un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Care sunt cele mai înclinate turnuri din lume (cel din Pisa nu este pe primul loc)

22 Dec 2023  ·

TURISM  ·

16 comentarii

În Bologna sunt două turnuri înclinate. Unul dintre ele este mai înclinat decât cel din Pisa. Le-am văzut recent pe amândouă

Au ceva italienii cu turnurile, le place să fie un pic strâmbe. Cele din Bologna se numesc simplu Le Due Torri, Cele două turnuri, ca în romanul lui Tolkien. Sunt în centrul orașului. Unul este de două ori mai înalt decât celălalt.

Povestea lor mi se pare fascinantă. Au fost construite pe la 1.100 și sunt atât de puține date despre acea perioadă încât legenda spune că ar fi fost două familii rivale care s-au întrecut în ridicarea celui mai înalt turn. Cel mai înalt se numește Astinelli, după numele familiei care l-a construit, și avea inițial 70 de metri, iar după câteva secole a fost înălțat la 97 de metri. Cam cât clădirea SkyTower din București.

Cel mai mic se numește Garisenda și avea inițial doar 60 de metri, iar în secolul 14 a fost demolat parțial pâna la 48 de metri, după ce a început să se încline prea mult. Turnurile au fost folosite în multe scopuri de-a lungul timpului, de la închisoare și fortărețe la direcționarea pompierilor în bombardamentele din WW2. Dante Alighieri, Goethe și Charles Dickens au scris despre ele.

2tours bologne 082005.jpg
By CC BY-SA 3.0, Link

Sunt vizibil înclinate. În fotografiile mele nu par așa, sunt făcute prea de aproape. Trebuie să stai un pic mai departe ca să observi că parcă este ceva în neregulă cu ele față de clădirile și liniile verticale din jurul lor.

La baza lor am găsit un panou informativ care mi-a plăcut mult. Spune care sunt cele mai înalte turnuri înclinate din lume. Credeam că turnul din Pisa este singurul cu adevărat vizibil înclinat, dar se pare ca sunt mai multe:

Altfel spus, britanicii au știut să-l construiască bine pe al lor, dar este și cel mai nou și probabil cu fundația cea mai bine stabilizată dintre toate. Turnul Garisenda din Bologna este cel mai înclinat din lume (I guess), la 4 grade, mai înclinat și decât cel din Pisa. Nu este la fel de celebru pentru că nu arată nici pe departe la fel de spectaculos, dar uite că îi merge.

Ce-i drept, turnul din Pisa se înclinase cu 5,5 grade în 1990, dar a fost ulterior îndreptat după lucrări de stabilizare și susținere, altfel ar fi în fruntea clasamentului de mai sus.

Mai vreau să zic și că nu m-aș urca niciodată să vizitez un astfel de turn. Îl văd bine și de jos… Sau cel puțin le-am văzut în septembrie 2023. Acum câteva zile, autoritățile din Bologna au intrat în alertă că s-ar putea prăbuși iminent.

asus s5507

    16 comentarii

  1. Avem și noi un turn înclinat în comuna Ruși din județul Sibiu. Desigur că nu are “spectaculozitatea” celui din Pisa, dar cred că ar putea fi promovat, măcar pentru a fi vizitat de către cei ce se află în trecere. https://printransilvania.ro/turnul-inclinat-de-la-rusi

      (Citează)

    • Din articolul dat de tine, inteleg ca proprietarii acelui turn inclinat nu prea vor sa se implice sa il promoveze.
      In plus, turnul se afla pe un teren privat unde se poate intra doar fiindca exista o gaura in gard… adica ar fi cam ilegal sa il vizitezi.

        (Citează)

  2. “Turnul Garisenda din Bologna este cel mai înclinat din lume (I guess), la 4 grade”

    Chiar poza pusa de tine spune ca cel mai inclinat este turnul bisericii din Bad Frankenhausen, 4,8 grade.

      (Citează)

    • Exact!
      Iar dacă mergi pe fir, găsești https://en.wikipedia.org/wiki/Leaning_Tower_of_Suurhusen, înclinat la 5,1 grade, după care afli și de https://www.farthest-leaning-tower.de/, la 5,4 grade.
      Tot nemții-s cei mai tari!

        (Citează)

    • Poza din articol nu are nicio legătură cu titlul pus de Radu și cu concluzia citată de PHNC.
      Este vorba ce “cele mai înalte turnuri înclinate,” nu de “turnurile cu cea mai mare înclinare”. Turnurile din Bologna (luate la la pachet, văd) sunt pe primul loc nu datorită inclinatiei celui mic (4%, mai mică decât a altor turnuri, cum bine remarcați și voi) ci datorită înălțimii celuilalt, la mustață peste Big Ben.

        (Citează)

    • Vijan: Poza din articol nu are nicio legătură

      uneori nici macar autorii de articole nu inteleg textul pe care il citesc.
      avem (romania) un procent cam mare in unele statistici, dar situatiile astea par sa il dovedeasca real.

        (Citează)

  3. Eu am urcat in 2022 in el. Sau 2021, nu mai tin minte exact, dar dupa ce aveam frica de inaltime, asta din Bologna mi-a pus capac. Structura e din lemn, super rudimentar si urci pana iti vine rau.

      (Citează)

    • N-ai lucrat pe macarale plutitoare ca să repari proiectoarele din ”cioc” ori să mai ajustezi camera video pentru magazii, să se și miște puțin din cauza valurilor…

        (Citează)

    • Ai urcat in Asinelli (cel inalt si mai putin stramb), in Garisenda (cel stramb) nu se urca.

        (Citează)

  4. Sa faci articol despre asa ceva, si sa nu mentionezi asmita, e ca si cum ai scrie despre sushi si nu ai spune japonia.

      (Citează)

  5. Puțin context: în Evul Mediu, orașele-cetate erau organisme politice și economice autonome, care se confruntau adesea cu rivalități interne. În acest context, nobilii și afaceriștii locali își demonstrau puterea și statutul social prin construirea de turnuri fortificate. În timp, turnurile au devenit simboluri ale statutului social și ale bogăției. Cei care dețineau un turn erau considerați oameni de vază în societate.

      (Citează)

  6. Zippo:
    Puțin context: în Evul Mediu, orașele-cetate erau organisme politice și economice autonome, care se confruntau adesea cu rivalități interne. În acest context, nobilii și afaceriștii locali își demonstrau puterea și statutul social prin construirea de turnuri fortificate. În timp, turnurile au devenit simboluri ale statutului social și ale bogăției. Cei care dețineau un turn erau considerați oameni de vază în societate.

    Acum inteleg sensul “palatelor cu turnuri” :)) wink wink

      (Citează)

  7. Vezi și turnurile din Georgia.

      (Citează)

  8. Dragut articol. Ma inclin.

      (Citează)

  9. ceva mai departe de Bologna e un orasel cu multe astfel de turnuri

    https://en.wikipedia.org/wiki/San_Gimignano#Towers

      (Citează)

  10. Am urcat in el, horror :)).
    Cu toate ca se spune despre cel din Pisa ca simti inclinarea mai mult, acesta era ingust si cu scari din lemn si fara vreun mijloc de siguranta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus