un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Cum funcționează mașinile primăriei care verifica automat plata parcării în oraș

19 Feb 2024  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Am văzut într-o zi pe stradă una dintre mașinile noi ale Primăriei generale care monitorizează plata parcării. M-am dus să mă uit un pic la ea și am schimbat două vorbe și cu șoferul ei.

Mașina este un Volkswagen e-Up! (nu exclam asta, ci așa se numește oficial mașina, cu semnul exclamării în nume) Deasupra are montate două bancuri de camere video, unul orientat spre stânga și altul spre dreapta.

Fiecare astfel de sistem are 5 camere video, orientate la diverse unghiuri. Sunt necesare pentru ca mașina să “vadă” numărul de înmatriculare al autovehiculelor parcate pe lângă care trece, indiferent dacă acestea sunt parcate în spic sau paralel.

Șoferul mașinii mi-a spus că detecția de numere de înmatriculare este foarte performantă. Dacă autovehiculele sunt parcate în șir, trebuie o distanță de vreo 30 de centimetri între ele pentru ca plăcuța de înmatriculare să fie detectată și scanată.

De acolo, sistemul face automat verificarea. Dacă ați plătit parcarea prin București, ați văzut că totul este online și conectat acum. Angajații primăriei care verifică parcările au un smartphone cu care pot verifica dacă ai plătit sau nu parcarea. Am vorbit într-o zi cu cineva și mi-a arătat rapid aplicația lor. Nu introduc numărul autovehiculului în aplicație, ci îndreaptă camera telefonului spre mașină, iar numărul de înmatriculare este automat detectat și le apare pe ecran dacă parcarea este plătită sau nu.

Mașina de verificare face același lucru, dar cu viteză mult mai mare și din mers. Scanează plăcuțele de înmatriculare din mers. Dacă găsește una care nu are parcarea plătită, trimite automat spre server fotografia acesteia.

De acolo se generează automat o amendă pe care posesorul mașinii o primește acasă. Nu știu valoarea ei.

Nu sunt noi astfel de sisteme. Acum foarte mulți ani am văzut un sistem ANPR (automatic number plate recognition) care putea fi utilizat pentru diverse scenarii. Sistemul național de verificare a rovinietelor se bazează pe așa ceva. În alte părți este folosit pentru a deschide automat bariere pentru mașinile autorizate și de altfel poate ați observat prin malluri că de multe ori vi se ridică automat bariera la plecare pentru că sistemul știe că ați plătit.

O mașină de verificare a parcării am văzut-o pentru prima oară, culmea, la Carrefour. Un Carrefour avea o problemă cu faptul că în parcarea lor parcau oameni de la multele clădiri de birouri din jur, așa că hipermarketul a introdus o regulă care spunea că parcarea este permisă pe maxim 2 sau 4 ore, am uitat care.

Dacă nu mă înșel, verificau asta cu o mașină care mergea prin parcare și scana plăcuțe de înmatriculare. Când detecta aceeași plăcuță la interval mai mare de 4 ore, dădea o alertă.

 

Revenind la mașinile de verificare ale PMB, am urmărit de-a lungul timpului știrile despre ele. O astfel de mașină poate verifica în jur de 3.000 de plăcuțe pe oră. PMB a pornit sistemul cu 2 mașini, dar sunt bugetate 18 în total, o investiție de 2 milioane de euro care are avantajul că se plătește singură în timp. Nu știu câte mașini sunt astăzi operaționale.

În decembrie 2023, PMB a spus următoarele: “Compania Municipală Parking București (CMPB) a aplicat din august 2022 până în decembrie 2023 circa 220.256 note de constatare” celor care erau parcați, dar nu plătiseră parcarea. Asta înseamnă o suprataxă de 200 de lei, deci ar fi vorba de 40 de milioane de lei. Nu s-a precizat câte astfel de amenzi au fost date de mașini și câte de oamenii din parcări.

“Dintre șoferii amendați, doar 58.182 au plătit suprataxa”. Asta este altă problemă. Nu-mi este clar nici ce valoare juridică are acea amendă. Adică noi îi zicem generic amendă, dar primăria îi spune “notă de constatare” și pe panourile din oraș scrie “taxă de penalitate” și nu mi-e clar ce se întâmplă dacă nu o plătești. Primăria a avut un proiect de HCG prin care șoferii care nu plăteau suprataxa urmau să fie deferiți Poliției Locale pentru o amendă mai mare, dar nu a trecut în consiliu.

For the record, parcarea în București se poate plăti prin aplicațiile dedicate sau scanând codul QR de pe panourile din oraș sau prin SMS la numărul 7458, trimițând codul #B123ABC, unde # este numărul de ore de parcare dorite, maxim 4. De exemplu, 1B123ABC pentru o oră.

 

Am senzația că de multe ori șoferii plătesc o oră și apoi stau parcați mai multă vreme fără a plăti timp suplimentar. Nu musai cu intenție, ci uiți să faci asta. Am folosit într-o vreme AmParcat și primeam notificare că urmează să expire parcarea peste câteva minute, dar nu vedeam notificarea. Când sunt în oraș (treabă, prieteni, restaurant, dosar cu șină la o coadă) nu-mi verific des telefonul.

Știți ce mi-ar plăcea? Ca aplicația oficială a primăriei, Parking București, să te avertizeze că numărul tău a fost scanat și că, dacă nu plătești în următoarele 10 minute parcarea, o să iei amendă. De exemplu, softul de verificare să-și dea seama că am avut parcare plătită până acum câteva minute, că tocmai a expirat plata și că poate am uitat să plătesc în continuare.

Este posibil. Numărul mașinii este înrolat în aplicația de parcare și deci software-ul ar putea da o notificare posesorului.

Nu-i vreo garanție că aș vedea această notificare, deși pe Android există tot felul de opțiuni de configurare a unor notificări high-priority. Măcar ar fi însă o metodă pro-activă de a reaminti celor de bună-credință să plătească parcarea. O mică perioadă de grație nu strică niciodată.

asus s5507

    26 comentarii

  1. Oare, aplicatia verifica in sistem cand ai platit si cat ai stat? gen, cand a trecut, vede ca tu ai platit o ora si ti-a expirat timpul, ai trecut si de cele 15 minute ca mai apoi sa primesti amenda? cei drept asta trebuie sa aibe si un interval de vreo 2 ore prin care masina sa treaca de 2 ori prin acelasi loc(daca sunt disponibile suficiente masini cat sa permita periodicitatea).
    Ori se merge pe noroc, a trecut azi pe aici la ora x, poate mai trece diseara sau de maine incolo.

      (Citează)

  2. Si totusi a primit cineva amenda de parcare in Bucuresti ?
    Uneori am impresia ca sunt sigurul fraier care plateste.

      (Citează)

    • Am un coleg ce a primit prin intersectia berzeic cu stirbey voda insa sigur de la un “parcagiu” nu de la sistem.

      BTW – mi s-a intamplat si mie din neatentie sa uit sa schimb nr de inmatriculare in aplicatie, din discutiile cu cei ce se ocupa din partea cealalta a numarului de telefon de contact, as fi putut dovedi ca nu a fost intentionat si sa anulez amenda in caz ca as fi primit una.
      Pe de alta parte ar fi o solutie sa fie introdusa cumva la impozit in cazul in care nu se plateste si sa fii constrans pe viitor, daca vinzi, sau ai nevoie de alte documente din partea autoritatilor sa trebuiasca sa platesti inainte de a primi orice alt document de la ei.

        (Citează)

    • yep primit amenda și eu, platit 2h și am stat vreo 3h și ceva

        (Citează)

    • Da, am primit eu de la un parcagiu.
      Că sunt unul dintre ăia cu două mașini în aplicație și am uitat să schimb numărul de înmatriculare pentru care plătesc.

      Partea si mai ciudată e că am dat pe mail screenshot-uri, istoric, etc și am explicat frumos că am fost prost, iar oamenii de la celălalt capăt al firului mi-au răspuns în 2 zile și mi-au zis că Da, e ok, pare că ai încercat să fii de bună credință. Am anulat nota de plată

        (Citează)

    • Eu am primit amenda pe langa herastrau. Si eu aveam impresia ca sunt singurul fraier care plateste pana mi-am luat amenda :D

        (Citează)

  3. Studiu de caz: in fata la parklake. Parcarea semigoala, ptr ca e pe bani, dar o banda intreaga ocupata de: taxiuri, masini pe avarii, curieri. Efectiv o banda este pe post de parcare desi chiar este parcare acolo, dar e pe bani. Plus parcarea din mall. Dar romanu e roman, pana nu pune avariile “1 min boss” nu se simte bine. Boon si vad ca trece masina asta care detecteaza nemernicii care nu platesc parcarea. Si trece si trece si trece. Si evident ca detecteaza tot, inclusiv p-aia toti opriti aiurea. Oare se trimit numerele alora opriti aiurea ptr a fi amendati? Sigur nu.
    Si fara legatura cu asta, dar m-a uns la suflet, zilele trecute era oleaca de haos la intersectia pallady cu 1 dec. Masini oprite la greu fix langa intersectie, cu avariile puse “ptr 1 min boss”. Si un militian sare din masina de militie si opreste pa unu care nu avea centura. Babaeti s-au activat soferii ailalti si l-au pizdit pa garcea ala : ba nesimtitule tu nu vezi ca intersectia e blocata de toti ghertoii opriti pa avarii si tu te iei d-ala ca n-are centura. Si-l si oprise cat sa mai blocheze o banda. Militian fara minte. Claxoane injuraturi….M-a uns pa suflet. A tulit-o jivina in masina rapid.

      (Citează)

    • Masina primariei, ca si parcangii, amendeaza doar neplata parcarii.
      Parcarile neregulamentare tre’ sanctionate se politie, care stim cu totii cat de prezenta e pe strazi.

        (Citează)

    • Asa e. Dar ar putea colabora oleaca serviciile astea ale primariei. Nu poti sa treci cu masineta aia sa vezi daca unii au platit parcarea si sa nu te jeneze toti ailalti parcati aiurea, taman ca sa nu plateasca acea parcarea. Adica e noaptea mintii.
      In unele zile in parcarea aia din fata parklake sint max 10 masinii, restul locurilor sint goale si toti maimutoii sint pe avarii pe prima banda.
      Si asta cu parklake e doar un exemplu, ca-s o gramada de astfel de situatii in buc. Este o debandada totala iar gibonii care vad ca nu patesc nimic, se desfasoara in voie.

        (Citează)

    • Albert asa e, si pentru ca acum se dau amenzi doar pentru parcare fara plata, oamenii prefera sa parcheze ilegal si sa blocheze benzi decat pe locuri de parcare fara sa plateasca.
      Pentru ca vezi tu, administratia nu e matematica si nici PMB olimpiada de tocilari, si cand n-ai “skoala vieti” sa intelegi mentalitatea oamenilor faci mai mult rau decat bine. Dar votati tov. , votati.

        (Citează)

  4. “Știți ce mi-ar plăcea? Ca aplicația oficială a primăriei, Parking București, să te avertizeze că numărul tău a fost scanat și că, dacă nu plătești în următoarele 10 minute parcarea, o să iei amendă. ”
    Hahaha. Da’ n-ai vrea tu sa si plateasca in locul tau si ii dai tu pă Revolut cand iti aduci aminte?

      (Citează)

    • Sa vina si cu o cafea eventual si sa faca si un masaj.
      Serios, toate telefoanele au functionalitatea de timer, iti pui naiba un timer de x ore fara 3 minute si dai alt sms de prelungire.

        (Citează)

  5. Ca aplicația oficială a primăriei, Parking București, să te avertizeze că numărul tău a fost scanat și că, dacă nu plătești în următoarele 10 minute parcarea, o să iei amendă.

    Ahahahahahhahahha. Chiar nu vezi nimic în neregula aici?

      (Citează)

  6. “Știți ce mi-ar plăcea? Ca aplicația oficială a primăriei, Parking București, să te avertizeze că numărul tău a fost scanat și că, dacă nu plătești în următoarele 10 minute parcarea, o să iei amendă. De exemplu, softul de verificare să-și dea seama că am avut parcare plătită până acum câteva minute, că tocmai a expirat plata și că poate am uitat să plătesc în continuare.”

    Well, e ca si cum in STB nu ai bilet si vine controlul si iti spune “daca nu iti iei bilet in urmatoarele 2 min, iti dau amenda”. Ce se va intampla din acel moment, simplu…nu iti iei bilet decat daca te prinde controlul caci oricum cea mai rea consecinta va fi sa iei bilet.

    Singurul ajutor al aplicatiilor de genul ar fi sa te avertizeze cand expira perioada pentru care ai platit parcare – amparcat are asa ceva.

      (Citează)

    • De acord cu sxylar.

      “să te avertizeze că numărul tău a fost scanat și că, dacă nu plătești în următoarele 10 minute parcarea, o să iei amendă.” – mi se pare un romanism crunt. tot o metoda de a scapa cumva de responsabilitate. poate nu ma scaneaza aia si scap. ah, m-a scanat, ma gandesc 10 minute daca platesc.
      si daca platesc in alea 10 minute si mai stau “peste” inca 2 ore, ca poate nu mai trec aia cu scanerul… si tot asa.

        (Citează)

  7. pai n-ai smartuaci? de ce il tii la mana daca nu vezi notificarile?

      (Citează)

  8. Aceste masini verifica toate parcarile cu plata din Bucuresti? sau doar parcarile administrate de primaria generala? sau doar in anumte sectoare ex 2,3,etc?

      (Citează)

  9. Boris:
    Albert asa e, si pentru ca acum se dau amenzi doar pentru parcare fara plata, oamenii prefera sa parcheze ilegal si sa blocheze benzi decat pe locuri de parcare fara sa plateasca.
    Pentru ca vezi tu, administratia nu e matematica si nici PMB olimpiada de tocilari, si cand n-ai “skoala vieti” sa intelegi mentalitatea oamenilor faci mai mult rau decat bine. Dar votati tov. , votati.

    Ti se pare ca are olimpicul in subordine Politia Romana? problema lui Nicusor e ca nu face banda unica pt autobuze si piste de biciclete, ‘delasarea’ cu amenzi e la Politia Romana unde nu exista nici un interes politic PSD+PNL sa se rezolve ceva.

      (Citează)

    • Silviu P: in subordine Politia Romana?

      dar politia locala pentru ce o are?

        (Citează)

    • Are nu are, problema e la implementare. Oricum la fel a facut si imbecilul de neacoita. Am loc nominal intr-o baterie cu o gramada de locuri “nenominale”. Imi gasesc locul mereu ocupat (ca pe ala au voie prin lege sa parcheze daca lasa numar si vin in 15 minute) in timp ce alea nenominale stau goale ca acolo iti iei amenda imediat.

      Degeaba face chestii bune daca ala de de fapt fac mai mult rau. Tramvaiele alea de la astra bune cum or fi se defecteaza in draci de la reteaua proasta si blocheaza intersectii (plus restul tramvaielor). Am vazut in ultimul an mai multe astra defectate sau blocate pe separator decat cate tramvaie am vazut stricate in restul de 40 de ani de viata in bucuresti. D-aia ziceam ca administratia e mai grea ca integramele si ” sa fi om bun si sa nu furi ca firea” nu e nici pe departe suficient.

        (Citează)

  10. nimic despre plata prin sms si confirmarea rezervarii care nu are durata, ora de sfarsit, posibilitate de prelungire inainte de sfarsitul perioadei, etc?

      (Citează)

  11. Cum faci cand imediat dupa ce ai parcat, nici motorul nu l-ai oprit bine, si trece masina cu camera? Exista o perioada de “gratie” intre detectare si plata?

      (Citează)

  12. Alta problema: Am parcat masina la 08:03 intr-un loc albastru, incerc sa platesc si aplicatia primariei generale imi spune ca parcarea pana la ora 8 e gratis si nu poate sa-mi ia banii. Noroc ca am stat doar 5 minute.

    Oricum ar trebui aplicatia sa iti permita sa platesti parcarea inainte de ora 8 dar sa inceapa timpul sa se scurga dupa 8.

      (Citează)

  13. Sistemul trebuie facut astfel incat sa induca un anumit comportament unor mase mari de oameni, asa ca nu ma astept sa fie perfect.
    Mi se pare ok ca se impune disciplina. Nu strica sa ai o aplicatie care sa te avertizeze ca iti expira timpul, dar nu mi se pare nici necesar. In plus, daca eu as fi mai bine organizat decat altii (nu sunt), si mi-as calcula cum trebuie perioada parcarii sau as prelungi in mod proactiv plata la nevoie, atunci avertizarile astea ar fi spam si m-ar deranja.

    In alta ordine de idei, mi se pare prea ieftina parcarea la 5 RON/ora sau 30 RON/zi intr-un oras precum Bucuresti.

      (Citează)

  14. Ai optiunea de Scheduled Payment, iti setezi tu exact de la cat vrei sa “plece” parcarea.

    thundermar:
    Alta problema:Am parcat masina la 08:03 intr-un loc albastru, incerc sa platesc si aplicatia primariei generale imi spune ca parcarea pana la ora 8 e gratis si nu poate sa-mi ia banii.Noroc ca am stat doar 5 minute.

    Oricum ar trebui aplicatia sa iti permita sa platesti parcarea inainte de ora 8 dar sa inceapa timpul sa se scurga dupa 8.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus