un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion DaysFinestorePC GarageevoMAGAltexFlancoVodafoneOrangeSevensins ◄◄

asus s5507

Trăim vremurile în care nu putem decide dacă nuditatea este acceptată sau nu

19 Dec 2023  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Nu zic că este bine că avem nuditate la îndemână pe Internet (și mă refer strict la nuditate, corpul uman, nu filme de adulți). Sunt multe lucruri de zis aici, inclusiv faptul că sunt și copii pe Internet și ar trebui protejați de unele lucruri care țin de adolescență și adulți.

Și apoi mai putem vorbi și de body shaming și de setat așteptări nerealiste de la oameni atunci când “modelele” populare arată într-un anumit fel. Uitați-vă doar la câte probleme a cauzat Instagram în rândul adolescenților atunci când le prezintă un concept exagerat de frumusețe sau viață văzut doar prin prisma like-urilor. Mai sunt și discuțiile de tipul “but she’s a mom“.

Problema este, însă, că nuditatea este deja peste tot. Este pe statui create acum mii de ani și admirate de milioane de oameni în muzee și pe stradă:

Dar acum este vorba despre Internet, chiar dacă rămânem tot la Italia. Uitați un exemplu de pe Instagram (foarte NSFW) cu 6,1 milioane de urmăritori. Uitați altul cu 8,3 milioane. Sau pe Valtteri Bottas alergând pe plajă cu un slip micuț. Nu s-au strâns milioanele alea acolo pentru cuvintele din descriere, ca să zic așa, ci pentru că majoritatea oamenilor vor de fapt nuditate ușor accesibilă.

Nu mai zic de X/Twitter, unde puteți găsi oricând pornografie. Din aceea totală, actul sexual filmat de aproape. Uneori este cenzurat doar pentru că acei creatori de conținut vor să atragă lumea pe OnlyFans, dar de multe ori este clar vizibil.

Ambele sunt platforme publice, ușor accesibile oricui. La spectrul opus avem Facebook, care par mai catolici decât Papa în multe privințe legate de ce poți posta. Și mai avem și Pornhub și alte platforme similare, unde teoretic trebuie să ai o anumită vârstă pentru a avea acces, ca să nu mai zic de miliardele de dolari rulate prin OnlyFans, care doar demonstrează ce cerere mare este pentru așa ceva.

So, what is it? Poate ar trebui ca lumea întreagă să se decidă la una sau la alta. Vrem un Internet SFW sau NSFW? Pentru că modelul există deja, vezi televiziunea clasică, unde lucrurile sunt destul de safe cu excepția unor canale disponibile de obicei per-pay.

Unul dintre cele mai amuzante episoade a avut loc pe Twitch, o altă platformă care este într-o continuă criză de descoperire a ce vrea să fie. Adică ar vrea să fie de toate, dar considerând că știu ei mai bine ce-și doresc utilizatorii platformei, deși cifrele de multe ori spun altă poveste.

Twitch deja avea antecedente în domeniu. În 2021, a început să baneze streameri care transmiteau în costum de baie din cadă, ceea ce oficial era un caz acceptat de streaming în costum de baie. S-a numit the hot tub meta acest scandal. Unii au criticat Twitch atunci, platforma a banat și câțiva critici, plus că a interzis anumite streamuri de yoga sau ASMR considerate prea sexuale.

Puteți citi printre rânduri că de fapt toate erau legate de dorința de a arăta nuditate sau ipostaze sexy pentru că asta atrage privitori.

Acum, în decembrie 2023, altă controversă. Mai jos este Morgpie, un streamer de Twitch și care are și cont NSFW de Instagram și un cont probabil și-mai-NSFW de OnlyFans.

Morgpie a transmis pe Twitch ca mai jos:

Regulamentul interzice topless streaming. Pe de altă parte, nu se vedea nimic indecent în stream în afară de umeri goi și ideea de topless. Ideea de topless a fost prea mult pentru Twitch, care a banat-o pe respectiva domnișoară după o mulțime de discuții între creatori privind clarificarea regulilor și ce-ar trebui și ce n-ar trebui permis pe platformă.

De remarcat și că o mulțime de voci împotriva practicii de mai sus n-au venit din “societatea civilă”, ci de la streameri bărbați care poate au simțit că li se fură utilizatorii de către femei care au astfel de avantaje.

Twitch a introdus pe 13 decembrie schimbări în regulament. A început să permită streamingul care arată fund și sâni, dar cu haine. A început să permită și “fictionalized (drawn, animated, or sculpted) fully exposed female-presenting breasts and/or genitals or buttocks regardless of gender”, adică artă digitală.

Am întărit 13 decembrie pentru că doar două zile mai târziu, pe 15 decembrie, Twitch s-a răzgândit și deja a scos toate acele reguli noi. Pe principiul “le dai un deget și îți iau toată mâna”, unii creatori au încălcat aceste reguli si s-au dus foarte departe cu ele, Twitch fiind nevoiți să elimine mult conținut din platformă.

Mai mult, însă, comunitatea s-a plâns de conținutul care respectă noile reguli Twitch.

Cu toate acestea, a existat și o mulțime de conținut nou care a fost permis în conformitate cu politica actualizată. O mare parte din conținutul creat a fost întâmpinat cu îngrijorarea comunității. Acestea sunt preocupările pe care le împărtășim. După reflecție, am decis că am mers prea departe cu această schimbare. Reprezentările digitale ale nudității prezintă o provocare unică – AI-ul poate fi folosit pentru a crea imagini realiste și poate fi dificil să se facă distincția între arta digitală și fotografie.

N-am exemplu, nu știu exact ce s-a întâmplat, dar îmi pot închipui că au fost imagini prea realiste. Este clar însă că există o mulțime de creatori care abia așteptau să facă ceva conținut în limita noilor reguli.

În retrospectivă privind, schimbările Twitch oricum erau stupide. “Aveți voie să arătați desene cu oameni dezbrăcați“. Este un fel de a spune “nu știm ce să facem și sperăm că aceasta este o cale de mijloc care să facă lumea să creadă că totuși schimbăm ceva“.

Simt că această pendulare a Twitch între reguli este exemplul perfect legat de ceea ce spuneam sus de tot: noi ca societate nu ne putem decide în ce măsură corpul uman este sau nu indecent. Avem cu toții unul, dar foarte mulți îl consideră indecent.

Și nici măcar nu este toată societatea implicată în această discuție. Realist vorbind, ea este purtată în țările vestice și de persoane în general tinere. Dacă ar fi să includem pe toată lumea, toate vârstele și credințele, inclusiv pe cei care cred că ar trebui să-ți acoperi și ochii pe stradă, ca femeie, nu s-ar termina nici într-o mie de ani scandalul.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Cenzura trebuie să dispară pe chestii de genul ăsta că fapte sau declarații nonviolente ce nu instigă la ură. Nu cenzurăm ceva doar pentru nu e conform unui curent ideologic sau nepotrivit pentru o minoritate așa că îl blocăm pentru toată lumea.

      (Citează)

  2. My opinion , ca doara discutam pareri: F.bine face Twitch…
    deja sexualizarea a atins cote incredibile…nu mai poti cumpara un sampon, ca pac, vezi ceva sexual ; vrei sa iei o inghetata, avem o tanti care linge savuros un bat…

    In ritmul asta, actul sexual va mai ramane sa fie facut in strada , ca doar e ceva normal…

    La faza cu site-urile de adulti, cam stim toti ca dai un click si ai scapat…nu mai trebuie sa faci nimic…
    Pentru fetele care cauta urcare rapida in search-uri : normal ca e mult mai usor sa arati un san decat sa muncesti pentru ca cineva sa te urmareasca…si aici e problema !

    Vrei sa faci twitch sau vrei sa faci PH ? Vrei sa apelezi la un instinct animal (de obicei de uiti la femei goale pentru ca vrei sa le tufi) sau te joci ?

    Iar ca sa stabilim niste definitii de cuvinte : Corpul uman nu e indecent, dar indecent e a ti-l expune pe taraba pentru a castiga un click sau doua…
    Decent e sa lucrezi pentru 3000 de lei la Lidl si indecent e sa te arati pe OF si sa afirmi: ca nu am avut alta solutie ..

    Depinde contextul, motivul si modul in care o faci…

      (Citează)

    • Un comentariu de bun-simt, argumentat. Asta e unul din momentele in care mi-as dori ca Radu sa puna un buton de like la comentarii.

        (Citează)

  3. Morcpai aia, in prima poza pare femeia, da-n a doua e clar un barbat. N-are nici o treaba prima poza cu a doua.
    Dac-ar fi sa interzic ceva, io as interzice folosirea filtrelor in poze si filme.
    Cat despre nuditate, sa fie primita, toti in kuru gol pa strada, intoarcerea la origini.

      (Citează)

  4. Ma doare la basca de nuditatea de pe Twitch & co.
    Dar ma tem ca in curand se va urca o maimuta, venita din alta tara mai indepartata, cu un ciocan, sa distruga statuia lui David, ca e indecenta si il supara pe alah.

      (Citează)

    • Andrei:
      Dar ma tem ca in curand se va urca o maimuta, venita din alta tara mai indepartata,cu un ciocan, sa distruga statuia lui David, ca e indecenta si il supara pe alah.

      Posibil. Sau o alta, non-binară, ar putea decide că, în fapt, statuia asta glorifică masculinitatea albă și toxică, și nu e suficient de incluzivă. Sau o a treia, de pe craca pe care se leagănă cele de zic că Biblia e răspunsul la toate, de la istorie la biologie și astronomie s-ar putea lega de „idolatrie”.

      Pentru un secol în care avem cunoștințele omenirii la un click distanță, prea mare inflația de primate neevoluate.

        (Citează)

    • Cred ca ar trebui pus un alt criteriu: obtii beneficii materiale de pe urma afisarii nuditatii -> trebuie impuse anumite limite: mai clar du-te si fa OF, videochat pe PH, nu pe twitch/instagram/FB sa te destrabalezi si in acelasi timp sa sustii ca tu faci gaming/content online, nu bagabonteala sa atragi usor urmaritori (nu mai zic ca twitch de exemplu are o audienta insemnata sub 18 ani).
      Sa pui nuditatea uneia de pe net cu o statuie pe picior de egalitate e ca si cand ai compara mere cu banane doar pentru ca sunt fructe amandoua :)))
      intr-un caz vorbim de una care putea sa munceasca ceva decent dar a ales sa se afiseze pe net pt bani, in celalalt caz ma intreb cate statui/incercari a facut Michelangelo pana sa ajunga sa fie in stare sa sculpteze statuia lui David (nu mai zic despre cate ore munca adunat vorbim).

        (Citează)

  5. O sa adaug si eu doua păreri.
    Am intrat aseară pe Facebook, îl folosesc rar intr-un browser dedicat, de pe telefon. Aseară am fost surprins de faptul ca aveam multe filmulețe de prost gust, un fel de Benny Hill mai vulgar si dump down (da există). Chiar ma gandeam daca asta primesc toti care au un profil asemănător.
    Pe X intru mai des, dar nu mi-au servit nuditate. Poate nu sunt abonat la canalele potrivite.
    Legat de nuditatea in societate, ai facut o varză. Ai amestecat arta cu nuditatea făcută să incite. Nu poti compara o statuie creată de să etaleze maiestria, redarea realistă, o ipostază interesantă, expresivitatea unei figuri cu pozele care sugerează act sexual.
    “Socieatatea nu se poate hotărî”: societatea nu este un întreg, ai locuri in care ai acces la sex, altele unde privești dansatoare, dar și instituții publice unde se păstrează decenta. Sunt persoane care nu înțeleg asta si ajung să se facă de râs fiind imbracate inadecvat. Este normal să fie judecate de cei din jur.
    Comentez pe descrierea ta despre Twitch, ei vor să păstreze un loc pentru cei care crează artă, esports etc. Niște tipe vor să facă bani ușor fără să aibă un talent sau multă muncă apeland la cele mai de bază inxtincte, sexualitate. Există platformele dedicate pentru asta, Twich nu le vrea la ei pe platformă.
    Aici este confuzia? Twitch schimbă filtrele să selecteze un context, deci să ar trebui să schimbam normele in societate?

      (Citează)

  6. Blackskull:
    Cat despre nuditate, sa fie primita, toti in kuru gol pa strada, intoarcerea la origini.

    Cred că ar fi magnific s-o admiri pe madam Veta, 50 de anișori și 100 de kile în viu fluturând pliurile când duce gunoiul. Sau pe Lampadaria, 90 bătuți pe muche, cu un farmec de pus în raclă.

      (Citează)

  7. Radu
    So, what is it? Poate ar trebui ca lumea întreagă să se decidă la una sau la alta. Vrem un Internet SFW sau NSFW?

    Poate ca nu ar trebui sa ne decidem daca vrem un internet SFW sau NSFW. Este foarte bine sa existe platforme care permit nuditatea, pentru cei care cauta asta, si platforme care interzic nuditatea, pentru cei care sunt interesati de cu totul alte aspecte.

    Internetul este atat de vast, incat exista loc pentru toata lumea. Chiar si in cadrul Meta, avem politici diferite pe cele doua mari platforme:
    Facebook – cea mai pudica platforma, unde poti fi banat si daca postezi statuia lui David;
    Instagram – permite aproape orice continut NSFW in afara de nuditate totala.

      (Citează)

  8. Pentru cine nu stie, casetele VHS au aparut cu scopul initial de a facilita accesul la pornografie.
    Similar si la nasterea internetului, printre principalii driveri la inceput a fost accesul la sexualitate/nuditate/pornografie.
    Este o lupta continua pentru ca este cerere (na, e o nevoie primara) dar trebuie tinuta sub control intrucat, exacerbata, duce la aberatii majore, in special pentru tineri.
    Nu va exista niciodata alb sau negru (internet SFW sau NSFW) dar sustin existenta unor controale pe care sa le poti aplica atunci cand e nevoie. (nu le poti forta nicaieri, avand in vedere natura internetului si goana dupa profit in capitalism)

      (Citează)

  9. Cand avea cel mic vreo 3 ani- si am fost la mare, evident ca il schimbam de nadragii de inot fara sa il invelesc in prosop. Si odata cand eram pe undeva la scaldat, mai era acolo la vreo 10 metri, doar o femeie cu inca 2 fetite, la 5-6 ani, evident imbracate regulamentar, nu topless :) Si la un moment dat l-am lasat pe cel mic sa stea mai nud. dupa vreo 5 minute vine femeia respectiva si ma abordeaza in engleza ca sa il imbrac pe cel mic caci petele ei au observat ca el are ceva acolo jos si ele nu au la fel. I-am spus ca il voi imbraca si ca e bine ca fetele observa, ca in lumea de azi e o problema cu genurile.
    Iar nuditatea si arta – am vazut tot felul de obiecte de arta pretioasa care au fost vandalizate (organe genitale, sani sparti etc) de catre tot felul de indivizi carora nu li se face nimic dpdv legal. Adica generatii la randul au pastrat aceste opere de arta, facute de oameni ilustri, aceste opere de arta au inspirat oameni si vii tu, un cac…rahat cu ochi si spargi ca tu sti mai bine, vezi doamne, tu, care ai un IQ de 2 digiti. Sunt scarbit de ce putere au ajuns sa aibe acesti indivizi….

      (Citează)

  10. Acceptata de cine? “societatea” nu e vreun gigel unitar, sa accepte sau nu ceva. Talibanii nu accepta nici sa se vada buzele femeilor pe strada in timp ce nordicii nu au probleme sa stea in cucul gol la saune mixe. Iar internetul e global deja. Gasesti de la ultimii retarzi cu muci la gura care cred in dumnezeu, biserica si alte rahaturi d-astea, pana la wokeisti care ne explica ca genurile sunt fluide.

      (Citează)

  11. care este subiectul (acea chestie care raspunde la intrebarea “cine?”) titlului tau?
    eu nu ma simt inclus in “nu putem decide”, deci trebuie sa fie alt subiect subinteles decat “noi” (doar ca nu reusesc sa il subinteleg).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus