un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum să identificați constelația Orion pe cer (serios, este foarte simplu!)

24 Feb 2024  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

10 comentarii

Îmi plac astronomia și spațiozitatea (exploarea spațiului, adică), dar nu știu să recunosc decât o singură constelație pe cer, Orion. Este foarte simplu de identificat noaptea pe cer, chiar nu-i nici un efort. Iată cum.

Mai jos este o fotografie făcută de mine acum un an și ceva, cu un Samsung S22 Ultra. Eram la o pensiune la munte și prin luminatorul camerei vedeam exact Orion pe cer. M-am simțit ca faraonii din piramidă, doar că în viață:

Orion are în centru trei stele aflate aproape pe aceeași linie dreaptă, toate trei foarte luminoase. În perioada aceasta a anului nu formează o linie orizontală, ca mai sus, ci oblică și aproape verticală:

Acelea trei sunt “centura lui Orion”. Deasupra și dedesubtul lor sunt alte patru stele care împreună ar putea trasa un dreptunghi, iar la pachet cu centura lui Orion un fel de clepsidră.

Cele patru stele sunt umerii și picioarele lui Orion (sau Vânătorul, cum i se mai zice). Sunt foarte vizibile și ele.

Capul lui Orion este cam unde te aștepți, mai sus de umeri și aproape echidistant de cele două stele, dar nu este la fel de ușor vizibil. (În fotografie, telefonul a intensificat mult lumina disponibilă. Cu ochiul nu se văd la fel de bine. Și îmi cer scuze și pentru calitatea fotografiei, este făcută cu iPhone 15 Pro Max, care nu este la fel de bun precum Samsung pe astro.)

Mai sunt și alte stele în constelație. Undeva pe cer este mână lui Orion, iar în partea cealaltă niște stele formează arcul său. Pe acelea nu le știu.

Ușor de văzut sunt însă alte trei stele imediat sub centura lui Orion. Cele trei sunt foarte apropiate pentru ochiul nostru și ele formează “sabia lui Orion”. Probabil că “penisul lui Orion” n-ar fi prins la public. Una dintre ele, zice Wikipedia, nu este stea, ci o nebuloasă numită tot Orion. De asemenea, nu sunt trei stele în sabie, ci mai multe, dar trei sunt foarte vizibile inclusiv din orașul poluat luminos.

Dacă vreți să mergeți mai departe și să impresionați pe cineva suplimentar, puteți învăța niște stele. Umărul din stânga-sus, cum ne uităm la cer, este steaua numită Betelgeuse, una dintre cele mai luminoase de pe cer. O să bănuiesc că la ea se referea Roy Batty în celebrul discurs cu “I’ve seen things you people wouldn’t believe… Attack ships on fire off the shoulder of Orion”.

Celălalt umăr se numește Bellatrix.

În colțul opus de Betelgeuse, piciorul din dreapta cum ne uităm la cer, este Rigel, a 6-a cea mai luminoasă stea de pe cerul nostru. Celălalt picior este o stea numită Saiph.

Asta vedeau oamenii din antichitate pe cerul lor:

Centura lui Orion este prezentă sub diverse nume în aproape toate culturile planetei. Indienii ziceau că este șira spinării unui bizon. Portughezii și spaniolii numeau stelele “cele trei Marii”. Acum oficial se numesc Alnitak, Alnilam și Mintaka, toate trei nume de origine arabă.

Mintaka este cea din dreapta și singura al cărei nume l-am putut reține, alături de Betelgeuse și Rigel și Bellatrix.

Constelația Orion este un punct bun de pornire spre a identifica alte stele. Dacă urmăriți spre stânga linia trasată de cele trei stele ale centurii și mergeți oleacă cu ochii, veți ajunge la Sirius. Este ușor de identificat care este Sirius pe acea direcție deoarece Sirius este cea mai luminoasă stea de pe cerul nostru. Este de fapt un sistem binar aflat la vreo 8 ani-lumină de noi, adică foarte aproape, de unde și faptul că strălucește atât de tare pe cer.

În direcția opusă a centurii se găsește Aldebaran, o altă stea foarte luminoasă. Uitați-vă undeva spre dreapta și, când vedeți o stea luminoasă, ziceți “aia este Aldebaran” cu încredere în voce. Nu o să știe nimeni dacă nu-i așa. Sunt însă șanse mari să o nimeriți bine.

Dacă uniți cei doi umeri cu o linie dreaptă și apoi continuați spre stânga veți ajunge la Procyon, a 8-a cea mai luminoasă stea de pe cer. Procyon, Betelgeuse (umărul din stânga) și Sirius de mai sus alcătuiesc împreună ceva numit “triunghiul iernii” pentru că formează un triunghi aproape echilateral pe cer.

Identificați Orion mai jos, într-o fotografie din februarie 2022?

Am trasat Sirius, Aldebaran și Procyon în ea:

asus s5507

    10 comentarii

  1. Bravo, apreciez entuziasmul tau si tine-o tot asa! Orion este efectiv A-ul din alfabet, bastonasele de la gradinita.
    Era bun articolul acum vreo 3 luni.
    Orion se va mai vedea binisor doar vreo cateva saptamani, curand schimbam fata saltelei, trecem la cea de vara.

      (Citează)

    • Eu bastonașele le-am făcut în clasa I, nu la grădiniță…

        (Citează)

    • Eu zic ca acum spre primavara e exact cel mai bun moment sa vezi Orion pentru muritorii de rand. Ca seara cand se intuneca Orion e deja la meridian sau nitel trecut. Mai devreme in iarna se ridica tarziu in noapte si cine sta pana tarziu sa vada stele? :P
      Iar pentru observat la ochi Orion se va vedea decent pana spre jumatatea lui aprilie, mai e nitel.
      @Radu daca iti place astronomia, si esti curios sa vezi mai mult, sa stii ca exista cateva grupuri in Bucuresti care fac iesiri in jurul orasului, si vizual si astrofoto. Daca te intereseaza asa ceva, spune-mi si iti zic cand se fac iesiri, sa vezi M42 mai de aproape. :)

        (Citează)

    • Se vedea blană acum o săptămână. În cealaltă emisferă ;)

        (Citează)

  2. Totuși cred că mai recunoști și Carul Mare și Carul Mic.
    Și Lebăda se vede vara pe tot cerul.

    Eu mai știu și Casiopeia, care e ca un W.

      (Citează)

  3. Si Pleiadele, acea gramajoara de stele inghesuite, cunoscute in folclorul nostru drept Closca cu puii de aur.

    Daca vrei sa continui povestea astronomica inceputa cu Orion, le poti include si pe ele.

    Legenda spune ca Zeus avea 7 fete foarte frumoase si ravnite de toti zeii din Olimp.
    Pentru a le proteja, Zeus a decis sa le mute pe cer, ca nimeni sa nu le atinga vreodata, dar totusi sa fie admirate pentru eternitate.

      (Citează)

  4. Îți recomand și StarWalk 2 https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vitotechnology.StarWalk2Free , este foarte utilă și simplă de utilizat când dorești să identifici corpuri cerești.

      (Citează)

  5. Mai bine s-ar face astronomie la școală decât religie, poate cei mici ar fi mai câștigați.
    Fiul meu a fost pasionat de șah, iar soția a găsit întâmplător (vorbind cu alte mămici și bunici în parc) un bătrân profesor pensionar care făcea cursuri de șah gratuit cu copiii pe lângă o biserică de aici din Militari. Tot acel domn făcea și cursuri de astronomie cu cine dorea, băiatului meu i-a plăcut mult.
    Dacă știu bine, era ceva profesor de matematică, îî ajuta și la lecții pe cei care doreau.

      (Citează)

  6. Am gasit ceva fain, de tiparit, lunar, harta cerului (https://www.skymaps.com/downloads.html). Am tiparit-o in lunile verii cand am mers aproape in fiecare weekend la tara unde nu e poluarea luminoasa atat de mare si unde am invatat cu cel mic sa ne orientam pe cer (cu harta, busola). Am reusit chiar sa punem un binoclu pe un trepied si sa ne uitam la Luna si ceva stele mai luminoase prin el (uimitor ce bine se vede suprafata lunii printr-un binoclu ieftin de la Lidl, cred ca un telescop e si mai si). Foarte fain timpul petrecut impreuna in natura, sub cerul liber si instelat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus