un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Intel lansează procesoarele Meteor Lake cu schimbări semnificative de fabricare

15 Dec 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Well, nu intenționam să fie zi de tehnologie pe blog, dar s-au întâmplat lucruri importante. Unul dintre ele este că Intel a lansat generația de procesoare Meteor Lake pentru laptopuri și acestea vin cu câteva schimbări importante la bord.

Iată unele modificări:

➡️ Sunt primele procesoare cu noua schemă de denumire inventată de Intel. Acestea au nume precum Intel Core Ultra 5 135H sau Core Ultra 7 155U.

➡️ Sunt construite din mai multe segmente, “tiles” în original. Aici nu-i vorba de design chiplet, unde procesorul era format din mai multe “subprocesoare”, ci chiar de segmente construite în fabrici diferite și apoi sudate împreună.

Procesorul este construit în tehnologia Intel 4 de către Intel, dar GPU-ul integrat este construit de TSMC în tehnologie N5 și controllerul I/O si SoC-ul tot de TSMC în tehnologie N6. Toate sunt apoi “sudate” împreună într-o fabrică Intel printr-o tehnologie numită Intel Foveros, ceva inventat de ei tocmai în acest scop.

În caz că vă pasionează acestea, de fapt, cele patru tile-uri se numesc:

  • Compute: conține nucleele P și E
  • Graphics: conține modulul grafic Arc sau Intel Graphics
  • SoC: neural processing unit, controllerul wireless și video, controllerul de memorie. Conține și noile nuclee low power.
  • I/O: controllere pentru conectivitatea externă PCI-Express și Thunderbolt/USB.

➡️ Noile tehnologii de fabricație pot aduce eficiență energetică suplimentară. Numele sunt confuze. Intel 4 este de fapt bazat în principal pe fabricație în 7 nm, dar Intel spune că obține o densitate de tranzistori echivalentă cu cea a producției în 4 nm de la alte companii și de aici numele. TSMC N5 și N6 sunt, din câte știu, produse chiar în 5 și 6 nm.

Așa că noile Meteor Lake sunt un amalgam de tehnologii de producție.

➡️ Sunt acum trei tipuri de nuclee. Avem P-cores pentru performanță, E-cores pentru eficiență și unele numite LP E-cores, low power efficiency cores, pe care Intel le adună în general la totalul celor de tip E.

Intel a lansat ieri 8 procesoare. Patru dintre ele au sufixul H, seria mai performantă care integrează placă video bazată pe tehnologia Arc. Au și un TDP de 28 wați. Celelalte patru au sufixul U, sunt mai eficiente, au mai puține nuclee, GPU simplificat și un TDP de 15 wați.

Cele lansate acum fac parte din seriile Core Ultra 5 și 7. În 2024, Intel va lansa și un Core Ultra 9 185H, care va fi flagship-ul seriei. Diferența principală este un TDP de 45 wați.

Procesoarele sunt în tabelul de mai jos:

Când este vorba de benchmark-uri, Intel a trimis puține sample-uri. PC Mag a testat un laptop Acer Swift Go 14 dotat cu un Core Ultra 7 155H, care nici măcar nu este cel mai puternic din cele lansate.

Puteți vedea benchmark-urile aici, dar per total noul Meteor Lake oferă performanță un pic mai bună decât a generației anterioare. Intel spune că este un procesor de nivelul lui Apple M3, dar nu văd asta în nici un test, noul MacBook Air de 15 inci ieșind aproape întotdeauna în față.

Autonomia pare similară cu a generației anterioare. Meteor Lake nu pare genul de produs care să concureze de fapt cu Apple Silicon, care vine cu avantajul integrării hardware/software mult mai bune decât între sistemul Intel+Acer+Microsoft plus încă vreo 10 producători de drivere și software. Din acest motiv, nici autonomia bateriei nu poate concura cu un MacBook.

Intel probabil că vrea, întâi, să concureze cu generația anterioară a lor și cu procesoare AMD Ryzen. Asta pare să o facă bine. Nu remarcabil, nu alergi acum la magazin să iei un astfel de laptop, dar reprezintă un pas în față.

asus s5507

    6 comentarii

  1. Vezi ca chiplet nu inseamna sa ai subprocesoare, ci mai multe chipuri interconectate. Ceea ce e fix ce face Intel, doar ca ei le numesc tiles.

    Singura diferenta este forma de interconectare a chipurilor, unde Intel vine cu Foveros.

      (Citează)

    • Chiplet înseamnă de obicei componente identice. Diferențele sunt minime, gen cache la X3D. Sunt și produse direct așa, pe aceeași linie de producție.

      Intel practic ia produse diferite și le lipește între ele.

        (Citează)

  2. Păi și AMD nu face același lucru cu procesoarele lor de desktop (și câteva de laptop)? Au un „tile” care conține nucleele, la Zen4 acel tile este pe 5nm, și încă un „tile” cu difverse controllere, IGP-ul și alte componente pe 6nm.

    Ai căzut bine de tot în marketingul Intel.

      (Citează)

  3. In continuare nu merita upgrade-ul de la generatia precedenta la cea curenta de Intel, doar daca ai sistem de acum 2-3 ani merita sa ii iei in considerare.

      (Citează)

    • Yep, daca citești blogul, zici că e cine ce schimbare. Dar dacă te uiți în teste, nu merita upgradeul deloc pe generația noua. Cei de la gamersnexus fac mișto de ei într-un mare fel.

        (Citează)

  4. “schimbari importante la bord” – prima este numele WTF ?!?!
    Si nu e ca si cand acum le spun Rodica, Miruna sau Patricia. Nuuuu. Tot amestec de numere si cifre. Mare evolutie….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus