►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Anul acesta chiar a început bine. Este a treia lună la rând cu o evoluție mulțumitoare, în timp ce în anii anteriori primele luni au fost marcate de scăderi.
Situația mea în eToro este următoarea:
Dacă făceam ieri articolul, aș fi stat și mai bine, că recent a venit o scădere ușoară a burselor.
Sunt profitabil pe Semtech, NVIDIA, Meta, ASML, Mastercard, Intuitive Surgical, VISA, Novo-Nordisk, Eli Lily, TSMC, Berkshire Hathaway, Amazon, Microsoft, Lululemon, McDonald’s, Pepsi, Google și Adobe.
NVIDIA și cam tot ce ține de AI au crescut din nou. Am riscat un pic. Am cumpărat acțiuni NVIDIA cu o zi înainte de conferința GTC, când urma să anunțe noi cipuri. Acțiunile au scăzut înainte de prezentare și a doua zi pentru că mulți nu știau la ce să se aștepte; eu am mizat pe un anunț bun pentru viitor și cam așa a fost. Acțiunile au crescut cu aproape 100 usd în zilele următoare.
Am vândut Tesla și Apple când trendul era de scădere, după diverse știri negative, și am cumpărat din nou când au ajuns mai jos și păreau că își revin pe creștere. Am vândut și eBay. Am de mult acțiunile, au fost pe pierdere, au revenit pe profit și le-am vândut imediat ce au ajuns pe verde; prefer să mut acei bani într-o companie care poate va crește mai bine.
Am vândut și Nike, care în ultima vreme a raportat o scădere a vânzărilor. Am făcut-o la momentul potrivit, pe 18 și 20 martie. Pe 21 martie, acțiunile care erau deja pe trend scăzător au făcut un salt brusc de 10% în jos.
Nu sunt multe de zis în această lună. Reddit s-a lansat la bursă și are în continuare o evoluție bună, este mult peste prețul de IPO. În rest, companiile implicate în AI (NVIDIA, integratorii de sisteme, Microsoft etc) au tras piața în sus. Nu se știe când se va sparge bula AI, analiștii spun că nu încă.
S&P 500 și NASDAQ 100 s-au dus din nou în valori record, trecând de 5000 USD și respectiv de 18.400 USD în această lună.
Iată evoluția principalelor companii. Doar Apple, investigată de guvernul SUA pentru monopol și o mulțime de alte acuzații, și Tesla sunt în scădere în ultima lună.
Sentimentul general este de lăcomie, acțiunile se cumpără.
A fost luna în care Bitcoin a depășit recordul all-time anterior și a urcat peste 72.000 de dolari. A scăzut apoi, probabil pentru că mulți au vândut, dar apoi s-a stabilizat în jur de 68k-70k.
A tras după el și alte criptomonede. Ethereum a ajuns pentru puțin timp la 3.600 usd, Ripple pe la 0,73 usd, înainte de a scădea sincronizat cu Bitcoin.
Ascensiunea aceasta a Bitcoin îmi dă însă de gândit că probabil va mai crește. În funcție de ce se întâmplă în lume, este posibil să vedem alte recorduri în acest an, poate și o trecere de 100.000 de dolari.
Mi se pare că, în ultimii 2 ani, Bitcoin este văzut similar cu aurul: ceva în care să investești în momente incerte, poate de criză. Aurul este la all-time high acum, de exemplu, și probabil mai este loc de crescut. Pentru bitcoin ar fi o creștere artificială, fără a fi bazată pe ceva ancorat în realitate, dar nu contează asta. Dacă suficienți oameni cred că Bitcoin este valoros, atunci devine valoros.
În funcție de cum evoluează inflația la americani, ce mai face Trump în campanie și alte vești, s-ar putea să mai vedem creșteri.
Personal nu am miză în acest domeniu, nu dețin Bitcoin sau Ethereum.
Fondurile au evoluat la fel ca bursa, adică în sus. Am mai pus și eu bani în fonduri, de altfel. Încerc să fac lunar asta, este cea mai bună strategie.
Din oferta ING, 28 de fonduri sunt pe plus la un an și doar două pe minus. N-am mai văzut de mult doar două fonduri pe minus. Nici nu știu pe ce se bazează acest optimism, având în vedere că economia Europei nu este în cea mai bună stare, ci pare mai degrabă că se descurcă de la o lună la alta, mereu un pic deasupra limitei.
Nimic nou în piață și nici în creditare. Semnalele sunt că apartamentele se vând în continuare și deci vom vedea scumpiri în continuare. Un studiu recent spune că Bucureștiul este printre orașele cu cel mai mic preț pe metru pătrat.
Dobânzile sunt neschimbate. Deja băncile sar calul aici.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
28/03/2024 la 7:52 AM
Nu ca bancile nu sunt greedy si ar lua si pielea de pe tine dar nu pot scadea dobanzile atata timp cat BNR si BCE tin dobanziile de referinta sus. Probabil dupa mijlocul anului (mai degraba pe la toamna) sa vedem scaderi ale dobanzii de referinta.
In plus, banciile au oferte cu credite pe dobanzi fize de 5.75%, mult sub 8% daca ai fii pe variabil.
Sorin C(Citează)
28/03/2024 la 10:54 AM
Salut Radu, ce faci tu acolo cu actiunile pare un fel de day trading dar mai rar, nu chiar daily. Nu e obositor sa tii evidenta la atat de multe companii individuale ?
Si apoi nu e o bataie de cap uriasa sa faci un raport anual pentru a declara venituri/pierderi in declaratia unica ?
Nu ar fi mai simpla o strategie de investit constant in ETF-uri, cred ca nu ai avea mai nimic de facut sau de declarat si profiturile cred ca tot la fel ar fi, daca nu mai bune.
Bafta!
Andrei(Citează)
28/03/2024 la 12:46 PM
Raport anual ar trebui sa faca brokerul, ca doar nu stai tu sa treci tranzactie cu tranzactie pe caiet.
In plus, daca ar fi un broker local (etoro nu e) nici nu ai avea nevoie de declaratie, impozitul se retine automat (which sucks daca faci day trading, pentru ca platesti 3% pe tranzactiile castigatoare si nu primesti nimic inapoi pe alea pierzatoare).
Doar daca iesi intre plafoanele de CASS e bataie de cap, adica sa faci 20k-80k lei profit anul asta. Ideal ar fi sa faci mai mult (din toate sursele, nu doar bursa, ca nu esti Buffet), pui 81k pe declaratie si ai scapat de facut calcule :)
Cat despre ETF-uri, sigur ca e mai simplu, dar nu mai are ce scrie pe blog :) Eu unul apreciez storytelling-ul, mai ales ca nu e pe banii mei :D
Sorin(Citează)
28/03/2024 la 10:56 AM
Banuiesc ca esti constient ca daca tu detii o companie, esti pe profit cu ea si o inchizi doar ca sa o redeschizi cand scade 10%, pe termen lung iesi mai rau decat daca ai tine-o in continuare, nu? :)
Inteleg sa faci asta cu o companie volatila, dar cu Nvidia…
Cristian(Citează)
28/03/2024 la 12:52 PM
Vezi ca volatila se cheama si cand se duce numai in sus
Sorin(Citează)
28/03/2024 la 7:34 PM
Cu ce te afecteaza dobanzile?
ionut(Citează)