►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Îmi place mult să am lumini ambientale colorate prin casă, mai ales că le pot regla să pornească și să se oprească automat la o anumite ore. Îmi place și mai mult sistemul de iluminare Ambilight de pe televizoarele Philips, acele LED-uri colorate de pe spate care aruncă pe perete o lumină sincronizată cu imaginea de pe televizor.
Mi se pare că dau un efect plăcut în cameră și ajută și la ochi, ca să nu te uiți în beznă la un dreptunghi super-luminos. Am însă deja televizoare, nu fac trecerea la Philips doar pentru lumini. În plus, soluțiile 3rd party similare sunt destul de incomode, având o cameră video care-ți filmează ecranul.
Așa că eu am montat o bandă TP-Link Tapo L930 pe conturul televizorului. Nu se sincronizează deloc cu imaginea de pe televizor, nici nu are cum, dar oricum face 80% din ceea ce-mi doream. O folosesc de 2 luni deja și sunt chiar încântat de cum arată televizorul acum.
Tapo L930 are 5 metri și foarte multe LED-uri controlabile individual. Mai mult, o poți tăia în anumite locuri pentru a o scurta la dimensiunea necesară ție. Eu am aruncat cam un metru din ea, la final.
Preț: Tapo L930 costă 220 lei la eMAG și PC Garage. Orange o are uneori la un preț mult mai bun.
Pachetul include banda, un mic aparat de control care face conexiunea wireless la rețeaua casei și are și un mic buton pe el pentru control manual, plus alimentator de priză. Întreaga bandă are autocolant dublu-adeziv 3M pe spate.
Instalare: eu am început să o lipesc din partea din dreapta jos (pentru că acolo este cea mai apropiată priză) pe spatele televizorului, cam la 1 cm de marginea acestuia. Am lipit-o pe întreg spatele și apoi am tăiat-o unde era locul potrivit. Am lipit și cutiuța de control tot acolo pe spatele televizorului.
Iluminarea este excelentă. 1000 de nits poate duce banda, iar pe alb este chiar prea puternică. LED-urile ei sunt apropiate, iar schimbarea culorilor se face într-un mod foarte plăcut. În spatele televizorului, pe perete, se creează o impresie de “rezoluție înaltă” pentru iluminare, fără banding.
Aplicația de control Tapo are mai multe moduri de funcționare pentru această bandă L930. O poți regla pe o singură culoare, poți seta individual culoarea segmentelor, poți folosi diverse preset-uri animate preconfigurate sau îți poți face tu singur unul.
Poți porni lumina la ce oră vrei și o poți închide la altă oră, cam ca la orice dispozitiv smart de la Tapo.
Eu o țin la 20% din puterea maximă. Mi-am făcut singur un preset, pornind de la unul numit Aurora, care mișcă pe spate câteva culori plăcute. Presetul meu este mai puțin luminos—20%, cum ziceam—și am scăzut un pic viteza de mișcare. Arată foarte bine.
Din motive necunoscute, nu am reușit să mai fac altul. Mi se pare că și-a făcut aplicația un update și nu mai găsesc acele opțiuni. Poate revin în curând sau poate nu mai găsesc eu meniul de mai jos, cu care puteam configura rapid efectele. Pot să mai schimb doar efectul pe care l-am creat cândva.
De asemenea, poți sincroniza culorile și cu sunetul muzicii din telefon, dar treaba asta de fapt este impractică. Trebuie să ții aplicația pornită și activă pe ecran, că altfel nu poate “intercepta” sunetul pentru a regla luminile. Nu-mi doresc oricum discotecă și nu am utilizat niciodată asta.
Consumul este rezonabil. În ultimele 30 de zile, aplicația spune că am folosit banda pentru 140 de ore și a consumat 1,466 kWh.
Îmi plac și alte scenarii de utilizare văzute pe site-ul oficial. Poți pune o astfel de bandă pe deasupra blatului de la bucătărie sau ca un contur în partea de jos a unei insule sau pe sub canapea sau alt asemenea loc din casă, în special în spații deschise, pentru tot felul de efecte plăcute.
Preț: Tapo L930 costă 220 lei la eMAG și PC Garage. Orange o are uneori la un preț mult mai bun. Există și o versiune de 10 metri, plus o versiune L920, care nu poate controla individual fiecare LED, ci doar la nivel de segment.
Alternative
De ce am ales această bandă Tapo? Pentru că am deja mai multe dispozitive Tapo și deci aveam aplicația instalată și configurată. Sunt mulțumit de prizele mele Tapo, de altfel, și s-au integrat rapid și cu Google Home și Assistant. Acest L930 are și integrare Apple Homekit, dar este inutilă, ai doar opțiune on/off acolo.
Dacă vreți o alternativă, m-am mai uitat și pe o bandă foarte asemănătoare de la Govee. Este modelul H619A de 5 metri. Există și o bandă H61A0 cu aspect mai plăcut, pentru când o montezi vizibilă (faci o siglă pe perete sau ceva din ea) și nu vrei să vezi LED-urile individuale. Dacă nu aveți nici o aplicație preinstalată, puteți începe cu Govee, au și ei foarte multe soluții de iluminare (practic copiază Philips Hue).
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
01/03/2024 la 6:57 AM
Strict ca lumină ambientală pe televizor, eu mi-am luat una care se alimentează pe uSB-ul televizorului, fără să mai am grija pornirii ei din aplicație sau să uit să o mai opresc.
Florian(Citează)
01/03/2024 la 10:48 AM
La fel am făcut și eu, am luat varianta de 5 usd de pe AliExpress. Am cumpărat varianta cu lumină albă caldă să minimizez lumina albastră. Aimentarea se face din USB, lungime inițială era de 5m. Restul taiat l-am lipit la alt cablu USB A, deci a mai iesit inca un string mai scurt.
Am adaugat hot glue din loc în loc pt că textura rugoasă nu asigura contact adecvat.
valentinul(Citează)
01/03/2024 la 8:19 AM
Am luat-o și eu acum de pe linkul de Orange, mulțumesc pentru informație.
BogdanP(Citează)
01/03/2024 la 9:08 AM
Eu mi-am luat Philips One, cu ambilight, am zis ca e mai ok asa.
Marius_M(Citează)
01/03/2024 la 9:20 AM
exista solutii pe baza de arduino care stiu ce culoare au pixelii din perimetrul ecranului si iti replica culoarea in leduri. asta era deja de acum 10 ani, probabil e f avandat acum
florin(Citează)
01/03/2024 la 12:01 PM
Nu prea au avansat. Cea mai rapida si acceptabila la pret varianta (ca sa nu existe delay la generarea culorilor) e varianta cu o camera ce filmeaza ecranul si iti face culorile in functie de ce vede. Atat Nanoleaf cat si Govee au o astfel de varianta pe la 100 EUR.
Mai exista o varianta mai “profi” de la govee care practic face ce faceam inainte cu arduino dar e mai scumpa si se aproprie de pretul unui kit philips hue.
lrpx(Citează)
03/03/2024 la 11:21 AM
Nu au avansat din cauza de drm.
Philips ambilight sau govee cu camera video.
Baltha Zerus(Citează)
01/03/2024 la 10:09 AM
“ca să nu te uiți în beznă la un dreptunghi super-luminos”
suna ciudat pt unii, dar niciodată nu mă uit în beznă la TV, mereu am o lampa de veghe de cameră.
Tano(Citează)
01/03/2024 la 10:26 AM
“Acest L930 are și integrare Apple Homekit, dar este inutilă, ai doar opțiune on/off acolo.”
Eu nu o vad asa… O poti lega de un senzor de miscare(alta marca in afara de Tapo sau Kasa) si in functie de ora(noaptea) sa se aprinda cand intri in camera. Si mai sunt si alte scenarii, dar asta tine doar de imaginatia si nevoile fiecaruia…
“Sunt mulțumit de prizele mele Tapo”
Am avut multe(vreo 5) prize Kasa(stramosul Tapo) si toate s-au stricat in perioada garantiei(noroc ca au fost cumparate de la eMag si am primit banii inapoi).
Dan(Citează)
01/03/2024 la 5:24 PM
Dan, ești sigur că e de la prize și că nu ai pus un consumator prea mare în ele? Am și eu vreo 2 Kasa și funcționează de atunci fără probleme.
Revo(Citează)
04/03/2024 la 12:34 AM
Nop. Am avut poate consumatori prea mici :)). Max 10W. Prizele funcționau de la butonul fizic dar nu mai se conectau la WiFi. Am crezut ca Depanero o să le repare prin resoftare, dar au hotărât să îmi ramburseze suma. Prizele s-au defectat pe rând fix în ordinea în care le-am cumpărat și nu exclud ca vreun update automat de firmware să le fi pus capac. Mă înțeleg până acum bine cu cele Xiaomi…
Dan(Citează)
01/03/2024 la 11:00 AM
Dacă ți-ai montat deja pe tine nu te mai ajută informația, dar poate îi ajută pe alții.
Pentru unele televizoare Samsung există aplicație oficială Philips Hue care se poate împerechea cu o bandă led tot Hue specială pentru așa ceva și astfel îți poți face un Samsung “Ambilight”. Dar aplicația este pe bani și o dată instalată pe un TV nu mai poate fi mutată.
Contextul mai larg este că Philips TV (chinezii de la TP Vision) s-au… certat, să zicem, cu Philips Hue (Signify) și începând cu modelele anului 2023 televizoarele Philips Ambilight nu mai pot fi conectate la un bridge pentru a controla lumini Hue.
Eu… gen(Citează)
01/03/2024 la 12:28 PM
Legat de Tapo L930-5, exista vreo animatie in care se aprinde progresiv cate un led pana se “umple” toata, ca un progress bar?
C(Citează)
01/03/2024 la 1:58 PM
O lumina care nu se sincronizeaza cumva cu “ce vezi” la TV (adica exact ce face Ambilight-ul de la Philips) este mult mai obositoare decat daca nu ai avea nimic. Daca vrei lumina ambientala iti iei un Philips , altfel nu are niciun rost. Strict parerea mea.
Doru(Citează)
01/03/2024 la 2:29 PM
link/nume?
vale(Citează)
01/03/2024 la 4:39 PM
Luat si eu banda de 3m rgb la 1-2$ de pe aliexpress, acelasi lucru face.
Swagolas(Citează)
01/03/2024 la 11:18 PM
@Vale: Vad ca itemul pe care l-am cumpărat nu mai este in oferta, dar produsul este vandut de mai multi. Search in aplicatie după “tv led strip warm white”
valentinul(Citează)
01/03/2024 la 10:58 PM
Eu mi-am luat acum vreun an Govee DreamView T1 Pro TV Backlight. Pe langa banda led mai are si 2 “light bar” inalte de 30 cm si care se amplaseaza in lateralele televizorului. Pot sa zic ca reuseste destul de bine sa “citeasca” culorile de pe ecran si sa le reproduca. Sunt foarte multumit de ele, pentru cei 95 de euro platiti. Luate de pe site-ul lor cu transport gratuit. Dar recunosc ca ambilght-ul de la Philips este totusi mai bun . Govee este o solutie pentru cine nu vrea televizoare Philips cu ambilight. Eu am preferat un Samsung Qled de 65″ + Govee.
Adrian(Citează)
03/03/2024 la 8:00 AM
Este adevarat ca ambilight-ul Philips este incomparabil superior. Dar, din pacate, cel putin la momentul cand mi-am ales televizoarele, Philips-ul statea foarte prost la softul lor, foarte lent si cu mult lag, comparat cu LG sau Samsung. Cel putin in gama de pret pe care o cautam eu. Initial m-a cucerit ambiligh-ul, dar, atat pe Android cat si pe mizeria aia a lor de Saphi (parca asa ii zicea, nu mai stiu daca acum mai e de actualitate), televizoarele lor erau cele mai “laggy”.
Florian(Citează)
04/03/2024 la 12:50 AM
Doamne, Radu, câteodată am impresia că ești drogat când scrii unele articole. Cum să aibă doar on-off în HomeKit? O folosesc eu cu succes și pot schimba culorile, o pot folosi la automatizări complexe și o pot seta și să-și schimbe intensitatea în funcție de luminozitatea ambientală…
Dar sărind peste toate astea, cel mai mare avantaj e că nu ai nevoie de cont TP-LINK, totul făcându-se local, practic neavând nevoie de internet.
dumy(Citează)
04/03/2024 la 3:40 PM
Deci 220 lei pe 5 metri si chiar ai aruncat 1m din ea …
Ma scuzati, dar alea de la Jumbo sau de pe Aliexpress/Temu ce au ? ca nu e controlata din telefon si e din telecomanda ?
PaulT(Citează)