►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Recent s-au împlinit 3 ani de când avem KitchenAid-ul cu bol mare de mixer. Good times, s-a dovedit util în special pentru tot felul de delicatese.
Sunt mulți roboți de bucătărie în lume. Al nostru este de fapt un mixer care stă singur pe masă, ca să-l poți lăsa la treaba lui minutele cât are de amestecat aluaturi și alte ingrediente. I-am putea cumpăra și alte accesorii, precum de făcut carne tocată sau de rulat paste, dar nu facem asta. Poate mai încolo, când mai crește Alice.
Aparatul funcționează ca în prima zi și sunt șanse mari să fie printre puținele lucruri pe care le lăsăm moștenire lui Alice. Nu scârțâie, nu troncăne, nu s-a descentrat mecanismul, nu are nici măcar un milimetru de joc sau altă problemă. Faptul că este greu este un alt mare avantaj, că nu se mișcă deloc pe masă în timp ce-i funcționează motorul.
Ce facem la el? Păi mai degrabă ceea ce aș numi delicatese, pentru că pâine nu prea consumăm. Matilda face niște cookies excelente. Are o rețetă de la o prietenă de-a ei din sudul Statelor Unite, unde se pricep la cookies, și ies unele excelente. Jumătate făină de ovăz și jumătate normală, poate niște bucățele de ciocolată, la final presărăm și un pic de fulgi de sare peste ele pentru că, surprinzător, sunt și mai bune așa.
Uneori glumim că ar trebui ca Matilda să încerce să-i vândă în cafenele. Pe aici se vând cu 10 lei bucata unii atât de well done încât se sfărâmă ușor și parcă nu au nici un Dumnezeu, pe când rețeta ei îi scoate din mixer la o anume consistență și apoi în cuptor rămân un pic moi, ca să se întindă puțin atunci când îi rupi în două sau muști din ei.
Tot la robot face și alte aluaturi sau creme, precum una de tiramisu. Matilda face un tiramisu legendar. Nu știu rețeta, dar îl prefer pe al ei față de orice tiramisu mâncat prin oraș.
Și să zicem că orice mixer ar putea face același lucru, dar acesta are niște avantaje. Este puternic și se descurcă fără probleme cu cantități mai mari sau ingrediente mai dure. Când învârți jumătate de kilogram de aluat de prăjituri fără probleme, e bine. Apoi, avantajul că stă singur pe masă și își face treaba este că tu poți face altceva în paralel, de exemplu să razi ciocolată sau să pregătești tava sau alte operațiuni și deci să câștigi timp.
Propria mea specialitate este focaccia făcută în casă. Rețeta nu este complicată, ci doar lungă. Mixezi aluatul, îl lași o oră, îl mixezi iarăși, îl mai lași o oră șamd, pentru că perioadele de dospire ajută să-l facă pufos. Așa că mie îmi place că dau de buton și îl las la treabă și după 10 minute mă întorc să-l opresc, scot cârligul din aluat, îl acopăr cu un prosop chiar acolo în robot și-l las să dospească o vreme.
Fac o focaccia excelentă pentru sandvișuri, mai ales când iese fierbinte din cuptor, mirosind a rozmarinul pe care-l presar pe deasupra cu câteva minute înainte de final.
De-a lungul timpului am făcut multe altele. Pâine, desigur, iar mai nou vreau să încerc să fac pâine cu cartofi. În general îmi place cea din comerț, mi se pare gustoasă. Nu știam că se face practic preparând întâi un piure de cartofi și apoi integrându-l în aluat clasic de pâine.
Am mai făcut și cozonaci și chifle de burgeri, plus diverse aluaturi de prăjituri potrivite pentru Alice. La un moment dat am amestecat condimente în carne tocată pentru o cantitate mai mare de chiftele. Puteam și de mână, dar dacă bolul este mereu pe blat acolo în bucătărie, de ce nu? Se spală imediat.
Chifle pentru burgeri și alte sandvișuri. Am găsit o rețetă prin care ies ceva mai plate, cum îmi place mie:
Pâine “floare”, care este o rețetă mai specială pentru că include mult unt:
Încercarea mea de a face khachapuri precum am mâncat în Georgia, un aluat cu brânză în el și un ou deasupra:
Băscuțe cu brânză dulce sau cum se numesc astea. Am mâncat una la o patiserie în oraș și am vrut să văd dacă pot face și eu acasă. Pot, dar problema este la împăturirea lor, ca să nu iasă brânza din ele la coacere.
Pâine normală:
Singurul său dezavantaj este că a fost scump și este scump în continuare. L-am luat la ofertă atunci, iar în pandemie părea că vom face mai multă banana bread decât a fost cazul. Măcar pare a fi foarte fiabil și rezistent în timp, este ca un tănculeț, deci nu m-ar mira să-l ținem 20 de ani sau, dacă va fi cazul, să-l vindem pe o sumă mare.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
13/02/2024 la 12:28 PM
Nu vreau sa fiu rau, dar la cata paine si fainoase ai bagat in pozele de mai sus, sigur nu mai scapi de raceli si viroze inca un an de acum incolo :)
Just my 2cents.
Alex2(Citează)
13/02/2024 la 12:47 PM
Nu e problema, ca acum are birou cu inaltare.
Andrei(Citează)
13/02/2024 la 12:51 PM
Care-i legatura?
Louis(Citează)
13/02/2024 la 1:38 PM
Ce treaba are painea?
Eu mananc si franzela cu paine :).
Daca omul are timp sa-si faca singur painea, foarte bine.
Okochea(Citează)
13/02/2024 la 3:55 PM
La fiecare articol legat de mancare este cate cineva care ii explica lui Radu cum o sa moara el mai devreme din cauza dietei gresite. Cred ca o parte dintre citiori au descoperit cursuri de nutritie si acum simt nevoia sa impartaseasca tuturor aceste cunostinte.
Ma mir ca nu a venit inca cineva care sa ii explice ca virozele pe care le are sunt din cauza 5G si a routerului wireless.
Andrei G(Citează)
13/02/2024 la 12:51 PM
Vezi ca ai uitat sa pui link-urile prin profitshare.
alex(Citează)
13/02/2024 la 12:52 PM
Asta e advertorial, nu se pun prin Profitshare, trebuie link direct.
Louis(Citează)
13/02/2024 la 2:36 PM
Nu vazusem tag-ul cu publicitate si stiu ca Radu nu face de astea…
alex(Citează)
13/02/2024 la 2:37 PM
hahaha
Louis(Citează)
13/02/2024 la 1:53 PM
De mult nu prea mai iau nici eu paine din comert. Face doamna in casa chifle. Cam la 2 zile cateva chifle. Framantat 5 min in stil traditional si lasat vreo juma de ora la crescut. Apoi facut chiflele si bagat la cuptor. Nimic fancy, faina, apa, drojdie.
O data la saptamana mai fur din aluat si pun de-o pizza.
Blackskull(Citează)
13/02/2024 la 2:19 PM
M-a luat foamea dupa ce am vazut pozele alea…
Florin(Citează)
13/02/2024 la 5:49 PM
Din fericire comentariile rămân necitite.
Scipio(Citează)
13/02/2024 la 7:40 PM
Poate ne lași și nouă rețeta de cookies moi
Ovidiu(Citează)
13/02/2024 la 9:17 PM
Si eu tot pentru reteta de cookies am venit. Matilda oare ne poti ajuta?
Mada(Citează)
16/02/2024 la 4:55 PM
Iar eu as vrea pe cea de chifle :D
RalucaV(Citează)
14/02/2024 la 2:02 AM
Subscriu la rețeta de cookies, dacă se poate :)
cata_ro(Citează)
14/02/2024 la 11:57 AM
Matilda we need you :))
Sorin(Citează)
15/02/2024 la 9:30 AM
Oat cookies with raisin soft and cheevy -> google.
Baltha Zerus(Citează)
15/02/2024 la 10:37 AM
Mai taci bah. Tu mereu vii cu aceeasi voma de securist de cand citesc blogul asta. Aceleasi comentarii imb3cile, ca face Radu reclama mascata si tu, un anonim de pe net nu poti sa iti traiesti viata pentru ca stii tu SIGUR, STII TU ca e advertorial. Tu si Mitica Dragomir ce mai sunteti oracole si cititi in sufletele oamenilor. 😄
Ia mouse-ul si apasa x in coltul de sus, sa nu faci entorsa la degete de atata suparare.
Corcoran(Citează)