►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Bloomberg zice că Apple va introduce în magazinele sale un aparat care va actualiza software-ul iPhone-urilor încă nevândute, fără a le scoate pe acestea din cutie și fără a le desigila în vreun fel.
Mi se pare inedită tehnologia și, în esență, destul de simplă. Probabil că va da la moară discuțiilor de tipul “vezi, un telefon poate fi pornit și controlat de la distanță, așa te spionează oricând!”, dar, dacă sistemul funcționează cum cred eu că funcționează, nu există acest risc.
În primul rând, de ce face Apple asta? Probabil pentru a contribui la senzația că îți cumperi un telefon premium atunci când alegi un iPhone. Îl scoți din cutie și este din prima la zi cu software-ul, inclusiv cu update-uri minore de securitate.
În plus, iPhone-ul nu are deloc bloatware sau alte aplicații 3rd party preinstalate. Este o diferență față de Android, unde după procesul inițial de setup, descoperi că vreo 20 de aplicații au nevoie de actualizare. Nu mă refer musai la ceea ce considerăm bloatware inutil, ci și la unele precum Netflix, Facebook sau Maps, pe care nu mă deranjează să le am preinstalate.
Bun. Cum face Apple actualizarea fără a scoate telefoanele din cutie? Păi se pare că are un soi de rack, numit Presto, în care încap 6 cutii de iPhone. Există tot felul de ghidaje și prinderi pentru ca fiecare cutie să fie poziționată cu mare precizie în aparat.
Bănuiala mea este că aparatul este, în primul rând, un mare încărcător wireless. Încărcarea wireless folosește o bobină în încărcător și o altă bobină în telefon. Un curent care circulă prin prima induce apariția unui curent în a doua bobină și astfel se transferă energie electrică în telefon.
Bobinele încărcătoarelor wireless uzuale sunt destul de slabe și de asta telefonul trebuie plasat în contact cu acestea. O bobină mai puternică ar putea încărca însă de la distanță mai mare un telefon, de exemplu de la câțiva centimetri. În SUA se testează drumuri care încarcă electric autovehiculele ce circulă pe ele. Alții integrează încărcătoare de telefon sub blatul unui birou.
Aparatul Apple trebuie să transmită energie electrică telefonului doar prin cartonul cutiei în care este ambalat. Telefonul stă în cutie cu spatele în sus, nu cu ecranul în sus. Altfel spus, dacă pui cutia în jos pe un încărcător wireless, sunt doar 2 mm de carton între acel încărcător și telefonul din cutie. Un încărcător mai puternic îl va încărca fără probleme.
Un iPhone oprit, pus pe un încărcător wireless, se va porni automat. Am testat asta cu al meu.
Unul nou, în cutia sa, probabil se va deschide pe ecranul acele Hello de inițializare. Apoi sunt mai multe posibilități pentru actualizare:
Sunt multe metode de a securiza întreaga operațiune.
Mă gândesc, însă, că întreaga operațiune durează ceva timp și nu cred că magazinele pot face update-ul tuturor iPhone-urilor din stocul lor de câte ori Apple scoate câte un update minor de sistem de operare. Azi le pui iOS 17.4 și după câteva zile Apple descoperă câteva buguri și scoate 17.4.1. Dacă în aparat încap doar 6 telefoane și apoi durează 30 de minute actualizarea fiecăruia, înseamnă mult timp pierdut. Dacă au 10 aparate Presto și fac 60 de telefoane dintr-o dată, poate că au randament mai bun.
Bănuiala mea este că magazinele știu cam câte iPhone-uri vând într-o zi și au grijă să actualizeze din timp un număr suficient de telefoane pentru rulaj. Sau poate că procedura este gândită doar pentru update-urile mari, nu și pentru cele minore periodice.
Oricum ar fi, interesant sistemul. Aș fi mult mai curios să aflu business case-ul său. Acel aparat a trebui construit și telefoanele au trebuit programate suplimentar pentru update de la distanță. De ce a apărut această nevoie? Cum a fost justificată versus costurile pe care le atrage?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
13 comentarii
29/03/2024 la 7:14 AM
Inutilități.
Oricum îți faci configurarea inițială a unui telefon nou, iar in acest timp update-urile ar putea rula in background
Ovidiu(Citează)
29/03/2024 la 7:35 AM
Cum afirmi că nu există acest risc?
Pai daca poți transmite date prin modularea energiei ,înseamnă că poți și wireless să primești date….
Iar sa faci cumva asta remote, e doar o chestiune de :more technology….
Dave(Citează)
29/03/2024 la 10:28 AM
Eu ma gandesc ca e asa: pentru ca bobina probabil e conectata doar la baterie/bms-sistemul de incarcare si nu primeste data direct catre telefon. Dar daca Apple a intergrat in soft un trigger cand bobina receptioneaza anumite pulsuri sau voltaje, el va declansa acest mecanism de update etc. Practic tu nu poti introduce alte date sau mecanisme in afara triggerelor puse oficial de Apple in softul care era deja prezent in telefon.
florin(Citează)
29/03/2024 la 11:12 AM
Deci Apple a integrat un trigger care declanseaza un mecanism de update.
Ce inseamna acest mecanism de update? Adica un mecanism care permite ca intreg softul telefonului tau sa fie modificat, nu?
Asta nu inseamna ca se poate desclansa remote acest trigger sa creada ca este vorba de un update legitim, dar sa se trimita un update care sa permita accesul total la telefon?
Andrei G(Citează)
29/03/2024 la 8:53 AM
„Probabil pentru a contribui la senzația că îți cumperi un telefon premium atunci când alegi un iPhone.”
Nu prea văd de ce ar contribui asta la senzația că iei telefon premium. Sau de ce ai alege un produs, oricare, bazat pe impresii, senzații și iluzii pe care nu le coroborezi neapărat cu realitatea. Dar probabil că-și cunosc suficient de bine mușteriii.
Peredhil(Citează)
29/03/2024 la 9:40 AM
Pana sa spui tu de android chiar nu vedeam utilitatea procesului. Dupa mi-am amintit ca am configurat vreo 3 telefoane cu android anul asta si procesul de start e o mizerie. O mie de “nexturi” iar dupa neaparat update de minim 2-3gb care dureaza. Deci 15 minute le pierzi asa. E un pas mic pentru apple dar intr-adevar asta inseamna customer care.
Robert(Citează)
29/03/2024 la 9:59 AM
pierzi 15 min la configurarea telefonului? really? astea sunt cele mai mari probleme? :))
Cristian(Citează)
29/03/2024 la 11:15 AM
Daca dureaza doar 15 minute configurarea unui telefon nu pare o drama pentru clientul de rand, care isi cumpara maxim un telefon pe an. Desi din statisticile Apple pare ca majoritatea oricum nu schimba anual telefonul, ci la 2-3 ani.
Dar da, este interesant de stiut ca softul este la zi direct din cutie.
Sau… poate este doar o scuza ca Apple sa poata implementa optiunea de a controla si modifica de la distanta un telefon care este inchis.
Andrei G(Citează)
29/03/2024 la 4:17 PM
Nu e o dramă să aștepți după update-uri, dar e tare să scoți din cutie un telefon lansat cu un an înainte și să aibă SO la zi. Nu e nici o dramă, doar că enervează pe oricine faptul că scoți din cutie ceva și mai aștepți după update-uri.
Modul în care se comunică wireless cu terminalul cred că ține și de Apple ID și biometric (Face ID, Touch ID), probabil că asta merge doar dacă nu ai finalizat setup-ul telefonului. Știu că e o mare problemă cu mobilele Apple unde a rămas logat un Apple ID, foarte greu se poate reseta telefonul fără să ai parola.
Însă fără acel login, se pot face multe – de exemplu când setezi un iPphone nou cu datele de pe un altul, le pui pe amânduă unul lângă altul și se sincronizează totul. Se poate da share și la wi-fi de pe un iPhone pe altul.
dam167(Citează)
29/03/2024 la 10:03 AM
Cred ca menaismul a fost gandit pt security. Ca să nu vândă un telefon cu vulnerabilități din prima zi, pt ca sunt șanse ca cel care cumpără, din entuziasm, să nu îi facă update și să fie infectat fix din prima zi.
Dan(Citează)
29/03/2024 la 11:55 AM
Iti dai seama ca exista niste mecanisme de verificare .
florin(Citează)
29/03/2024 la 12:25 PM
Normal ca exista mecanisme de verificare, dar orice soft poate fi modificat. Pana acum ne gandeam ca totusi un telefon inchis nu poate fi accesat.
Dar Apple a introdus treptat optiunea de a accesa locatia telefonului si acum si posibilitatea de a rescrie softul.
Adica atunci cand inchizi telefonul, singura diferenta este ca ecranul se inchide. In rest, sunt active (sau pot fi activate) toate celelalte functii.
Singura solutie pentru a te proteja putin de riscul acesta ca un telefon sa fie accesat remote ar fi ca cineva sa lanseze un model cu buton fizic de decuplare a sursei de energie.
Andrei G(Citează)
29/03/2024 la 4:39 PM
cine ar face asa ceva ar trebui sa aiba inside info si sa aiba access la tehnologie nivel NSA ::) Dc s ar chinui cineva cand poti sa instalezi un soft- de Fb si compania tot auzi ca au accesat date fara stirea utilizatorului. Cel mai mare risc pt un sistem este utilizatorul si aplicatiile f comune ..
florin(Citează)