un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Review Samsung S24 Ultra: un telefon aproape perfect

1 Feb 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

36 comentarii

Noul Samsung S24 Ultra vine pe piață cu așteptări mari. Anul trecut, de exemplu, îmi încheiam review-ul lui S23 Ultra spunând că este cel mai bun telefon pe care l-a produs Samsung până acum și unul dintre cele mai bune telefoane Android din piață. Este o ștachetă ridicată foarte sus pentru noul S24 Ultra.

Și totuși, o depășește fără probleme. O să spun direct că S24 Ultra este cel mai bun telefon cu Android în acest moment, un lider chiar detașat. Reușește această performanță nu doar prin îmbunătățirile anunțate la lansare și pe care probabil le cunoașteți, ci și prin mici schimbări în bine pe care le descoperi cu încântare în timp ce-l folosești. Zic asta prin comparație chiar cu generația anterioară, cu S23 Ultra, față de care este un pas mare în față. Comparat cu telefoane mai vechi, este cu adevărat remarcabil.

Un ecran mult îmbunătățit

Să începem chiar cu carcasa telefonului, despre care în anii anteriori nu puteam spune decât că arată identic cu generația dinainte. Acum, însă, telefonul a trecut la o ramă din titan, care este un material mai ușor și mai rezistent și mult mai scump per gram decât aluminiul, dar totuși prețul telefonului a fost similar cu cel de anul trecut, cel puțin în perioada de precomandă.

Ecranul este acum unul drept, iar modificarea este binevenită. Un ecran rotunjit pe laterale are avantajele sale legate de aspect, dar pe termen lung începi să-i vezi dezavantajele legate de pixeli pe care de fapt nu-i folosești, ceea ce uneori este frustrant când acolo se ascunde un buton sau slider de care ai vrea să tragi.

Noul ecran este plat. Un cititor a comentat la un articol anterior că de fapt este foarte puțin rotunjit la capăt și asta te împiedică să pui o folie de sticlă peste ecran. Rotunjirea aceasta este aproape insesizabilă, poate că ultima jumătate de milimetru să fie un pic de tot rotunjită pentru o îmbinare perfectă cu rama telefonului, și nu văd de ce ar împiedica utilizarea oricărui tip de folie. În fond, în acei 0,5 mm este oricum rama ecranului și deci nu contează.

Sticla cu care este acoperit ecranul este însă mai importantă decât titanul din afara ei. Sticla în sine este o nouă generație de la Corning, se numește Gorilla Glass Armor, și dacă vă uitați la clipul lui JerryRigEverything veți vedea că se zgârie abia la nivelul 7 și cu urme adânci tocmai la 8 pe scara Moh de duritate, un salt semnificativ de duritate față de alte telefoane care de obicei se zgârie de la nivelul 6.

Mai mult, nu știu exact cum au făcut această sticlă Armor, dar reflectă mult mai puțin din luminile ambientale în ecran, este mult mai mată decât altele din piață. Îmbunătățirea  asta este foarte ușor de sesizat, iată mai jos o comparație cu iPhone 15 Pro Max și observați cum pe Samsung becurile lustrei mele se reflectă mult mai atenuat, la fel și lumina din fereastră.

În soare sau în camere cu multe surse de iluminat asta aduce un confort suplimentar și este una dintre acele surprize plăcute pe care le descoperi utilizând telefonul.

Ecranul în sine păstrează rezoluția de 1440px și este un LTPO cu refresh variabil între 1 și 120 Hz, dar o generație nouă de LTPO care permite tranziția mult mai rapidă de la un nivel de refresh la altul. Display-ul Dynamic AMOLED 2x face de asemenea un salt de 40% în sus la luminozitate maximă, urcă de la 1.750 nits la 2.600 nits și se simte foarte bine și acest lucru în utilizare. Pur și simplu este mult mai luminos inclusiv în soare puternic sau când te uiți la conținut HDR în diverse aplicații, iar culorile sunt vii și plăcute.

Performanță ecranului a crescut și în direcția cealaltă. Samsung a îmbunătățit mecanismul de dimming, iar ecranul aproape că se stinge de tot când dai luminozitatea la minim și poate activezi și Extra Dimming (este un buton în Quick Settings, trebuie pus manual). Asta este un avantaj când folosești telefonul în beznă totală și nu vrei să te deranjeze la ochi. Eu am folosit Extra Dimming foarte mult în ultimul an, de exemplu când Alice începe să doarmă în brațele mele, în beznă, și vreau să folosesc telefonul fără să o deranjez cu cea mai mică lumină.

Acum ecranul Always-On permite și afișarea wallpaper-ului, iar pe lock screen poți avea widgeturi mici (dar lista este mică), ceea ce îl face să semene foarte tare cu iPhone. Le poți dezactiva pe toate, desigur.

Ca să închei cu “aspectul fizic”, ca în caracterizările din școală, spatele telefonului este tot dintr-o sticlă mătuită. Eu am testat varianta Violet a telefonului și mi se pare cea mai frumoasă dintre culorile oficiale din retail. Samsung vinde alte 3 culori exclusiv prin site-ul propriu, dar nu le-am văzut personal.

Stylus-ul mi s-a părut, cel puțin pe cel testat de mine, că nu mai este perfect integrat în carcasă, ci parcă iese vreo 0,5 mm în afara ei. Este ceva ce simți doar dacă dai cu degetul pe acolo, nu vreun risc să-l pierzi. Nu știu dacă este un feature sau un bug de producție. În practică, a făcut stylus-ul mai ușor de apăsat pentru a-l scoate de acolo, nu mai trebuie să-l apeși cu colțul unghiei.

Salt de performanță față de generația anterioară

Chipsetul pe S24 Ultra este un Snapdragon 8 Gen 3, ușor overclockat chiar, inclusiv aici în România. Doar S24 și S24+ au chipset Exynos 2400 la bord. S24 Ultra are și 12 GB RAM și stocare de 256/512/1024 GB.

M-au surprins rezultatele din benchmarks, noul chipset vine cu un boost zdravăn de performanță. Geekbench 6 a urcat de la 1.800 de puncte pe generația anterioară la 2.300 de puncte, de exemplu. Rezultatele sunt următoarele pentru comparații cu alte modele:

  • Geekbench 6: 2.303 pct single-core, 7.072 pct multi-core, 15.150 pct grafică.
  • 3DMark: 4.980 pct Wild Life Extreme Unlimited, 8.809 pct Solar Bay Unlimited, 18.409 pct Wild Life Unlimited.

Throttlingul termic este similar cu anul trecut, adică destul de bine ținut sub control, în special având în vedere că noul Snapdragon se încălzește binișor. În testul meu, S24 Ultra a avut a scăzut la 56% din performanța sa maximă, același rezultat ca și anul trecut.

Telefonul poate rula orice joc actual la performanță ridicată, deși și generațiile anterioare pot face asta la fel de bine.

Aplicații preinstalate

Trecând la aplicații, un alt cititor a spus că telefonul vine cu mult bloatware ce nu poate fi eliminat și nu mi se pare așa.

Unu la mână, stocarea minimă este de 256 GB, iar câteva aplicații de câțiva MB pe care nu le folosești chiar nu mai contează. Doi la mână, însă, iată mai jos situația aplicațiilor preinstalate în telefon:

la care se mai adaugă Google Assistant, care era singur pe ecranul 2. Iată cu ce am rămas după ce am dezinstalat tot ce s-a putut dezinstala și observați și în folderele de sus cum s-a micșorat numărul de pictograme.

Practic, doar 3 aplicații Samsung n-au putut fi dezinstalate (My Files, Messages și Smart Switch, iar pe prima o vreau oricum în telefon), plus OneDrive de la Microsoft și cele Google. Poți dezinstala chiar și Clock și Calculator, dar n-am de ce să fac asta.

De remarcat și că programul preconfigurat pentru SMS-ul este Google Messages, nu Samsung Messages (cu atât mai ciudat că nu-l poți elimina de tot), ceea ce este o mișcare bună. Google Messages suportă RCS și are și variantă de web, care este foarte utilă. Vă recomandam de mult să faceți trecerea la varianta Google.

O idee bună: zoom optic 5x

Să trecem la camerele foto, unde au fost multe îmbunătățiri. Unele mici și plăcute: declanșarea este foarte rapidă, la fel și focalizarea. Nu am mai găsit acel lag caracteristic Samsung. Ce-i drept, acesta ținea de o focalizare suplimentară și alte procesări și putea fi micșorat folosind Camera Assistant, dar acum nu mai este. Declanșarea este foarte rapidă, inclusiv la apăsări repetate.

Patru camere sunt pe spatele telefonului:

  • principală de 200 Mpx, f/1,7 OIS
  • ultrawide 12 Mpx, f/2.2
  • zoom optic 3x de 10 Mpx, f/2.4 OIS
  • zoom optic 5x de 50 Mpx, f/3.4 OIS

Telefonul filmează 4K la 60 fps cu toate camerele și 8K la 30 fps cu cea principală și cu cea optică 5x, care acum are rezoluție suficientă pentru acest mod. Un amănunt mai plăcut a fost trecerea la filmare slow-motion 4K la 120 fps. Au eliminat acel super slow-motion la 960 fps, care avea o rezoluție foarte mică și era și greu de sincronizat cu ceea ce voiai să filmezi, iar 4K la 120 fps este un avantaj excelent. Va fi în curând și o versiune video a acestui review și veți vedea acolo mostre, dar până atunci mă puteți crede pe cuvânt.

Noutatea mare este însă eliminarea camerei cu zoom optic 10x, care avea un senzor de doar 10 megapixeli și nu obținea imagini foarte detaliate, și introducerea uneia de 5x optic, dar cu senzor de 50 megapixeli.

Modificarea aceasta mi se pare binevenită și reușită. În primul rând, noul obiectiv este mai deschis (f/3,4 față de f/4,9 pe cel pe care-l înlocuiește). Apoi, un zoom optic 5x este mult mai des utilizat decât un 10x, care nu-și găsea prea des utilitatea.

Așa că înaintea întreaga plajă de zoom între 3x și 9,9x era asigurată de camera 3x cu senzor de 10 megapixeli, care nu era foarte bun (și nu este nici acum). Pe S24 Ultra, însă, folosești acea cameră doar pentru intervalul 3x-4,9x, iar apoi comuți pe noul senzor de 50 megapixeli.

Al treilea avantaj este că poți avea în continuare zoom optic 10x. Telefonul folosește partea centrală a senzorului de 50 megapixeli, un sfert din el, ceea ce reprezintă practic un zoom 2x care se înmulțește cu cel 5x asigurat de lentila de deasupra senzorului. Ai zoom 10x fără upscaling.

Și funcționează! Funcționează cel puțin la fel de bine ca generația anterioară, iar zoom-ul optic 10x chiar este performant. Uitați câteva exemple.

Sunt chiar impresionat de primul exemplu. Sunt fotografii făcute într-un bar cu foarte puțină lumină ambientală, iar cea 10x a ieșit peste așteptări.

Apropo, doar pentru că are 50 de megapixeli nu înseamnă că este la nivelul unei camere principale de 50 megapixeli. Este totuși un senzor mic, dar per total situația este îmbunătățită față de generația anterioară.

Camera principală și poate și celelalte se bucură de o îmbunătățire în fluxul de procesare al unei fotografii. Anterior, datele din senzor erau grupate 4×4 prin binning și apoi procesate pentru îmbunătățirea imaginii. Acum, procesarea multi-frame atunci când faci o fotografie se face la nivel de pixel între cadre și abia apoi are loc binning-ul pentru reducerea la o rezoluție finală de 4000 x 3000 px pentru imagine. Cred că de aici vine rapiditatea crescută în procesare.

Am fost plăcut surprins de fotografiile de noapte. Uitați-vă mai sus la cea cu hotelul Intercontinental. Toată acea iluminare mov a fațadei este bine surprinsă și nuanța este cea reală. Apoi, văd texturi fine bine prinse în pavaj și în peretele hotelului, iar persoanele care merg pe stradă sunt bine “împietrite”. Cocktail-urile au ieșit și ele foarte bine, deși era chiar întuneric acolo.

 

Filmarea este de calitate bună, sunetul ambiental este bine surprins, stabilizarea își face și ea bine treaba. Și clipurile filmate la 5x sunt binișor stabilizate optic, chiar dacă uneori au un tremurat fin atunci când calci mai apăsat. Sau poate merg eu prea săltat, cine știe.

Ca de obicei, Samsung excelează și pe modul portret, cu decupare foarte bună a subiectului, iar fotografiile macro au fost de asemenea foarte bune.

Ce nu mi-a plăcut este că, dacă vreți fotografii de 24 megapixeli, trebuie să instalați aplicația Expert RAW și să o folosiți pe aceea pentru fotografiere. Este tot o aplicație Samsung care vă permite să reglați mai multe setări ale camerei și să fotografiați inclusiv raw. Treaba asta cu aplicație separată însă practic garantează că nu va face nimeni fotografii de 24 de megapixeli, ci doar de 12 megapixeli cu camera normală.

iPhone a făcut trecerea la 24 de megapixeli și rezoluția suplimentară a imaginii finale chiar este utilă când faci un crop. Samsung, care poate face fotografii de 24 de megapixeli cu senzorul său de 200 megapixeli, ar fi trebuit să ofere direct în aplicația default de cameră această opțiune.

Ce ar trebui însă să instalați este utilitarul Camera Assistant (din Galaxy Store), care permite modificarea unor setări avansate ale camerei, inclusiv creșterea vitezei ei de declanșare și fotografiere prin micșorarea nivelului de post-procesare. Sunt și alte opțiuni utile pe acolo, instalați-o. Precizez că toate fotografiile din articol au fost făcute cu setările default de procesare.

Funcțiile AI

Credeam că vor fi niște gimmick-uri de marketing. Trebuie să zic că S24 Ultra ar fi un telefon excelent chiar și fără nici o astfel de funcție AI integrată. Am fost însă încântat să descopăr că acestea sunt de multe ori utile și vin chiar ca un bonus foarte plăcut în telefon.

Circle to Search, care este făcută mai degrabă de Google și va fi integrată și în seria Pixel, este excelentă. Nu credeam că voi spune asta înainte să o utilizez, dar este excelentă și dă un pic de dependență. Inițial ai zice că nu ai nevoie de ea, dar odată ce te obișnuiești să o folosești te cucerește prin simplitate de utilizare, rapiditatea și utilitatea ei.

De exemplu, am văzut pe Instagram un clip cu o plajă superbă din Sardinia, dar autorul nu spunea unde anume este. Am declanșat Circle to Search cu o apăsare lungă în partea de jos a ecranului (pe Home sau, dacă folosiți ca mine gesturi de navigație, nu butoane, pe bara aceea mică din partea de jos). Am încercuit o bucată mare din imagine. Într-o secundă aveam pe ecran linkul la Google Maps cu respectiva plajă și mai multe fotografii foarte similare cu cea văzută de mine. Atât de simplu și de bine funcționează.

Cu altă ocazie, am încercuit aproape la mișto puloverul unei femei de pe Insta. Primele rezultate erau chiar cu acel articol vestimentar. Am încercuit o sticlă dintr-o fotografie făcută de mine și Circle to Search mi-a arătat-o în magazine.

Altădată am fotografiat un bloc pe care era și firma unui magazin Calzedonia. Am încercuit firma. Circle to Search a detectat automat textul, l-a căutat pe net, primele rezultate erau către site-ul oficial. Aș fi putut deschide un browser și să caut manual același lucru, dar a mers mult mai repede astfel. Îmi place. Este ceva ce poți folosi des, câtă vreme accepți metoda aceasta nouă.

Alte funcții AI sunt legate de procesarea imaginilor și eliminarea unor obiecte nedorite din ele. Exemplul wow pentru mine a fost folosirea opțiunii Erase Reflections în fotografia de mai jos. Era plină de lens flares, nici măcar reflexii. Au dispărut toate.

Am folosit opțiunea de a șterge obiecte nedorite din fotografii de câteva ori, în general cu rezultate bune. Am eliminat o pungă mare de gunoi dintr-o fotografie, cablurile din alta.

Cu altă ocazie, AI-ul a dat rateuri când i-am cerut să elimine numărul de înmatriculare al mașinii roșii de mai jos (l-a înlocuit cu o altă plăcuță, deși bănuiesc că na… și-a îndeplinit scopul) sau firimiturile dintr-o farfurie, pe care prima oară le-a înlocuit cu un topping nou, altădată doar le-a amestecat pe acolo.

Poți să și muți obiecte și să le schimbi dimensiunile, iar dacă rotești o fotografie poți genera prin fill bucățile lipsă. De obicei funcționează bine. Am mutat și mărit pisica, de exemplu.

Totuși, funcțiile acestea AI sunt cam ascunse și greu de accesat. Pentru eliminarea reflexiilor sau atenuarea umbrelor, de exemplu, te uiți la fotografie în Gallery, dai swipe în sus și apar aceste opțiuni dacă AI-ul detectează probleme în fotografie.

Pentru eliminat obiecte, trebuie să dai Edit pe fotografie în Gallery și printre opțiunile clasice de crop, luminozitate și altele apare și noul buton AI. Apoi încercuiești obiectul nedorit și de obicei acesta este bine detectat, moment în care poți cere eliminarea lui și umplerea golului respectiv cu ce consideră AI-ul că ar merge. Vreo 3-4 secunde mai târziu procesul este finalizat.

Mi-ar fi plăcut ca totul să fie ușor accesibil în interfață și într-un singur loc pentru toate opțiunile disponibile.

Aici în România mai există și alte funcții AI disponibile. Browserul Samsung Internet (pe care majoritatea posesorilor de Samsung îl folosesc) poate rezuma pagini web scrise în română. Rezumatul este foarte bun și poți alege dintre unul scurt sau unul mai lung.

Samsung Notes poate rezuma notițele tale, dar le poate și formata automat. Am văzut pe net cum lua o listă neformatată de orașe și le grupa pe continente și le făcea listă cu bullets. Eu l-am folosit pentru a rezuma text luat cu copy-paste din altă parte.

Există o limitare de lungime a textului, dar limita este destul de mare, câteva pagini sau “ecrane” de text. La o adică, poți rezuma din două etape.

Și tastatura Samsung, care este o variantă de Swiftkey de fapt, are AI pentru reformulare și funcționează și în limba română. Uneori cu rezultate ușor amuzante, dar tot mi se pare un lucru bun că există. Poate că unii o vor utiliza.

Mai sunt și alte funcții AI, dar nu funcționează în română. Am văzut în clipuri străine că traducerea în timp real pe aplicații de mesagerie funcționează foarte bine, în limbile suportate, la fel și interpretorul pentru dialog direct cu o persoană sau într-o convorbire telefonică.

Mă gândesc că, la o adică, poate fi util și românilor, câtă vreme ești dispus să vorbești în engleză. Să zicem că mergi în Polonia sau Vietnam sau Thailanda sau Coreea, ca să nu zic de țări europene mult mai turistice, și dai de o persoană care nu cunoaște engleza. Aș folosi cu bucurie telefonul, eu vorbind sau scriind în engleză și cealaltă persoană în limba lui nativă, câtă vreme îmi rezolvă problemele și ajungem să ne înțelegem.

La lansarea telefonului ni s-a zis că se lucrează de câteva luni și la introducerea limbii române în lista celor suportate, dar mai durează. Să sperăm că o vom vedea în acest an.

Per total, aș spune că funcțiile AI sunt o prezență bună în telefon. Poate că le vei utiliza rar, dar dacă ai nevoie de ele și te “salvează” în acel moment, o să fii fericit că ai acest telefon în mână și nu altul care nu le include.

De reținut și că momentan sunt oferite gratuit până prin 2025, dar nu știu în ce lună. Din declarațiile recente ale celor de la Samsung, nu este clar dacă aceste funcții ar putea deveni contra-cost sau dacă atunci vor fi introduse unele suplimentare, și mai avansate, care vor fi contra-cost. Practica nu este nouă, și Google Photos condiționează anumite procesări de imagini chiar utile de plata unui abonament Google One, dar momentan chiar nu se știu detalii în plus.

Și altele și concluzie

Pe scurt despre alte caracteristici ale telefonului. Bateria de 5.000 mAh oferă o autonomie cel puțin la fel de mare ca a generației anterioare, dacă nu chiar mai bună. Este un telefon de aproape două zile și, dacă-l luați, vă recomand să bifați încărcarea până la maxim 85% pentru a-i proteja pe termen lung bateria. 85% oricum vă asigură o autonomie lungă.

Are Wi-Fi 7, nu că ar conta prea mult. Stylus-ul este în continuare util. Senzorul de amprente funcționează rapid și precis. Difuzoarele oferă sunet puternic și de calitate bună.

Singurul meu reproș pentru acest telefon este că nu suporta standardul Qi2 legat de încărcarea wireless cu magneți de poziționare pe spate, ca la Magsafe. Consider Magsafe foarte util, iar Qi2 este un standard modelat după acesta și deschis tuturor. Cu toate acestea, nici un flagship Android din ultimele luni nu suportă Qi2. Nici Xiaomi, OnePlus, Oppo Find și acum nici Samsung, deși speram să îl văd pe aceste telefoane și deși Samsung și alți producători mari au lucrat la elaborarea acelui standard!

Dar aceste este singurul reproș. Reproșez că nu are ceva la bord, nu că ar funcționa prost ceva din ceea ce chiar include. Nu i-am găsit nimic rău. Mi se pare că excelează la toate capitolele. Am făcut fotografii și pentru o comparație foto și video cu iPhone 15 Pro Max și, cât le-am sortat rapid pentru un articol viitor, mi se pare că Samsung este cel puțin egal cu vedeta Apple.

Inclusiv prețul mi se pare bun. Este mare, nu se poate nega asta, dar la precomandă ajungea să coste mai puțin decât generația anterioară, ceea ce părea greu de crezut că se va întâmpla înainte de lansare. Scump, dar dacă îl cumpărați nu cred că vă poate dezamăgi.

Preț: în jur de 6.600 lei acum preț oficial, dar diferă mult între magazine. Verificați la eMAG, PC Garage, evoMAG, Altex, Samsung.ro. În perioada de precomandă, varianta de 512 GB putea fi cumpărată după toate bonusurile și discount-urile posibile cu aproximativ 6.000 lei.

asus s5507

    36 comentarii

  1. Zoom optic 5x, o chestie pe care P30 Pro o avea de acum 4 ani… A luat-o si Samsung pe urmele Apple, anunta o tehnologie fumata ca pe o mare noutate.

      (Citează)

  2. un telefon bun dar parca prea iphonizat, samsung sta cam mult cu ochii in curtea altora, speram la mai multa personalitate, faceau asta candva, in rest mai mai sa cred ca e smecherie ca are aceeasi forma ca te ajuta sa-l gasesti mai usor, din nou daca faza merge la altii nu inseamna ca merge si la tine, concluzia o sa vina din vanzari, dar deja are o depreciere, reducere am vrut sa zic, cam mare, bun pentru cumparator dar si un semn ca nu se plaseaza unde vrea samsung.

      (Citează)

  3. Inca paleta de tenis. Deci nu, mersi.

      (Citează)

    • Mai exista 2 modele in gama mult mai compacte care ar putea fi mai potrivite pentru tine: S24 si S24 Plus. Nu trebuie sa te orientezi neaparat catre modelul Ultra.
      Daca ne uitam, cred ca S24 este cel mai mic telefon de nivel flagship de pe piata.

        (Citează)

  4. Și totuși, n-ai să vezi iPhone cu Facebook, Netflix, Spotify șamd preinstalate în telefon. La genul ăsta de practici mă aștept la Xiaomi, Oppo (care dpdv hardware sunt superioare), nu la o firmă cu pretenții cum se vrea a fi Samsung.

    Iar camera nouă tele 5X de 50MP, Google cum a reușit să pună f/2.8 cu aceeași focală și cu un senzor la fel de mare și Samsung nu?

      (Citează)

    • Lucian: Și totuși, n-ai să vezi iPhone cu Facebook, Netflix, Spotify șamd preinstalate în telefon

      Nu, pe iPhone trebuie să pierd timp și să le instalez manual pe fiecare.

      Lucian: Iar camera nouă tele 5X de 50MP, Google cum a reușit să pună f/2.8 cu aceeași focală și cu un senzor la fel de mare și Samsung nu?

      Good point. Senzorul de pe Pixel 8 Pro este mai mare și asta permite și o deschidere mai mare a obiectivului de deasupra lui, de unde focala cu o treaptă mai rapidă. Este posibil și ca vizorul de pe Pixel 8 Pro să permită mai mult loc pentru așa ceva. Un f-stop nu-i chiar așa crucial, însă, ambele companii se bazează de fapt pe procesare multi-frame pentru night mode.

        (Citează)

    • Radu: “pe iPhone trebuie să pierd timp și să le instalez manual pe fiecare.”
      Adevarul e ca mie ultima data mi-a luat in jur de 3 zile si 3 saptamani sa instalez FB, IG si Netflix pe telefon. Data viitoare imi iau Samsung sa stiu ca-s instalate deja (plus alte multe aplicatii inutile preinstalate).
      Omul intotdeauna cauta explicatii pentru ce vrea sa sustina.

        (Citează)

    • Nu inteleg boala asta impotriva bloatware-ului ce POATE fi dezinstalat. Te dor degetele sa stai doua minute sa le dai jos. Mai nasol e cu alea care nu pot fi, cum sunt porcariile alea ale lui Samsung care dubleaza serviciile Google.

        (Citează)

    • Pana cum era o problema faptul ca nu poti sa le dezinstalezi anumite aplicatii. Dupa ce s-a demonstrat ca majoritatea pot fi dezinstalate, acum este o problem faptul ca trebuie sa pierzi 5 minute ca sa faci asta.

        (Citează)

    • boala mea (ca fara sa ma laud eu am cam intrebat primul pe aici de asta pe la review-urile de la s22 s23 parca) era ca intr-un trecut nu prea indepartat (pe la generatia s10 sigur ca am avut unul) NU SE PUTEAU DEZINSTALA

        (Citează)

  5. Cum sunt culorile ecranului față de S23U? Există multiple opinii că, inclusiv în Vivid mode, sunt sesizabil mai spălăcite.

      (Citează)

    • Nu mi se pare ceva diferit. Poate dacă le compari unul lângă altul o fi vreo diferență, dar în utilizarea normală nu deranjează nimic. Eu l-am folosit pe Natural, nu Vivid, și mi s-au părut foarte plăcute.

        (Citează)

  6. Nu pot aprecia o companie care vinde 3 procesoare diferite cu performanțe diferite. Ce nu specifică lumea este că S24 Ultra nici măcar nu are titaniu complet (cum are iPhone-ul), ci doar rama — butoanele sunt din aluminiu.

    Galaxy AI este doar un marketing ieftin, practic nu există — Samsung folosește Google Gemini și Google Cloud cu funcții dezvoltate de către Google.

      (Citează)

    • mindblowingule, nu cred ca ai vazut un iphone 15 plus in viata ta… doar rama e de metal (orice o fi ala – haur, fer, titaniu, vibraniu).

      spatele e sticla de sticla care se simte la atingere ca un plastic

        (Citează)

    • Nu, problema lui Claudiu este că nu sunt și butoanele din titan și aparent comentează asta la fiecare articol despre S24 Ultra. O avea acțiuni la vreun furnizor de titan, altfel nu înțeleg de ce atâta nemulțumire legat de un aspect care 1) este nou introdus și 2) nu contează, că nu cred că i s-a rupt cuiva metalul de pe carcasă și acum zice mersi că are titan.

      urweiss: spatele e sticla de sticla care se simte la atingere ca un plastic

      Este de la tratamentul acela care o face mată. Prefer așa, are și grip mai bun dacă nu pui husă.

        (Citează)

    • @Claudiu, două chestii:
      – locuiești în cartierul Titan?
      – cum se numește AI-ul Apple?

        (Citează)

  7. Off topic. Dar apropos de preț. Mi-am luat anul trecut, prin mai-iunie, S 23 ultra. Acum, de curiozitate, m-am uitat și eu pe site-urile de specialitate cam cât aș primi pe el. Asta în cazul în care mi-a luat Dumnezeu mințile să trec la 24. Măi oameni buni, pe un telefon cumpărat acum 8 luni cu 5500 de lei, primesc 2700!! Voi vă dați seama? Jumătate!!! Să ne înțelegem. Telefon impecabil ,,ca nou,, Husă, folie etc. Nu e lovit, nu e zgâriat, nimic. Așa că, încă doi ani, cel puțin, stau în banca mea. Că așa bătaie de joc, nu credeam.
    P.S. sigur, există varianta vânzării ,,la liber,, Ăltceva. Totuși, cine naiba vinde prin site-uri de genul ăsta?

      (Citează)

    • Da-l la Flip, iti dau baietii pe el 3000. :)

        (Citează)

    • @Adi: a apărut o nouă generație, s-a devalorizat instant.
      De exemplu, în decembrie Flip îți dădea 4.300 de lei pe un S23 Ultra “ca nou”. Două săptămâni mai târziu, însă, acel telefon nu mai era “generația actuală”, ci “generația anterioară”.

        (Citează)

    • Poate ne povesteste Radu cat a luat pe Jepp la mana a doua.

        (Citează)

    • @Adi, in general oamenii nu prea isi vand telefonul dupa 8 luni de zile.
      Dar oricum, in conditiile in care un S23 Ultra se gaseste acum cu 4700 de lei si garantie 2 ani de zile, tu cat ai vrea sa primesti pe al tau care deja a fost folosit timp de 8 luni?

      Si tine cont ca, daca ai facut simularea pe Flip.ro, trebuie sa iei in calcul si faptul ca acestia reprezinta un intermediar. Daca faci efortul de a cauta tu personal clientul, de a te ocupa de negociere si de livrare, suma incasata va fi mai mare cu cateva sute de lei.
      Probabil vei putea sa il vinzi cu aproape 70% din pretul unui telefon nou nout.

        (Citează)

    • 3640 lei iau pe s23 ultra, inclusiv cu bonusul de precomanda de 200lei. Mi se pare decent. Practic am ieșit cu s24ultra la 2560 lei, considerând acel bonus de 500lei de la precomanda.

        (Citează)

  8. @Radu – merci de testul cu dezinstalatul de apps

      (Citează)

  9. Facebook se poate dezinstala, sau doar dezactiva?

      (Citează)

  10. nwradu:
    @Adi: a apărut o nouă generație, s-a devalorizat instant.
    De exemplu, în decembrie Flip îți dădea 4.300 de lei pe un S23 Ultra “ca nou”. Două săptămâni mai târziu, însă, acel telefon nu mai era “generația actuală”, ci “generația anterioară”.

    Eu nu contest prețul pe care îl oferă cineva. Să fie sănătos.! Problema este devalorizarea incredibilă. Cum spui tu, în decembrie era 4300 și în ianuarie 2700.! Bineînțeles că telefonul este la fel de bun în ianuarie. Voi puteți găsi un alt produs pe planeta asta cu asemenea devalorizare? Dar, ăsta este cel mai bun motiv să stai în banca ta cuminte, cu același telefon, la fel de bun. Că doar nu crede cineva că S 24 este de …..4300 de lei în plus mai bun. E o nebunie.

      (Citează)

    • Nu intelegi ce se petrece, e ok.
      Pretul e mai mic pentru ca lumea isi vinde telefoanele la pretul ala sa isi ia noua generatie. La fel e si la placi video si la alte dracii lolmusthave la lansare in alte domenii.

        (Citează)

  11. Lucian: Nu, pe iPhone trebuie să pierd timp și să le instalez manual pe fiecare.

    pai nu castigi timp facand cumparaturi online?

      (Citează)

  12. Personal folosesc ecosistemul de la Apple de care chiar sunt mulțumit dar nu pot să nu remarc ura unora asupra telefoanelor făcute de alți producători față de cel al telefonului lor.

    Suntem câteva miliarde de utilizatori deci cu cât mai variată oferta cu atât mai bine, nu mai fiți hateri că nu face bine la sănătate 🙂

      (Citează)

  13. Pentru un telefon atât de capabil dpdv tehnic și atât de scump este înfiorător de urât. Au băgat toate piesele, super ecranul și super obiectivele într-o carcasă paralilipedică, fără nici un efort estetic. Nici nu ar trenbui să fii ceva designer ca să proiectezi acest telefon din punct de vedere estetic.
    Ce zic e valabil la vârful de gamă Samusng de mai multă vreme. Un S24 sau S23 arată mult mai bine, Ultra parcă TREBUIA să iasă urât. Și a ieșit dacă trebuie…

      (Citează)

  14. Teo:
    Cum sunt culorile ecranului față de S23U? Există multiple opinii că, inclusiv în Vivid mode, sunt sesizabil mai spălăcite.

    Asa e, dar e un bug care va fi rezolvat curand, conform Samsung. Telefonul practic nu a avut un “Vivid Mode” functional in momentul lansarii.

      (Citează)

  15. Andrei G:
    @Adi, in general oamenii nu prea isi vand telefonul dupa 8 luni de zile.
    Dar oricum, in conditiile in care un S23 Ultra se gaseste acum cu 4700 de lei si garantie 2 ani de zile, tu cat ai vrea sa primesti pe al tau care deja a fost folosit timp de 8 luni?

    Si tine cont ca, daca ai facut simularea pe Flip.ro, trebuie sa iei in calcul si faptul ca acestia reprezinta un intermediar. Daca faci efortul de a cauta tu personal clientul, de a te ocupa de negociere si de livrare, suma incasata va fi mai mare cu cateva sute de lei.
    Probabil vei putea sa il vinzi cu aproape 70% din pretul unui telefon nou nout.

    Haaaa? Unde ai găsit tu boss s23 ultra cu 4700? Ls baieti poate. Pe olx :)) Eu din câte vad pe altex e 6200 versiunea de 512 Gb. Flip iti da 3000 lei pe aceeași versiune în stare impecabila la vânzarea instant sau 3400 “când se vinde”. Aberant pt un telefon in stare impecabila. Flip au deveniți tigani în ultima vreme, oferă mult sub valoarea unui telefon nu se mai multumesc cu 1000 lei profit pe telefon vor 2000+. Sa fie sănătoși, nu suntem prosti. Bisnitari ordinari.

      (Citează)

  16. Catalin: Asa e, dar e un bug care va fi rezolvat curand, conform Samsung. Telefonul practic nu a avut un “Vivid Mode”functional in momentul lansarii.

    https://www.androidauthority.com/galaxy-s24-vivid-mode-wont-be-fixed-3410485/
    Nu știu ce sa zic. Pare sa fie un feature nu un bug 😁

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus