un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Topul vânzărilor de telefoane în România vs restul Europei

21 Feb 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

În România am aflat anterior că topul vânzărilor de telefoane în trimestrul 4 din 2023 a fost Samsung, Xiaomi, Apple, Motorola, Oppo.

În Europa (exceptând Rusia), topul a fost următorul pentru Q4: Apple, Samsung, Xiaomi, Motorola și Honor. Google este pe locul 6.

Observați inversiunile față de România. Sunt mai mulți bani în medie în Europa sau pur și simplu cifrele sunt trase în sus de piețe dominate de Apple. De asemenea, Honor a luat locul 5 în Europa, cu o creștere mare YoY, unde mă așteptam să văd pe Oppo.

Nu mă mir că Apple a fost pe primul loc în trimestrul 4. Atunci a intrat puternic la vânzarea noua serie iPhone 15 și, ca în fiecare an, atunci Apple are vânzări mari. Mă mir doar că situația a fost atât de diferită de România. Asta înseamnă puterea de cumpărare mai mare și probabil și stocuri mai mari la lansare.

Uitați-vă și în evoluția cotei de piață de la un trimestru la altul:

Mult mai interesantă mi s-a părut statistica de mai jos, care arată ponderea în vânzări a segmentelor telefoanelor.

Se pare că europenii au avut mai mulți bani la dispoziție pentru telefoane mobile, cele premium ajungând la o cotă record de 40% din vânzări. Faptul că Apple are 77% din acest segment este din nou uimitor. Chiar cred că întorc banii cu lopata acolo.

De fapt, puteți vedea că primele trei niveluri de preț au crescut în cotă de piață, iar vânzările de telefoane ieftine au scăzut.

Cred, însă, că metoda aceasta de a analiza vânzările este demodată. Ar trebui niște praguri noi, având în vedere că o mulțime de telefoane costă peste 1000 de dolari la lansare, iar unele modele ultra-premium peste 1.300 de dolari. Samsung S24 Ultra (review) costă în jur de 6.700 lei la eMAG, iar iPhone 15 Pro Max (review) costă 6.499 lei la eMAG.

Și acestea sunt probabil cele două modele care vin rapid în minte când zici “telefoane scumpe”, dar există în magazine și Samsung Fold5, OnePlus Open, Honor Magic V2 (10.000 de lei!), Huawei Mate Xs 2 și poate și alte pliabile, plus variante cu stocare mare ale unor telefoane mai uzuale.

După nivelurile de preț din prezent, o foarte mare parte din telefoanele vândute astăzi intră în categoria de preț 600-800 usd și mai mult de 800 usd. 600 usd înseamnă în jur de 2.750 de lei. Ar trebui să fie introduse noi praguri pentru astfel de statistici, dar asta nu-i chiar simplu pentru că nu mai poți face comparații ușoare cu trimestrele anilor trecuți.

sursa: Canalys.

asus s5507

    10 comentarii

  1. O posibila explicatie poate fi si cresterea semnificativa in ultimii 4 ani a perioadei de folosire a unui telefon nou. S-a terminat cu “telefon nou anual”, sau, in cazul US, la 2 year plan. Asa ca sa dai un ban basca in plus upfront pentru un telefon high end poate parea o optiune mai buna, decat sa iei un midranger si sa il schimbi la anu’. Eu am ajuns si midrangerele de la firma sa le schimb la 4 ani, de lene de a transfera datele pe alt device si pentru ca nu e nimic cu adevarat nou dupa 2 ani.

      (Citează)

    • Subscriu – de abia anul asta si exclusiv din plictiseala am schimbat un tel din familia lui s10 pe care il aveam din 2019. inca are baterie de o zi+, e 5g, pozele erau f ok pt mine. Cred ca o mai ducea macar un an…

        (Citează)

  2. Samsung și ceilalți vând telefoane ieftine, Apple nu. În top 10 smartphone-uri vândute global nu există un telefon cu Android care depășește $400.

      (Citează)

  3. Nu stiu pe nimeni sa aiba telefon Lenovo. Ma mir ca apare in top.

      (Citează)

  4. Compania Oppo a fost dată în judecată de Nokia și a trebuit să suspende vânzările, dar a rezolvat recent problema cu Nokia. Oppo a sponsorizat niște oameni care fac recenzii mai puțin tipice prin Vest, poate-l știți pe SomeGadgetGuy. Eu încă am îndoieli în a cumpăra un Oppo, oricât de bun ar fi, cât timp nu se vinde oficial măcar în Europa.

    Legat de statisticile din Europa față de România, diferența vine și din faptul că acolo Apple oferă mai multe programe ca-n SUA, dar mai e și faptul că la noi se cumpără mai mult midrangere decât flagship. La cum ai spus și tu, la noi majoritatea nu schimbă telefoanele anual, ci mai rar.

    Cu cât pătura de mijloc o va duce mai bine, cu atât statisticile la noi vor fi mai aproape de cele din Vest. Iar la ce măsuri se anunță și gândindu-mă la evoluția din ultimii ani, se pare că totul e mai scump în general, iar astfel de scumpiri rup serios din banii pentru extravaganțe ca telefon nou și tot așa.

      (Citează)

  5. Concluzia: în România a venit sărăcia iar oamenii își cumpără mai mult chinezării.

      (Citează)

  6. Eu altceva nu înțeleg.. de ce nu aduc telefoane cu stil(us) în Europa .. altele decât Samsung..

    Motorola Moto G Stylus 5G, Honor 5G etc..

    Note 10 lite decent la 1000 le ar putea canibaliza vânzările de S24 ultra..de 7000 lei iei 7 telefoane lite la 7 neveste sau copii..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus