un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de ianuarie 2024

23 Jan 2024  ·

GÂNDURI  ·

3 comentarii

A fost o altă lună bună pe burse și în cripto. Au fost vreo 2-3 zile de scădere, dar bursele și-au revenit și chiar au depășit recorduri, inclusiv cea mai mare valoare atinsă vreodată de indicele NASDAQ 100.

BURSĂ

Situația mea în eToro în data de 22 ianuarie este:

  • o săptămână: +0,68%
  • o lună: +0,33%
  • 3 luni: +14,5%
  • 6 luni: +3,88%
  • 12 luni: +18%
  • YTD: +0,1%

Portofoliul meu a stagnat față de luna anterioară, care a fost foarte bună (vedeți situația la 3 luni), dar bursa în sine a crescut. NASDAQ100 a trecut de 17.000 de dolari, prima oară când se întâmplă asta, urcând chiar la 17.450 usd, o valoare foarte mare. Și S&P 500 este la un maxim, se apropie de 500 usd.

Eu sunt profitabil pe: Lululemon, Intuitive Surgical, Visa, Eli Lily, Semtech, Mastercard, NVIDIA, Adobe, McDonald’s, Meta, Pepsi, Microsoft, Amazon, TSMC, ASML, Novo Nordisk, Berkshire Hathaway, Google, Seanergy Maritime.

NVIDIA a fost vedeta perioadei, crescând la 600 usd. Analiștii dau noua țintă la 12 luni la 671 usd în medie, dar cred că va fi de peste 700 usd în curând. Acțiunile au crescut și pentru că Meta a anunțat că intenționează să cumpere zeci de mii de acceleratoare AI de la NVIDIA pentru a dezvolta inteligență artificială.

Le merge și probabil le va merge și mai bine. Eu am mai cumpărat puțin NVIDIA, dar aștept o corecție de preț ca să iau la un dip temporar.

Zilele următoare voi studia un pic portofoliul curent. Am impresia că unele dețineri s-au plafonat și trebuie să le vând în profit și să investesc banii în companii care urmează să crească. Voi păstra unele precum Visa sau Mastercard sau Intuitive Surgical, dar este posibil să vând Lululemon sau cele farmaceutice. Cât să mai crească Lulu? E o limită la câtă piață și vânzări poți fura de la Nike sau alții. Cât despre cele farmaceutice, mi se par totuși riscante.

În principiu le voi lua la rând și mă voi uita pe previziunile de creștere la 12 luni și cred că voi vinde ce este la mai puțin de +10%.

Iată evoluția principalelor companii la o lună. Tesla este marele perdant, -18%, pe fondul scăderii vânzărilor și a comportamentului lui Musk. Aștept să ajungă mai jos și cred că voi recumpăra și eu acțiuni. Mă tem însă că Cybertruck se va dovedi un semi-fail și compania va avea mari probleme financiare din acest motiv, iar acțiunile vor scădea încă o perioadă.

Despre Apple v-am spus aici de ce au scăzut.

Iată evoluția indicilor S&P 500 și NASDAQ 100:

Iar piața este acum la limita dintre Greed și Extreme Greed, adică toată lumea cumpără și deci tendința este de creștere:

BURSA ROMÂNEASCĂ

Nu sunt așa multe de spus aici. Sunt la +24% față de când am băgat banii. Recent am cumpărat acțiuni Digi.

A ieșit bine și cu Fondul Proprietatea, până la urmă. Cumpărasem acțiuni în plus din piață cu gândul că le vor răscumpăra ei la un preț foarte bun. Oferta a fost însă suprascrisă și FP nu le-a răscumpărat pe toate, așa că am rămas cu acțiuni. În următoarele 2 săptămâni, însă, acțiunile FP au crescut oricum și au depășit valoarea la care le-am cumpărat eu, deci le-aș putea vinde acum inclusiv pe acelea pe profit.

CRYPTO

A fost o lună bună pentru Bitcoin, care a urcat pentru câteva zile la pragul de 48.000 usd, un record al ultimului an. Au fost aprobate de autorități niște ETF-uri bazate pe Bitcoin și care vor fi listate la bursă, deci moneda a primit un pic de legitimitate.

Valoarea a scăzut după aceea, acum se învârte pe la 40.000 usd, dar ar putea crește în viitor din nou.

FONDURI DE INVESTIȚII

Nu prea am ce spune de fapt în această secțiune. Fondurile evoluează aproape întotdeauna similar cu bursele, poate cu excepția celor legate de economia acestei regiuni a Europei. A fost o lună bună și pentru fonduri.

Eu am decis să pun lunar bani în fonduri, cât oi putea, pentru că este mai important să adaugi periodic ceva decât să vânezi momentul oportun doar o dată pe an.

IMOBILIARE

Complicată piața. Vestea bună este că s-ar putea ca Banca Centrală Europeană să scadă dobânda în a doua parte a anului, ceea ce înseamnă că și alte bănci comerciale vor face același lucru, creditele urmând să fie mai accesibile.

Un alt articol spune că peste jumătate din cartierele din București monitorizate au înregistrat scăderi de preț, în medie, în 2023. În plus, piața a scăzut, s-au înregistrat cu 10% mai puține tranzacții în 2023 decât în 2022, dar asta nu mă miră pentru că schimbările legislative au eliminat TVA-ul redus din unele tranzacții.

Creditarea momentan este similară, am făcut două simulări la două bănci și DAE este în jur de 9% pentru dobândă fixă 5 ani și apoi variabilă. Nici nu știu dacă este o idee bună un astfel de credit. Dobânda variabilă ar putea scădea în 2025 sau 2026, ceea ce ar fi în avantajul plătitorului.

 

asus s5507

    3 comentarii

  1. Despre Tesla, mai multe state nu maii ofera subvenții pt achiziția de electrice. In ianuarie in unelw tari din Europa preturile au foat taiate. Cel mai probabil pentru că vânzările nu merg bine. De altfel si alți producători de electricele au probleme, se cam termină bazinul cu entuziaști.
    Cybertruck nu ajută, atata efort irosit pe o mașină cu o nișă f îngustă. Puteai să investească efortul intr-un model care ae vinde bine.

    Piața asta este o bulă. Firmele dau afară oameni, multe firme susținute de investitori se închid. Nu vad de unde optimismul pentru creștere?
    Un alt exemplu pretul petrolului este aproape constant: rzboi in Ucraina și sanctiuni pt Rusia, petrolul nu se schimbă semnificativ, tarile Opec anunță scaderea productiei, nimic, razboi in Israel, nimic, se blochează ruta prin Suez, nimic. De unde surplusul de petrol?

    Este o bulă in piața, astept momentul când o să crape. O să crape cel mai târziu cand o să ajungă Trump președinte.

      (Citează)

    • valentinul: Cel mai probabil pentru că vânzările nu merg bine.

      Se știe că nu merg bine.

      valentinul: De altfel si alți producători de electricele au probleme, se cam termină bazinul cu entuziaști.

      Asta nu chiar, a fost cel mai bun an pentru electrice, vom vedea ce rezervă viitorul. Depinde și de infrastructura creată pentru electrice ca să atragi noi cumpărători.

      valentinul: Piața asta este o bulă. Firmele dau afară oameni, multe firme susținute de investitori se închid. Nu vad de unde optimismul pentru creștere?

      Păi cresc marile companii, nu start-up-urile. Iar concedierile acelea se fac din diverse motive care nu țin musai de situația financiara a companiei. Se fac pentru că se reorganizează direcțiile de business și în același timp se fac angajări în alte divizii. Se fac pentru că au pus AI sau software mai bun și nu mai este nevoie de atâția oameni. Pentru că vor să scadă cheltuielile ca să dea și mai bine în rapoarte. Pentru că a fost o vreme când angajau oameni fără să fie mare nevoie de ei, doar pentru a-i fura concurenței. Doar câteva au dat afara oameni pentru că nu le merge business-ul.

        (Citează)

  2. Caritas

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus