update-new-indicators-imminent-russian-attack

    3dew.reuters.com/world/europe/blinken-says-all-signs-suggest-russia-brink-invading-ukraine-2022-02-20/

    3dew.politico.eu/article/us-joe-biden-warns-of-russia-invasion-of-ukraine-within-days/

    Declarații vagi și la mișto, nu? Mai zi un pic de cunoștințele istorice și politice, că pari om instruit și inteligent, ar fi chiar păcat să nu împărtășești.

    Cred ca glumesti. Tot ce ai aratat sunt cu cateva zile inainte de invazie. Atunci se stia public… se aratau imagini din satelit and so on.

      (Citează)

    • Bun, hai că progresăm. Deci nu mai sunt „la mișto” și „vagi”, sunt „cu câteva zile înainte de invazie”. Mă rog, până la două săptămâni. Interval în care rușii se jurau pe icoana cu Lenin că n-au nici o intenție în acest sens.

      Doar că au fost avertizări de dinainte. De exemplu ( fara linkuri directe, că le scoate Radu din moderare după nunta de aur).

      destershttps://web.archive.org/web/20240313195833/https://www.washingtonpost.com/national-security/russia-ukraine-invasion/2021/12/03/98a3760e-546b-11ec-8769-2f4ecdf7a2ad_story.html

      Decembrie 2021. Și dacă mai săpăm, mai găsim, incluzând plasarea de echipamente pe poziții din timpul Zapad 2021 sau repetiția de invazie a rușilor din primăvara lui 2021. În contrast, moscoviții (și goarnele/idioții utili) au negat până la final.

      Obiectivele rusești au fost clare de la început. Că n-au concis cu realitatea, „ghinion” cum ar zice unii. Un exemplu bun a ceea ce gândeau înainte de invazie.

      destershttps://web.archive.org/web/20220226224717/https://ria.ru/20220226/rossiya-1775162336.html

      Gluma cu „nu e cert până nu neagă rușii” s-a cam transformat în realitate. Și, deși e evident că există manipulări de ambele părți, a echivala Occidentul cu Rusia în acest domeniu e, în general, semn al ideilor scrise inițial în chirilice.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus