►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Am înțeles de ce Epic a câștigat în fața Google, dar nu și a Apple
Trăim vremurile în care nu putem decide dacă nuditatea este acceptată sau nu »
Mă uitam în oferta de imprimante Epson că japonezii s-au dus all-in pe sistemul CISS de alimentare cu cerneală, numit de ei EcoTank.
CISS, Continuous Ink Supply System, înseamnă că torni tu cerneala dintr-un flacon într-un rezervor din imprimantă. Asta face reumplerea ei cu cerneală foarte simplă și ieftină, flacoanele originale de cerneală având în general un preț scăzut.
Imprimantele de acest tip sunt ușor de reperat, de obicei rezervoarele de cerneală sunt vizibile din partea frontală:
Costul inițial al imprimantei este însă ceva mai mare. Cea mai ieftină imprimantă Epson cu sistem CISS costă vreo 700 de lei. Nu-i mult pentru cei care printează multe pagini, banii se recuperează prin economia de la cartușele ceva mai scumpe ale imprimantelor clasice.
Mă întreb uneori dacă acest sistem CISS este totuși viitorul imprimantelor. Foarte mulți oameni au pe acasă câte o mică imprimantă cu jet de cerneală. Uneori este necesară pentru temele școlare, alteori pentru tipărit diverse acte la nevoie sau asigurarea RCA primită pe email.
Și totuși, viitorul imprimantelor inkjet pare indecis. Tehnologia CISS este de ani de zile pe piață, dar momentan doar Epson și Brother s-au dus puternic în acea direcție. M-am înșelat cu all-in-ul, ambele oferă și imprimante normale cu cartușe “închise”, din ce văd eu, dar marea majoritate sunt CISS.
În rest, însă, la Canon am numărat vreo 11 modele CISS din peste 100 listate pe site. La HP situația este asemănătoare, în jur de 10% din modelele listate în magazin au sistem CISS.
Sunt mai multe decât acum vreo 7 ani când am cumpărat o astfel de imprimantă pentru tatăl meu, dar nu mult mai multe. Dacă este o astfel de tranziție, este una lentă, poate chiar cu frâna trasă.
Mă întreb de ce. Poate unii clienți consideră prea complicat sistemul CISS? Poate este prețul inițial de achiziție mai mare (de 2-3 ori) decât al unei imprimante normale cu cartușe, iar majoritatea își spun “lasă, dau puțin acum și văd eu în timp ce fac cu cartușele”? Oare oamenii chiar își fac calculul de consum și decid în funcție de asta?
Chiar păreau modele de viitor atunci când sistemul CISS a început să intre în gama consumer, dar nu mă așteptam să fie viitorul de peste 20 de ani, ci ceva mai repede de atât.
« Am înțeles de ce Epic a câștigat în fața Google, dar nu și a Apple
Trăim vremurile în care nu putem decide dacă nuditatea este acceptată sau nu »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
31 comentarii
18/12/2023 la 2:36 PM
Cei care printeaza mult merg in general spre laser. Mai toate business-urile sunt pe laser.
Cei care prineaza putin/mediu si intra in target la inkjet joaca in gama “lasa ca reumplu cartusele singur sau la baiatul de pe olx).
Iar pentru cei cu inkjet care mai stateau in dubii la reumplut cartusele, programele de genul “HP instant ink” le-au facut decizia mai usoara.
Costul initial mai mare la imprimanta si apoi tevatura cu reumplerea cu cerneala nu sunt asa atractive, avand in vedere cate alternative ai pentru volume mici de imprimare.
vladutz(Citează)
18/12/2023 la 2:44 PM
Si eu am acasa tot pe laser, ca sa nu mai umplu nici la baiatul de la colt. 4 ani mai tarziu, inca mai am tonnerul initial, desi am cumparat si replacement sa il am in caz ca.
geooo(Citează)
18/12/2023 la 2:59 PM
Pai depinde de profilul cumparatorului…
-daca nu ai experienta, iei de alea cu cartuse/toner(color) si atunci mergi pe ideea ca le rezolvi cumva, desi resoftarea e cum e…
-daca nu, atunci stii ce iei
dar aici intervine ce fac companiile : iti ofera optuini sau nu ?
Adica no offence , dar companiile cred ca pierd f mult pe aftersales cu solutii CIss
pe cand Brother, nu prea tin la faza cu: trebuie sa ieie de la noi apoi cartuse originale si de alea le punem cip
Dave(Citează)
18/12/2023 la 3:01 PM
Problema cu ele e ca sunt asa, nici calaree nici pe jos. Consumatorii persoane fizice nu mai printeaza asa mult in genere, si sunt mai tentati sa isi ia inkjeturi micute si ieftine. Se gandesc probabil ca vad ei cum fac cand se termina cartusul, poate mai cumpara, poate o romaneasca..
Iar CISS-urile sunt cam mari pentru un birou acasa (am un HP Smart Tank 515 stiu ce zic) si mai costa si cat 3 pocnitori d-alea mici entry level.
Pe de alta parte, business-urile prefera laserul, desigur, nu se incurca nimeni cu turnat sticlute si alte DIY-uri d-astea.
Asa ca nisa CISS-urilor o reprezinta doar consumatorii finali care printeaza mult si constant precum si ceva firmulite mici care nu au asa un volum mare de print si sunt mai atente la costurile de utilizare.
Morrissey(Citează)
18/12/2023 la 3:10 PM
Mda. Ma intrebam si eu asta acum ceva vreme. Si raspunsul l-am gasit.
Am luat una, bagat in productie. Dupa scurta vreme doar probleme la printare. Necesita curatare des. De printat foto nici nu se pune problema.
Prefer oricand una laser.
Ok, cerneala e ieftina, se reumple usor si cam atat.
Plus functia de deep clean ceva care necesita aventuri ca sa ajungi la ea.
jules(Citează)
19/12/2023 la 11:30 AM
Și capul de printare se strică repede, tot cere deep clean și risipești o grămadă de cerneală, apoi curge pe foaie. Am aruncat banii pe fereastră…
Marinel(Citează)
18/12/2023 la 3:17 PM
Tranzitia e foarte lenta pentru ca imprimantele CISS au venit in piata mult prea tarziu si mult prea scumpe. Producatorii au muls de pe urma cartuselor de unica folosinta, permitandu-si astfel sa vanda imprimanta la un pret subventionat. In contextul asta, au tinut pe loc dezvoltarea sistemelor CISS. Tin minte ca era o piata de tutoriale DIY despre cum sa convertesti o imprimanta normala intr-una CISS, cu dat gauri, tras furtune etc.
Problema apare acum, de cativa ani de cand a aparut o invazie de cartuse reincarcabile compatibile (nu originale) pentru orice imprimanta la un pret mult mai mic decat cele originale.
C(Citează)
18/12/2023 la 3:31 PM
In general majoritatea printeaza destul de putin acasa. Si atunci prefera sa cumpere o imprimanta clasica, care porneste de la 200 de lei fata de una cu sistem CISS care porneste de la 700 de lei.
Daca exista cineva care totusi isi face si calculul, va ajunge la concluzia ca abia dupa 3-4 ani in medie va recupera diferenta de pret.
Iar in perioada aceasta nu ai nici o garantie ca nu se va infunda capul de printare, care costa cat jumatate din imprimanta.
@Radu, poate ar fi interesant sa faci si o continuare la articolul acesta, cu diferentele dintre imprimanta cu CISS cumparata pentru tatal tau si imprimanta clasica de la HP pe care o folosesti tu.
Eventual un grafic, sa vedem care ar fi costul total per pagina dupa 2-3 ani de utilizare in cazul fiecarui sistem.
Andrei G(Citează)
18/12/2023 la 3:34 PM
Cine a avut CISS stie ce mizerie faci cu ele.
Laser si atat restul e cancan.
Robert(Citează)
18/12/2023 la 3:39 PM
Nu nimeresti gaura? :))
Morrissey(Citează)
18/12/2023 la 3:46 PM
De la o varsta… :))
Robert(Citează)
18/12/2023 la 3:54 PM
Am CISS, nu faci nici un fel de mizerie. Tocmai am reincarcat rezervoarele, dupa 3 ani. Nici un strop de cerneala pe langa.
Da, daca nu printezi o perioada, trebuie sa ii dai o curatare si o aliniere. Dar sunt cateva minute si apoi merge perfect.
Giani Mucea(Citează)
18/12/2023 la 9:16 PM
Subscriu la Giani! Am acasă și este genial pt home use. Am reumplut fără probleme. Costul unui laser color multifuncțional ADF echivalent cu Epson ce îl am este de 2.5x(2000lei vs 5000lei). Laser este clar mai rapid la printare și ceva absolut necesar pt business.
Dan(Citează)
18/12/2023 la 3:49 PM
Am un Epson L3160 cu CISS si ma gandeam ca o sa printez mult pentru copii. Adevarul e ca nu prea a fost cazul. Prin simplu fapt ca nu o folosesc se infunda si trebuie dusa in service. Prima data am dus-o si au curatat-o pe garantie. Mi-au zis ca trebuie printat constant cu ea, cel putin lunar ca altfel se infunda…acum trebuie sa o duc iar.
Intre timp mi-am luat una cu laser de black friday si sper sa nu mai aiba aceeasi problema.
Silviu(Citează)
18/12/2023 la 9:19 PM
Trebuie să citiți manualul. Cele mai multe din ele au sistem de autocuratare. La mine apăs niște butoane și se curăță singură în vreo 15min. Dacă nu e suficient de bine se reia încă 15min și sigur a 2-a oară e perfect.
Dan(Citează)
18/12/2023 la 3:53 PM
Eu am avut un inkjet cu cartuse separate. Probabil ca as fi trecut la CISS. Problema e ca, dupa ce am lasat imprimanta nefolosita o perioada mai mare de timp, s-au blocat duzele. Costul de inlocuire a capului era mai mare de 60% fata de cat am dat pe imprimanta noua. In final am luat un multifunctional laser ca sa evit genul asta de problema, pentru ca ma asteptam ca si la CISS sa fie la fel daca nu o folosesti constant
Bipbip(Citează)
19/12/2023 la 7:58 PM
ati luat multifunctional laser color sau mono? ce model?
Dan(Citează)
18/12/2023 la 4:50 PM
Pentru home user cerneala este o afacere proastă în epoca în care necesitatea de a printa e tot mai redusă (bilete, copii de acte, teme, orice documente devin electronice)
Nu poți face cerneala să nu se usuce. Și nu-i vorba doar de pierderea de la ciclul de curățare cap de scriere, uneori trebuie servisată manual.
Tehnologia laser e mai bună la asta pentru homeuse.
De la 700 de lei în sus începi să găsești imprimante laser frate – e drept că monocrom.
Dar cred că pe home use echipamentele de printare se vând în regres comparativ cu trecutul și de aia tranziția pare că nu merge.
Catalinx(Citează)
18/12/2023 la 6:50 PM
Am luat un Epson ecotank in septembrie 2019. A venit cu un set de bidoane de cerneala extra, pe care le-am desfacut acum cateva luni. Da, se mai usuca cerneala daca nu printezi mult, dar are programe automate de curatare si de aliniere. Nu a vazut service pana acum, a fost suficient sa rulez programele respective si problemele erau rezolvate.
Imprimanta color a fost sub 250 eur. In 4 ani am consumat 50% din cerneala inclusa. Zero costuri de reparatie. Mie mi se pare un deal bun.
Giani Mucea(Citează)
19/12/2023 la 9:13 AM
Am mai scris o data, dar probabil a intrat in moderare mesajul.
Nu stiu ce cerneala foloseste HP la cartusele pentru abonament, dar fata de cerneala din cartusele lor normale, aceea nu se usuca. Poti sa utilizezi fara probleme un cartus desigilat cu mai bine de un an inainte.
Andrei G(Citează)
18/12/2023 la 6:31 PM
Am de 3 ani o imprimanta epson ecotank din asta si pot spune ca este perfectă. Sunt la al doilea set de bidonase (odată cu imprimanta am primit si două seturi CMYK) – rezervoarele sunt la jumătate. Am printat in general chestii pentru școala copiilor dar și poze pe hârtie foto, am luat kodak probabil nu vor ține o viață printare cu tuș. Trebuie doar sa ai grijă sa mai tipărești din când în când la ea ca sa nu se usuce capetele de printare.
Coco(Citează)
18/12/2023 la 6:45 PM
Treaba asta cu home use e discutabila.
Sa va zic experianta mea.
Aveam nevoie de o imprimanta color (in principal pentru fise teme copii, nu poti sa nu ai culori cand sunt intrebari de genul cate bile albastre sunt in cabana ursuletilor…) si care sa aibe si scaner + functie copiator + WiFi
Varianta laser (color) era bulky, avea un pret exorbitant si apoi costul per pagina imprimata era mare.
Am mers pe o varianta inkjet (de la HP) cu gandul ca vad eu ce fac cu cartusele, le reincarc… :) Stiam de faza cu infundatul (nu sunt la primul rodeo) dar mi-am asumat, avand in vedere cat de ieftina era imprimanta.
Experienta a fost astfel:
– cartusele la inkjet se pot reincarca insa de maxim 2-3 ori (apoi mor fizic). Dar chiar si asa, chitul de reincarcare plus cartuse noi la 2-3 incacari ducea pretul pe pagina suficient de jos.
– am apucat sa ma murdaresc de vreo 2 ori, abia ce ma specializasem si apucasem sa iau un set de cartuse originale, eram gata sa trec la runda 2.
– cand deodata, ce sa vezi, a aparut programul “HP Instant Ink”: dai 15 lei pe luna (pe vremea aia, acum sunt 20) si printezi pana la 50 de pagini pe luna (cu report maxim 150 pagini), indiferent ce si indiferent cat de frecvent.
Adica poti sa printezi pagini full color, foto, indiferent cat de des sau de rar. Dai comanda print si hop, iese poza fara greseala, “cand vrea muschii tai”.
De atunci nu mai am grija cartusului, pur si simplu bag imprimanta in priza, pun hartie si dau print. (cartusele astea HP din programul vietii nu se infunda, nu se strica, merg de rup si scot calitate la print)
vladutz(Citează)
18/12/2023 la 7:59 PM
HP Instant Ink e Genius-ul imprimantelor.
Morrissey(Citează)
19/12/2023 la 12:08 AM
Cu doar cativa dolari oricine face CISS dintr-o imprimanta pretentioasa premium jet cerneala .. cum e HP 8600 plus de ex..
Nu e mare inginerie si nu are rusinoasa limita programata la tiparite numar pagini.. cum are Epson de ex..
La Epson de alminteri baieti buni au scapat pe net softul de mentenanta ce scoate limitarile sufletului .. sunt o gramada de scoli cu CISS blocate pe 20-30000 pagini cat lasa Epson pe cele vechi sa printeze..
Cele noi urca la 50.000 .. pentru unele institutii e doar un dans de o vară..
Durerea mare pentru CISS urile vechi si fara wifi e c nu se mai lega la porturile USB a noilor rutere.. niciun furnizor nu mai ofera Print Servere pentru ca , cica (Tplink si Asus) , nu mai exista cerere..
Petronius(Citează)
19/12/2023 la 1:17 PM
Cine are nevoie de printserver isi poate face cu un raspberrypi sau un pc mai vechi – daca vorbim de institutii, acasa nu cred ca ai nevoie de print server
SirNeo(Citează)
19/12/2023 la 2:29 PM
Da, sigur, este exact acelasi lucru.
Varianta 1:
– cumpar un router de 300 de lei, introduc cablul de la imprimanta in router si activez Printserver din meniu;
– final – cost de 300 de lei + 5 minute configurarea.
Varianta 2:
– cumpar un router de 200-300 de lei;
– cumpar un Raspberry Pi de minim 500 de lei;
– invat sa instalez si sa configurez Raspberry Pi OS;
– configurez prinserverul (dupa ce am cautat minim 30 de minute pe internet comenzile);
– conectez imprimanta in RPi;
– final – cost de 800 de lei + cateva ore configurarea + un dispozitiv suplimentar pe care trebuie sa il tin pe birou.
Andrei G(Citează)
19/12/2023 la 3:16 PM
2 epsonuri ecotank am cumparat (pt mine si altcineva). Ambele au trebuit trimise in service ca s-au uscat si nu am mai printat. Daca nu printezi frecvent, te caci in ele.
add(Citează)
19/12/2023 la 5:38 PM
Cum spuneam mai sus.. pentru Epson CISS vechi exista Epson WIC Resetter (AdjProg 1.0.0) Software
– Download Reset and Clean Head Epson L130, L210, L220, L360, L365, L380
curatare capete fara drum la service.
Petronius(Citează)
19/12/2023 la 7:06 PM
Te-ai uitat si tu in manual? A mea are functie de self cleaning si nu e cine stie ce model.
Giani Mucea(Citează)
19/12/2023 la 8:04 PM
Nu stiu ce zici ca bloca Epson la imprimantele vechi dar la astea noi vezi cerneala in fata la imprimanta si te avertizeaza, enervant in continuu, sa ai grija sa nu folosesti pana se goleste complet ca se poate deteriora…Cu siguranta nu blocheaza la un anumit numar de pagini…
Dan(Citează)
20/12/2023 la 7:18 PM
Epson 7180 (imprimanta A3, dar scaneaza A4🤬) pe langa Brother 5250DN (laser, retea, veche) si 2040, plus multe altele.
am avut aproape toate speciile din print, de la C252 imediat ce a aparut (costa 25k lei pe vremea aia, avea HDD dedicat si tiparea excelent… coperti de DVD-uri cu filme) la Xerox Phaser (de evitat), de la Samsung wireless abia lansata (si m-am lecuit pe vecie de imprimante wifi) la Canon LBP, de la credincioasele HP-uri laser 1018-1020-1022 (they are immortal) la vechile BJC-uri de la Canon, pe care le incarcam cu seringa in liceu… trecand prin dobitocii HP laser color al caror set de cartuse era o treime din costul ei (gen CM2320).
am ajuns la Epson de la Canon G1400, alta CISS dar care ne-a lasat destul de repede (s-a infundat de nefolosire), a ajuns material didactic. nici cu izopropilic nu am reusit…
magaria cu aceste CISS este urmatoarea: ele au un pret, il cunosti de la inceput, au flacoane de cerneala avantajoase si tiparesc mult, daca ai grija – macar o data pe saptamana, daca nu mai des – sa scoti ceva si negru, si color, DAR au o porcarie de caseta de recuperare a cernelii (waste ink tank) care nu e nici greu de accesat, nici greu de spalat filtrele (cu manusi si putina rabdare) doar ca, spre surpriza nimanui, are CIP pe ea!!!. deci, cand imprimanta decide ca si-a trait traiul, degeaba o cureti, va refuza sa tipareasca. si, evident, va refuza sa si scaneze, pentru nu se stie ce motiv. bine, se stie, este cea mai pura lacomie comerciala.
nu e foarte scumpa, dar e absolut ENERVANT obiceiul asta de pus CIP-uri pe orice…
in rest, pe hartie decenta va tipari decent si foto (nu va asteptati la giclee!). daca aveti ambitia sa scoateti full-color pe 80 g/mp, sa am pardon, nu e de vina imprimanta ca o transforma in hartie de buda… nici acuarela nu se foloseste pe hartie de scris!
PS Brother 2040 + Linux/Mac = love. Brother 2040+Mobile App=love (acu zece ani!). Brother 2040+turnat cu palnia toner in cartus+innegrit cu marker fereastra de nivel=love.
WhiteLion(Citează)