un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Specificațiile lui Samsung S24 Ultra scapă pe net, iar camerele foto aduc o schimbare semnificativă

4 Dec 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Zvonurile spun că Samsung va prezenta seria S24 pe 17 ianuarie, deci mai avem aproximativ o lună și jumătate până atunci. Altfel spus, este exact timpul ca pe net să scape (sau să “scape”) informații despre viitoarea generație flagship a Samsung, astfel încât în ziua lansării doar prețul să mai fie ceva necunoscut.

Leak-urile de acum confirmă zvonurile din trecut: seria Galaxy S24 va avea ecrane plate, nu rotunjite, nici măcar pe modelul Ultra. Aspectul general este același, cu camerele foto ieșind individual din carcasa spate, fără o “plită de aragaz” care să le cuprindă pe toate.

Culorile lui S24 par să includă un model violet și unul galben. Galben? Da. Nu știu câți își doresc telefon galben, dar vom vedea. Mă întreb care dintre ele va fi de fapt culoarea vedetă a seriei. Modelele S24 și S24 Plus au colțurile rotunjite, pe când S24 Ultra va păstrat partea de sus și de jos plată, plus stylus integrat în carcasă.

S24 Ultra

Culorile sunt oficial numite Titanium Black, Titanium Gray, Titanium Violet și Titanium Yellow, ceea ce înseamnă că telefonul va avea rama din titan, același material ca pe iPhone 15 Pro/Max. Rămâne de văzut dacă Samsung va folosi integral titan pentru rama telefonului sau o combinație de strat de titan aplicat peste aluminiu, cum face Apple, nu că ar conta asta prea mult.

Sunt curios și dacă acel Titanium Gray va fi de fapt titan natur. Dacă nu, eu cred că Samsung face o greșeală. iPhone-ul Natural Titanium s-a dovedit a fi cel mai popular model în vânzări și Samsung ar trebui să ofere o variantă “natur”, dacă tot introduc un astfel de material premium pe modelul Ultra.

Specificații S24 Ultra:

  • ecran 6,8″ QHD+ la maxim 120 Hz
  • Snapdragon 8 Gen 3 cu 12 GB RAM și 256/512/1024 GB stocare internă
  • baterie 5.000 mAh @ 45W
  • cameră principală 200 Mpx, ultrawide 12 Mpx, zoom 3x de 10 Mpx și zoom 5x de 50 Mpx
  • Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7 și UWB

Ați văzut schimbarea importantă? După câțiva ani în care modelul Ultra avea un zoom optic 10x cu o cameră dedicată, S24 Ultra se pare că va face trecerea la zoom optic 5x pe un senzor de 50 megapixeli.

Vestea este bună. Îmi place mutarea aceasta. Ca posesor de S22 Ultra și S23 Ultra, vă pot spune că acea cameră 10x permite un zoom optic stil binoclu cu fotografii excelente atunci când ai nevoie de un astfel de zoom, dar senzorul de doar 10 megapixeli este punctul ei slab, fiind… prea mic.

Trecerea la zoom optic 5x cu senzor de 50 Mpx are două avantaje:

  • poți obține zoom optic 10x cu crop pe mijlocul senzorului, de unde rezultă o imagine de 12 megapixeli, deci comparabilă cu generațiile anterioare.
  • obții detalii mult mai bune în plaja de zoom 5x-10x, unde crop pe senzor sau zoom digital pornind de la o imagine de 50 megapixeli vor genera imagini mult mai bune decât înainte.

Pentru că “înainte”, adică pe generațiile anterioare de Ultra, toată plaja de zoom între 3x și 10x era asigurată de senzorul de 10 megapixeli al camerei de 3x. Este un senzor prea mic pentru a face crop performant, iar zoom-ul digital este tot mai bun cu algoritmii moderni de upscaling, dar nu miraculos.

Acum, practic, folosești acel senzor de 10 megapixeli, care rămâne veriga slaba a sistemului foto, doar între 3x și 5x, apoi intră în funcțiune senzorul de 50 de megapixeli, teoretic cu rezultate vizuale mult mai bune.

Acum se poate pune întrebarea de ce mai ține Samsung acea cameră 3x cu senzor de doar 10 megapixeli? În fond, cea principală are 200 megapixeli. Poate genera imagini fără zoom digital la 2x de 50 megapixeli și la 3x de 12 megapixeli prin crop pe centrul senzorului.

Bănuiala mea: dă bine să ai 4 camere pe spate, nu 3 camere. Trei camere au restul telefoanelor, iar Ultra trebuie să pară superior chiar și pentru un privitor neavizat.

Specificațiile nu zic nimic de încărcare Qi2 și s-ar putea ca seria S24 să nu fie compatibilă. Qi2 este un standard aproape identic cu MagSafe de la Apple, dar deschis tuturor telefoanelor. Smartphone-urile vor avea pe spate magneți de poziționare, ceea ce deschide un univers mare de accesorii magnetice de toate tipurile, de la baterii care stau direct agățate acolo la suporți auto cu prindere magnetică, standuri de birou și multe altele. Cei care folosesc MagSafe de la Apple îi știu avantajele.

iPhone 15 este, de altfel, primul telefon care respectă standardul Qi2. Mă gândeam că majoritatea producătorilor vor lansa astfel de telefoane în 2024, acum când nu mai este o problemă de patente pentru că totul este permis prin standardizarea Qi2 a acestui sistem magnetic. Vom vedea în curând ce se întâmplă cu Samsung S24.

Din specificații nu pare că va crește bateria și nici puterea maximă de încărcare pe S24 Ultra.

Samsung S24

Acestea vor fi oficial disponibile în culorile Onyx Black, Marble Grey, Cobalt Violet și Amber Yellow.

Specificații S24 și S24 Plus:

  • ecrane de 6,2″ FHD+ sau 6,7″QHD+ la maxim 120 Hz
  • Exynos 2400 cu 8 GB RAM, respectiv Snapdragon 8 Gen 3 cu 12 GB RAM
  • stocare internă 128/256/512 GB, respectiv 256/512 GB
  • cameră principală 50 Mpx, ultrawide 12 Mpx, zoom 3x 10 Mpx
  • baterie de 4000 mAh, respectiv 4.900 mAh

Aici este un zvon interesant de urmărit la lansare. Înainte credeam că întreaga serie S24 va avea chipset Exynos în Europa, ceea ce cu siguranță ar fi iritat mulți cumpărători după ce S23 a avut Snapdragon 8 Gen 2 în toată lumea.

Acum, însă, s-ar părea că doar modelul S24 va conține un chipset Exynos 2400, care este noul SoC flagship de la Samsung și probabil un model foarte capabil și performant, dar oamenii cer Snapdragon de la Qualcomm.

Mie unuia nu mi-a păsat niciodată prea mult de Exynos vs Snapdragon, ambele oferă performanță mult peste ce pot cere aplicațiile de mobil. În benchmark-uri erau practic identice.

Știți unde erau diferențele? La procesarea de imagine, unde Snapdragon prelucra JPEG-urile altfel decât Exynos. Diferențele erau infime, observabile doar dacă făceai comparații la crop 100% între versiunile de SUA și de Europa. O alta diferență era că Adobe Premiere Rush rula doar pe varianta de Snapdragon a telefonului, dar cum nu mai sunt abonat Adobe, nu mai contează.

În 2024, însă, s-ar putea să conteze mai mult decât în trecut. Va fi un an important pentru prelucrări AI de imagini, text și video. Qualcomm a arătat deja că noul Snapdragon 8 Gen 3 poate face local o mulțime de prelucrări sau funcții precum fill adaptiv sau recunoaștere vocală, ca să nu mai zic de calcule pentru generare de imagini după text și alte funcții.

Procesorul le poate face, dar trebuie ca software-ul producătorului să ofere astfel de unelte și funcții. Samsung probabil că va oferi multe dintre ele în Galaxy S24. Se vorbește despre traducerea mesajelor în timp real în alte limbi, editare de fotografii folosind AI generativ, search mai bun și altele.

Este o nișa, dar cumpărătorii care știu despre ele își vor dori un Snapdragon în interior pentru astfel de funcții. Iar Qualcomm s-a lăudat bine cu capabilitățile noului lor chipset, pe când Exynos 2400 este încă o cantitate necunoscută la acest capitol.

Conform zvonurilor de acum, însă, s-ar putea ca Samsung S24 să fie singurul telefon cu Exynos, iar S24 Plus și Ultra să includă Snapdragon 8 Gen 3 în toată lumea. Acesta este probabil principalul detaliu pentru care aștept leak-uri suplimentare sau lansarea oficială.

sursa: Windows Report.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Inca o data ii copiaza scamsung pe apple. Dupa ce au scos mufa jack, notch, scos incarcator acum ii copiaza cu doua chestii. Design-ul de iphone 12 la marginile telefonului si culorile “titanium”

    Well done scamsung.

      (Citează)

    • M V P: Dupa ce au scos mufa jack,

      Asta după ce au făcut mișto de Apple că au scos mufa de 3,5mm. Vă dați seama cum miroase a ironie în birourile celor de la Samsung?

        (Citează)

    • @M V P, despre ce notch vorbesti? Cand a avut Samsung asa ceva?

        (Citează)

  2. Nici eu nu înțeleg de ce păstrează camera de 10MP. Nu mai bine puneau și acolo un senzor de 50MP, eventual cu focală mai scurtă (un echivalent optic 2X) și astfel acopereau fără probleme plaja 2-4X? Crop-ul din senzorul de 200MP ar avea o calitate foarte slabă la 3X, pentru că ai pixeli foarte mici (0,6 microni) plus filtrul quad-bayer.

      (Citează)

  3. Samsung, singura companie din lume care oferă 3 procesoare diferite având performanțe diferite. Și unii zic că Apple are competiție, lol.

    Cum să spui măi Radu că nu contează când Exynos avea performanțe diferite și bateria mai slabă vs. Snapdragon? Unde ai văzut tu că benchmark-urile erau la fel? Să mai spun că developerii optimizează aplicațiile mai bine pe Snapdragon? Nu mai spun.

      (Citează)

    • Nu mai spune, ca vorbesti prostii. Diferentele in benchmark-uri erau nesemnificative, undeva pe la maxim 10% doar in anumite aplicatii.

        (Citează)

  4. E ok, S24 o sa fie varianta de skip pentru toata lumea :)

      (Citează)

  5. Telefon din titan? wow, încă o inovație samsung. Rotunjit la colturi? wow, altă inovație samsung. Mă întreb cât mai durează până se va schimba numele în „iGalaxy”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus