►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Primăria București a montat și parcometre prin București. 300 de bucăți sunt prevăzute printr-un contract. Nu știu dacă au fost montate toate, dar am văzut destule prin oraș.
Iată cum arată unul mai în detaliu. Are și o celulă solară deasupra, deși mă îndoiesc că aceea poate alimenta întreg aparatul, ci probabil doar contribuie puțin la reducerea consumului total.
Parcometrul are un ecran tactil. Scrii acolo numărul de înmatriculare al mașinii, apoi plătești parcarea. Plata se poate face doar cu cardul bancar. Odată făcută plata, ea se înregistrează în server și oamenii sau mașinile care verifică plata parcării vor știi că ești în regulă dacă îți vor scana plăcuța de înmatriculare.
De ce nu și plată cash? Nu știu motivul oficial, dar mă gândesc că are legătură cu securizarea banilor. Acesta nu este un bancomat cu mijloace de securitate avansată. Dacă 200 de oameni ar plăti zilnic câte 5 lei la parcare, tot s-ar strânge 1000 de lei în aparat, făcându-l o țintă ușoară pentru vandalism și furt. În plus, ar trebui ca echipe dedicate să meargă pe teren și să extragă periodic banii și să-i ducă la bancă, iar acceptoarele de bancnote mai au nevoie și de mentenanță.
În străinătate, multe asemenea parcometre acceptă bancnote. Într-un fel, aici se vede și o problemă a monedelor din România. Parcarea costă, practic, 1 euro/oră. Străinii au inclusiv monede de 2 euro. La noi, cea mai mare monedă este de 50 de bani, adică 0,1 euro. Chiar cred că avem nevoie de moneda de 1 leu și de 5 lei și de 10 lei, în special dacă într-o zi (in a galaxy far far away) vom trece la euro.
Anyway, parcometre. Așa arată.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
21 comentarii
23/02/2024 la 6:04 AM
“(…) oamenii sau mașinile care verifică plata parcării vor știi (…)”?!
zgriptorul(Citează)
23/02/2024 la 8:07 AM
https://www.nwradu.ro/2024/02/cum-functioneaza-masinile-primariei-verifica-automat-plata-parcarii-bucuresti/
Coco Moll(Citează)
23/02/2024 la 8:29 AM
@Coco Moll: cred că e vorba de “știi”
alunelu(Citează)
23/02/2024 la 8:37 AM
Mai este o problemă cu bancnotele noastre: sunt de plastic și acumulează multă mizerie. Aparatele care acceptă bancnote trebuiesc curățate des. Se blochează și mai ușor din această cauză. E o bătaie de cap enormă, care crește exponențial cu creșterea numărului de aparate.
Adrian Enache(Citează)
23/02/2024 la 8:53 AM
Eu personal în afara țării am văzut multe parcometre care merg doar cu monede.
În Iași e mai fain cu plata parcării, aplicația uppark da eroare zice ca nu poți plăti și să revii, plătești cu sms, dar apoi primești notificare din aplicație ca expiră parcarea, ceea ce e ciudat.
Razvan C(Citează)
23/02/2024 la 10:58 AM
Doar cu monede? Unde? La Moscova?
C(Citează)
23/02/2024 la 9:22 AM
“In afara tarii” exista monede de 1 si 2 euro. La 5 lei ora de parcare ai nevoie de 10 monede de 50 de bani. Deci nu.
Ar fi bine sa accepte bancnote, dar asta creste mult costurile, ca trebuie sa treaca cineva periodic sa si colecteze bancnotele respective.
Sorin(Citează)
23/02/2024 la 9:25 AM
In DE sunt peste tot in zonele unde trebuie sa platesti parcarea (adica aproape peste tot in centru sau zone comerciale), dar sunt mult mai simple: alegi doar timpul pe care vrei sa il petreci parcat, patesti (fie cu monede/card la cele mai vechi, fie doar cu card la generatia noua) si primesti un tichet care are pe el printat pana la ce ora ai platit. Pui tichetul in geam si aia e, esti parcat. sunt politisti care cu asta se ocupa, cutreiera in permanenta orasul si dau amenzi de trafic, de parcare aiurea, de parcare neplatita etc.
In afara de asta, eu mai platesc aici si cu apl EasyPark pe iPhone. Vad ca este disponibila si in Romania, ati folosit-o, stiti de ea? avantajul e ca poti sa pornesti parcarea cu ea, dar perioada de parcare nu e batuta in cuie, daca esti departe de masina si se apropie timpul de expirare, poti mari de pe telefon direct, nu mai trebuie sa te duci la parcometru/masina si sa scoti un nou tichet de parcare.
Ion(Citează)
23/02/2024 la 9:33 AM
Si in Bucuresti exista doua aplicatii ce iti permit sa prelungesti perioada initiala fara sa te duci inapoi la masina. Cred ca orice aplicatie de parcare are optiunea asta, nu doar EasyPark.
Probabil ca parcometrele astea fizice au fost montate pentru cei care nu au baterie la telefon sau prefera sa nu isi instaleze aplicatii suplimentare. Mai ales ca una dintre acele aplicatii percepe si un comision de 1 leu (20%) pentru fiecare ora de parcare.
Andrei G(Citează)
23/02/2024 la 9:33 AM
Am folosit easypark in Italia, foarte buna aplicatia dar imi amintesc ca aveau comisioane de neam prost, ceva gen 20-30%. Ceea ce la 2-3 euro ora de parcare e cam mult.
Exista orase din Romania unde se foloseste?
Sorin(Citează)
23/02/2024 la 9:41 AM
Aici parca are comision 0.49 Euro sau asa. Dar ce vad ca avantaj, e ca te costa parcarea mult mai putin, pentru ca platesti exact pe minutele pe care le petreci acolo. Mi s-a intamplat des da ajuns undeva, sa platesc cu card sau monede sa zic o ora jumate, ca mi se parea ca va dura mult, si sa termin si sa ma intorc la masina dupa 40-60 de minute. Restul au fost bani pierduti.
Ion(Citează)
23/02/2024 la 9:48 AM
O sa tot mearga panoul ala solar, pana e acoperit de un strat de gainat de la frumoasele creaturi numite porumbei, fenomen dealtfel scapat de sub control.
Pyro(Citează)
23/02/2024 la 11:00 AM
Daa, fix, imi place si cum au pus parcometrul fix sub locul de cufureala al porumbeilor. Practic stai si tu sa te chiombesti in ala cum sa faci plata (nu am vazut niciunul intuitiv pana la momentul asta, ma uit la toate cum se uita bunica la iphone) si iti iei vreo 2-3 gainati in freza, de control. Imi place cum se gandesc autoritatile noastre la toate, mai mare dragul sa platesti servicii publice f m m
Marius(Citează)
23/02/2024 la 10:59 AM
Lipseste un “P” mare, alb, pe fundal albastru deasupra aparatului, sa-l vezi de departe cand parchezi, sa stii unde platesti
C(Citează)
23/02/2024 la 11:25 AM
Piesti: parcometre simple, cu butoane fizice, merg cu bancnote de 1 leu. De ani de zile, nu au fost probleme. Iti da bon, pui pe bord, aia e. Si cam toate locurile sint ocupate, nu vezi masini cu avarii “ptr 2 min boss”.
Prin tari straine: cam toate accepta si bani. Si cam au butoane fizice. Daca gasesti un parcometru care nu accepta bani, sigur pe langa e si unu care accepta.
Ptr ca nu toti stiu cu smartfoane, nu toti au cardul in buzunar. De ex tata.
Bucuresti: astia au 3 koae. Doar card. Si doar touch. Ca sa te chiorasti cand bate soarele si nu se vede nimic. Am patit pe undeva prin romania asta, nu vedeam nimic pe ecranu ala. Dincolo de asta locurile de parcare cu plata stau goale si se parcheaza pe langa. De ex toata banda 1 din dreptul parklake e plina de masini pe avarii si parcarea e goala. Mijto a? Ieri, printre aia putini parcati pe locurile primariei era chiar o masina de militie, in timp ce banda 1 gemea de imbecili opriti de-ansulea. Pai daca militia nu face nik, de ce as stationa legal?
De cum au montat panoul ala sub kkrezele porumbeilor nu mai zic.
Blackskull(Citează)
23/02/2024 la 12:10 PM
e 2024 si lumea se plange ca e “doar card” 🤦🏻♂️
or fi multe aparate care accepta (si) cash in strainatate, dar iti zic eu ca sunt SI MAI MULTE care accepta doar card. motivele sunt evidente.
GabrielG(Citează)
23/02/2024 la 12:25 PM
În Anglia. Ai fi surprins! Și nu în locuri unde te-ai astepta, gen vreo parcare de care nu a auzit nimeni, ci în locuri unde chiar ai nevoie de metode alternative gen, spitale. Am lucrat pentru 3 spitale și din 3, 2 erau doar cu monezi. Aveau si tonomat sa schimbi hârtii in monezi :))
Cristian(Citează)
23/02/2024 la 2:10 PM
Monede si card. Ideea era ca nu prea am vazut parcometre de la municipalitati cu bancnote.
Razvan C(Citează)
23/02/2024 la 10:43 PM
De ce ai avea nevoie de monede si parcometre ? Ai card, ai aplicații … suficient.
Catalin(Citează)
24/02/2024 la 5:58 AM
Fix acela va fi rolul parcometrului in cateva luni, suport de sprijin pentru cartile vanzatorului ambulant si loc de pipi pentru cainii maidanezi.
Bani aruncati aiurea, puteau sa se rezume la SMS si aplicatii.
Lorin(Citează)
26/02/2024 la 5:28 PM
Plata automata cu cash e foarte scumpa intrucat:
– coin accepter este un aparat scump
– bill accepter este un aparat si mai scump :)
In RO e nevoie de amandoua pentru ca monedele nu sunt suficiente pentru pretul parcarii.
Apoi mai este si problema restului precum si colectarea banilor.
Panoul solar este calculat sa alimenteze intreg aparatul intr-o zona neumbrita din oras dar prin intermediul unei baterii tampon.
vladutz(Citează)