►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
A durat… ehm, 11 ani de testat routere, dar mi-am îmbunătățit jocul, ca să zic așa. Pe lângă testele pe care le făceam de obicei, am început acum să folosesc și iperf3, care este un program care trimite pachete prin rețeaua internă între două dispozitive, pentru a o solicita la maxim.
Am testat un router mesh Mercusys Halo H80X așa. Este un router Wi-Fi 6 cu acoperire mare, capacitate totală AX3000 și o aplicație de control simplă și bine făcută, inclusiv cu funcții avansate de control parental. S-a dovedit foarte performant în teste.
Specificații Mercusys Halo H80X: maxim Wi-Fi 6, capacitate AX3000 împărțită în 2.402 Mbps în 802.11ax/ac/n în 5 GHz și 574 Mbps în 802.11ax/n/g/b pe 2,4 GHz. Are beamforming, MU-MIMO, canale de 160 MHz, colorarea spectrului, modulație 1024-QAM, securitate WPA3 și restul specificațiilor moderne.
Aplicația de management are opțiuni de control parental și Quality of Service, plus monitorizarea traficului din router. Mercusys spune că sistemul suportă până la 150 de dispozitive conectate. Acoperirea este mare, oficial 650 metri pătrați pe cele trei unități, și procesorul poate gestiona până la 150 de dispozitive conectate. Alte detalii găsiți pe site-ul oficial.
Preț: 538 lei pentru pachetul cu 2 unități și 768 lei pentru 3 unități la eMAG și PC Garage. De remarcat că include 3 ani garanție, un avantaj față de alte modele din piață.
Pachetul cu 3 unități Halo H80X include cele trei routere, trei alimentatoare de priză și un patchcord de rețea, în caz că ai nevoie.
Cele trei unități sunt identice, oricare poate fi cea principală. Sunt albe, rectangulare, dimensiuni 128 x 81 x 83,7 mm, cu mici picioare de cauciuc. Pe față există un LED discret pentru că se aprinde alb în funcționarea normală și oricum poate fi stins din opțiuni (de tot sau doar pe perioada nopții).
Pe spate, fiecare unitate are trei porturi Gigabit. Oricare dintre ele poate fi port WAN. Prezența a trei porturi Ethernet este un avantaj față de multe alte mesh-uri din piață. Pe unitatea principală, unde “intră Internetul”, tot îți rămân alte două porturi pentru dispozitive pe cablu (desktop-uri, NAS-uri, bridge Hue etc), iar pe cele slave chiar trei porturi.
Mesh-urile sunt de obicei axate pe wireless, dar Mercusys Halo H80X s-a descurcat excelent pe cablu, în special pe download. Upload-ul este cam la 80-90% din performanța de download, dar nu contează așa tare.
Rezultatele sunt excelente: 934 Mbps pe Speedtest.net, de exemplu, un rezultat foarte bun. Apoi, dacă vă interesează torrentele, rezultatele au fost și aici excelente. Unul mare și popular a fost descărcat cu o medie de 93 MB/s și un vârf de 106 MB/s!
Și am făcut și un test iperf3. Traseul a fost laptop conectat la wireless ↔ unitate mesh H80X ↔ desktop conectat pe cablu, iar rezultatul maxim a fost de 989 Mbps. Este prima oară când mă apropii atât de mult de limita teoretică de 1 Gbps a conexiunii.
De asemenea, merită menționat și că eu folosesc pe internet testul Speedtest.net. Este foarte popular, îl poate face oricine pentru comparație. Digi rulează însă un server de același tip pe site-ul propriu (aici) și acolo am obținut 970 Mbps download și 802 Mbps upload, mai mult decât pe Speedtest.
AX3000 este capacitatea oficială, dar împărțită precum în graficul de mai jos: 2.402 Mbps pe 5 GHz și 574 Mbps pe 2,4 GHz.
De asemenea, Mercusys Halo H80X are la bord toate tehnologiile aduse prin standarde moderne precum Wi-Fi 6:
Sistemul face o singură rețea wireless și alocă automat dispozitivele pe banda și standardul maxim suportat. S-a descurcat bine la acest capitol, a creat default canale de 160 MHz pe 5 GHz și de 40 MHz pe 2,4 GHz, iar dispozitivele mele au fost alocate mereu corect.
Roamingul de la o unitate mesh la alta s-a făcut mereu rapid, de asemenea. Rezultatele în testele mele sunt cele de mai jos:
848 Mbps pe wireless Wi-Fi 6 este un rezultat excelent, iar performanța pe Wi-Fi 5 (802.11ac, cum i se mai spune) sunt de asemenea foarte bune, cu 604 Mbps download și 611 Mbps upload.
Routerele de tip AX nu mai excelează de mult pe 802.11n și mai vechi. Capacitatea teoretică maximă este de 574 Mbps, dar standardele vechi au chiar mai puțin. Eu am prins 128 cu 137 Mbps, care din nou este un rezultat bun pentru capacitatea routerului.
O mențiune: toate testele mele de wireless le fac de la o distanță de aproximativ 3 metri de router, în linie dreaptă și spațiu deschis. Mi se pare un scenariu rezonabil de utilizare. Aș obține rezultate mult mai bune dacă aș testa chiar lângă routerul wireless, dar 1) îmi închipui că majoritatea nu stau cu computerul lipit de routerul wireless și 2) așa am pornit testele acum mulți ani și, pentru comparații rezonabile, le fac în același mod.
Pentru un test cu iperf3, însă, când am vrut să solicit la maxim routerul, am stat lângă el. Rezultatele sunt mai jos în format minim-medie-maxim, cum le dă testul, după 30 de secunde de transfer.
Aici am obținut acel 989 Mbps între un dispozitiv wireless și unul pe cablu. Ar putea fi chiar mai mare capacitatea de rutare pe wireless, probabil că deja cablul introducea limita sa de 1 Gbps.
Între două dispozitive wireless, însă, banda și capacitatea de rutare începe să se împartă, cum era de așteptat. Halo H80X nu are un canal dedicat de backhaul între unități, deci rezultatele se împart, dar mie tot mi s-au părut bune. 506 Mbps între două dispozitive wireless și 248 Mbps prin toată rețeaua mesh este mai mult decât suficient pentru orice streaming sau gaming wireless, chiar dacă, să zicem, conexiunea de net este la cel mai îndepărtat modul din cele trei.
Să zic concluzia: acoperirea este un punct forte al Halo H80X. Sistemul se laudă cu o acoperire mare, 650 de metri pătrați în total, mai puțin în funcție de numărul și tipul pereților din casă, desigur, dar oricum ar trebui să fie suficient pentru o casă de dimensiuni mari sau un local mare sau un spațiu open space întins.
Vă zic direct concluzia: un sistem Halo H80X cu 2 unități este suficient pentru un apartament normal, iar unul cu 3 unități instalate strategic probabil acoperă bine o casă cu etaj, curtea ei și garajul de la stradă. Poate fi la fel de bun pentru un restaurant, cafenea întinsă, spațiu mic sau mediu de birouri și alte asemenea situații.
Poate mai țineți minte din alte teste că routerul meu actual este instalat în centrul casei, așa că în cel mai îndepărtat punct accesibil, în balcon cu toate ușile de pe traseu închise, nu am semnal aproape deloc.
Asta se vede în testele de mai jos. Cu o singură unitate, aveam 2 Mbps download și 1 Mbps upload în cel mai îndepărtat punct al casei, dar cu întreruperi dese, practic inutilizabil.
Am adăugat o altă unitate H80X pe parcurs, la jumătate distanței, și dintr-o dată am avut 295 Mbps în cel mai îndepărtat punct pe download și 214 Mbps pe upload. Așa se vede cel mai bine avantajul unui router mesh. Unitățile au antene puternice în interior și acționează ca relee performante față de următoarea unitate.
Apropo, o singură unitate Halo H80X oferă o acoperire foarte similară cu routerul meu actual, care în schimb are antene externe. H80X nu are antene externe, dar uite că se descurcă la fel de bine.
Mi-a plăcut și că instalarea de unităti mesh suplimentare este foarte simplă. Am instalat-o pe cea master, iar pe cele secundare a trebuit doar să le pun în priză. În mai puțin de 2 minute, au pornit, detectat singure rețeaua făcută de prima unitate și s-au conectat automat la ea, fără să fie nevoie de vreo intervenție.
Sistemul mai are și roaming rapid între unități, laptopul și telefonul meu erau transferate rapid de pe o unitate pe alta, la nevoie. De asemenea, are și funcție de auto-healing, cum se numește uzual, în sensul că, dacă deconectezi o unitate din mesh, celelalte se reconfigurează și reconectează între ele pentru continuitate.
Mai merită menționat și că sistemul mesh poate fi extins suplimentar nu doar cu unități similare H80X, dar și cu altele Mercusys din seria H. Sunt compatibile între ele.
Cam ca la orice alt mesh din piață, instalarea și configurarea se fac dintr-o aplicație de telefon, cea Mercusys în acest caz. Aplicația este bine făcută, pare modernă, funcționează bine.
Instalarea este simplă, conectezi la curent și Internet prima unitate, este detectata în aplicație și îi dai parolele și configurezi rețeaua wireless. Unitățile următoare din pachet se conectează automat.
Apoi, din aplicație poți vedea oricând dispozitivele conectate la rețea și cât trafic fac ele. Există și statistici de trafic, poți vedea serverele cu care fac schimburi de date, de exemplu.
Routerul mesh poate fi accesat și din afara casei prin această aplicație, așa că îl poți reseta de la distanță. Indirect, opțiunea de a vedea din afara casei ce se întâmplă în rețeaua ta are și alte avantaje. Dacă vezi telefonul copilului conectat la wireless, de exemplu, măcar știi că a ajuns cu bine acasă de la școală și, iată, își face temele pe un server de LoL sau ceva.
Zona de Settings este de complexitate medie. Pentru rețeaua wireless, de exemplu, poți activa sau dezactiva fiecare bandă în parte și poți alege securitate de tipul WPA3, dar nu poți impune un anumit standard wireless și nici nu poți alege să-ți genereze rețele separate pe fiecare bandă în parte.
Există opțiuni de IPv6, port forwarding, rezervare de adrese. Rețeaua mai are și un mod de analiză și optimizare prin care își ajustează singură canalele de emisie pentru a micșora interferențele cu alte rețele wireless din zonă, funcție utilă într-un mediu aglomerat, precum la bloc.
Funcția de control parental mi s-a părut foarte bună. Poți crea un profil copilului și sunt opțiuni preconfigurate de servicii pe care le poate accesa, în funcție de vârstă. De exemplu, un adolescent are acces la mesagerie, dar nu la rețele sociale sau site-uri de adulți. Poți, desigur, să schimbi toate acestea și să configurezi totul de la zero pentru fiecare persoană în parte, apoi aloci acelei persoane dispozitive.
Există însă și opțiunea de a limita numărul de ore petrecute pe Internet per persoană, cât și ora de culcare, la nivel de weekdays și weekends. De exemplu, poți configura foarte rapid ca un copil să aibă 2 ore de acces la Internet în timpul săptămânii și 3 ore în weekend, dar maxim până la ora 22, că poate atunci trebuie să se culce.
Quality of Service are setări simple. Poți da prioritate anumitor dispozitive, de exemplu, ca să aibă mereu la dispoziție toată banda de care au nevoie, chiar dacă alții fac trafic mare în rețea. Poți da prioritatea aceasta permanent sau pentru un timp limitat.
Nu-i ușor de găsit ceva în neregulă cu Halo H80X. Mie mi-ar fi plăcut câteva opțiuni mai avansate, precum:
Mai sunt și alte elemente pe care, în caz că vi le doriți pe un router, acest model nu le are. Nu are backhaul între unități, deși la acest preț de obicei nu primești. Pentru mine nu contează asta, capacitatea de transfer oricum este foarte mare. Nu are nici port USB.
Mercusys Halo H80X este însă foarte performant pe cablu și pe wireless, este ușor de instalat, oferă acoperire mare, iar aplicația de control funcționează bine. Prețul mi se pare bun pentru performanța primită. Este un mesh pe care l-aș folosi și eu fără nici o reținere.
Preț: 538 lei pentru pachetul cu 2 unități și 768 lei pentru 3 unități la eMAG și PC Garage. De remarcat că include 3 ani garanție, un avantaj față de alte modele din piață.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
17 comentarii
19/02/2024 la 12:29 PM
Le am de aproape 2 ani. Setate cum trebuie, la zi cu firmware.
Au o buba: după câteva zile le scade viteza semnificativ (ajung la 30-40 Mbps maxim).
Un simplu restart și iar duduie.
Am încercat și optimize network, degeaba…
Pe forumuri mai sunt și alții care se plâng de aceeași problemă.
Menționez că sunt setate ca AP, nu router…
Mihai(Citează)
19/02/2024 la 1:36 PM
Chinezarii, mai bine luai un Asus.
Sau orice chinese owned.
Pyro(Citează)
19/02/2024 la 1:42 PM
Am avut de la cineva in teste un sistem mesh de la mercusys, aceeasi problema era. Vinteza mare 2-3 zile si probabil dupa astea 2-3 zile incepea sa scada viteza din cauza ca se incalzeaza banuiesc eu. De fiecare data dupa ce downloadam ceva mai mare si care dura ceva mai mult apoi incepeau problemele. Acum folosesc Asus si niciodata nu am problema asta. Doar la 2-3 luni ii mai dau eu un restart preventiv sa nu apara vreo problema.
Alin Manea(Citează)
19/02/2024 la 1:50 PM
corectie: orice NON chinese owned.
Pyro(Citează)
19/02/2024 la 3:08 PM
Dureaza un pic pana se activeaza botnetul
Sorin(Citează)
19/02/2024 la 1:44 PM
da, am avut o experienta ff proasta cu mesh mercusys. Usor de instalat, acoperire mare dar din cand in cand nu numai ca scadea viteza dar nu se mai vedeau deloc. sunt aruncate intr-un sertar si pus un asus in loc.
in plus softul extrem de limitat dpdv a ce poti configura.
vlad(Citează)
19/02/2024 la 3:17 PM
M-am lamurit eu si cu Asus. Reteaua de 2.4 se dezactiva singura in draci si asta la un router cu pretentii.
Cel mai bine m-am inteles cu TP-Link, inclusiv suportul ptr Romania este foarte bine pus la punct, dar este o parare persoanala.
Ce nu inteleg, cum naiba pana acum cativa ani la reteaua de 5 Ghz era semnalul la jumatate sau mai putin printr-un perete iar acum prin doi pereti de beton de-abia scade cu 25-30% semnalul. Testat cu un router TP-Link AX73. Ce s-a schimbat tehnologic vorbind?
Doru(Citează)
19/02/2024 la 10:37 PM
Nasol ca nu poti separa retelele (sau macar sa faci mai multe) pentru ca daca adaugi si 6GHz nu o sa mai mearga multe device-uri. Wifi 6 (802.11ax) are nevoie de WPA3 si PMF iar daca un device nu stie ce sa faca cu ele nu o sa se poata conecta la retea. Exista work-around-uri insa nici macat Unifi nu le are implementate. Macar nu exista multe device-uri care sa stie de WiFi 6 inca.
etk(Citează)
20/02/2024 la 8:40 PM
Am wifi 6 de la Unifi și nu am problema de care vorbești tu. Am niște IOT-uri mai vechi care nu știu 802.11ac/ax, a.î. se conectează pe b/g/n 2.4 GHz. Cele noi aleg să se conecteze la ac sau ax, în funcție de ce suportă fiecare. Și cu toate acestea, nu există problema descrisă de tine.
dumy(Citează)
19/02/2024 la 10:38 PM
Wi-Fi 6 folosește și banda de 2ghz și cea de 5 GHz împreună. Ce vezi tu acolo e semnalul de la 2ghz, dar datorită compresiei mari ai viteze de 5 GHz…
Mihai(Citează)
19/02/2024 la 11:30 PM
oare nu conteaza si ce iti intra in casa?
eu am viteze de peste 1000 (si up si dl) pe telefon pt speedtest-net cu aparatul pe care l-a adus digi si care e montat ascuns in spatele comodei.
nu stiu alte detalii, it just works si pentru mine e suficient.
john2381(Citează)
20/02/2024 la 3:27 AM
Spyware chinezesc … va fura ochii produsele sub pretul pietii si pierdem pe parte de securitate. Echipamentele astea fac call to home la greu. Uite asa iti pica infrastructura in caz de razboi … nu ne facem bine. Luati echipamente de la Asus, D-Link sau Synology care nu sunt din China si sunt produse in Taiwan !
Alex(Citează)
20/02/2024 la 8:33 AM
Milioane de mbps..aha. Voi sunteti constienti ca youtube pe telefon merge acceptabil si cu 1mbps (unu)? Intre 10 si 1000 mbps nu simti diferente decat atunci cand descarci aplicatii mari pe telefon.
Dar da, avem routere de 999mbps si 999$.
Add01(Citează)
20/02/2024 la 8:23 PM
Daca stai singur intr-o garsoniera unde ai doar un televizor, un telefon si cam atat probabil ca nu o sa simti avantajul vitezei; in schimb intr-o familie cu 4-5 membri care locuiesc intr-un apartament cu 4 camere sau o casa cu multe dispozitve smart nevoile se schimba radical. Si nu, nu este nevoie sa dai 999usd pe asa ceva, te descurci si cu sume mult mai mici :)
Doru(Citează)
20/02/2024 la 8:45 PM
Viteza asemănătoare am pe 5G :) https://imgur.com/a/kVJ846t
dumy(Citează)
21/02/2024 la 10:18 PM
sunt detinuti de tp link( varianta mai de buget cum face xiaomi cu redmi)
https://connectec.uk/brands/mercusys
john(Citează)
22/02/2024 la 1:21 AM
nu are backhaul intre unitati nici prin cablu utp?
dan(Citează)