un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Pe scurt: regulile fotbalului american, cât să înțelegi majoritatea meciului

10 Feb 2024  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Ah, vreți să vă uitați la Super Bowl, deși nu este difuzat nicăieri oficial în România update: îl transmite Digisport 1. Foarte bine. Ca să fie mai ușor de înțeles ce se întâmplă în cele 40 de minute de joc din cele 4 ore de meci, am pregătit un ghid.

Mai jos nu găsiți în nici un caz o prezentare a tuturor regulilor din fotbalul american. Nu, este doar minimul necesar pentru a înțelege ce se întâmplă pe ecran și de ce. Acele câteva reguli principale care alcătuiesc 80% din joc, iar pentru restul te uiți și zici “așa au decis arbitrii, așa o fi”.

Bun. Să începem. Scopul jocului este ca o echipă să ducă mingea în capătul opus al terenului, ceea ce se numește touchdown. Cealaltă echipă se apără ca să nu pățească așa rușine.

Un “joc”, a play cum zic ei, are loc la modul următor. Echipele se așează una în fața celeilalte pe linia de joc din acel moment, numită linie de scrimmage. Echipa care atacă are mingea și jocul începe prin a da mingea fundașului, the quarterback, care este vedeta echipei și de obicei căpitanul ei și omul care alege strategia pentru acel joc.

Pe teren sunt câțiva atacanți care încep să alerge spre terenul țintă al adversarului, încercând simultan să se demarce și să scape de adversarul din apărare care “îi ține”. Fundașul trebuie să le paseze lor mingea. Dacă o face cu succes, iar aceștia prind mingea, echipa care atacă a câștigat tot acel teren și jocul se reia din nou din acel loc. Treptat așa se câștigă teren până când mingea este dusă la capătul terenului, unde se marchează.

Restul jucătorilor din echipa care atacă se pun linie în fața fundașului și se luptă cu adversarii într-o grămadă pentru a-i ține departe de fundaș câtă vreme acesta pasează mingea. Treaba asta durează câteva secunde. Aici este talentul fundașului, de fapt. În doar câteva secunde, trebuie să vadă cum se demarcă atacanții săi și să le paseze mingea pe o distanță mare, la intercepție. Și face asta în condițiile în care vreo 5 malaci din echipa adversă aleargă să sară pe el ca să-l doboare și să-i ia mingea.

Este o condiție ca o pasă să fie considerată validă. Mingea trebuie să fie prinsă direct și cu două mâini și o priză sigură de atacantul căreia i se adresează. Dacă nu face asta, jocul se reia de unde a început inițial.

O echipă are 4 șanse la dispoziție ca să cucerească minim 10 yarzi (vreo 9 metri înseamnă asta). Fiecare joc este numit după numărului lui și câți yarzi mai trebuie câștigați pentru ca mingea să rămână tot la echipa atacantă.

De asta primul joc se numește 1st & 10, adică primul din cele patru și 10 yarzi de cucerit. I se mai zice și First Down, că se știe că sunt 10 yarzi acolo. Dacă echipa avansează 2 yarzi (cum câștigi doar 2 yarzi? păi probabil mingea ajunge la fundaș, acesta nu apucă să paseze și este pus jos de apărători, dar na… cu 2 yarzi mai în față), atunci al doilea joc (second down) se va numi 2nd & 8. Mai câștigă 5 yarzi, se trece la 3rd & 3 șamd.

Dacă după 4 jocuri nu a reușit să câștige cei 10 yarzi inițiali, mingea este dată echipei adverse, care începe să atace din acel loc.

Dacă echipa care atacă reușește o pasă bună, atunci bravo ei, urmează alte 4 jocuri din locul unde atacantul a prins pasa sau chiar de mai departe. Atacantul poate, după ce prinde pasa, să mai alerge cu mingea. Sunt de fapt acele faze frumoase în care, după ce prinde mingea, aleargă cu ea spre capătul terenului, fentând sau rezistând intercepțiilor apărătorilor, și duce mingea până în terenul ținta adverse pentru un touchdown.

De asemenea, dacă omul care a prins mingea este pus la pământ de un apărător sau împins în afara terenului (ca la out) sau iese chiar el în out cu mingea, nu contează. Se consideră teren câștigat și jocul se reia de la linia de acolo.

Terenul este bine marcat. Are 100 de yarzi cap-coadă. Pe ecran apar mereu linii suplimentare care explică totul. Odată ce înțelegi de ce jocul avansează deși jucătorul este pus la pământ sau de ce jocul se reia din același punct după o pasă care n-a fost bine prinsă, 80% din el are sens.

Apoi, un touchdown valorează 6 puncte. După fiecare touchdown, echipa care l-a dat mai are dreptul și la un șut cu mingea. Dacă dă printre barele porții, mai primește un punct.

Fiecare echipă are 11 jucători pe teren, dar aceștia diferă în funcție de faza jocului, atac sau apărare. Practic, există jucători de atac și apoi, când se trece la apărare, majoritatea sau chiar toți cei 11 ies de pe teren și în locul lor intră cei 11 specializați pe apărare. Sunt roluri și denumiri total diferite.

Sunt multe alte reguli la mijloc. Fundașul are și el dreptul să fugă cu mingea la atac, dacă vrea, ceea ce se întâmplă chiar des atunci când nu vede posibilitatea unei pase. V-am spus deja că mingea trebuie prinsă bine de tot după o pasă. Interceptările și placajele dintre jucători au o mulțime de reguli și ele (de exemplu, nu tragi de casca adversarului).

Uneori mingea este interceptată de adversari în joc sau jucătorul care urma să o prindă o scapă și mingea ajunge la un adversar. Bucuria lor, au câștigat posesia și de acum mingea trece la ei și începe hora celor 4 jocuri.

Întreg meciul are 4 reprize de câte 15 minute. Sunt o mulțime de întreruperi pentru că, de fiecare dată, trebuie să se reașeze jucătorii pe linia de scrimmage, ceea ce durează. Apoi, pentru multe jocuri, arbitrii trebuie să se uite la camerele video ca să vadă ce s-a întâmplat exact. În plus, fotbalul american în sine încurajează un joc fragmentat: pasează mingea cu succes, pune-o jos ca să reiei jocul de acolo. Uneori este prea complicat să încerci să alergi mult cu mingea.

Iată și un clip care explică bine pozițiile diverșilor jucători și cum se numesc ele, dar nu că ar fi necesar să știți asta:

asus s5507

    25 comentarii

  1. Excelent!
    N-o să mă uit, dar am mai învățat ceva.
    Niciodată nu m-am capacitat destul cât să caut pe net regulile.

      (Citează)

  2. Sunt două reguli importante pe care le-ai sărit.

    I.
    La 4th se întâmplă des să tragă la poartă direct, dacă echipa adversă are o apărare prea bună și e totul prea compact. Se cheamă Field Goal și se primesc 3 puncte pe el.

    II.
    După Touchdown, echipa care bate pentru extra point poate alege să facă o schemă prin care iau mingea și o aruncă spre un atacant ca să mai dea un “touchdown” care valorează 2 puncte în loc de unul.

    Mai ales prima regulă e importantă pentru că se întâmplă des ca echipele să joace la siguranță și să marcheze așa de mai multe ori, în loc să se chinuie pentru touchdown.

      (Citează)

  3. Foarte interesant.
    Are câteva mici diferențe fata de rugby.. dar fundamental pentru a fi plăcut la noi era sa se joace numai de fete..dacă se poate fără casca și umeri caraghioși .. da’ văd ca deja l au inventat
    American Flag Football..

      (Citează)

  4. E pe digi. Nu am citit, dincolo de primele 2 propozitii. Mai repede ma uit la un musuroi de furnici decat la asa ceva

      (Citează)

  5. Un articol extrem de interesant! Asteptam unul si despre baseball. Glumesc, nu cred sa existe sporturi mai plictisitoare decat astea doua. :)

      (Citează)

  6. Prima regula : shoelaces out !

      (Citează)

  7. Multe greseli … nu am timp sa corectez, dar de ce scrii daca nu prea stii regulile?

      (Citează)

    • Daca Radu ar scrie articole numai despre ce se pricepe ar scrie cam unul doua pe luna.
      Si cum nu merge sa ai 10 articole publicitare pentru fiecare articol nepublicitar omul tre sa scrie mai multe articole, indiferent ca se pricepe sau nu.
      Quantity has a quality of its own … ca tot au fost dizidenti in perioada comunista parintii lui Radu :)

        (Citează)

    • Nm.bradu: dar de ce scrii daca nu prea stii

      pai poate scrie despre ce ii place pe blogul lui, nu?
      problema e cand ce “vinde” e diferit de ce livreaza :)

      altfel, pare ca s-a rasuflat si implicarea lui in comentarii.

        (Citează)

  8. N-am înțeles de ce-i spune foot-ball si nu hand-ball, ca mai mult aleargă cu mingea in mînă…
    Altfel, nu urmaresc nici daca ma platesc ei…

      (Citează)

  9. Mda, ai uitat sa menționezi jumatate de joc. Echipa care atacă poate alege să paseze SAU să alerge cu mingea, rugby style. Ideea e ca defensiva sa nu își dea seama ce urmează să alegi (run sau pass) dacă vrei să ai succes.
    Ăia doi yarzi de care pomeneai tocmai așa se obțin, cu alergare. Daca Qb-ul este pus la pământ este în mod cert PIERDERE de teren, urmează 2nd & (vreo) 16-18 în scenariul tău.

    P.S. Gusturile nu se discută dar eu unul prefer oricând un meci de NFL unuia de
    “soccer”.

      (Citează)

  10. Imi place ca unii inca ii mai scrieti lui Radu in comentarii. Pai gata, a trecut “new year’s resolution” lumea s-a lasat de sala, el s-a lasat de raspuns la comentarii. Desi la cat de superficial raspundea cred ca api-ul chat gpt ar fi capabil sa raspunda in locul lui si nimeni nu isi dadea seama.

      (Citează)

  11. Mulțam pentru explicații, chiar nu cunoșteam regulile jocului. Acum că le-am aflat, aleg să vizionez tot la reclamele difuzate în timpul partidei și la concertul de la pauză 😁

      (Citează)

  12. Nm.bradu: American Flag Football

    Foarte folositoare postarea, am învățat o groază, mi-am luat și notițe, ar fi util să intervii mai des.

      (Citează)

  13. Este difuzat pe DIGI Sport.

      (Citează)

  14. Mai bine ne uitam la Rugby 6 nations decat sa vedem simulacru de eveniment numic super bowl

      (Citează)

  15. poti scrie un articol similar si pt BASEBALL ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus