►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știrile zilei despre tehnologie – 12 februarie 2024
Am trecut la un birou reglabil pe înălțime și până acum îmi place să muncesc în picioare »
De câte ori citesc despre regulile Apple pentru marketplace-uri alternative de aplicații în UE, mă minunez despre cât de multe opreliști pot pune în calea democratizării accesului la aplicații (așa o văd eu).
Dar uitați de ce devine tot mai greu pentru o aplicație bună și gratuită să existe în lume. Pur și simplu marketplace-urile sau dezvoltatorii sistemelor de operare (Apple, Google) le cer bani într-o formă sau alta.
Sau poate doar Apple o face atât de direct. Conform regulilor anunțate până în prezent, Apple cere bani de la proprietarii unor marketplace-uri alternative, dar separat și de la cei care listează aplicații în aceste magazine 3rd party.
Mai exact, dezvoltatorii pot lista gratuit aplicații într-un magazin alternativ și Apple nu le cere bani când oamenii le instalează în telefoanele Apple… decât dacă devin populare și trec de un milion de instalări.
Dacă o aplicație trece de un milion de instalări, dezvoltatorii trebuie să-i plătească lui Apple 50 de eurocenți per instalare nouă în fiecare an.
1 milion de instalări (sau update-uri) gratuite pe an. Ai ajuns însă la 3 milioane de instalări? Le datorezi 1 milioane de euro în fiecare an pentru cele 2 milioane de instalări sau update-uri taxabile!
Developers will pay a Core Technology Fee of €0.50 for each first annual install over one million in the past 12 months.
First annual install. This is the first time an app is installed by an account in the EU in a 12-month period. After each first annual install, the app may be installed any number of times by the same account for the next 12 months with no additional charge. A first annual install may result from an app’s first-time install, a reinstall, or an update from any iOS app distribution option — including the App Store, an alternative app marketplace, TestFlight, an App Clip, volume purchases through Apple Business Manager and Apple School Manager, and/or a custom app.
Și ai zice că 50 de cenți nu este mare lucru pentru o aplicație pe bani, dar acum eu vorbesc de aplicații gratuite, care, în opinia mea, reprezintă fundația vremurilor moderne.
Nu, nu Facebook și Instagram, care face bani din reclame. Mă refer la utilitare bune, programe simple, dar populare, care rezolvă probleme mici ale oamenilor în general sau aplicat în diverse domenii și nu cer nici un ban pentru asta.
1 milion de instalări nu este așa mult, dacă faci un program popular. După acel moment, trebuie să ai pregătiți banii.
Unele aplicații gratuite oferă și o variantă premium pe bani, dar de multe ori nu ai motive să faci upgrade-ul. Altele afișează publicitate, dar de câte ori ați dat click pe vreun banner de acolo?
Am aplicații pe care le am instalate în telefon, dar le folosesc doar de câteva ori pe an. Aveam alte aplicații care rulau pe fundal și pe care nu le-am deschis aproape niciodată după ce le-am setat inițial.
Dacă genul acesta de reguli rămân în vigoare sau, mai rău, devin ceva uzual, aplicațiile gratuite pur și simplu ar putea dispărea pe termen lung.
Gândiți-vă și cât de rău ar fi asta pentru Windows sau MacOS, unde probabil că folosiți o mulțime de aplicații sau utilitare gratuite și care nu afișează nici publicitate pentru că nu au cum. Dacă Microsoft decide într-o zi că doar banii din licențele Windows nu sunt de ajuns și ar vrea câțiva cenți de la fiecare program care le folosește sistemul de operare?
« Știrile zilei despre tehnologie – 12 februarie 2024
Am trecut la un birou reglabil pe înălțime și până acum îmi place să muncesc în picioare »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
35 comentarii
12/02/2024 la 1:45 PM
> Dacă o aplicație trece de un milion de instalări, dezvoltatorii trebuie să-i plătească lui Apple 50 de eurocenți per instalare nouă în fiecare an. Ai ajuns la 3 milioane de instalări? Le datorezi 1 milioane de euro în fiecare an pentru cele 2 milioane de instalări sau update-uri taxabile!
Sau un cont de Apple Developer cu drepturi de publicare al aplicațiilor e doar $100, indiferent de numărul de instalări… dar fix asta urmărește Apple, să descurajeze pe cât posibil distribuirea de aplicații în afara AppStore. O taxă fixă per instalare face ca bugetul unei companii să devină complet imprevizibil, așadar puțini (spre deloc) vor fi cei ce vor alege să plătească acel core tehnology fee în loc de o sumă fixă de $100 anual.
ov1d1u(Citează)
12/02/2024 la 2:18 PM
Treceti bre la Android si fuck apple.
Pyro(Citează)
12/02/2024 la 8:03 PM
take a chill pill, bro. esti cam stresat, fa o laba sa te mai relaxezi.
GabrielG(Citează)
12/02/2024 la 10:45 PM
GabrielG nu stiu ce cauta o pleava ca tine pe blogul asta, o scursura a societatii ce s-a prelins pe aici din cine stie ce cotlon morbid.
Mai bine dispari inapoi in canalizarea din care ai refulat.
Pyro(Citează)
12/02/2024 la 2:31 PM
In primul rand Apple a pornit nebunia cu there is an app for that. Aminteste-ti frenezia pe la inceputului anilor 2010 cand existau aplicatii care faceau cele mai banale chestii si care costau 99 de centi. Toata nebunia asta a dus indirect la cresterea cotei de piata a Apple, dar in acelasi timp i-a fortat pe ceilalti sa intre in piata.
In al doilea rand hai sa privim evolutia modelului de aplicatii in zona de mobil. Initial au fost aplicatiile gandite doar pe un scop anume si limitat cum am zis mai sus. Ulterior lucrurile s-au schimbat dramatic din cateva motive simple: cresterea continutului de social media pe dispozitive mobile, respectiv proliferarea SaaS in zona clientului obisnuit. Social media a facut ca utilizatorul final sa fie practic marfa tranzactionata de mai marii zilei, in schimb jocurile au revolutionat o industrie care era oarecum pe moarte. Mai precis aparitia achizitiilor in aplicatie a facut ca jocurile sa treaca de la o singura cumparare(recte cand cumparai jocul) la un model de abonament sau cumparaturi recurente. Este momentul World of Warcraft de pe vremea PC-urilor reprodus pe mobil. Si cam de aici lucrurile au devenit problematice pentru oricine voia sa faca aplicatii pe mobil.
Practic atat Apple cat si Google au cautat sa-si ia partea leului din aceasta mare piata. O piata atat de mare incat Epic Games(creatorii Fornite) s-au ridicat impotriva Apple si au inceput un proces. Rezultatul acelui proces si ce a urmat pe langa a transmis un mesaj simplu: Nu va puneti cu noi, ca noi detinem utilizatorii.
Asta inseamna un ecosistem inchis, care cauta sa-si tina proprii utilizatori captivi. Microsoft a fost mic copil cu InternetExploreru in anii de glorie pe cand ce face acum Apple cu AppStore.
Asdad2005(Citează)
12/02/2024 la 2:39 PM
Viitorul e PWA.
Boris(Citează)
12/02/2024 la 2:52 PM
Daca viitorul e PWA(eu sper ca nu) ce te face sa crezi ca Apple nu va pune taxe pe acces, sau doar sa poti sa adugi shortcut-ul pe ecranul clientului? Ii vad perfect capabili sa blocheze site-urile alora care n-au platit, inventand niste povesti despre securitate si unitatea interfetei.
Sorin(Citează)
12/02/2024 la 5:36 PM
F bine. Alternativa sunt aplicațiile nefiltrate de nimeni de tip gunoi prezente pe Gplay?
Metanoia(Citează)
12/02/2024 la 6:19 PM
Nu stiu la ce aplicatii de pe Google Play faci referire, dar discutia aici este legata de modul in care vei putea publica aplicatii pe iOS prin intermediul unui store ce nu va fi verificat de nimeni.
Adica Apple iti va da posibilitatea sa publici orice fel de aplicatie, dar cu conditia sa le platesti si lor cate 50 de centi pentru fiecare descarcare.
Andrei G(Citează)
12/02/2024 la 5:58 PM
Eu stiu ca nu exista si nu au existat vreodata aplicatii gratuite.
Cine face ceva, o face pentru un castig, chiar daca pentru scurt timp e suficienta doar faima.
Totdeauna a existat un circuit al banilor, o schema.
Acolo unde nu platesti direct pentru un produs, tu esti produsul!
Eu sunt mult mai relaxat cand suma e upfront, macar stiu clar care e schema.
Atunci cand aplicatia e “gratuita” deci schema e ascunsa, devin foarte circumspect.
vladutz(Citează)
12/02/2024 la 7:03 PM
Dezvoltatorii Linux, VLC, Wireshark, etc. oare ce interes sau schemă or avea de sunt gratuite programele astea?
De naivitatea cu care crezi că, dacă un program e pe bani, compania din spatele lui nu-ți scoate datele personale la produs… nu mai zic nimic.
ov1d1u(Citează)
12/02/2024 la 7:40 PM
Și f…olosit, și cu banii luați.
Peredhil(Citează)
12/02/2024 la 6:51 PM
eu, ca neiubitor de RottenApples, ma uit si ma amuz de cate marsavii poate face compania asta clientilor sai si ei TOT mai vor!
ca, daca n-ar mai suporta, de maine Apple n-ar mai vinde mare lucru, iar cei care au le-ar scoate usor-usor din uz in cativa ani. sau le-ar vinde de SH, daca le-ar mai vrea cineva.
a zis Steve F#in Jobs ca tii telefonul la urechea “gresita”? planeta, in loc sa i-l arunce in cap, se aseaza la cozi de-o noapte ca sa aiba “privilegiul” de a varsa o caciula de bani pe un plastic made in China, dar cu pret de zici ca-i facut de insusi C. Dior personal!! mai e si plin de probleme, ca orice model nou!
a scos Apple castile, apoi si alimentatorul din cutie, chipurile ca sa reduca poluarea si, in subsidiar, ca sa-ti bage pe gat un cost suplimentar semnificativ, netrecut nicaieri pe cutie (practic, cumperi un produs inutilizabil! cum ar fi un laptop sau monitor fara alimentator?!), si ce s-a intamplat? a renuntat lumea la a-si mai lua cel mai nou plastic (mai rau, sticla) nesimtit de scump?! eu, daca nu stiam faza si descopeream ca nu are, il solicitam GRATUIT sau returnam produsul! nu asa ati face cu orice laptop?!
acuma vine Apple si forteaza dezvoltatorii si magazinele de aplicatii terte sa verse banul cand incep sa capete tractiune, chiar daca sunt gratuite!! pai tocmai asta era smecheria, de-aia si voia lumea magazine alternative!!. daca Apple ar face asta pe Mac, banui ca si-ar da foc la valiza, dar pe telefon e complet admisibil… GG, Appple!
am senzatia ca utilizatorii de Apple au o gena de masochism in ei. si nu e vorba doar de dat mare ca ai bani, ca S24 Ultra nu e mai ieftin. nici macar nu e vorba de cea mai grozava camera, pentru ca Huawei le-au luat fata de mult. DA, camera e excelenta, dar e departe de a fi singura de acel nivel. iar limitarile, atat ca posibilitate de a instala aplicatii terte, cat si ca optiuni de aplicatii sau acces la sistemul de fisiere… ar trebui sa alunge orice utilizator care nu face parte din categoria banii mei minte nu are.
morala povestii? cat timp vor fi cumparati, vor continua sa fie din ce in ce mai abuzivi. pentru ca meritati.
WhiteLion(Citează)
12/02/2024 la 7:28 PM
“calea democratizării accesului la aplicații”
wow.. cat de dramatic!!
ai cumva acum restrictii din a accesa ORICE aplicatie din appstore?
si ca sa facem un exercitiu de imaginatie, ce aplicatii vor aparea in magazinele alternative? posibil unele super-revolutionare, nu? nemaivazute pana acum.
iar tu ca app maker, de ce ai publica o aplicatie pe un magazin alternativ si nu in magazinul oficial?
Dupa ce iti instalezi 100 de mizerii din magazine alternative si iti mucifici telefonul, cine e de vina?
gabi(Citează)
12/02/2024 la 7:39 PM
Chill your panties pussycat
Nico(Citează)
13/02/2024 la 7:55 AM
Ce comentariu jegos.
Andrei I(Citează)
12/02/2024 la 10:53 PM
Măsura luată de UE nu aduce nici un beneficiu utilizatorului final, din contră.
În plus nu prea înțeleg care a fost contribuția UE la produsele Apple și AppStote de vine acum și dă directive.
mufa(Citează)
12/02/2024 la 11:11 PM
iti spune ceva “my house my rules”? o spunea si Phill Schiller in discutiile lor interne despre regulile din AppStore
urweiss(Citează)
13/02/2024 la 12:49 AM
UE lupta pentru dreptul tau ca si consumator si ca sa nu ai monopol pe platforma ;). Competitie inseamna preturi mai bune si stoparea practicilor de overlords. Ce tot aparati atata Apple, zici ca va indruma mesia … si stai linisit ca tot UE le va taia macaroana asta cu plata catre apple daca folosesti un magazin 3rd party. Scopul unui magazin 3rd party este fix asta de a scapa de controlul Google si Apple. Astia chiar cred ca vor scapa cu astfel de practici. Sa ii multumesti uniunii europene ca ai usb c pe mobil si ca de anu asta bateriile de la mobile vor putea fi usor de schimbat din carcasa fara sa te duci la service sa iti dezlipeasca bateria din interior. Gluma aia obosita cu waterproof a fost de demult deja demonstrata ca nu e waterproof cu bateria inchisa in carcasa. Atata timp cat ai speaker, butoane fizice si port-uri usb pe el, apa va intra pe acolo si se va infiltra in interior. Vreti waterproof 100% cumparati-va case-uri pentru asa ceva. Totusi sunt sisteme ermetice care te lasa sa poti schimba bateriile si sa fie re-sigilabile. Daca Apple vrea sa isi vanda produsele in UE, cum a spus alt baiat ” my house my rules “, trebuie sa respecte normele europene. Inca un reminder ca Apple are un process recent pe subiectul anti trust. Scopul Apple este sa faca bani asa ca daca tot le da lumea bani, lumea trebuei sa aiba dreptul de a impune si niste conditii favorabile consumatorilor.
Alex(Citează)
13/02/2024 la 4:43 PM
Pe hârtie sună bine, libertate și alea, dar contează cum sunt implementate. Etanșeitatea nu e o glumă, în zonele cu umiditate mare lipsa ei a însemnat că multe telefoane se stricau mult mai repede – bine, dacă în România n-avem problema aia nu ne interesează. Plus că e comod să nu fie o problemă că te plouă sau curge ceva pe telefon.
Lipirea componentelor și în principal a acumulatorilor e și împotriva vibrațiilor și a șocurilor care deteriorau în timp conectorii. Era mai puțin important la un telefon acum 20 de ani, dar acum contează. Da, e mult mai bine pentru consumator să poată schimba ușor acumulatorul, dacă se poate în fiecare an, că 100 de cicluri de încărcare îl fac practic inutilizabil. De fapt pentru consumator e bine să meargă obiectul ăla 5 ani așa cum l-a cumpărat, nu să tot schimbe bucăți din el.
La fel și cu usbc, încă e multă lume care nu știe ce e aia și care e diferența. Dacă îi cauți puțin încă mai dai de oameni care cer „încărcător de Samsung”. Poate nu e rău să fie un singur conector, dar nu știu dacă ar trebui neapărat impus, dar în nici un caz nu e vreo revoluție treaba asta.
Toată lumea vrea să facă bani, e păcat că fix bani se consumă cu aiureli care la modul practic nu prea ajută pe nimeni.
dam167(Citează)
13/02/2024 la 5:49 AM
– daca vrei sa livrezi o aplicatie gratuita poate nu un marketplace alternativ e locul potrivit.
– piedica in calea aplicatiilor bune si gratuite (complet) e mentenanta si dezvoltarea continua necesare doar pentru a exista la nivelul initial.
chiar daca unii oameni pot oferi ceva gratuit (fara un plan de valorificare directa / financiara) intr’un anume moment.. nu e plauzibil sa poata (sau chiar sa vrea) sa faca asta pe termen lung.
si cum de o aplicatie e nevoie sa te ocupi constant pentru ca ea sa ramana relevanta (de la patchuri de securitate in framework / librarii, la diverse actualizari ale serviciilor terte implicate, la support pentru utilizatori, la actualizari ale tehnologiilor implicata, (nici nu zic de nevoia / preferinta utilizatorilor care se schimba constant si rapid), etc..
ai optiuni de felul:
– lasi aplicatia sa moara
– implici alte persoane care inca au de oferit (lucru destul de complicat + e o alta munca in sine)
– transferi efortul catre utilizatori.
fie catre toti (acces exclusiv contre cost), fie catre o parte (o parte din features free, o alta parte disponibile contra cost)
– “vinzi” utilizatorul catre terti si flosesti resursele de acolo
john2381(Citează)
13/02/2024 la 7:54 AM
Și dacă acel dezvoltator trebuie să plătească către Apple 1-2 milioane de dolari pe an cum îmbunătățește această situație?
Andrei I(Citează)
13/02/2024 la 5:06 PM
pai nu trebuie.
are optiunea sa ii plateasca daca se listeaza pe un marketplace alternativ.
daca intra in appstore.. atunci nu ii plateste
john2381(Citează)
13/02/2024 la 8:56 AM
Crezi ca oamenii care lucreaza acolo, la aplicatiile astea “gratis” nu isi iau salarii? Adica nu mancanca? De unde crezi ca vin banii si ce motiv au cei care investesc?
E mai complicata schema dar sigur este.
Sigur, atunci cand esti student, prodigy developer, faima este suficienta. Dar pe urma vine un investitor cu schema smechera si incepi sa te bucuri la shaworma in fiecare seara, nu odata pe luna.
Da, si acolo unde platesti iti pot lua datele, nu zic nu.
vladutz(Citează)
13/02/2024 la 9:02 AM
nu merge asa. Atunci cand your house gazuieste un numar suficient de mare de musafiri, se considera ca ai monopol si atunci statul (UE) intervine si reglementeaza. Ca altfel, poti sa faci e vrei, consumatorii sunt captivi.
vladutz(Citează)
13/02/2024 la 10:11 AM
my point era (pt apple fanboyz ca mufarina) ca atunci cand o zice unu de la Apple e oke (ca e economie de piata, laisez faire, libertarianism si alte basini), dar cand o zice altu inpotriva lor (UE in cazu asta) sar de cur in sus 5m (ingerinta statului in afaceri private and crap)
urweiss(Citează)
13/02/2024 la 10:13 AM
Misto cand Radu nu citeste comentariile
Niles(Citează)
13/02/2024 la 12:49 PM
Doar că eu unul nu văd nici un beneficiu pentru consumator. In cel mai bun caz o să mute profitul din buzunarul Apple în cel al dezvaltoturului, dar consumatorul final nu va avea nici un avantaj.
Am telefoane mobile de prin 95-96 și nu am simțit niciodată nevoia să schimb bateria. În schimb dacă vreau telefon water proof trebuie să dau bani în plus pentru o carcasă water proof. Trebuie să mulțumesc UE că mă obligă să cheltui bani în plus?
Și treaba cu USB-C, cum e cu încurajarea concurenței? În plus acum am o grămadă de cabluri lightning și USB-C. Unde e avantajul meu, al consumatorului?
mufa(Citează)
13/02/2024 la 12:51 PM
Pai de ce nu vine UE cu o alternativă mai bună la iPhone?
mufa(Citează)
13/02/2024 la 3:00 PM
ce are sula cu prefectura?
nu esti un pic supi si cei care se ocupa reguli de circulatie ca nu iti produc si masini?
urweiss(Citează)
13/02/2024 la 12:51 PM
“acum eu vorbesc de aplicații gratuite, care, în opinia mea, reprezintă fundația vremurilor moderne.”
“Gândiți-vă și cât de rău ar fi asta pentru Windows sau MacOS, unde probabil că folosiți o mulțime de aplicații sau utilitare gratuite și care nu afișează nici publicitate pentru că nu au cum.”
Acum ma intreb si eu cum e posibil pentru niste dezvoltatori sa faca aplicatii ok, sa faca update-uri regulate si sa le dea gratuit la tot poporul. Nu credeti ca or sa inchida pravalia, mai devreme sau mai curand?
Parerea mea e asta nu reprezinta “fundația vremurilor moderne”. Asta e sfarsitul. O gramada de firme mici, dar bune, producatoare de software, au fost omorate in felul asta sau chinuite in fel si chip pentru a isi schimba modul de a face afaceri.
Solutia corecta si normala la cap e cea utilizata dintotdeuna in lumea Windows: platesti licenta. Platesti periodic pentru actualizari. Platesti licenta si actualizarile, pentru ca ai un bun pe care il folosesti si pentru ca au fost unii care au muncit pentru el. Iar ala nu iti baga reclame pe gat, nu iti fura date, nu sta sa imagineze cai parsive de “monetizare” gen micro-tranzactii sau alte aberatii.
Cei de la Larian cu exceptionalul Baldur’s Gate 3 (pomenit chiar de autor acum ceva vreme) au aratat ca se poate.
silicon_v(Citează)
13/02/2024 la 1:52 PM
Dezvoltatorii nu fac o aplicație gratis și apoi stau și așteaptă; au, de exemplu, 10 aplicații, din care una e pe gratis. Normal că n-ai cum să trăiești dacă dai totul pe gratis, cel mai comun e sistemul fremium, unde ai o versiune gratis, despre asta zice și Radu.
Chestia e că pe iOS n-au fost niciodată multe aplicații utile gratis. Unii chiar aveau impresia că în App Store totul e pe bani. Din punctul de vedere al dezvoltatorilor (pe care apropo nu i-a întrebat nimeni de aici) era destul de transparent: Apple furniza platforma și uneltele, inclusiv sistemele de plată, iar developerii plăteau ceva. Unii developeri erau mulțumiți că nu trebuie să-și bată capul cu acel comision pentru plăți, că nu aveau bătăi de cap pe regiuni, cu monede, bănci etc. Adică aveau un cost previzibil și puteau să-și bugeteze aplicațiile.
Principiul general a fost apps de calitate, dar cu costuri pe toate planurile. Cei ce vor alt store e pentru că vor să evite regulile impuse de Apple – doar că și acolo unele reguli sunt bune, altele mai puțin, acolo ar trebui mutată discuția. Asta cu banii percepuți pentru alt store am înțeles că e împotriva reglementărilor UE, probabil că vor trebui să găsească o altă metodă de a descuraja sideloading-ul.
dam167(Citează)
13/02/2024 la 1:21 PM
Pot vorbi doar despre Linux, si pot sa presupun ca si la VLC, Wireshark este asemantor. “Dezvoltatorii” Linux sunt defapt Microsoft, Apple, Google, RedHat, Amazon, Docker (intrati pe github si verificati unde lucreaza principalii contributori la Kernel). Corporatiile sunt interesate sa dezvolte linux in continuare din 2 motive principale:
1. este principalul sistem de operare folosit in propriile platforme de cloud; din cauza ca e opensource reprezinta un avantaj atat pt Azure, AWS, Google cat si pt clientii lor.
2. este un foarte bun mediu de testare a functionalitatilor ce vor intra apoi in sistemele de operare proprietare ale corporatiilor.
La VLC din ce stiu sunt sustinuti foarte puternic de Sony, Microsoft, Apple, Netflix, Eurosport. Nu sunt la fel de sigur ca la Linux dar presupun ca motivele sunt asemanatoare. Sony probabil foloseste prin PlayStation module sau in industria cinematografica, Apple idem plus ca au si ei platforme de streaming, etc…
Dan(Citează)
13/02/2024 la 5:33 PM
Totuși nu există niciun interes ascuns în cazul companiilor din spatele acestor proiecte. Nu îți vinde nimeni datele personale când folosești Linux și nu urmărește nimeni la ce filme te uiți când folosești VLC. Comentariul meu era mai degrabă împotriva ideii de “dacă nu plătești pentru un produs, atunci tu ești produsul”, ceea ce nu e un adevăr universal valabil.
ov1d1u(Citează)
13/02/2024 la 3:49 PM
Sunt un pic supărat cînd cei care fac regulile de circulație nu au produs în viața lor vreun automobil și nici n-au condus unul, drept consecință măsurile luate fac mai mult rău decât bine.
mufa(Citează)