►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
25 Jan 2024 ·
Acum câteva săptămâni ni s-a defectat mașina de spălat haine. A explodat. S-a auzit dintr-o dată în casă un pocnet puternic și au sărit siguranțele. Mi-a apărut un moment de panică legat de ce anume s-o fi defectat atât de spectaculos.
Am repornit pe rând totul și mașina de spălat rufe a fost singura care nu a bootat la loc. Culmea este că nici eu și nici Matilda n-am fost triști legat de asta. Are mai mult de 13 ani, o avea Matilda dinainte să ne cunoaștem noi și era foarte zgomotoasă, zici că se pregătea de decolare atunci când începea centrifugarea.
I-am mulțumit pentru serviciu și am comandat alta. Eu voiam una Samsung cu ușiță mică pentru a mai adăuga în timpul spălării câte o rufă uitată, dar nu era în stoc fix atunci. Până la urmă am luat una LG slim, direct drive, combinație de buton rotativ și butoane tactile, cu un afișaj care face ușor de înțeles ce setări de spălare ai ales.
Partea bună este că cea nouă este foarte silențioasă. Nu o auzim deloc spălând și abia la centrifugare devine sesizabilă în casă, dar doar când este liniște și se aude așa un fâșâit deloc deranjant. A fost o îmbunătățire semnificativă.
M-am uitat însă cu jind la o mașină de spălat Miele. Ne-am convins dintr-o privire că nu avem bugetul pentru una (sau pentru jumătate de mașină 🤣), dar mi-ar fi plăcut legendara ei fiabilitate. Cel puțin așa zice lumea despre mașinile Miele, că țin foarte multă vreme.
La noi este foarte complicat să schimbi mașina de spălat. Baia în care stă mașina are ușa de doar 56 cm și una normală nu ar putea intra decât poate după ceva demontare de ușă sau alte piese, dar nu-i loc înăuntru ca să o asamblez la loc. De asta am luat o mașină slim, de 50 cm adâncime totală.
Partea și mai complicată este că pe mașina noastră de spălat stă uscătorul nostru de rufe, plus un suport cu sertar între ele. Uscătorul nu este slim, este mai mare pe toate dimensiunile decât deschiderea ușii. Ca să-l bag acolo acum 3 ani, am scos ușa din balamale, apoi am demontat uscătorul (ușa, zona cu butoane și ecran, plus un traseu de conducte de pe spate).
Chiar și așa, l-am introdus în baie ca la tetris profesionist, întâi pe diagonală și apoi ridicându-l în aer la alt unghi ca să treacă de ușă. M-a ajutat tata la asta, a durat câteva ore, apoi l-am reasamblat în baie, deasupra mașinii de spălat, cu ceva contorsionism la mijloc.
(Un lucru de apreciat la apartamentele noi: au uși… late, nu de 60 cm.)
Așa că, atunci când am văzut că s-a stricat mașina de spălat rufe, primul meu gând a fost “cum o voi scoate de sub uscătorul de rufe, dar cu acesta rămânând pe poziție, că eu nu-l mai demontez încă o dată?” și al doilea a fost “avem nevoie de o mașină de spălat care să țină forever, să o lăsăm moștenire lui Alice și copiilor ei în poziția în care este acum”.
În caz că vă întrebați, a fost mai simplu să scoatem mașina defectă de sub uscător și să o introducem pe cea nouă sub el decât a fost să adăugăm uscătorul de rufe acum ceva vreme. Am folosit un fel de capră din metal pe care am introdus-o treptat sub uscător (avem o capră de metal). Mașina de spălat a ieșit ușor pe ușă, că ea are loc, și am pregătit-o pentru ridicare. eMAG ne dădea un voucher de 150 de lei dacă dădeam mașina defectă la schimb, pentru reciclare, ceea ce am făcut cu mare plăcere, dar a însemnat și că am scos-o de pe poziție înainte de livrarea celei noi.
Operațiunea a continuat în ordine inversă. Am ținut uscătorul bine proptit pe capră și securizat de mine. Mașina nouă a intrat dedesubtul său, i-am pus și picioare de cauciuc anti-vibrație (să fie), am potrivit-o la nivelă, am conectat-o la apă și evacuare, apoi am lăsat ușor pe poziție uscătorul de rufe. M-am bucurat că nu a fost nevoie să inventez vreun soi de macara sau pârghie care să funcționeze într-un metru pătrat.
Sper, însă, că cea nouă va fi fiabilă și va rezista mulți ani pe poziție, accent pe “pe poziție”. Nu de alta, dar dacă pe termen lung se defectează iar și dau pe service sau pe una nouă la fel de mult, iar în plus mai țin și uscătorul de rufe în spate precum ținea Atlas planeta, mai bine luam altceva.
BTW, să scoți apa rămasă într-o mașină de spălat defectă este foarte messy. Bușonul de evacuare de urgență este practic la podea, unde este foarte dificil să pui un recipient în care să se scurgă apa. Destul de multă apă s-a scurs pe lângă și am șters-o manual.
Apoi, n-am putut debloca ușa mașinii sub nici o formă, nici măcar folosind sfoară pentru a trage de cârligul ei, așa că am forțat-o cu o șurubelniță mai solidă, deformând-o un pic, dar măcar ne-am recuperat hainele ude din ea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
47 comentarii
25/01/2024 la 11:54 AM
Singurul lucru care putea exploda e condensatorul din filtrul de intrare, e ceva de genul:
https://www.lexservice.ro/cumpara/condensator-antiparazitare-masina-de-spalat-gorenje-7758927?utm_source=portal&utm_medium=web&utm_campaign=google_xml&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI1OKEkqH4gwMVZKGDBx1bFQgyEAQYAiABEgLEW_D_BwE
Am patit la mama acasa, dar a avut noroc l-am scos din circuit si au trecut 10 ani de atunci si masina inca merge (Arctic)
LG direct drive am si eu din 2018, merita toti banii, totusi, l-as baga pe cel care a facut software-ul cu capul in masina.
Cand da drumul la apa, da perioade scurte de 1 secunda, sa dizolve bine detergentul si bubuie tevile datorita ”loviturii de berbec”. Dar eu folosesc capsule, in loc sa cante cand se termina programul, mai bine folosea eeprom-ul sa-i faca o setare pentrul tipul detergentului.
Costi(Citează)
25/01/2024 la 12:44 PM
Pe termen lung nu sunt bune loviturile respective, ai cresteri frecvente de presiune pe teava. Cresc sansele considerabil sa te trezesti cu o indundatie. Am tot LG, in final am montat amortizor pentru lovitura de berbec cat mai aproape de masina si am mai inchis din robinetul de apa.
Este OK acum, dar este ceva ce trebuia facut din fabrica, multa lume se plange de aceeasi problema.
Rares(Citează)
25/01/2024 la 1:57 PM
Nici nu am observat asta, tare.
Matilda(Citează)
25/01/2024 la 2:12 PM
@Rares, stiu, de aceea de frica inundatiei am pus un racord de hidrofor care are volum mare si mai amortizeaza lovitura, dar rezista si la 10 bari:
https://www.dedeman.ro/ro/racord-presiune-antivibrant-conectare-pompa-vas-hidrofor-3/4-60-cm-4413460/p/3001436
@Matilda, siguranta a sarit din cauza ca un condensator a facut scurtcircuit. Adica izolatia din el a imbatranit si s-a stapuns. Daca nu sarea siguranta, lua foc.
Costi(Citează)
26/01/2024 la 9:56 AM
Da, sunt momentele alea când pare că face “bâz”, “bâz” imediat ce pornește ciclul de spălare.
Mersi, poate pun și eu unul.
nwradu(Citează)
25/01/2024 la 12:07 PM
Am avut de renovat o garsoniera unde in baie era o masina de spalat rufe. Cand sa o scoatem de acolo, ce sa vezi? Usa era mai mica (3-4 cm mai mica) si masina nu incapea pe usa. Apoi la o privire mai atenta, am descoperit ca pe tocul usii erau si in stanga si in dreapta decupate finut 2 bucati din toc, care ulterior au fost re-lipite acolo. Si noi le-am scos de pe toc. Dar tot nu iesea masina din cauza balamalei din partea inferioara a usii. Acolo trebuia sa ridicam usor masina, sa o inclinam si sa o scoatem in afara baii. Acele bucati decupate de pe toc erau decupate exact cat sa poti face miscare asta. Un adevarat puzzle.
O observatie legat de ce ai patit (‘au sărit siguranțele’), cred ca e un sfat bun sa iei legatura cu un electrician autorizat (si capabil), chiar daca masina de spalat rufe s-a defectat, doar circuitul acesteia trebuia sa fie afectat, nu toata casa. (imi vine acum in minte patania unor fini, care in pandemie au plecat vreo 3 saptamani de acasa vara si la intoarcere erau viermi din congelator, prin bucatarie, din cauza ca au avut protectii diferentiale (RCD) nepotrivite pt anii astia cu multe surse in comutatie (aveau RCD tip AC in loc de tip A si era si pe general, nu pe circuite separate) ) – efectiv protectia diferentiala generala a deconectat tot apartamentul, vara…)
Cata Lin(Citează)
25/01/2024 la 12:41 PM
Nu toti vrem balamuc in casa cu pereti sparti pt inlocuire instalatii sau cabluri in plus care sa atarne prin casa. Pana o sa vina vremea unei renovari generale, cu atentie ne descurcam si cu aluminiu lui ceasca. Cand s-a exprimat ca s-a oprit toata casa, probabil nu a fost chiar tot; chiar si impuscatul punea lumina pe circuit separat.
Dan(Citează)
25/01/2024 la 1:59 PM
Nu e normal sa sara siguranta totusi la o patanie din asta? Ca asta s-a intamplat de fapt.
Matilda(Citează)
26/01/2024 la 9:59 AM
A sărit și diferențiala, da.
@Cata Lin: tăiatul tocului era și la noi o posibilitate, dar până la urmă am rezolvat-o cu diverse mișcări și demontând părțile de pe uscător care “ieșeau în afară”. De fapt cred că aș fi încercat să scot ușor tocul de pe poziție, nu-l taiam.
nwradu(Citează)
25/01/2024 la 12:09 PM
Am trecut prin asta acum doi ani. Am luat o mașină de spălat samsung cu “usita”, nu e mare brânză. Daca aveai un flex, scuteai o gramada de text :))
Coco(Citează)
26/01/2024 la 9:59 AM
Mă tem de flexuri, am văzut un accident cu unul și nu vreau.
nwradu(Citează)
25/01/2024 la 12:14 PM
Apa ramasa in masina de spalat se scoate cu fărașul, putin cate putin.
Side note – mai sunt si alte masini de spalat, nu doar “normale” si Miele. AEG / Electrolux de exemplu.
C(Citează)
25/01/2024 la 1:08 PM
Se mai poate scoate cu un aspirator wet-dry, dacă ai pe la casa omului. Util și interesant…
Mircea 2(Citează)
25/01/2024 la 3:38 PM
Okay, chiar as fi interesat cati din cititorii lui Radu au aspirator wet dry.
Daca Radu citeste comentariile saptamana asta, poate face un poll.
mac gregor(Citează)
25/01/2024 la 3:40 PM
Se scoate cu sifonul de pardoseala. Cum sa nu ai asa ceva in baie?
nashu_mare(Citează)
25/01/2024 la 4:23 PM
Si daca prin absurd nu ai sifon in baie, poti sa o ridici pe marginea cazii si sa o scurgi acolo. este putin efort sa o ridici, dar daca mai ai un prieten care sa te ajute, te descurci.
Andrei G(Citează)
26/01/2024 la 10:00 AM
Nu am.
nwradu(Citează)
26/01/2024 la 10:00 AM
N-are rost, probabil 98% nu au. Eu am aparat de curățare cu abur și deseori am și scandal din cauza asta :))
nwradu(Citează)
26/01/2024 la 10:02 AM
Voiam mai degrabă hainele din ea și oricum primul pas în orice intervenție este sa scoți apa. A fost mai puțină chinuială să scoatem apa ștergând în jur decât să mutăm mașina cu câțiva litri de apă în ea prin casă.
nwradu(Citează)
25/01/2024 la 12:31 PM
Vrem Miele ca tine mult, dar ne bucuram ca aia de 13 ani s a defectat.
Tu fiind inginer electronist si ecologist ma asteptam sa o repari, nu sa comanzi alta si sa fii consumerist .(ca un coleg eletronist sunt trist ca nimeni nu mai repara chestii).
Lasand asta la o parte, de ce ai vrea ca masina de spalat sa tina o viata cand ne plictisim de ele si se umplu de bacterii de care nu scapi cu cele mai tari solutii?
E o metoda de igiena sa o schimbi la 10-15 ani si nu cred ca o masina de spalat de acum 25 de ani e la fel de eficienta ca astea noi.
Florin(Citează)
26/01/2024 la 10:04 AM
Am mai reparat-o o dată (chiar eu). Eu nu cred că sunt obligat să repar ceva doar pentru că se poate, mai ales dacă voiam una mai silențioasă, mai economică și care spală mai bine. Am trimis-o la reciclare și aia a fost.
Plus că nu cred că ar fi reparat-o cineva pe poziția în care se afla, fără acces ușor în spatele ei, cu un uscător deasupra.
nwradu(Citează)
25/01/2024 la 12:41 PM
ca sa demontez de tot Miele in Romania-nu “se merita” din cauza:
– instalatiilor de proasta calitate pe care le au romanii:
95% din instalatiile electrice sunt facute gresit: sigurante prost dimensionate, prize si instalatii prost facute(impamantare, imbinari, fire, doze etc) si lipsa sisteme de siguranta la supratensiune.
Degeaba iti iei apartura scumpa de la Miele daca se prajeste cand baga astia o tensiunea mai mare sau ai priza proasta/ fire de aluminiu, subdimensionate sau pur si simplu un scurt si nu sar sigurantele si o prajesti.
-lumea nu igenizeaza corect si nu ii fac mentenanta cum trebuie
-se mai schimba si masina ca bacteriile raman acolo ascunse oricat ai curat o
florin(Citează)
26/01/2024 la 10:05 AM
Îi dăm antibiotice, acum se iau direct din farmacie :P
nwradu(Citează)
25/01/2024 la 12:56 PM
Cum ai reușit să instalezi uscătorul pe o mașină de spălat slim? Am o mașină de spălat slim (40 cm adâncime) și peste tot pe unde am întrebat mi s-a spus că nu pot monta un uscător pe ea. Exista totuși vreo soluție?
Donaukinder(Citează)
25/01/2024 la 2:01 PM
Si uscatorul e slim – poti filtra dupa dimensiuni sa vezi ce optiuni ai pe emag/ altex etc, eu asa am facut.
Matilda(Citează)
25/01/2024 la 2:34 PM
Radu: “Uscătorul nu este slim” probabil de aceea a pus Donaukinder intrebarea.
Adrian(Citează)
26/01/2024 la 10:09 AM
Da, nu este slim. Aici însă slim înseamnă că are mai puțin pe adâncime, nu pe lățime ca la mașinile de spălat vase, de exemplu.
Mașina nouă (și cea veche) are 60 lățime și 48 cm (asta o face slim) adâncime. Uscătorul are 60 lățime și vreo 58 adâncime. Adică uscătorul oricum ar fi stat bine deasupra pe ea, dar între ele am pus oricum un suport cu sertar care este chiar mai mare, cred că are 62 x 62 cm.
nwradu(Citează)
25/01/2024 la 1:40 PM
Mi-a bubuit si mie masina de spalat in timp ce storcea acum cateva luni, s-a rupt un brat care tine tamburul sau ceva, a fost un zgomot infiorator. Reparatia m-ar fi costat mai mult de jumatate dintr-o masina noua (trebuia schimbata toata cuva) si avea garantie 6 luni, asa ca am preferat sa iau una noua. Tot slim, ca e in baia de serviciu. Inainte sa o scot pe cea veche i-am demontat piatra aceea stabilizatoare, ca nu avea rost sa o ridic pe deasupra WC-ului cu bolovanul inauntru.
alunelu(Citează)
25/01/2024 la 2:08 PM
Eu vreau sa stiu despre capra aia de metal, ca persoana care a instalat un uscator nou nout (full size nu slim) peste o masina de spalat veche de 10 ani dar care merge boboc.
Imi e groaza de ziua in care se va strica masina, asa ca te rog, zi-i cu cea capra.
Pyro(Citează)
26/01/2024 la 10:14 AM
Not a real capră. Avea tata, din motive necunoscute, un soi de cadru dreptunghiular din metal, dimensiuni cam 90 x 70 cm. L-am pus lângă mașină pe lângă perete cu latura mică în sus, practic am urcat uscătorul apoi 10 cm pentru a-l pune deasupra pe cadru, l-am poziționat ușurel mai bine și am ținut și eu din partea cealaltă (a doua capră am fost eu) în cele 2 minute cât a fost scoasă mașina de dedesubt, apoi am coborât uscătorul pe podea vreo 2 zile până a venit cea nouă.
Am căutat o capră reală întâi. Nu am găsit rapid ceva. Îți poți improviza însă una din diverse materiale de la bricolaje, găsești pe acolo bară, colțare, șipci pentru a disipa mai bine apăsarea etc.
nwradu(Citează)
26/01/2024 la 12:12 PM
de la nea_caisa :
Ţa, ţa, ţa, căpriţă, ţa,
Vine lupu-n urma ta
Ţa, ţa, ţa, căpriţă, ţa,
Ne temem că te-a mânca
Ţa, ţa, ţa, căpriţă, ţa,
Ţa, ţa, ţa, căpriţă, ţa.
Noi am prins-o pe-nserat
Şi-am venit cu dânsa-n sat,
Aşa-i din bătrâni lăsat
Cu căpriţa de umblat.
Ţa, ţa, ţa, căpriţă, ţa,
Ţa, ţa, ţa, căpriţă, ţa.
Foaie verde şi-un grăunte
Asta-i capra de la munte.
De la munte din Carpaţi
Ce tot umblă pe sub brazi.
Ţa, ţa, ţa, căpriţă, ţa,
Ţa, ţa, ţa, căpriţă, ţa.
alex(Citează)
25/01/2024 la 2:17 PM
A implodat… Chiar credeam ca o sa citesc una reala despre “frica” mea OCD cand trec prin dreptul ei in timp ce tureaza la max, si ce-as pati de rau daca ar exploda usa chiar atunci in picioarele mele 😁
mArS(Citează)
26/01/2024 la 10:15 AM
Nu prea există acest risc. Sticla aia este groasă, iar centrifugarea se face în plan paralel, nu cred că pune o mare presiune pe ușă.
nwradu(Citează)
25/01/2024 la 2:55 PM
Am prins Miele cu reducere coduri extra 20% doar pe aplicatia Altex, de la 3699 a scazut la 3034 cu voucher 150 ron + transp 75. Asa am schimbat si uscatorul.
Bogdan(Citează)
26/01/2024 la 11:11 AM
Miele de acum (chinezească) nu mai este cea de altădată, făcută în Germania…
Marinel(Citează)
25/01/2024 la 5:06 PM
Am si eu un LG similar, cumparat in 2018. (slim, direct drive etc). Sunt nemultumit de ea.
– problema cu trasul apei in suturi care bubuie tevile prin casa
– piatra care a inceput sa se macine si sa se sparga si gasesc bucati de piatra sub masina
– amortizoarele cuvei care nu isi mai fac treaba, iar cuva se balanseaza tare.
Ultima problema e cea mai grava. Cand ajunge la stoarecere (8 minute ramase) sta acolo si tot incearca sa echilibreze rufele fara succes, acele 8 minute durand uneori si 30 de minute. Uneori dupa cateva incercari da direct eroare si trebuie sa scot toate rufele din masina si sa le bag inapoi una cate una frumos (in timp ce is pline de apa) ca sa fie cuva echilibrata.
Cel mai des se intampla cand pun la spalat lenjeria de pat.
Verdict: nu as mai cumpara LG niciodata. Cel mai probabil as merge pe un AEG.
Alin(Citează)
25/01/2024 la 5:08 PM
Bosch; are 10 ani.
Pyro(Citează)
26/01/2024 la 10:17 AM
Dar ce înseamnă asta mai exact? Că eu n-am observat vreo astfel de problemă, desi văd că o semnalați mulți. La mine, când trage apă, se aude un mic fâșâit în mașină, dar țevile, racordul și robinetul nu par solicitate în vreun fel.
nwradu(Citează)
26/01/2024 la 11:13 AM
Pune-i pe furtun o șaibă de tablă, cupru sau inox, cu o gaură mică (calibrată) pentru reducerea ”ciocanului”.
Marinel(Citează)
25/01/2024 la 7:58 PM
Dacă ai probleme cu mașina de spălat, ți-l recomand pe domnul de la Masterservice.ro, mie mi se pare foarte competent (așa cred, cel puțin, nu mă pricep).
Fărcaș Gelu Dănuț(Citează)
25/01/2024 la 9:24 PM
Am Bosch. Cam asa s-a comportat și la mine când aveam geaca de iarna a kinder-ului la spălat singură. Nu se putea echilibra și dădea eroare. Am chemat suportul tehnic și mi-au arătat buba – m-au pus sa elimin covorul de cauciuc ce-l montasem eu sub toată masina. De 5ani, fără covorul de cauciuc antivibratii masina e mai silențioase și n-am mai avut alte probleme
Ariel(Citează)
26/01/2024 la 10:18 AM
Eu am pus 4 picioare de cauciuc, un fel de pucuri. Simt că se putea la fel de bine și fără ele, dar na… le comandasem odată cu mașina. Am luat însă pucuri pentru a le putea scoate, la nevoie.
nwradu(Citează)
25/01/2024 la 9:37 PM
Bosch, are 17 ani. A costat cam de trei ori cât cea mai ieftină de atunci. Tot în apartament comunist.
Cosmin(Citează)
26/01/2024 la 11:19 AM
Tot un Bosch de 12 ani. A ”înlocuit” un Whirpool cumpărat în ’96, dar care a rămas în apartamentul vechi (culmea e că funcționează încă, doar cu contactul de la ușă și pompa schimbate) că eu m-am mutat în altul.
Marinel(Citează)
26/01/2024 la 2:34 AM
Omg tu ai copil? g0d I’m getting old!
Cristian(Citează)
26/01/2024 la 12:00 PM
uite aici o explicatie: https://blogdeinstalatii.ro/lovitura-de-berbec/
Problema la Lg nu e o bubuiala in teava, ca orice marca poate face asa la inchiderea brusca a electrovalvei. Problema la Lg e ca inchide si deschide valva de 4…5 ori nu odata ca la alte marci. Probabil la tine nu apare ca ai presiunea mai mica la apa.
Costi(Citează)
26/01/2024 la 12:47 PM
Cred ca se refera la viteza cu care se inchide valva. Daca se inchide instant, creaza o unda de soc pe tevile de apa.
C(Citează)