un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Înțeleg de ce social media duce la depresie atunci când vezi falsitatea idilică a sărbătorilor pe care le-au avut alții

8 Jan 2024  ·

GÂNDURI  ·

40 comentarii

Noroc că nu sunt eu foarte influențabil de ce văd la alții. Sau, cum spun mult mai des, nu-mi pasă prea tare de viața altora pe care nu-i cunosc decât poate la nivel de bârfă, dar nu de oftică sau ca generatoare de stres.

De aceste sărbători de iarnă parcă am văzut mai mult ca niciodată cum social media poate fi o sursă de stres pentru alții. Când mă uitam pe Instagram de Crăciun, vedeam doar influenceri îmbrăcați în pijamale deloc boțite de somn sau în rochii elegante, deschizând cadouri mari sub un brad imens și frumos decorat.

Multe cadouri, frumos ambalate, sau pungi de la tot felul de branduri mari și scumpe. Și dacă te uiți la cadrul general al fotografiei sau filmării, se vede că bradul respectiv este pus într-o cameră mare din ceea ce pare o casă sau un apartament nou. Pereții și ferestrele n-au izul acela de apartament vechi, știți la ce mă refer?

Pe unul nu l-ai vedea și ambalând acele cadouri sau frământând un cozonac sau amestecând o salată de boeuf. Nu, imaginea este mereu una idilică, am primit aceste cadouri, am de deschis vreo 27 de cutii și pungi. La voi tot așa?

Apoi a venit Revelionul și toată lumea bună era undeva pe o plajă exotică sau, pentru cei cu adevărat opulenți, la Poiana Brașov la vreun hotel de lux.

Dacă acesta este felul în care adolescenții de astăzi cred că trebuie să arate Crăciunul sau Anul Nou, nu mă mir că social media îi duce la depresie.

Și ca adult, de altfel, muncești până târziu, te gândești la rate, vrei să iei celor din jur ceva cât mai potrivit, dar tot bugetul tău este de 470 de lei. Cine mai are timp să și împacheteze fiecare cadou?!

Poate că exagerez eu, dar mi s-a părut foarte multă falsitate și chiar decadență, o să spun. Pur și simplu părea atât de regizat totul încât dădeam ochii peste cap și scroll în jos mai repede, ca să găsesc și ceva conținut interesant.

Mi se pare că sunt momente în care, indiferent ce viață extraordinară ai în rest sau ce imagine încerci din răsputeri să proiectezi, sunt momente în care e mai bine să arăți că ești și tu om ca toți ceilalți. Că uneori faci aceleași lucruri ca toți ceilalți, că ai aceleași tradiții, că aparții aceleiași mulțimi, nu că mereu tu ai moț.

asus s5507

    40 comentarii

  1. Păi așa fac ei bani, asta le e activitatea.
    Tradițiile se țin și fără ei, foarte multă lume la Liturghia de Crăciun.

    Lumi diferite.

      (Citează)

  2. Duce la depresie daca esti suficient de imbecil sa pui botu la vrajelile alora. Si cum tineretu de azi este majoritar “imbecil”, o sa avem o generatie de adulti depresivi.
    Pe vremea mea maica, era lumea fericita ptr ca nu te fwtea grija de aia din jur si nici nu aveai habar de cum petreceau altii. Pur si simplu te distrai in legea ta si ti se parea belea. Adica iti traiai viata. Mai nou viata ta e de kkt daca te raportezi la falsitatea din jur. Acu, aceste cancere numite influencereala, tictocareala, prosteala, au pus stapanire pe mintile nestiutoare, prea nevinovate si prea slabe inca sa le stea impotriva. Ca sa citez din clasica piesa a lu ombladon.
    D-aia majoritatea influencerilor sint niste tumori maligne.

      (Citează)

    • Blackskull:
      Pe vremea mea maica, era lumea fericita ptr ca nu te fwtea grija de aia din jur si nici nu aveai habar de cum petreceau altii.

      Da, asa e, zicala “sa moara si capra vecinului” a fost inventata in era social media.

        (Citează)

    • Nota 2, stai jos. N-ai priceput nimic.

        (Citează)

  3. Social media a dat idiotilor posibilitatea sa iasa in fata. E o realitate. Noroc ca nu prea consum asa ceva.

      (Citează)

  4. Sigur, dacă prin social media înțelegi urmărirea unor oameni faimoși, așa se va întâmpla și asa era și pana acum, doar ca apareau pozele alea studiate prin Libertatea, cancan sau vreo revista glossy (în funcție de buget).

    Dacă îți urmărești prietenii, fie ei și online, dar oameni cu care ai schimbat o vorbă, ai avut niște discuții, poate te-ai contrat pe anumite subiecte, vei vedea apartamente normale, pisici sub brad, cozonaci sau poze de prin bodegi. La anul o sa îți trosnesc un brad de 6 metri în Time line, doar așa, de amorul artei.

      (Citează)

  5. Se plange de consumerism fix bloggerul sef pe consumerism.

      (Citează)

    • @alex – n-ai inteles nimic din articol

        (Citează)

    • @Alex ai ratat ideea din articol. Și 2 dacă și Radu mai este pe consumerism de restul nu știu ce să spun.

        (Citează)

    • Nu am ratat ideea din articol. Fix consumerismul creeaza acele “vieti perfecte si indestulate”.

      @pahomi, pe bune? ok, nu il comparam cu cei de pe youtube / instagram / tiktok, dar printre bloggeri e in top cu cumparaturile.

        (Citează)

    • Poate faptul că este blogger de tech și primește multe produse la testare îți lasă impresia aceasta. Dar avea Radu un video pe youtube în care prezenta apartamentul său și era mai mult decât decent. E doar părerea mea și e posibil să mă înșel.

        (Citează)

    • Este o diferență între a spune “mi-am cumpărat asta”, care poate este un produs scump (bănuiesc că la asta te referi) și “iată ce viață ca din povești am eu”. Chiar mare diferența, de fapt aș spune că nu au nici o legătură una cu alta.

      Ca să zic altfel, articolul meu este despre prezentarea unei imagini nerealiste, pur regizate, a respectivei zile. Nu are nici o treabă cu consumerismul această regizare, această punere în scenă. Nu are legătură deloc cu faptul că acei oameni câștigă o mie sau un milion de euro din social media sau din ce afaceri au ei.

      Și vezi, de asemenea, că nu toți cei prezenți în social media fac bani din social media, chiar dacă au mulți urmăritori, ci au venituri din alte părți.

      Mie nu mi se pare o problemă că unii oameni au bani mulți. Bravo lor, chiar mă bucur pentru ei, sper să dea și altora de muncă și să trickle down. Mie mi se pare o problemă când vii în social media și spui “uite cum ar trebui de fapt să arate lucrurile în acest moment”, iar foarte mulți oameni impresionabili devin deprimați că la ei nu arată așa. Că ne convine sau nu, mulți oameni sunt impresionabili de astfel de lucruri.

        (Citează)

  6. Cel mare al nostru (19 ani) a primit cadou propriu-zis doar de la noi (cadou pe care și l-a ales oricum singur), în rest de la bunici și unchi a primit bani.
    Într-o discutie relaxată de după Crăciun a zis că i s-ar fi părut mișto să primească LEGO, că e un cadou evergreen. Nu știu câți din generația lui pun botul la influencerisme de genul ăla, cei pe care îi cunosc sunt cam cu picioarele pe pământ.

      (Citează)

    • Un procent pune. Și este tot mai mare sau măcar semnificativ pentru a avea apoi o mulțime de oameni deprimați sau supărați că viața lor nu este ca “în filme”, în loc să se bucure de ceea ce au sau să folosească exemplul altora ca motivație, nu ca sursă de depresie.

      Nu-i ceva nou. Acum niște ani, filmele aveau acest rol. Telenovela americană Dynasty a rămas celebră pentru că a arătat americanilor cum se poate trăi la un nivel de bogăție. Social Media, însă, este peste tot și te bombardează cu asta.

        (Citează)

  7. Cel mai lame mi s-a parut cuplul Maruta cu Mercedes-ul, cadou “surpriza”.

      (Citează)

  8. Salutare, nu crezi ca oameni ca Mariciu contribuie fix la problema asta? Ca tot sunteti prieteni.

      (Citează)

    • +1

        (Citează)

    • Vlad:
      Salutare, nu crezi ca oameni ca Mariciu contribuie fix la problema asta? Ca tot sunteti prieteni.

      Are momente de toate felurile pe social media. Uneori e cu viață idilică, dar dacă nu mă înșel înainte de Crăciun, cât și după Anul Nou era prezent la Obor, la mititei. Și nu așa la mișto, ci mănâncă des pe acolo. Uneori este în Maldive, alteori și cu autorulota pe coclauri sau vorbind deschis despre problemele din diverse situații, despre ce este dificil în viață, cuplu, sănătate etc.

      Este o diferență față de influencerii care par că se îmbracă toată ziua doar în Dior și stau numai în piscine de lux sau în petreceri. Sunt unii care îți arată exclusiv viață idilică și de multe ori foarte regizată. Am văzut destule faze în care se zâmbește pentru poză și este totul perfect și după ce a coborât camera încep înjurături și apare Mr Hyde. Falsitatea mi se pare deranjantă, nu opulența (mai ales dacă este meritată prin muncă cinstită).

        (Citează)

    • nwradu: Are momente de toate felurile pe social media. Uneori e cu viață idilică, dar dacă nu mă înșel înainte de Crăciun, cât și după Anul Nou era prezent la Obor, la mititei. Și nu așa la mișto, ci mănâncă des pe acolo. Uneori este în Maldive, alteori și cu autorulota pe coclauri sau vorbind deschis despre problemele din diverse situații, despre ce este dificil în viață, cuplu, sănătate etc.

      Este o diferență față de influencerii care par că se îmbracă toată ziua doar în Dior și stau numai în piscine de lux sau în petreceri. Sunt unii care îți arată exclusiv viață idilică și de multe ori foarte regizată. Am văzut destule faze în care se zâmbește pentru poză și este totul perfect și după ce a coborât camera încep înjurături și apare Mr Hyde. Falsitatea mi se pare deranjantă, nu opulența (mai ales dacă este meritată prin muncă cinstită).

      Si el nu sta doar in Nike si Tommy sau Moncler si alte alea ?
      Cand e cu rulota tot “la invitatia” cuiva e, iar mici la obor ne permitem cu totii, dar cam spre viata idilica e orientata imaginea lui. Nevasta’sa de ce s-a oprit din ‘activitate’ ? Raspunsul ca e mama nu e de acceptat.

        (Citează)

  9. Buna dimineata!
    In ultimii 2-3 ani, din ce in ce mai mult vad poze “de familie” (el+ea, sau el+ea+copii) facute in studiouri profi, decorate ca o casa de Craciun.
    Si asta nu de la influenceri mari, ci de la fosti colegi, oameni normali cu job-uri normale. Cand stiu ca tu stai la 2 camere in militari (sau mai rau, cu ai tai) dar pozezi de Craciun intr-o vila cu brad urias si scari decorate, parca ceva nu iese.
    Mai ales cand vad acelasi decor la mai multe cupluri.

    Pe de alta parte, macar sunt poze frumoase, profi, bune de pastrat in familie

      (Citează)

    • Un pachet de poze în studio, de Crăciun sau de zile de naștere, pornește de la 300-400 de lei (cam cât o ieșire modestă la restaurant în ziua de azi) și ajunge la 800-900, în funcție de numărul de cadre, de decoruri, de ținute (și de fotograf). Nu cred că ajung banii ăștia ca să te muți din Militari, de la 2 la 3 camere.

        (Citează)

    • @C acolo nu cred că își postează cineva pozele de la studio cu gândul să sugereze că așa este la ei acasă, ci le fac pentru amintiri.

        (Citează)

    • @pahomi Cand desfaci cadouri si esti imbracat in pijamale, mie mi se pare ca asta vrei sa transmiti – ca esti acasa

        (Citează)

    • Uite la asta nu m-am gândit, nici nu am văzut. Poate și-au luat fotograf pentru acasă sau au mers pe “Fake it till you make it”.

        (Citează)

    • @pahomi ori sunt poze facute la studio, ori a venit studioul acasa sa organizeze sedinta foto- de la brad pana la lumini, machiaj etc.

        (Citează)

    • Poze în studio profi sunt ok, sunt amintiri plăcute. Îmi pare rău că nu am făcut și noi cu Alice anul acesta. Astea de prin casă sunt ok, tot amintiri plăcute, dar n-ai lumina ca la fotograf și nici rezoluția.

        (Citează)

  10. Eu am văzut pe alții care și-au luat apartament nou în bloc nou pe care l-au dat în chirie… Tot ăia și-au luar o minunăție de Tesla, beau chestii mișto și mănâncă în restaurante ca lumea…

    Dar nu fac depresie din cauza asta. Dar nici burnout. Adică să fim realiști, fiecare are și este, în cea mai mare parte, rodul acțiunilor sale.

    De ce să mă îmbolnăvesc eu de ciudă că Radu are mai mult ca mine dacă mie îmi place să am mai mult timp liber ca Radu?! Cine mă oprește să muncesc mai mult dacă vreau să am mai mult?

    Dacă cineva își imaginează că Mariciu (că a fost dat exemplu pe aici) sau chiar Radu (că l-am dat eu exemplu) își petrec viața numai în bucurii sau huzur… înseamnă că are o problemă. Pe care numai ei pot să și-o rezolve, nu poate nici Mariciu, nici Radu să le-o rezolve. Chiar dacă (nu)publică pe internet reușitele lor…

      (Citează)

    • Dar copiii și adolescenții care nu au aceiași vârstă și experiență de viață ca tine crezi că nu o să fie afectați? Consideri că pe ei îi motivează sau le induce o stare depresivă ceea ce văd la influenceri? Îți dau un exemplu real, la noi la grădiniță s-a convenit ca fiecare copil să primească un cadou cu mărime maximă o cutie de pantofi. Au fost copii care au primit cutii cu mult peste dimensiunea convenită și copii care plângeau că ai de ce nu au primit un cadou la fel de mare.

        (Citează)

    • @pahomi

      Este de datoria părinților să-și educe și protejeze copiii.

      În exemplul tău, soluția stă în interzicerea cadourilor primite la grădiniță. Inevitabil se vor face comparații, iar nemulțumirile sunt inerente.

      Și eu am fost copil/adolescent și am avut și eu comparații de făcut. Unii aveau Adidas originali, iar eu puneam coperte de caiet din plastic decupate sub formă de tălpici pentru că mi se găurise talpa pantofilor. Asta m-a mâhnit pe moment, dar în prezența unei educații adecvate a consituit și motivație pentru a fi studios, muncitor și disciplinat. Am învățat că eu am cheia și trebuie doar să urc scările până la ușa potrivită. Mama mea mi-a repetat asta până am simțit asta. Până când asta a devenit realitate.

      Ar fi fost o soluție să avem toți uniformă, cu aceiași pantofi ieftini? Pentru moment poate că da, dar sunt sigur că mulți tineri n-ar fi avut nici o motivație să iasă din rând, din moment ce toți am fi fost la fel.

      Nu, nu sunt pentru uniformism, nici dacă vorbim de haine, dar mai ales dacă vorbim de atitudini și mentalități.

        (Citează)

    • Salutare, e vorba fix de contextul articolului, din care citez scurt: “influenceri îmbrăcați în pijamale deloc boțite de somn sau în rochii elegante, deschizând cadouri mari sub un brad imens și frumos decorat.

      Multe cadouri, frumos ambalate, sau pungi de la tot felul de branduri mari și scumpe.”.

      Si la ce ma refer eu: https://www.youtube.com/watch?v=n6SZQctHWro (asta e doar un exemplu).

      Un sfat pentru 2024: daca nu stii despre ce e vorba, macar nu te mai baga in seama.

        (Citează)

    • @motanes: tu pari logic în gândire. Problema este cea spusă de @pahomi mai sus, că mulți adolescenți sau alți adulți nu au gândire la fel de logică și pot fi deprimați de ceea ce văd, mai ales dacă-i prinde într-un moment nasol al vieții.

      Acum, poți spune că de ce ar trebui să fie răspunzător X de faptul că Y se deprimă când îi vede viața bună a lui X? Și n-ar trebui să fie. Eu nu mă deprim văzând cum trăiesc oamenii cu bani foarte mulți. Problema este când X mimează viața aia bună, când fiecare cadru este regizat, iar de fapt lucrurile nu stau ca în acele imagini. X vrea să pară altceva decât este, deși n-ar trebui să conteze asta, iar indirect Y are o zi proastă.

        (Citează)

    • pahomi: Îți dau un exemplu real, la noi la grădiniță s-a convenit ca fiecare copil să primească un cadou cu mărime maximă o cutie de pantofi. Au fost copii care au primit cutii cu mult peste dimensiunea convenită și copii care plângeau că ai de ce nu au primit un cadou la fel de mare.

      motanes: În exemplul tău, soluția stă în interzicerea cadourilor primite la grădiniță. Inevitabil se vor face comparații, iar nemulțumirile sunt inerente.

      Pot să-ți dau exemplu de la noi de la grădiniță. S-a zis că vine Moș Crăciun, iar părinții pot veni cu cadouri pe care să le dea moșul.

      Eu și Matilda ne-am propus să ne ocupăm de cadouri. Din start am zis să nu aducă nici un părinte cadou de acasă, că oricum este mai plăcut să pună fiecare sub brad cadoul lui si să-l deschidă într-un moment personal cu copilul. În schimb, am cumpărat tuturor copiilor un cadou identic și mai degrabă simbolic (o carte de colorat cu apă și niște fructe) și aia a fost, Moșul a împărțit același cadou tuturor.

      Scopul nostru a fost tocmai ca să nu apară supărare între copii sau să tragă unul de cadoul altuia doar pentru că este mai flashy. Când ești conștient că pot apărea astfel de efecte nedorite, apar și soluții pentru a le evita.

        (Citează)

    • motanes: Și eu am fost copil/adolescent și am avut și eu comparații de făcut. Unii aveau Adidas originali, iar eu puneam coperte de caiet din plastic decupate sub formă de tălpici pentru că mi se găurise talpa pantofilor. Asta m-a mâhnit pe moment, dar în prezența unei educații adecvate a consituit și motivație pentru a fi studios, muncitor și disciplinat. Am învățat că eu am cheia și trebuie doar să urc scările până la ușa potrivită. Mama mea mi-a repetat asta până am simțit asta. Până când asta a devenit realitate.

      Nu presupune că toți sunt așa. Țara este mare, Internetul la fel. Unii cred în conspirații 5G sau că buletinele electronice le vor fura forța vitală, nu te aștepta să judece prea adânc ce văd la alții pe net.

      Vezi mai bine ce a fost în topul Spotify de România în 2023. La noi tema principală este legată de valoare, bani, dușmani și respect.

        (Citează)

  11. Urmăresc 717 conturi pe Instagram. De Crăciun am văzut: poze cu păduri înzăpezite, poze/filmări cu orașe înzăpezite/decorate, poze cu globuri de pe vremuri, urări de bine; de revelion, artificii, urări de bine. Niște prieteni în Mauritius, alții în Columbia, mă bucur pentru ei, au muncit tot anul pentru concediul ăla.

    Nu mai urmări oameni de kkt și nu mai aspira la lucruri de kkt, problem solved.

      (Citează)

    • Sunt de acord, și eu militez pentru a urmări doar conturi care te fac fericit sau prezintă ceva interesant sau îți aduc plus-valoare pe undeva, nu cele care îți strică ziua.

      Dar dacă te referi strict la mine și ce urmăresc eu, mie îmi place să fiu la curent cu ce trenduri mai sunt, ce se mai întâmplă prin social media etc. Deformație profesională. Recunosc și că urmăresc o mulțime de conturi pentru că îmi place vizual persoana respectivă, nu pentru ce scrie în descrierea pozei sau din alte motive.

        (Citează)

    • nwradu: Sunt de acord, și eu militez pentru a urmări doar conturi care te fac fericit

      Onlyfans

      nwradu: Recunosc și că urmăresc o mulțime de conturi pentru că îmi place vizual persoana respectivă

      Onlyfans sfw

        (Citează)

    • Nu mă refeream la tine, că și eu sunt la fel, consumeristă cum spun unii comentatori, dar pentru mine asta înseamnă doar că îmi place să mă bucur de ce e frumos în viață.

      Ziceam că soluția pentru cei deprimați de așa ceva este pur și simplu la niște unfollow-uri distanță.

        (Citează)

  12. motanes:
    @pahomi

    Este de datoria părinților să-și educe și protejeze copiii.

    În exemplul tău, soluția stă în interzicerea cadourilor primite la grădiniță. Inevitabil se vor face comparații, iar nemulțumirile sunt inerente.

    Și eu am fost copil/adolescent și am avut și eu comparații de făcut. Unii aveau Adidas originali, iar eu puneam coperte de caiet din plastic decupate sub formă de tălpici pentru că mi se găurise talpa pantofilor. Asta m-a mâhnit pe moment, dar în prezența unei educații adecvate a consituit și motivație pentru a fi studios, muncitor și disciplinat. Am învățat că eu am cheia și trebuie doar să urc scările până la ușa potrivită. Mama mea mi-a repetat asta până am simțit asta. Până când asta a devenit realitate.

    Ar fi fost o soluție să avem toți uniformă, cu aceiași pantofi ieftini? Pentru moment poate că da, dar sunt sigur că mulți tineri n-ar fi avut nici o motivație să iasă din rând, din moment ce toți am fi fost la fel.

    Nu, nu sunt pentru uniformism, nici dacă vorbim de haine, dar mai ales dacă vorbim de atitudini și mentalități.

    Da da da

      (Citează)

  13. Noi cred ca stim altfel ce inseamna Craciunul fata de generatia de azi.

    Pe vremuri Maldivele era acasa la tara, intr-o camera cu soba, unde veneau sute de colindatori la usa, stateai cu familia si aveai o masa linistita. Te intalneai cu prietenii si mai discutai una alta la un spritz ca n-aveai instagram sa te uiti la story-uri daca te plictisea ce-ti intra pe urechea dreapta.

    Azi e altceva.

      (Citează)

  14. Este unul din puținele articole în care sunt 100% de acord cu tine.
    Te felicit pentru acest articol asa cum îmi place sa iti atrag atenția uneori când îți scăpa din vedere anumite detalii

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus