►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
FreeClip sunt căștile nou lansate în decembrie cu design deschis și le-am folosit o vreme. Se agață de ureche. Difuzorul lor stă în afara urechii și proiectează sunetul spre aceasta, dar intră și o mulțime de zgomot ambiental din jurul tău.
Asta este și ideea lor, de fapt. Astfel de căști se adresează unor oameni care:
Dacă asta este tot ce vă interesează, FreeClip de la Huawei își fac foarte bine treaba la acest capitol, chiar excelează. Singura mea problemă referitor la acest scenariu de utilizare este legat de preț — 999 lei la eMAG și Huawei Store—, care mi se pare mare pentru astfel de căști.
În rest, însă, n-am ce le reproșa, dar atenție că zic asta strict pentru scenariul de utilizare de mai sus.
FreeClip sunt foarte bine construite și îmbinate și arată bine. Acel C-bridge cum îi zice Huawei oferă elasticitate exact cât trebuie pentru a fi ușor de “montat” în ureche și pentru a sta bine fixate. Am rămas uimit, utilizându-le vreo două săptămâni, de cât de bine stau fixate pe ureche. În nici un moment nu au fost aproape să cadă, ba chiar nu au avut nevoie decât rar de reajustare a poziției. Sunt sigur că ar sta foarte bine fixate de ureche chiar și în alergare sau alte activități sportive cu multe mișcări.
Controlul este tactil, poți da dublu tap sau triple tap oriunde pe ele. Schema de control este banal de simplă, apăsare dublă pentru play/pauză și triplă pentru next song. Mă bucur că nu există și apăsare simplă ca metodă de control deoarece eu mereu declanșez din greșeală apăsarea simplă pe căști atunci când le pun în ureche sau le mai repoziționez.
Au și un senzor înăuntru care detectează în ce ureche ai pus fiecare cască. Cele două căști sunt perfect simetrice, le poți pune în urechi cum vrei, nu au marcaj de stânga și dreapta pe ele. Se încarcă wireless sau prin USB-C.
Au rating IP54, deci rezistă la transpirație și picături de apă, sunt dual-device și mai au și o funcție de curățare a zgomotului ambiental în apelurile de voce, ca să fie mai clar sunetul. Sunt disponibile pe negru și mov. Eu am testat varianta neagră, dar mi-a plăcut mai mult cea mov văzută acum ceva vreme la un hands-on.
Specs: driver de 10,8 mm, 2 microfoane pe cască, IP54, 5,6 grame per cască și 45 grame cutia lor, Bluetooth 5.3, autonomie 8 ore per încărcare, total 38 de ore cu tot cu cutiuța lor.
Calitatea sunetului este bună, difuzorul acela este mare și redă bine orice tip de muzică, dar sunt mai multe de zis aici, vedeți mai jos. Întrucât difuzorul stă cam la un centimetru de canalul tău auditiv, auzi din belșug și alte sunete din jur, precum ce-ți vorbesc alții, zgomotele străzii, că s-a trezit copilul șamd.
Și cei din jurul tău aud ceva din muzica din căștile tale. În general nu își dau seama ce asculți (trebuie o cameră cu liniște totală și o ureche fină pentru asta), ci doar că este muzică sau vreun audiobook. Așadar ai și ceva intimitate, dar nu totală.
Aplicația de control este simplă. Eu am folosit varianta de iOS și nu sunt multe setări în afară de 4 preseturi de egalizator. Mai ai smart wear detection care oprește sunetul când scoți o cască de pe ureche și un mod low latency pentru gaming.
La instalarea aplicația a insistat să facă două update-uri de firmware căștilor și a durat vreo 15 minute până le-am putut folosi pentru prima oară, dar este o problemă one-time. Pe termen lung oricum nu ai de ce să reintri în aplicație, nu ai ce să schimbi sau reconfigurezi la căști.
Prin urmare, dacă vreți căști deschise din cele două motive cu care am început articolul, FreeClip sunt bune. Cam scumpe pentru genul acesta de căști care nu fac eforturi suplimentare de anulare de zgomot sau miniaturizare excesivă, dar bune.
(Prețul devine mai acceptabil dacă profitați de oferta de pe site-ul oficial, până pe 29 ianuarie. La achiziția căștilor primiți gratuit și un smart band Huawei Band 3. Mai bună este însă oferta de extindere a garanției căștilor pentru doar 28 de lei și, pentru 19 lei în plus, primiți o cască de schimb în caz că pierdeți una dintre ele vreodată. Mi-ar plăcea să ofere mai mulți producători așa ceva.)
Dar dacă vrei mai mult? Dacă vrei să compari FreeClip cu căști normale? Ei bine, atunci FreeClip nu mai au avantaje, fiind prea multe compromisuri la mijloc.
Problema mea principală a fost că intră prea mult zgomot ambiental în ureche. De exemplu, prin cartier am ascultat muzica la un nivel decent și sunetul ambiental nu a fost o problemă. Când am ieșit însă la bulevard, zgomotul traficului era atât de puternic încât nu mai auzeam deloc muzica din căști și a trebuit să le cresc foarte mult volumul pentru a compensa. Aveam căști în care redam tare muzica, dar experiența tot deranjantă mi s-a părut pentru că auzeam și zgomotul puternic al zonei.
În metrou sau alte medii zgomotoase este aceeași situație, nu te mai relaxează muzica. O dai mai tare și o auzi, dar intervin două efecte nedorite. Întâi că se combină cu zgomotul din jur și apoi pentru că, nefiind căști in-ear, nu mai ai senzația aceea în care îți intră muzica direct în cap, în care parcă auzi fiecare sunet mai obscur al unui instrument, fiecare acord de chitară sau inflexiune a vocii.
Să asculți muzică la FreeClip seamănă un pic cu a asculta muzică la radio, un aparat de radio pus foarte aproape de tine. Se aude bine, dar parcă nu ești pătruns de ea. Nu m-am găsit niciodată încântat cu adevărat de ceea ce ascultam și nici nu am fredonat vreo melodie în timp ce o ascultam. Muzica devine un alt sunet din multitudinea din jurul tău, alături de cel de trafic, metrou, birou etc.
Așadar, căștile acestea sunt bune pentru cei ce nu vor o imersiune totală în ceea ce ascultă. Sunt pentru o nișă. Eu nu cred însă că se vor potrivi și în afara acestei nișe. Cred că majoritatea vor prefera earbuds normale, poate cu anulare activă de zgomot și jonglând cu transparency mode, tocmai pentru momentele când ai nevoie de așa ceva sau vrei calitatea mult mai bună a sunetului pe care o aduce o cască ce îți sigilează urechea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
12/01/2024 la 12:32 PM
E bine ca exista optiuni si lumea incearca sa inoveze, nu doar copy paste casti cu ANC. Nu pot trece insa peste faptul ca arata ca un piercing numit afectuos Prince Albert (google at own risk)
Dan(Citează)
12/01/2024 la 1:33 PM
No googling necessary, îl știu. Seamănă într-adevăr, dar mai degrabă cu un cercel de ureche, din ăla hippie.
nwradu(Citează)
12/01/2024 la 2:15 PM
Nu incepe sa te doara urechea de la acea presiune asupra cartilajului urechii si a pielii, la utilizare mai lunga?
Mi-amintesc cum era cu mastile pe vremea Covid-ului. La inceput nici nu le simteai, apoi elasticul ala putea cauza dureri pe care era greu sa le ignori.
Sol(Citează)
12/01/2024 la 3:21 PM
Nu, că nu-l strânge prea mult pe domnul cartilagiu, ci doar îl apucă un pic. Sunt și bine rotunjite. Măștile de covid erau nasoale pentru că acel șnur se tot freca de ureche, dar aici nu e cazul.
Le-am purtat multe ore fără disconfort.
nwradu(Citează)
12/01/2024 la 2:37 PM
offtopic dar cu folos, recomandare casti bune sau foarte bune pentru convorbiri telefonice, va rog, ear buds la cutiuta gen, thx.
xixache(Citează)
12/01/2024 la 3:19 PM
Depinde de buget. Dacă ai iPhone, ia Airpods.
Dacă ai Samsung sau Huawei, cel mai bine te vei înțelege cu căști de la același brand, au integrare mai bună cu telefonul. În general cele teardrop shape sunt mai bune în apeluri deoarece îți preiau mai bine vocea, fiind mai lunguiețe și ducând microfonul aproape de gura ta. Samsung are un dezavantaj aici.
Alte branduri: am avut mereu experiențe bune cu OnePlus și Sony.
nwradu(Citează)
12/01/2024 la 8:14 PM
De Black Friday 2022 am luat casti OnePlus (cele mai basic, mi-e lene sa caut modelul) direct de la ei de pe site.
Dupa 4-5 luni una din ele a cedat, se auzea extrem de incet, le-am trimis in service la Bucuresti, mi-a venit decizie de inlocuire ca nu se pot repara. No, a durat vreo 3 luni sa imi vina castile de schimb, enshpe sesizari, conversatii pe chat cu suportul OnePlus. O gramada de nervi. Din punctul asta de vedere, nu recomand.
Astea noi merg bine pana acum.
alunelu(Citează)
12/01/2024 la 5:43 PM
Există alternative la aceste căști, dacă să nu arate așa caraghios ? Îmi place ideea.
Mă interesează o calitate bună a microfonului, vorbesc mult la telefon, continuând să lucrez. Actualmente folosesc buds2 (samsung), dar devin deranjante rapid și trebuie să le scoți + la fel când ți se adresează cineva, ești surd de-o ureche.
Ovidiu(Citează)
13/01/2024 la 3:41 PM
Vezi ca Samsung au o aplicatie Wearble unde poti seta noise cancelingul daca sa fie activ, off sau ambient sound. Cel activ iti taie sunetul din casti pt 10 secunde daca iti detecteaza vocea fix pt cazul de care zici tu.
N(Citează)
14/01/2024 la 3:31 PM
Așa poate: https://www.sony.ro/electronics/truly-wireless/wf-l900
Andrei I(Citează)
14/01/2024 la 9:37 PM
Dacă nu vrei să încerci cu transparency mode sau ambient mode pe alte tipuri de căști, eu mai știu de Sony Linkbuds, cum zice și Andrei I mai sus: https://www.sony.ro/electronics/truly-wireless/wf-l900
Au o gaură în centru și intră pe acolo sunet ambiental. În plus, sunt foarte confortabile în ureche și stau bine fixate.
nwradu(Citează)