►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
A fost o discuție în comentarii recent despre mici programe utile de MacOS și mă gândeam că poate aveți recomandări mai multe pentru toți utilizatorii de așa ceva.
Știți la ce mă refer, programe mici sau mari care fac sistemul de operare sau munca în general pe MacOS mai eficientă, mai simplă, mai “normală”, mai ușor de particularizat pe dorințele utilizatorului.
Uneori sunt programe care să facă MacOS mai asemănător cu Windows, care (acum că le pot compara bine după un an și ceva de MacOS) are o interfață foarte bună în anumite privințe. Alteori sunt pur și simplu utilitare. Pe Windows aș putea numit IrfanView, Total Commander, WinDirStat și altele ca exemplu.
Așadar, dacă aveți exemple, spuneți-le în comentarii. Iată lista mea de până acum, poate vă este și ea utilă.
CopyClip pentru clipboard multiplu. Pe scurt, aplicația reține ultimele 20 de texte pe care le bag în Clipboard și pot reintroduce rapid în clipboard unul dintre ele, ca să-i dau Paste în altă aplicație.
Asta este util în multe situații. Uneori dau copy la un URL, uit să-i dau Paste sau mă iau cu altceva, pun altceva în Clipboard, îmi dau seama că am nevoie iar de acel URL etc.
Poți face lucrurile mai eficient în alte situații. Să zicem că vreau să copiez 3 fraze diferite dintr-un site într-un fișier Word. În loc să comut pe rând între aplicații și să fac copy/paste la câte un element, pot să le selectez pe cele trei pe rând în site și să dau Copy pe fiecare (cmd+c, cum ar fi ), apoi mă duc în Word și dau Paste și le aleg și pe celelalte din micul meniu CopyClip din Menu Bar.
Pe Windows poți face asta activând clipboard-ul multiplu direct din setările Windows și apoi folosind winkey+v. Foloseam des această opțiune și o voiam și pe MacOS.
Magnet pentru aranjat mai multe ferestre pe ecran. Pentru că MacOS este varză de fapt la acest aspect, pare un sistem de operare gândit să folosești pe rând câte o fereastră pe ecran, este mare bătaie de cap să așezi mai multe pentru multitasking.
Magnet te lasă să folosești ferestrele mult mai asemănător cu Windows, poți de exemplu să pui rapid o fereastră pe jumătatea dreaptă a ecranului cu control+option+dreapta, cum pe Windows ai folosi winkey+shift+dreapta.
Costă 5 dolari, dar este lifetime license. Magnet apărea aproape în toate listele de programe recomandate pentru MacOS și, după vreo lună de încercat fără el, am dat banii fără regrete.
Tastatura Romanian Programmers pentru MacOS ca să pun diacritice cum sunt obișnuit eu. Cum sunt obișnuit eu: diacriticele se pun prin combinație Options (din dreapta) + tasta fără diacritice. Options+s pentru ș, Options+t pentru ț etc.
Așa m-am obișnuit și, de fapt, mi se pare mai intuitiv decât să înlocuiești tastele [];’ cum face tastatura Romanian Standard.
Ce să vezi, MacOS nu include Romanian Programmers by default, cum o face Windows. Noroc că a creat-o altcineva, un român, și a fost printre primele lucruri instalate în laptop. Cred că-i dădeam retur dacă nu găseam asta.
Se instalează deschizând aplicația Terminal și rulând acolo comanda de mai jos, care instalează direct noua tastatură. Mulțumirile mele lui SaltwaterC/Ștefan Rusu pentru că a creat-o.
curl --silent --location --max-redirs 10 https://raw.githubusercontent.com/SaltwaterC/romanian-programmers-mac/master/install.sh --output "/tmp/rpm-install.sh" && bash "/tmp/rpm-install.sh" && rm -f "/tmp/rpm-install.sh"
Verificați linkul, în timp poate se schimbă ceva în comandă. După instalare, tastatura trebuie activată și selectată de prin Settings > Keyboard, desigur. O folosesc de peste un an, funcționează fără probleme pe MacOS 14.
Battery limitează încărcarea bateriei la 80%. MacBook-ul are o autonomie atât de mare încât am ales să încarc bateria până la maxim 80%, ca să-i lungesc cât mai mult viața, ceea ce va ajuta cândva la revânzarea lui.
Fac deja asta pe telefonul meu. De ce nu și pe laptop, nu? Există niște utilitare pe bani pentru asta, dar cel din link este gratuit. Puteți lua direct fișierul de instalare .dmg aici. O alternativă freemium cu opțiuni mult mai complexe este AlDente.
DiskInventory X spune ce foldere și fișiere ocupă mult spațiu pe disk. Programul scanează SSD-ul laptopului și îți ordonează după mărime toate folderele.
Eu tot salvez fișiere în Downloads sau în folderele de lucru și mai uit de ele. DiskInventory mă ajută să descopăr ce foldere s-au mărit cu nesimțire, cât spațiu ocupă fiecare aplicație în parte, faptul că Adobe sau Chrome are un cache de 12 GB etc.
DiskInventory X este gratuit. Am testat și alternative pe bani care erau mult mai proaste ca interfață și greu de navigat. Pe Windows folosesc WinDirStat, care este practic identic.
WhatsApp de MacOS, cel oficial, desigur. Face lucrurile mult mai ușoare. Mai folosesc și o fereastră de Chrome deschisă pe Messenger.com și transformată în aplicație de sine stătătoare.
Commander One este un soi de Total Commander pentru MacOS. Eu lucrez cu multe fișiere, organizez foldere, mut sau copiez fișiere dintr-o parte în alta etc. Nu folosesc Finder pentru asta, ia prea mult timp să faci drag & drop sau copy/paste când vrei eficiență, la fel cum nici pe Windows nu foloseam File Explorer.
Programul este gratuit. Există și o versiune pe bani cu câteva opțiuni în plus. Am testat-o, dar nu am avut nevoie de ele.
XnView MP pentru management de fotografii. Este gratuit. Nu de asta l-am ales. Am testat cu toată bunăvoința toate programele de tipul “digital photo management” și nu am găsit altul mai bun, indiferent de cost.
Ceea ce nu spune mult, că nici XnView nu este perfect. Ce-mi trebuie mie: să văd miile de fotografii făcute cu telefonul și alte aparate, să pot căuta ușor prin ele după dată sau EXIF, să pot marca fotografiile care-mi trebuie, să fie apoi o interfață relativ simplă în care să le pot da crop la ce ratio vreau eu, rotate, mici reglaje de luminozitate și apoi să le salvez la o dimensiune rezonabilă pentru blog.
Asta este mai greu decât ați crede pentru că majoritatea programelor excelează doar la una dintre aceste funcții, nu la toate. Sau nu la un flux normal de lucru, aș zice eu. XnView a fost cel mai bun găsit de mine, chiar dacă am făcut diverse compromisuri și modificări în fluxul de lucru (de exemplu, copiez fotografiile dorite întâi în alt folder) sau are elemente care nu-mi plac (fotografia trebuie salvată după fiecare modificare, nu le reține pentru un Export la final).
Am investit recent și în programe de editare foto ceva mai avansate. Au costat, dar le-am luat la niște oferte foarte bune.
Photomator pentru editare foto avansată. Photomator este un editor foto de complexitate medie. Nu ca Lightroom, dar peste alte programe preinstalate sau chiar și decât multe altele pe bani, în opinia mea. Are niște funcții AI, are preset-uri, are functii bune de batch processing.
Eu îl folosesc în acele situații în care am de editat zeci de fotografii. De exemplu, are o funcție de Machine Learning Crop care îți taie fotografia după cum crede el că este de interes subiectul și de multe ori cu rezultate bune. Poți aplica asta pe 30 de fotografii, te uiți la thumbnailuri, intervii manual în cele 5 unde n-a ieșit bine.
Are desigur și unelte manuale sau “Auto” de color grading și alte editări. Mie îmi place că, poți da “copy adjustments” și apoi “paste adjustments” pe alte fotografii. De exemplu, dacă rezolv în prima balansul de alb și îi dau niște luminozitate în plus și un pic de shadows, pot să aplic rapid aceleași setări pe oricâte alte fotografii după aceea.
Are și dezavantaje, precum faptul că nu poți importa fotografii direct în program, ci le “vede” pe cele importate întâi în Photos din MacOS. Am plătit însă ceva de genul 50 de lei (la ofertă specială) pentru un an de zile de licență și până acum e meritat banii
Luminar Neo pentru editare foto și mai avansată decât Photomator, incluzând tot felul de funcții AI, filtre creative, background removal, schimbare de cer, eliminare de obiecte nedorite din fotografii etc. Am cumpărat chiar zilele trecute programul și, de altfel, este cel care mi-a dat ideea acestui articol.
Cred că site-ul oficial arată mai bine câte unelte găsiți în acest program. Din câteva clickuri am reușit să elimin fundalul unor obiecte fotografiate la mine pe masă, ceea ce mi-ar fi permis apoi să le folosesc pentru thumbnail-uri de YouTube sau alte trucaje. Le-am putut adăuga și glow și altele.
Funcțiile de AI generativ sunt bune și programul se descurcă bine la eliminat obiecte, la blurat fundalul portretelor, adăugat lumini în plus șamd. Poți face majoritatea acestor lucruri și în Photoshop, dar pentru mai mulți bani și cu mai multă muncă manuală și pur și simplu nu am chef să învăț și Photoshop, miza nefiind foarte mare.
Am Luminar Neo doar de câteva zile, dar mi se pare ok. Au o ofertă bună în perioada aceasta, am dat 99 de euro pentru 2 ani de zile și licența include și o mulțime de plugin-uri și alte elemente. Dacă vă tentează să-l cumpărați, faceți-o prin acest link. Voi primiți discount, eu primesc moca niște filtre și alte bunătăți prin program.
Nu pun în listă Office, DaVinci Resolve Studio și altele mult mai cunoscute, desigur.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
42 comentarii
20/02/2024 la 2:07 PM
CopyClip – folosesc si pe Windows ceva similar, care are chiar mai multe functionalitati. Retine inclusiv imagini.
Se cheama Ditto Clipboard Manager. Recomand oricui foloseste calculatorul in scop profesional.
Sol(Citează)
20/02/2024 la 2:42 PM
Are windowsul deja, asa cum zice si Radu, tine minte si imagini.
Oricum faptul ca aceasta functionalitate a fost introdusa in OS acu 2-3 ani (iar in MAC nici azi), arata ce praf sunt aceste sisteme de operare.
Poate peste inca 20 de ani o sa isi dea seama ca ar fi bine sa poti face pin la niste valori in capul listei. Cam ca pe linux din ’95 vara.
Boris(Citează)
20/02/2024 la 2:39 PM
Lightshot pt screenshots & such
add(Citează)
20/02/2024 la 2:44 PM
eu am maccy pentru clipboard.
alt-tab (discutat in comentariile alea) iti lipseste din lista.
shottr si cleanshotx (da le-am platit pe ambele, desi sunt similare) imi simplifica lucrul.
pentru commander one ai versiunea cu plata?
de ce nu forklift?
john2381(Citează)
20/02/2024 la 3:34 PM
RADIO SILENCE (mac)
As its name implies, Radio Silence doesn’t make a big fuss. There are no notifications, prompting you to block or allow apps to access the internet. Instead, this stripped-back app does two things: it enables you to see what apps and processes are running on your Mac, and it lets you block them..
PICSEW (iphone) pentru lipit (scroll) screenshot uri pe vertical sau orizontal ca eco sistemul apple nu stie sa copieze o functie banala de la android 3.0 incoace..
Petronius(Citează)
20/02/2024 la 4:04 PM
Little Snitch pentru liniștea Dumneavoastră in contextul numarului crescut de atacuri cibernetice!
Adi(Citează)
20/02/2024 la 4:17 PM
Alfred cu tot cu extensiile lui. E un Spotlight pe steroizi.
Mai am si cateva extensii de Chrome utile.
In trecut foloseam CarbonCopyCloner si Onyx. Nu mai e cazul acum.
Adrian(Citează)
20/02/2024 la 4:24 PM
“mult mai asemănător cu Windows” – boala grea, fii macmac adevarat si instaleaza o masina virtuala cu windows in ea. Ori ia un calculator adevarat. Stim toti ca e ff bun macul, stiu si eu, am 5 stivuite pe un raft.
Add01(Citează)
20/02/2024 la 4:29 PM
cel mai des: Xcode, VisualCode, IntelliJ, Docker
Dan(Citează)
21/02/2024 la 9:25 AM
Mai rămânea să pui MS Office 😁
Andrei I(Citează)
21/02/2024 la 9:58 AM
Deci pe mac trebuie instalat Romanian programmers cu curl ca să ai o tastatura decenta, comparativ cu celelalte OS-uri care le au pre-instalate?
disk inventory e o abominatie, am stat 10 min ultima dată să îmi scaneze tot ssd-ul. pe windows durează cam 10 secunde.
p.s. nu mai folosi windirstat pe Windows, folosește wiztree, e de vreo 10 ori mai rapid.
Tano(Citează)
21/02/2024 la 12:00 PM
nu trebuie, a fost o alegere.
exista si instalare normala din settings cu add language si e ok.
john2381(Citează)
21/02/2024 la 12:48 PM
@john2381: nu se poate instala cu add language pentru că folosește option (alt) + tastă, iar option + ceva e o chestie în general prin macOS. În modul ăsta poți adăga doar RO și RO Standard.
În loc de disk inventory, system settings, storage și vezi acolo ce vrei și cum vrei (foldere, apps, fișiere mari etc.).
dam167(Citează)
21/02/2024 la 2:44 PM
@dam167,
referinta era tastatura normala / preinstalata in alte os.
deci nu trebuie romanian programmers pentru asta, e suficient ro standard.
e o alegere ca vrei musai programmers.
altfel, da (de fapt nu), nu se poate instala programmers cu add language.
john2381(Citează)
20/02/2024 la 4:51 PM
Toate cele de mai jos sunt și pe Windows:
Pentru a salva melodiile favorite într-un profil:
Track My Music | Last.fm
https://www.last.fm/about/trackmymusic
Pentru statistici cu cum îmi petrec timpul la calculator:
RescueTime – Install the RescueTime app and get started in minutes!
https://www.rescuetime.com/download_mac
Reglare luminozitate:
Welcome to f.lux for macOS
https://justgetflux.com/news/pages/macquickstart/
Notă – eu în general nu am o problemă cu tracking-ul.
Olivian Breda(Citează)
20/02/2024 la 8:41 PM
– Commander One si AltTab pt ca mai prosti ca Finder si Cmd+Tab vanilla sunt doar fanboyz care lauda mizeriile astea 🤮🤮
– MS Edge pt ca profile multiple si ca Safari 🤮 e o mizerie sinistra (IE6 il saluta)
– TG Pro si iStat Menus pt diverse stats si customizari ale toolbarului
– iTerm2 🫡
– pwSafe – client pt https://www.pwsafe.org/
in rest pt ca ma tot misc intre un desktop win si un mbp, gravitez spre tooluri care sunt crossplatform ca sa am un flow de lucru cat se poate de similar intre cele 2
urweiss(Citează)
20/02/2024 la 8:58 PM
DisplayLink Manager pentru display-uri multiple, folosesc 2 conectate printr-un dock Lenovo.
iTerm2 – cli
Royal TSX – remote desktop, ssh, etc
The Unarchiver
Visual Studio Code
PS Remote Play (asta e extra)
Actzipild(Citează)
21/02/2024 la 12:32 AM
la ce frecventa iti merg si cum le conectezi?
dupa diverse incercari (inclusiv cu dock lenovo – cel de la thinkpad cu usb-c) am ramas la un cablu usb-c la dp rated la 8k conectat direct din mac in monitor (un dell 4k) pentru a nu sesiza refresh slab si / sau delay in reactii.
john2381(Citează)
20/02/2024 la 9:26 PM
coconutBattery e mult prea popular pentru a fi menționat?
dumy(Citează)
21/02/2024 la 6:31 AM
https://www.snipaste.com/ pentru screenshots
Ionut(Citează)
21/02/2024 la 9:22 AM
Alfred – un Spotlight mult mai avansat.
Better tool touch – iti permite sa customizezi gesturile pentru track pad și nu numai.
Bogdan(Citează)
21/02/2024 la 10:18 AM
Battery este cam inutil. MacOS limiteaza automat incarcarea bateriei la 80% daca vede ca folosesti indelungat MacBook cuplat la incarcator. Am observat asta intamplator, folosing MacBook ca desktop folosing un dock Brydge.
Gerry(Citează)
21/02/2024 la 11:11 AM
Nu cred că îl ține la încărcat mai tot timpul, spune că și telefonul e setat la fel – interesant că se gândește la o uzură mai mică care să ajute la revânzare, unde majoritatea se uită la ciclurile bateriei. Eu aș vrea să văd rezultatele optimizărilor ăstora, să vină lumea după 2 ani să zică cum stă cu bateria. Un lucru pe care l-am remarcat e că cei ce țin electronicele continuu la încărcare au probleme cu acumualtorii. De asta vezi macuri cu 500 de cicluri care stau mult mai bine la capitolul baterie decât cele folosite ca desktop, cu 50-100 cicluri.
dam167(Citează)
21/02/2024 la 10:47 AM
Sunt surprins de incapacitatea unora de a folosi aplicatiile native din MacOS. Sau poate e vorba de comoditate sau obisnuinta cu Windows. Se vaita cineva ca Safari nu are posibilitatea de folosire de profile multiple. Serios ?! Altii instaleaza tot felul de aplicatii pentru screenshots, dar eu ma descurc excelent cu aplicatia nativa din sistemul de operare. etc etc. Folosesc MacOS de aproape 15 ani, evident ca e loc de imbunatatire, dar am renuntat total la Windows de muuulta vreme. Si ca utilizator de SO Microsoft am inceput demult cu MsDos 6.2.2. si Windows 3.1. Apropo de instalare tastaturi pentru programare, fata mea e inginera soft si face programare, pe MacBook Pro, si nu am auzit de la ea sa fi instalat vreo tastatura in mod special pe MacBook Pro dat de firma, dar o intreb azi si revin cu clarificari.
Gerry(Citează)
21/02/2024 la 11:18 AM
Problema aici e că macOS folosește tasta Option (Alt) pentru altceva (de obicei ai un fel de meniu mai avansat atât în OS cât și în aplicații), de asta e nevoie de artificii pentru a adăuga diacritice în felul ăsta.
În rest, toți sunt power useri sau nu vor să le controleze Apple viața. Eu unul evit să folosesc prea multe utilitare pentru a economisi secunde din viață, că la un moment dat câte una dă rateuri și te miri de ce prea multă memorie sau scade autonomia bateriei. Unii folosesc atâtea prostii încât au nevoie de Bartender să mai ascundă din pictogramele pe menu bar. Ține și de obișnuință, până la urmă fiecare folosește ce vrea sau ce-i place.
dam167(Citează)
21/02/2024 la 12:30 PM
Am vorbit cu fata. Are pe tastatura deja curl si caracterele specifice limbii, asa ca nu e nevoie de nici o inginerie pentru asta.
Gerry(Citează)
21/02/2024 la 2:48 PM
sa-mi zici si mie cum ajung pe win sau telefon cu android sa am safari ala cu profile maestre
incapacitatea unora de a folosi apps vanilla e data de aplicatiile de 💩 care este (vb poetului)…
stim ca vb despre produse apple, dar nu e chiar totul vina utilizatorului
urweiss(Citează)
21/02/2024 la 2:55 PM
si apropos de profile in safari:
https://support.apple.com/en-us/105100 => Requires Safari 17 or later*
https://developer.apple.com/documentation/safari-release-notes/safari-17-release-notes => Released September 18, 2023 — Version 17 (19616.1.27)
deci practic prost eu ca nu am stat pana in f*ing Sept 2023 sa le pot folosi
stii cum e vb aia @gerry: “dar sa nu lasam realitatea sa strice o narativa frumoasa”
urweiss(Citează)
21/02/2024 la 11:49 AM
“A fost o discuție în comentarii recent”
Hahaha. Era sa scuip bautura pe tastatura
C(Citează)
21/02/2024 la 12:03 PM
pai nu a spus ca a si participat la ea :))
john2381(Citează)
21/02/2024 la 2:11 PM
La munca: un U2717D si un P2720DC, ambele merg la 60Hz, prin DP.
Acasa: doua U2717D, unul prin DP si unul prin HDMI.
Dock-ul este un Thunderbolt 3 Gen 2.
N-am sesizat nici un delay
Actzipild(Citează)
21/02/2024 la 3:00 PM
Stii bine ca nu exista Safari decat pe device-uri Apple. Pe Windows este discontinued de multi ani, iar pe Android nu a existat niciodata. Nici cu, si nici fara profile :)
Gerry(Citează)
21/02/2024 la 3:11 PM
deci te mirai retoric? sarcastic? sau cu un strop de analfabetism functional? (ca eu sunt sigurul care a mentionat profilele si in acel mesaj scrie clar ca gravitez intre win si macos)
urweiss(Citează)
21/02/2024 la 3:02 PM
Sincer, nu m-a interesat niciodata sa folosesc profile in browser. Nu neg ca nu ar putea fi util pentru unii. Nu m-a interesat nici de cand este posibil asta in safari decat stiu ca vazusem accidental acum cateva luni ca se poate. Recunosc ca au bagat asta cam tarziu.
Gerry(Citează)
21/02/2024 la 3:19 PM
Daca browsingul este parte a workflow-ului comun win macos, exista extensii si aplicatia icloud pe windows, care sa te ajute sa ai un sync OK in browsingul pe cele 2 sisteme de operare.
Gerry(Citează)
21/02/2024 la 3:37 PM
deci in loc sa folosesc un tool hai sa folosesc 3 + x extensii numa ca sa fiu pe safari pe mac…
un fel de “tii tu telefonul in mana gresit” (S Jobs ~2011 despre pb cu antena la iPhone4)
gg… tocmai ai demonstrat live cum apare stereotipul de “apple sheep / mactard” 🫡
urweiss(Citează)
21/02/2024 la 3:59 PM
Comparatia folosirii a 2 extensii intr-un browser pe Windows pentru a avea sincronizare cu Safari in MacOS, cu “problema” iphone 4 este total fortata si nepotrivita. Am folosit o perioada 2 extensii pentru sincronizarea respectiva si totul a fost foarte OK. Si apropo, acele extensii le folosesti pe Windows pentru sincronizarea cu Safari de pe Mac, nu pentru a fi pe Safari pe Mac (asta ca tot ai adus vorba de analfabetism functional ceva mai devreme). Observ de asemenea o anumita placere, daca ii pot spune asa, in a arunca jigniri impotriva celor care folosesc scule Apple. Am observat asta nu numai la tine, cat si la Gaelex. Sa inteleg ca acest comportament este parte a superioritatii voastre fata de sutele de milioane de “mactarzi”, cum ii numiti voi ? Patetic. Si apropo, nu vei mai avea nici o replica din partea mea, am pierdut destul timp. Numai bine !
Gerry(Citează)
21/02/2024 la 4:14 PM
pai dupa definitie (https://www.urbandictionary.com/define.php?term=mactard) te incadrezi la pct 6 😱 – privesti superior solutia mea doar pt ca nu e 100% pure Apple. si in consecinta imi recomanzi:
1. ceva mult mai complex (care nici nu prea imi rezolva nimic.. dar in fine…) sau
2. ceva ce nu exista cand am avut eu nevoia
vb poetului : if it walks like a duck….
urweiss(Citează)
21/02/2024 la 5:57 PM
+1 pentru Magnet.
și ar mai fi unul care îți arată în taskbar orele pe diferite fusuri orare – life saving atunci când trebuie să vezi rapid cât e ceasul la colegii de peste mări și țări: https://abhishekbanthia.com/clocker/
Gabi Udrescu(Citează)
22/02/2024 la 11:29 AM
Ca aplicatii utile instalate pe Mac-ul din dotare, pot mentiona:
– Wipr – adblocker pentru Safari, foarte eficient
– AppCleaner – uninstaller
– Onyx – system maintenance & custom settings
– Translate for Safari
– CopyClip , deja mentionat pe aici
– Keynote, Numbers, Pages
– altele cross-platform instalate si binecunoscute: HandBrake, VLC, WhatsApp, Messenger (Facebook)
Gerry(Citează)
22/02/2024 la 11:03 PM
Am încercat și eu să instalez tastatura. Cred că au inversat layouturile. Layout 1 e pentru tasta ` lângă Z iar layout 2 e pentru tasta ` lângă 1. Mă obișnuisem cu tastatura românească de la Apple și acum mi se pare un pic ciudat, deși pe PC folosesc de ani buni tastatura Romanian Programmers. Diferența față de PC e că tasta ALT e lângă tasta SPAȚIU pe când la mac mai e o tastă între SPAȚIU și OPTION (ALT pe mac).
Mai folosesc AppCleaner.
AlxMAX(Citează)
27/03/2024 la 9:51 PM
10 Best Productivity Apps for Mac in 2024 (For Digital Specialists)
https://blog.hubspot.com/marketing/productivity-apps-mac
Olivian Breda(Citează)