un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de februarie 2024

22 Feb 2024  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Încă o lună bună, cu creșteri pe multe planuri. NASDAQ100 a depășit pentru prima oară în istorie 18.000 USD și asta după ce luna anterioară depășise pragul de 17.000 USD, tot pentru prima oară. Chiar și Bitcoin a depășit 50.000 de dolari.

Nu știu cât va dura. Este pentru prima oară în ultimii ani când ianuarie-februarie nu este o perioadă cu căderi semnificative la burse.

BURSĂ

Situația mea în eToro este următoarea:

  • o săptămână: -2%
  • o lună: +4%
  • 3 luni: +10%
  • 6 luni: +14,6%
  • 12 luni: +22%
  • YTD: +3,82%

Sunt profitabil pe: Eli Lilly, Meta, NVIDIA, Mastercard, Visa, ASML, Lululemon, Intuitive Surgical, Novo-Nordisk, TSMC, Amazon, Pepsi, McDonald’s, Berkshire Hathaway, Semtech, Microsoft, Adobe, Google, Tesla, Liberty Media Formula 1.

Pe alte dețineri sunt neprofitabil, deși pierderea a mai scăzut în ultima lună.

A fost o lună în care companiile de tehnologie au crescut mult. Despre Meta am scris chiar un articol separat, +20% peste noapte acolo. NVIDIA a crescut în ultima lună de la 595 la 737 usd. În ultimele două zile acțiunile au scăzut la 670 usd, se pare pentru că unii investitori au vândut la acel punct de maxim chiar înainte de anunțarea unor rezultate financiare (când ar putea fi surprize). Eu am mai cumpărat un pic la acest dip.

Update 22 feb: rezultatele financiare NVIDIA au fost foarte bune. Acțiunile au crescut after-market cu 10%, de la 670 la 735 usd și probabil vor mai crește astăzi. Așa că, bravo mie.

Eli Lily a fost însă performerul lunii pentru mine, +18% în această perioadă. Va mai crește, spun analiștii. Piața de medicamente de slăbit este tot mai mare, iar în plus Eli Lily urmează să introducă pe piață un tratament împotriva Alzheimerului, care acum este în proces de aprobare. Acțiunile sunt la 737 usd acum, au fost 787 usd în această săptămână, iar analiștii dau deja targeturi de 850 usd pentru 12 luni.

 

S&P 500 și NASDAQ100 au crescut mult, ultimul indice trecând de două praguri semnificative, după cum spuneam mai sus:

Nu-i totul roz verde, însă. Dacă vă uitați pe imaginea de mai jos cu evoluția din ultima lună a companiilor din S&P 500, sunt destule care au evoluat negativ, precum Apple, Adobe, AMD, Intel, Tesla, plus stagnare la Microsoft.

Nu știu de ce a scăzut Intel la final de ianuarie, o scădere de vreo 12% de la 49 la 44 usd. O fi fost pentru că a crescut NVIDIA, cine știe. Personal mă aștept ca Intel să fie în ușoară creștere. Noile procesoare Intel Core Ultra, făcute pe o arhitectură tile (adică sunt “sudate” din subunități produse de diverși producători, inclusiv TSMC), par performante și sunt o soluție interesantă pentru viitor. Modularitatea lor înseamnă că diversele lor componente (unitatea grafică, NPU etc) sunt mai ușor de upgradat și pot fi combinate în același cip diverse tehnologii de fabricație.

Piața este pe Greed:

BURSA ROMÂNEASCĂ

Aici au fost niște scăderi, dar nimic semnificativ. Cred că cel mai important moment al lunii a fost pe la Fondul Proprietatea. Ministerul Finanțelor s-a opus unor vânzări ale acțiunilor deținute de FP la diverse societăți, dintre care Salrom (Societatea Română a Sării) era cea mai interesantă.

FP a aprobat, pe 13 februarie, răscumpărarea unui număr maxim de 1 miliard de acțiuni proprii în cursul anului financiar 2024, la un preț care se va situa între 0,2 si 1 RON/acțiune.

Probabil le va răscumpăra la 1 lei/acțiune, prin urmare. Momentan o acțiune costă 0,52 lei. Nu este însă clar când în anul financiar 2024 se va întâmpla răscumpărarea, probabil prin noiembrie, însă mi se pare că există potențial de profit aici.

CRIPTO

Bitcoin a sărit câteva trepte și a crescut cu 22% în ultima lună. La final de ianuarie se învârtea pe la 39k-40k usd, pe 15 februarie a depășit pragul de 50k usd și l-a ținut de atunci, fiind astăzi în jur de 51k usd.

Nu știu ce a motivat această creștere. Probabil tot acele ETFs aprobate recent de SEC, care au dat ceva legitimitate monedei virtuale și, așa cum estimau unii analiști, iată că a crescut.

Am profitat și eu de asta, chiar dacă nesemnificativ. Am cumpărat câteva părți de BTC când era pe la 41k, am vândut la 48k.

Ethereum a avut, ca de obicei, o evoluție foarte similară și a crescut la 2.900 usd. Personal cred că Bitcoin va rămâne între 40k și 50k în perioada următoare.

FONDURI DE INVESTIȚII

A crescut bursa, au crescut și fondurile. După cum spuneam luna trecută, am început și eu să readaug lunar niște bani în fonduri pentru că investițiile periodice sunt mereu de preferat urmăririi unor momente de dip, iar piața pare că este într-o perioadă bună.

Din fondurile din oferta ING, 24 sunt pe plus la un an, 4 pe minus.

IMOBILIARE

N-am văzut ceva semnificativ în piață. Nu s-a întâmplat nimic notabil legat de dobânzi sau de prețul imobiliarelor.

Am citit însă două articole interesante. Primul spune că dezvoltatorul One a vândut cu 63% mai multe apartamente în 2023 decât în 2022. One a raportat vânzări și pre-vânzări de 274,9 milioane de euro în 2023 pe segmentul rezidențial cu un total de 953 de apartamente și 80.757 mp.

Un calcul rapid spune deci că suprafața medie a unui apartament vândut de One este de 84 mp, iar prețul mediu de 288.457 euro. Cel puțin asta reiese din articolul sursă.

WTF cumpără toate apartamentele acestea? Adică lăsând la o parte prețul mediu, care pare foarte mare, tot mi se pare uimitor că One a vândut atât de multe apartamente. Cine le cumpără pe toate?

Un posibil răspuns vine din piața americană. Acolo, investitorii au cumpărat 26% din locuințele cu preț mic vândute în Q4, 13,6% din cele cu preț mediu și 15,9% din locuințele cu preț mare vândute în acel trimestru.

Acum sunt curios cât din vânzările din România se fac către investitori și cum definești un investitor. Este o companie care cumpără zeci de apartamente și așteaptă să le revândă? Este o persoană fizică ce ia acel apartament nu pentru a locui în el, ci pentru a-l da spre închiriere? Probabil da la ambele întrebări.

M-am uitat și în oferta ING de credite ipotecare, simulând un credit de 500.000 lei și mai ai tu un avans de 100.000 de lei, cum fac în fiecare lună (simularea, nu creditul :D). Pentru prima oară, suma totală pe care o vei da înapoi în 30 de ani se apropie de pragul de 1,3 milioane lei pe varianta cu dobândă fixă 5 ani și apoi variabilă. Pe dobândă variabilă de la început, dai înapoi în timp 1,38 milioane lei.

Acum, cei care studiază astfel de dobânzi spun că dobânda variabilă este mare acum, dar se așteaptă să scadă în viitor. Un credit cu dobândă fixă în acest moment nu ar trebui să fie o idee bună, iar băncile îl propun ca să te prindă de fapt 5 ani cu o astfel de dobândă, timp în care cea variabilă ar putea scădea sub cea fixă, dar tu nu vei putea profita de asta.

Și totuși, mă uit la simularea aceasta. 5,59% în primii 5 ani nu sună chiar atât de rău. Care sunt șansele ca dobânda variabilă să scadă atât de mult încât, în acești 5 ani, să obții de fapt o dobândă medie mai mică de 5,59% p.a. precum ai avea în această ofertă? Sper să-mi aduc aminte peste 5 ani de această întrebare și să verific ce s-a întâmplat.

asus s5507

    14 comentarii

  1. M-am încurcat în USD, RON, EUR…

    Nu ai putea să folosești o singură monedă în tot articolul?

    Adică dacă ai început cu USD să folosim asta până la capăt?

    Zic și eu.

      (Citează)

    • Cand vorbesti de piete diferite, este destul de complicat sa faci transformarile.
      Adica are logica sa spui ca NASDAQ a depasit pragul istoric de 18.000 USD, dar nu prea ar suna la fel daca ai spune ca a depasit pragul de 82.931 RON.

      La fel cu Bursa Romaneasca, unde a spus ca FP va rascumpara actiuni la un pret situat intre 0,2 si 1 RON pe actiune. Nu prea ar merge sa spui ca pretul va fi situat intre 0,04 si 0,22 USD.

      La fel cu imobiliarele, unde preturile sunt mereu raportate in euro in Romania. Nu ar ajuta cu nimic sa faci transformarea in dolari, pentru ca ar fi greu sa te raportezi la alte informatii din piata.

        (Citează)

    • @AndreiG lucrez cu niste multi de multi-miliardi, toate centralizeaza in USD. Tocmai ce-am facut o prezentare in care am adaugat un comentariu ca piata noastra merge pe Euro [specifica], dar totusi, ca sa pui cap la cap macar EMEA pt NY, e normal sa raportezi USD.

        (Citează)

  2. Daca faci pe 5 ani acum, nu te opreste nimeni sa refinantezi creditu astfel incat s a beneficiezi de dobanda mai buna.

      (Citează)

    • Te oprește costul cu notarul și bătaia de cap, care trebuie să fie justificate de o diferență chiar mare de costuri.

        (Citează)

  3. Mă mir că nu ai pomenit nimic de ARM care a crescut cu 71% în ultima lună.

      (Citează)

  4. Radu, ți-au zis mai mulți cititori: nu mai citi articolele imobiliare de pe zf și profit.ro, sunt reclame (uneori mascate), plătite desigur de dezvoltatorii imobiliari.

      (Citează)

  5. Ce zici de inca o raportare, BTD -Begining to Date, de cand ai inceput sa investesti ?

      (Citează)

  6. Daniel: Și totuși, mă uit la simularea aceasta. 5,59% în primii 5 ani nu sună chiar atât de rău. Care sunt șansele ca dobânda variabilă să scadă atât de mult încât, în acești 5 ani, să obții de fapt o dobândă medie mai mică de 5,59% p.a. precum ai avea în această ofertă? Sper să-mi aduc aminte peste 5 ani de această întrebare și să verific ce s-a întâmpla

    Ma asteptam ca majoritatea oamenilor sa inteleaga acest concept super simplu… Geez. Ma sperie cand citesc paragraful lui Radu.

      (Citează)

  7. Cine cumpara One? Nu stiu, lucrez intr-o cladire mixta a lor. E ceva de nedescris de jeg si delasare, preturile sunt mari (6-7000 Euro/mp mari), totul e vandut si ocupat in proportie de 25%. Pare a fi o noua specie de pacanele.

      (Citează)

    • Rezidentialele One se cumpara in proportie de min 50% de fonduri de investitii. Aceste fonduri sunt rareori companii mari de investitii per se. Sunt in general asocieri de cativa investitori persoane fizice, multi straini PF printre ei, ceva PJuri straine/offshore in spatele carora stau basculante de bani (destui negri). Toti astia isi pun la treaba cate 2-5-10-20M euro de caciula si scot cca 20-30% profit in 2-2.5 ani de la proiect la darea in folosinta. Asa s-a si ridicat One, pe banii unor astfel de investitori (fatade albe cu multi de bani negri in spate) si continua si azi pentru ca de ce ai avea nevoie de banii scumpi ai bancii cand ai coada de multimilionari de incredere cu geamantanele pline de cash, cash periculos de manevrat la vedere pentru multi dintre titulari, persoane mai mult sau mai putin publice pe la noi sau prin europa de sud est, israel, etc.
      Restul sunt vandute direct la prieteni, cunostinte, obligatii, PCRuri cu bani destul de albi, facuti usor si care pot avansa 150-300,000€ la semnare.
      Nu, nu prea vinde One apt de 6-7-8000€/mp cu peste 100mp cu credite bancare facute pe PF de familii de corporatisti bine platiti…

        (Citează)

    • @Tom: ping!

        (Citează)

  8. Pentru cei care zic ca articolele din presa sunt platite de dezvoltatori, sa-mi explicati atunci in cazul One (ca e listata la Bursa), cum reusesc sa ‘fenteze’ si raportarea periodica pe care sunt obligati sa o faca pt BVB?
    Sigur, se cam stie ca participarile la evenimente, articolele din presa sunt in mare parte platite, insa in cazul raportarilor si cifrelor, nu vad cum le pot cosmetiza.

    Uite aici, cifre concrete:
    https://radarimobiliar.ro/2024/one-united-vede-un-potential-imens-de-crestere-in-piata-imobiliara-din-romania-pe-care-o-considerata-o-bijuterie-ascunsa-urmatorii-10-pana-la-20-de-ani-vor-fi-buni-pentru/

    Si da; in ultimii ani, am vazut doar crestere a imobiliarelor, si stiu ca toata lumea asteapta scaderi, dar uite ca nu s-au intamplat. Tot articole platite de dezvoltatori au fost si in acest caz?

      (Citează)

  9. Eu azi am aflat ca bursa de la noi n-are nici un fel de instrumente derivate, doar vinzi si cumperi actiuni :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus