un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Am testat 4 baterii wireless Magsafe pentru iPhone

30 Jan 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Unul dintre lucrurile care mi-au plăcut încă dinainte să cumpăr iPhone-ul este sistemul MagSafe de magneți de pe spate. O invenție simplă, dar foarte utilă în multe situații, în special pentru fixarea într-un suport auto sau pentru baterii externe.

Mi-a plăcut ideea de baterie externă MagSafe care se fixează magnetic pe spatele telefonului și îl încarcă wireless. Scriam cândva că abia aștept Qi2 (care este MagSafe ca standard general, inclusiv pentru Android) pe toate telefoanele pentru baterii precum aceasta Anker.

Se lipesc pe spatele telefonului cu magnet puternic și practic elimină cablul din ecuație la încărcare.

Acesta este principalul avantaj. Datorită sistemului cu magneți, poți ține telefonul și bateria împreună conectate în buzunar, poți folosi telefonul cu bateria încă pe spate, o poți transforma în suport șamd.

Așa că am vrut să testez câteva astfel de baterii. După câteva emailuri trimise, au fost cei de la iStyle care mi-au trimis mai multe modele de baterii MagSafe.

Mai precis, sunt următoarele:

  • Next One 5.000 mAh: 70 x 65 x 12 mm, 94 grame, in/out la maxim 20W și wireless 15W.
  • iStyle 5.000 mAh:  108 x 70 x 8 mm, 118 grame, in/out la maxim 18W și wireless 15W.
  • UAG Lucent 4.000 mAh: 105 x 66,5 x 12,7 mm, 130 grame, in/out la 18W și wireless maxim 10W.
  • iStyle 4.200 mAh: 60 x 83 x 11 mm, 91,4 grame, in/out la 12W și wireless maxim 15W.

De ce capacitate de maxim 5000 mAh? Pentru că uneori ai nevoie de un mic boost de baterie într-o zi mai lungă. Poate mergi la un concert sau poate filmezi mai mult în acea zi sau poate că ești în roaming.

Am deja baterie de 10.000 mAh, dar aceea este mai mare și mai grea, nu-mi vine să o iau cu mine decât prin concediu. Pentru scenariile de mai sus, prefer una cât mai mică și ușor de purtat.

Le-am folosit pe toate în ultimele 2 luni, am măsurat ce s-a putut măsura, iată câteva concluzii. Le-am folosit pentru a încărca un iPhone 15 Pro Max, care are baterie de 4.440 mAh. De asemenea, am ținut să fie cât mai apropiat de un scenariu realist, iar telefonul l-am încărcat în funcționare, în timp ce era conectat la wifi și stătea degeaba pe birou.

NEXT ONE 5.000 mAh

Link. În teorie, aceasta este cea mai bună baterie dintre toate cele testate. În realitate, are și două dezavantaje mari despre care vă spun imediat.

Bateria Next One are o capacitate de 5.000 mAh, dar ca dimensiuni este cu 50% mai mică decât cealaltă baterie de 5.000 mAh testată, cea iStyle. Este cu vreo 50% mai mică în volum și decât UAG Lucent, care are doar 4.000 mAh.

Are 70 x 65 x 12 mm. Ca raport capacitate/dimensiune, este imbatabilă dintre cele patru și în general pe piață. Este foarte ușor de aruncat într-un buzunar și de transportat fără să o simți, iar pe spatele telefonului abia se simte. Eu am testat-o pe un iPhone 15 Pro Max, dar poate fi utilizată la fel de bine și pe un model Pro sau clasic, mai mic.

De asemenea, se încarcă la 20W și scoate 20W pe ieșirea USB-C de cablu, la nevoie. Intrare DC 5V-3A/9V-2,25A, ieșire 5V-3A/9V-2,25A/12V-1,5A scrie în specificații. Eu am măsurat 18W pe încărcătorul meu Samsung. Încărcarea wireless se poate face la maxim 15W, deși mi-a fost imposibil să măsor asta.

Lângă port are un buton din care pornești încărcarea telefonului (toate au un astfel de buton, de altfel). Pe spate sunt patru LED-uri albe și unul roșu.

Prin MagSafe, a încărcat 41% din bateria telefonului meu, deci cam 1.820 mAh, adică un randament de 36%. Sub celelalte ca performanță, dar pe mine m-ar interesa mai mult dimensiunea și greutate, de fapt.

Problemele bateriei sunt două la număr. Unu, că s-a încins foarte mult atunci când îmi încărca telefonul. Vorbim de minim 50 grade Celsius pe baterie, temperatură la care aceasta frige deranjant de puternic. Nu aș fi putut să o țin în buzunar împreună cu telefonul, de exemplu, mai ales că acea căldură puternică se transmitea prin telefon și inclusiv ecranul acestuia devenise foarte fierbinte.

În buzunar n-aș ține-o așa, nu vrei o astfel de sursă de căldură în pantaloni. Într-o poșetă, în spațiu închis, iarăși poate fi o problemă. Mai mult, eu am făcut testele acestea iarna, pe o temperatură de 22 de grade în casă. Nu știu cum s-ar comporta o astfel de baterie vara, în exterior, când să zicem că aerul are 35 de grade și deci disiparea termică este mult mai lentă.

Cred că faptul că generează multă căldură duce și la un randament mai scăzut decât al celorlalte baterii testate. Multă energie se pierde sub formă de căldură.

A doua problemă este că LED-urile de pe spate, care sunt micuțe cât niște urechi de ac de cusut, sunt foarte, foarte luminoase. În noapte, îți iluminează suficient de bine o cameră în beznă ca să vezi tot ce-i acolo. Pisicile începuseră să alerge lumina atunci când am conectat-o prima oară. A trebuit să țin telefonul cu bateria în jos și ecranul în sus ca să nu mă deranjeze.

Problema aceasta este însă una minoră. Dacă aș utiliza bateria aceasta pe termen lung, i-aș lipi niște bandă neagră peste LED-uri ca să le atenuez un pic. Căldura pe care o degajă este principala problemă.

Ar mai fi de remarcat și că latura mare cu magneți este dintr-un plastic din acela cu textură cauciucată, dar aici foarte cauciucată și reține tot felul de particule de praf și este greu de curățat. Modelul primit la test era și slab îmbinat, unul dintre colțuri se putea apăsa spre interior cu un zgomot de plastic deformat.

Atenție că în linkul către iStyle scrie că bateria are 4.000 mAh, dar pozele cu cutia arată că și acolo este vorba de cea de 5.000 mAh. Uitați și link la site-ul oficial Next One.

Apropo, Next One este un brand românesc de accesorii de iPhone. Nu știam asta, dar pe site-ul lor scrie că sunt prezenți în 20 de țări europene și au produsele la peste 110 Apple Premium Resellers. Bravo lor!

ISTYLE 5.000 mAh

Link. Bateria aceasta este mai greu de găsit pe site-ul iStyle pentru că nu apare când filtrezi după “baterii externe”, deși toate celelalte modele acolo sunt, ci este în categoria “magsafe”.

Acest model în sine are carcasa din aluminiu, mai puțin pe latura cu magneții, desigur. Aspectul general este același: cenușie, bine îmbinată și construită, pare solidă. Pe latura de jos ai portul USB-C și un buton, iar pe spate câteva LED-uri micuțe.

Este mai lungă decât cea Next, dar la fel de subțire, ceea ce o face ușor de purtat pe un iPhone Pro Max. Dimensiunile sunt 108 x 70 x 8 mm, greutate 118 grame. Aș spune că este însă prea mare pentru un iPhone normal sau Pro și aș recomanda bateria mai mică de 4.200 mAh pentru astfel de telefoane.

Bateria iStyle s-a încărcat la 18W în testul meu și scoate tot atât pe cablu, rating 5V-3A/9V-2A/12V-1,6A oficial. Prin wireless suportă încărcare la maxim 15 W.

Mie mi-a încărcat telefonul cu +52%, în medie. Bateria a avut deci un randament de 46% după calculul meu.

Temperatura a fost ținută bine sub control, am măsurat maxim 40 de grade pe suprafața bateriei. Caldă, dar o poți ține în mână și în buzunar fără probleme.

UAG LUCENT 4.000 mAH

Link și site-ul oficial. Aceasta este bateria care de fapt m-a făcut să vreau să testez mai multe modele. UAG sunt o companie americană de huse rugged, eu le folosesc pe ale lor de vreo 8 ani și întotdeauna au fost bune.

Această baterie este de fapt singura pe care o produc, în rest chiar vând doar carcase și huse pentru tot felul de dispozitive. La 4.000 mAh, este cea mai mică din testul meu, dar a avut randament bun și vine cu un avantaj suplimentar, un picior de susținere.

Dimensiunile sale sunt 104,9 x 66,5 x 12,7 mm. Este destul de chunky, mult mai groasă decât telefonul, destul de lungă, n-aș recomanda-o pentru modelele mici de iPhone, ci pentru Plus sau Pro Max.

Este făcută din policarbonat și are LED-urile pe laterale de jos, nu pe spate. Pe spate se află un picior din aluminiu cu unghi reglabil și deci bateria poate ține telefonul în picioare pe masă.

Acesta este un avantaj pentru iPhone-uri. Dacă reglezi bine unghiul piciorului și orientezi telefonul spre tine, acesta se va aprinde automat când primești o notificare, Face ID se activează, te vede, se deblochează automat și poți vedea notificarea respectivă pe ecran.

Poți pune telefonul și rotit la 90 de grade pe baterie, adică landscape, ceea ce activează modul Stand-by atunci când bateria îl încarcă, activând deci și acea funcție cool de ceas de noapte pe ecranul always-on. Iar dacă nu activezi bateria, poate fi un suport pentru pentru a te uita la YouTube pe telefon.

În fine, pot fi și alte scenarii de utilizare. Ideea este că nu strică un stand integrat în baterie.

Mie mi-a încărcat telefonul cu 44%, adică a avut un randament de 48%. S-a încălzit cel mai puțin dintre toate, practic deloc deranjant.

Nu mă miră însă nici temperatura scăzută și nici randamentul mare. Este o baterie voluminoasă și probabil din acest motiv disipă mai bine căldura, are și densitate mai mică.

Problema ei este că pare un model învechit. Are input și output pe fir la 18 W (5V-2A/9V-2A/12V-1,5A), dar wireless încarcă la maxim 10W, nu 15W precum toate celelalte.

ISTYLE 4.200 mAh

Link. Este ca un model mai mic al celei de 5.000 mAh. Aceasta este disponibilă în mai multe culori, eu am testat una albastru închis, există și pe roșu și poate și alte nuanțe.

Aspectul este foarte similar cu al celei de 5.000 mAh. Pe o laterală are portul USB-C, butonul și LED-uri micuțe de stare. Este mai lentă decât cealaltă iStyle, încărcându-se la maxim 12W.

Mi-a încărcat telefonul cu 36%, deci un randament de 38% pentru baterie. S-a încălzit, dar nu cât să fie o problemă.

Fiind de dimensiuni mici, eu o văd potrivită pentru cei cu telefoane mai mici (iPhone clasic sau Pro) sau care pur și simplu vor dimensiuni și greutate cât mai reduse.

CÂTEVA CONCLUZII

Toate pot face daisy chain charging, apropo, adică pui baterie pe spatele telefonul și conectezi bateria la priză. Bateria se încarcă de la priză și în același timp încarcă și telefonul.

Toate au și magneți puternici. Poți ține bateria cu degetele și telefonul nu va pica de pe ea.

Toate au încăput pe spatele telefonului meu când aveam montata o husă UAG transparentă, destul de voluminoasă pentru că are colțurile întărite suplimentar. Dacă au încăput cu acea husă, probabil că fac contact bun prin orice altă husă sau carcasă compatibilă MagSafe.

Cea Next One a venit cu cablu USB-C la Lightning în pachet, restul cu USB-C la USB-C.

De reținut este și că încărcarea wireless în sine are randament mic. Dacă veți folosi aceste baterii pentru încărcare prin cablu, veți obține un randament mult mai mare și acolo o baterie de 5.000 mAh va avea un avantaj real față de una de 4.000 mAh.

Best overall: iStyle de 5.000 mAh. Este din aluminiu, este subțire, ușoară, are capacitate proprie mare, are un preț similar cu celelalte. Dacă ar fi să aleg una dintre ele pentru mine, pe aceasta aș alege-o. Nu este cea mai mică dintre cele testate, dar este un compromis ușor de făcut.

Graficul de mai jos, care arată raportul dintre prețul bateriei și cât de mult încarcă telefonul, practic lei per procent încărcat, este de asemenea mult în favoarea acestei baterii, ceea ce o face un best-buy din cele 4.

În legătură cu prețul, apropo, vedeți că există baterii și mai ieftine în piață. iStyle vinde accesorii de calitate sub brandul propriu, dar dacă doar vreți o baterie MagSafe, sunt și altele mai ieftine în alte magazine, puteți săpa prin eMAG după una (filtrele nu prea ajută).

În rest despre celelalte:

UAG Lucent de 4.000 mAh: o avea capacitatea cea mai mică din cele 4, dar este a doua ca energie transferată în telefon. Este însă și cea mai scumpă și este mult mai voluminoasă decât celelalte, iar încărcarea wireless se face la maxim 10W. Singurul ei avantaj este însă piciorul integrat în baterie, cu care puteți susține telefonul atât vertical cât și orizontal, ceea ce poate fi ceva de dorit în unele situații (mulți pun desene animate copiilor la masă, de exemplu).

Dacă, însă, vă place doar ideea de picior pentru astfel de momente, este mai simplu să cumpărați un accesoriu de câțiva lei care face fix asta. Sunt pe piață diverse inele MagSafe care devin suport.

iStyle de 4.200 mAh: bună și ea, dar pentru telefoane mai mici sau pentru când doriți o baterie cât mai mică.

Next One de 5.000 mAh: temperatura foarte mare la care ajunge în timpul încărcării telefonului este un deal-breaker pentru mine. Se mai încing telefoanele, dar de obicei când joci ceva pentru câteva minute, în schimb această baterie stă 2-3 ore lipită de telefon și îl ține “pe foc”. Dacă vreți cea mai mică și ușoară baterie, aceasta este, dar cu dezavantajul de mai sus.

În caz că nu este deja clar, nu m-a plătit nimeni pentru acest review și am și returnat toate produsele.

asus s5507

    15 comentarii

  1. Cum este fizic posibil ca o baterie care pe fir sa poata 12W, pe wireless sa fie mai puternica si sa poata 15W? Cu 25% mai mult pe wireless decat pe fir.

    Nu poti masura puterea iesita pe wireless, dar poti calcula aproximativ cat a fost aceasta stiind cu ce capacitate a fost incarcat telefonul si in cat timp.

      (Citează)

    • Nu are treaba cu bateria ci cu circuitele care sunt la mijloc. Probabil nu foloseste Quick Charge de scoate doar 12W pe fir.

        (Citează)

    • Gaelex: Nu poti masura puterea iesita pe wireless, dar poti calcula aproximativ cat a fost aceasta stiind cu ce capacitate a fost incarcat telefonul si in cat timp.

      Nu este așa simplu. Ai randament mic, mai depinzi și de curba de încărcare a telefonului în funcție de nivelul bateriei, throttling termic etc.

      În cazul unei baterii de acest tip, nu mi se pare însă că mai contează. Este gândită să stea atașată până se consumă.

        (Citează)

  2. Acu 100 de ani cand aveam S6 edge, mi-am luat si o baterie externa, tot samsung, speciala ptr S6 edge, pe care o atasai fix ca pe o husa banala si se incarca telefonul wireless.
    https://www.cel.ro/baterie-externa-tip-husa-3400ma-cu-incarcare-wireless-galaxy-s6-edgeplus-g928-aurie-pMyY2MjEn-l/
    Fara magneti si alte balarii. Avea decupaj ptr camera, o puteai folosi ca pe o husa normala, daca nu te deranja ca ingrosa telefonu cu vreun cm. Era super jmecherie la vremea aia, practic era ca o extensie a telefonului si arata si super bine, practic ziceai ca asa e telefonu, nu parea ceva in plus adaugat.
    Acu se pare ca apple a inventat roata. Plus ca arata ca kuru dracia aia pe spatele aifonului.

      (Citează)

    • Chestiile alea sunt cam dumb, vrei ceva universal. In plus vrei sa pui bateria, dai jos husa normala, termini de incarcat, o pui la loc. Bataie de cap.
      Eu prefer bateriile pe fir, am 2 xiaomi de 20.000 cu fast charging. Bune in vacanta, in rest nu am nevoie.

        (Citează)

    • Blackskull: Acu se pare ca apple a inventat roata. Plus ca arata ca kuru dracia aia pe spatele aifonului.

      Au și ei huse cu baterie de la fel de mulți ani, dar nu le-aș compara. Vrei ceva mic și simplu de mutat pe orice dispozitiv.
      Also Magsafe chiar este una dintre cele mai bune invenții din ultimii ani pentru telefoane.

        (Citează)

  3. Ugly af.

      (Citează)

  4. 1. “o inventie simpla” – e simpla pe hartie, dar greu de implementat si pus in practica pe scara larga. Este vorba de magnetii aceia de mici dimensiuni, foarte puternici si dispusi circular. E greu sa faci asta la un pret rezonabil. In plus ei trebuie sa nu interfereze cu bobina de incarcare.

    2. Daca tu zici ca o baterie e mult mai mica decat celelalte, poate are si capacitate mai mica. Nu cred o iota din ce zic chinezii pe cutie. Ar fi util un test de capacitate, o descarcare timp de 1h, sa vezi exact capacitatea Wh

    3. Treaba cu incalzitul la incarcarea wireless (de mare putere) are mai multe dezavantaje. Pe langa faptul ca poti sa te arzi daca incarcarea se face in buzunar, fierbinteala aia atat de aproape de bateria telefonului ii reduce viata considerabil. Va recomand incarcarea wireless doar in situatii de urgenta, cu scule de calitate, asigurand o ventilatie corecta pentru disiparea de caldura. In rest, un mic cablu este mult mai sanatos pentru ambele baterii.

      (Citează)

    • vladutz: 2. Daca tu zici ca o baterie e mult mai mica decat celelalte, poate are si capacitate mai mica. Nu cred o iota din ce zic chinezii pe cutie. Ar fi util un test de capacitate, o descarcare timp de 1h, sa vezi exact capacitatea Wh

      Sunt români, nu chinezi. Da, nu m-am gândit să măsor câtă energie intră în baterie la încărcarea ei, că aș fi putut face asta. Acum însă sunt deja ambalate și așteaptă curierul.

        (Citează)

  5. @Radu, din cate vad in poze ai lipit bateriile direct de telefon, fara husa. Ar fi interesant de stiut si cu cat scade randamentul daca folosesti o husa. In rest, un review foarte util.

    Poate ca producatorii ar trebui obligati sa noteze si randamentul bateriilor pe care le vand, nu doar capacitatea in mAh. Nu ma ajuta cu nimic daca imi cumpar o baterie pe care scrie 5000 mAh si de fapt poate incarca telefonul doar cu 1800 mAh.

      (Citează)

    • Testele mele sunt toate făcute cu husa UAG care se vede într-una din primele fotografii. Nu mă interesează nici pe mine funcționarea fără husă, că nu o dau jos ca să pun bateria.

        (Citează)

    • Husa scade și mai mult randamentul, iar producătorii acumulatorilor n-au cum să testeze n huse care sunt sau continuă să apară pe piață. Depinde și la alea, unele nu permit deloc încărcarea, la altele variază eficiența. De asta se încălzește așa telefonul, că s-a folosit o husă… voinică, chiar.

      În cazul ăsta utilitatea review-ului e doar pentru autor, sau pentru cine folosește exact aceeași husă, pe același model de telefon. Mai contează și de unde începe încărcarea, 40% de la 0 sau de la 50% nu e același lucru.

        (Citează)

    • dam167: În cazul ăsta utilitatea review-ului e doar pentru autor, sau pentru cine folosește exact aceeași husă, pe același model de telefon

      Nu-i așa. Chiar dacă randamentul ar diferi în funcție de husă, bateriile vor fi afectate similar de ce husă folosești tu și deci clasamentul sau problemele lor vor fi aceleași.

      De asemenea, dacă ai husă pe telefon, nu o vei scoate ca să încarci cu bateria. Am testat într-un scenariu real de utilizare, nu unul irelevant pentru toată lumea.

      dam167: Mai contează și de unde începe încărcarea, 40% de la 0 sau de la 50% nu e același lucru.

      Ba cam este, că vorbim de energie transferată, nu de viteza cu care o transferi. Pentru a evita însă oricum asta am început mereu de la 20-25% testarea.

        (Citează)

  6. Ce am observat eu din practică la încărcarea MagSafe e că se încarcă mai repede și fără întreruperi generate de căldură la putere de minim 20W – atât duce cablul MagSafe de la Apple. La 15W (încărcător în priză și același cablu) s-a încărcat mai greu telefonul și au fost întreruperi pentru că s-a încins prea tare (tot cu husă), în timp ce cu un încărcător de 100W a mers mult mai bine și nu s-a încălzit așa tare.

    Deci acumulatorii ăia, care nu dau continuu mai mult de 15W, au eficiență mică, mai ales cu husă.

      (Citează)

    • Încărcarea wireless în general generează căldură. Nu este eficientă, doar practică. Majoritatea încărcătoarelor de birou au și ventilator în ele, de altfel.

      Vezi însă că iphone se încarcă la 15W cu accesoriile certificate Magsafe (aprobate de Apple și cu cip de-al lor în ele) și la 7,5W cu alte accesorii, chiar dacă au magneți tot ca la Magsafe.

      iPhone 15 suportă însă și noul standard Qi2. Pe un încărcător Qi2 se va încărca mereu la 15W, din câte am înțeles eu, chiar dacă nu are cipul de certificare și comunicare în el.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus