►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Seria Fan Edition revine cu S23 FE după o absență de un an (nu a existat un S22 FE) și telefonul este un flagship killer în sensul mai de dicționar al termenului, adică are specificații hardware de flagship adevărat, dar și cu unele compromisuri care țin prețul telefonului ceva mai jos.
În general, lui S23 FE îi iese bine această încercare, dar în raport cu S23+, nu cu S23 normal. S23 FE oricum este mai apropiat ca specificații de S23+ și cu acesta ar trebui comparat. Prețul este scris mai jos, dar îl voi analiza mai spre finalul articolului. Întâi să vă spun despre telefon.
Preț: în jur de 3.400 lei la eMAG, PC Garage, Samsung.ro
Spuneam că telefonul este mai apropiat ca specificații și gabarit de S23+ decât de S23. De asemenea, aș mai spune că nu are rost comparație cu Galaxy A54 sau alt mid-range. Teoretic, S23 FE stă în gamă între A54 și S23+. Practic, nu stă la centrul distanței dintre cele două, ci foarte aproape de S23+ în comparația cu A54, pe care deci nu o voi face mai jos.
Ecranul este unul de 6,4″ în diagonală (S23: 6,1″; S23+”: 6,6″) și aceeași rezoluție 1.080 x 2.340 px ca restul seriei, iar refresh-ul urcă la 120 Hz, dar nu este variabil. Ecranul nu este la fel de luminos în specificații, dar asta nu va ridica probleme în utilizare inclusiv în soare, iar culorile sunt foarte plăcute. Sticla de protecție este una Gorilla Glass 5, nu Victus 2 ca pe S23+.
Rama ecranului mi s-a părut foarte groasă, de nivelul unui A34. Aici este singura problemă de design a telefonului, în opinia mea. Dimensiunile sale sunt practic identice cu ale lui S23+, dar rama mai groasă a ecranului i-a redus acestuia din diagonala efectivă, de unde și acea diferență de 0,2 inci. Carcasa este IP68 și, culmea, telefonul cântărește cu vreo 10 grame mai mult decât un S23+.
Spatele este tot unul de sticlă (și tot Gorilla Glass 5), iar telefonul este disponibil în câteva culori noi și frumoase, precum “menta” pe care am avut-o eu la test, dar cel numit Purple (violet? indigo?) mi se pare cel mai frumos. Lateralele sunt din aluminiu. Design-ul, cum observați din fotografii, este similar cu al seriei S23, cu cele 3 camere de pe spate ieșind individual în afara carcasei.
O deosebire importantă apare la chipset. Seria S23 a avut același Snapdragon 8 Gen 2 în toată lumea. S23 FE, însă, se lansează la noi cu un Exynos 2200 și în SUA cu un Snapdragon 8 Gen 1. Ambele sunt produse în 4 nm și au practic aceeași configurație de nuclee, dar modulul grafic diferă ceva mai mult. Cel din Exynos se numește Xclipse 920 și este dezvoltat de Samsung în colaborare cu AMD pe arhitectura RDNA 2.
Rezultatele în benchmark-uri sunt foarte bune, având în vedere că telefonul folosește totuși un chipset din generația anterioară. Iată câteva rezultate:
Geekbench 6:
Deci vreo 10% în minus pe single-core, 20% în minus pe multi-core și aproximativ la fel pe grafică în acest test. Este cu minus, dar în utilizarea reală de aplicații și jocuri nu se va observa de fapt vreun dezavantaj, orice program rulând fără probleme.
S23 FE vine tot cu 8 GB RAM, de altfel, iar stocarea internă poate fi de 128 sau 256 GB.
Rezultatele 3DMark au fost următoarele:
Aici S23 FE stă mai slab decât seria S23 cu Snapdragon 8 Gen 2. Pe S23 Ultra am obținut cu 50% mai multe puncte în acest test intensiv de grafică, dar și chipsetul este mai nou ca tehnologie. Rezultatele lui S23 FE sunt de flagship de nivel 2022.
Singurul dezavantaj real al lui S23 FE este că se supraîncălzește mai mult decât seria S23, probabil sistemul de disipare a căldurii fiind de dimensiuni mai mici. În anumite teste telefonul a devenit fierbinte, ceea ce introduce un throttling termic automat, limitându-și astfel performanța.
Te poți juca pe telefon, dar în anumite momente cu grafică foarte complexă este posibil să vedeți o reducere a frame rate-ului. Testul de stabilitate Wild Life Stress Test a dat rezultate bune față de multe flagship-uri ale acestui an, 63% diferența între cel mai bun și cel mai slab scor în 20 de minute de rulare în buclă.
Sunetul este stereo, apropo. Difuzorul de sus nu este la fel de puternic precum cel de jos, dar redă și el sunet la nevoie în jocuri și multimedia.
Bateria este de 4.500 mAh (S23: 3.900 mAh; S23+: 4.700 mAh) și oferă o autonomie bună, vă ține o zi fără probleme. De remarcat că se încarcă la 25W ca S23, nu 45W ca S23+, dar suportă în continuare și wireless charging.
Sistemul foto-video este de nivel flagship. Sunt patru camere în total:
Camera principală este aceeași de pe S23/S23+ și obține rezultate foarte bune ziua și noaptea. Focalizarea este rapidă, declanșarea la fel de rapidă, nu am avut probleme cu ea. Și cea ultrawide este bună.
La camera tele s-a făcut un compromis, are 8 megapixeli în loc de 10 megapixeli, nu că ar fi asta vreo mare diferență în minus. Camera în sine obține rezultate decente, dar în lumină slabă telefonul va face zoom digital 3x pe camera principală în loc să o folosească pe aceasta tele.
Filmarea este 4K la 30 fps pe toate camerele, iar cea principală filmează și 4K la 60 fps și chiar și 8K la 24 fps, dacă vrea cineva asta.
Așa că, atunci când tragem linie, S23 FE vine cu o combinație de hardware de flagship de 2022 și 2023. Exynos revine în zona Europei (și va reveni și pe seria S24, spun zvonurile), dar testele de benchmark dau rezultate bune. În afara cazului în care vreți “the very best”, acest S23 FE va satisface majoritatea oamenilor care sunt în căutarea unui telefon performant și cu specificații “aproape-flagship”.
Software-ul, de asemenea, este la zi. Modelul testat de mine a venit cu Android 14 și OneUI 6. Nu sunt multe programe preinstalate pe care nu le-ai dori oricum, iar majoritatea se pot dezinstala. Iată cum arăta lista de aplicații inițial și după ce am dezinstalat ce nu-mi trebuia mie din telefon (ultima imagine):
Sper că am evidențiat bine și micile compromisuri făcute: Gorilla Glass 5 în loc de Victus 2, unele module foto schimbate, chipset Samsung în loc de Qualcomm. Cum am spus, însă, telefonul nu se adresează celor care vor “the very best”, ci mai degrabă celor care vor performanță într-un buget mai mic.
Prețul său ar trebui însă să fie altul, undeva sub 3.000 lei. Situația este următoarea pe piață: S23 FE costă 3.400 lei, un S23 normal poate fi luat cu 3.200 lei și un S23+ costă în jur de 4.000 lei.
Comparat cu S23+, cum am făcut în articol, S23 FE este o ofertă bună chiar și acum. Privit însă din cealaltă parte, S23 ar putea fi pentru mulți o afacere mai bună. În afara cazului în care vreți musai o diagonală de 6,4″ sau mai mare, S23 este ușor superior hardware și costă și mai puțin!
În plus, seria S24 se lansează cândva în ianuarie, practic peste câteva zile. Mă aștept ca prețul seriei S23 să mai scadă după aceea, caz în care și S23 FE ar trebui să țină pasul, dacă nu chiar să scadă și mai puternic pentru a rămâne competitiv pe piață. Cu acestea în minte, mă întreb de ce Samsung alege să lanseze atât de târziu acest model FE. Dacă sosea în mijlocul verii, de exemplu, cred că ar fi avut o poziționare mult mai bună în gamă.
Preț: în jur de 3.400 lei la eMAG, PC Garage, Samsung.ro
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
29/12/2023 la 7:50 AM
S23 e mai ieftin la emag(si nu se incalzeste, alt procesor, etc)..de ce ai cumpara telefonul asta ?
Alin(Citează)
29/12/2023 la 9:28 AM
Nu-i o diferență cât să conteze prea mult. În stabilitate termică, S23 FE obține 63%, S23 parcă era la 66% și S23 Ultra la 70%.
Diferența reală este că S23 are un chipset mai bun, vorbim de SD 8 Gen 2 vs echivalentul unui SD 8 Gen 1. Doar că unii nu vor ecran mic de 6,1 inci, ci ceva mai mare.
nwradu(Citează)
29/12/2023 la 8:53 AM
Brânzeturile arată bine – unde sunt?
Clarks(Citează)
29/12/2023 la 9:27 AM
Amis de la Fete, în Piața Amzei.
nwradu(Citează)
29/12/2023 la 9:30 AM
Am cumpărat S23 de câteva luni la un preț mai mic decât este S23 FE. De ce să dau mai mulți bani pe un telefon mai slab?!
Am avut S21 FE înainte, un telefon extrem de competitiv la vremea lui și mult după aceea. Competitivitate nu atât la nivel de hardware cât și la nivel de preț.
Acum eu nu reușesc să înțeleg ce vrea să facă Samsung cu S23 FE. Până când prețul nu va fi serios sub un S23, nu prea văd cine să cumpere așa ceva.
motanes(Citează)
29/12/2023 la 2:48 PM
Pe mine chiar m-ar fi tentat, doar ca nu imi place marginea aia foarte groasa din jurul display-ului. Nu stiu cum de pe S21 FE au putut sa puna un bezel normal si aici au ales sa il faca mai neatractiv.
Andrei G(Citează)
29/12/2023 la 10:14 AM
Si ca întotdeauna, facebook preinstalat si nedezinstalabil….
urweiss(Citează)
30/12/2023 la 6:35 PM
One Ui nu te lasa sa dezinstalezi multe.. dar cu alt louncher ..ex Niagara sau Nova le poti dezinstala pe (aproape) toate..
Petronius(Citează)
29/12/2023 la 10:43 AM
La banii ăștia iei Motorola edge 40 pro.
Eu(Citează)