►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Dacă vedeți o mașină cu faruri sau stopuri de culoare turcoaz, înseamnă că se conduce singură.
Este ceva mai complicat de atât și mai durează până vom vedea ceva asemănător pe aici. Mercedes a devenit primul producător de automobile care are permisiunea de a pune în vânzare mașini cu autonomie de nivelul 3 în SUA.
Autonomia de nivelul 3 înseamnă, dacă citiți articolul meu despre cele 5 niveluri de autonomie ale mașinilor, că mașina se conduce singură, iar șoferul poate face altceva la bordul ei, cu condiția să fie pregătit în orice moment să preia controlul vehiculului.
Este practic primul nivel din cele în care mașina accelerează, frânează și virează singură. Șoferul poate face altceva, poate să se uite la un film, să mănânce, să vorbească cu pasagerii sau să se joace pe Steamdeck. Autonomia de nivel 3 este de obicei limitată până la o anumită viteză și doar pe anumite drumuri, iar în caz că mașina nu se mai descurcă singură, încetinește și îi cere șoferului să preia controlul.
Mercedes are voie să vândă astfel de mașini în SUA, în anumite state. Este vorba doar despre modele clasa S și EQS, care au dotările necesare. Se va întâmpla la maxim 60 de km/h.
Cum intervine turcoazul? Păi autoritățile americane au decis că este nevoie ca mașina să semnalizeze cumva celor din jur că se conduce singură și că este deci în regulă dacă șoferul ei este văzut jucându-se pe laptop la volan sau gesticulând, astfel încât ceilalți participanți la trafic din jurul său să nu intre în panică sau să nu-l amendeze poliția pentru că nu conducea.
Semnalizarea se va face prin aprinderea în culoarea turcoaz a farurilor și stopurilor și luminilor laterale. Și în interior se vor aprinde câteva lumini în această culoare, semnalizând pasagerilor ce se întâmplă.
Autoritățile americane au decis că această culoare trebuie utilizată în general de astfel de mașini, nu doar de Mercedes, deci cel puțin pe piața lor toate o vor folosi. Probabil că decizia se va lua similar și în alte țări, probabil inclusiv Europa, în viitor.
Iată cum arată:
Decizia este utilă și în sens opus. Poliția te poate amenda pentru neatenție, iar șoferul nu poate spune “ah nu, de fapt conducea mașina, era totul în regulă.” Dacă nu aveai luminile turcoaz aprinse, înseamnă că nu conducea mașina.
sursa: Jalopnik.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
4 comentarii
20/12/2023 la 7:36 AM
Oare când începem să vedem stopuri și faruri turcoaz pe tigăile din România? Chiar ieri am văzut un trafic un BMW seria 3 cu sigla aia nouă de la divizia Motorsport….si efectiv cădea tabla de pe masina aia….
mario(Citează)
20/12/2023 la 9:35 AM
“mașina se conduce singură, iar șoferul poate face altceva la bordul ei, cu condiția să fie pregătit în orice moment să preia controlul vehiculului”
Evident, așa funcționează atenția oamenilor, și nu va duce la alte accidente.
Asta este cel mai nasol tip de autonomie. Cum să interzici vorbitul și butonatul la telefon, dar să aprobi așa ceva?
Em(Citează)
20/12/2023 la 11:52 AM
Arata potrivit culoarea aia. Rece, inumana :) Are ceva robotic in ea.
E ca in filmele in care un robot bun o ia razna si devine malefic. Cum nu ii poti schimba trasaturile, scenaristul decide sa ii schimbi culoarea ochilor, dintr-o culoare calda si slaba intr-o culoare rece si intensa.
silicon_v(Citează)
21/12/2023 la 10:22 AM
Spoken like a true woman.
Cosmin(Citează)