►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
14 Dec 2023 ·
Mi se pare fascinant cum în Franța este considerată o delicatesă sandvișul cu unt și șuncă. Jambon-buerre, adică o baghetă franțuzească tăiată pe din două, unsă cu unt și cu una-două felii de șuncă vârâte înăuntru. Asta e tot. Pâine, unt, șuncă. Sau jambon, cum zic francezii.
Francezii au teancuri de pâine cu șuncă pe care le vând turiștilor, în special în zonele populare, iar turiștii merg mai departe pe stradă cu ele în mână și li se pare că au cucerit Parisul. “Oui, oui, c’est merveilleux, La Seine, la baguette, on y va!”
Nu neg, un sandviș cu șuncă este bun. Dacă-l faci cu o baghetă de calitate, un unt gustos și poate ușor sărat și un jambon artizanal de calitate (de la porci crescuți cum trebuie, nu din acela cu gust de săpun “marca hipermarketului”), probabil chiar delicios.
Reușita adevărată este însă să impui în piață un sandviș atât de simplu ca fiind o delicatesă emblematică a țării. Să susții asta cu o față serioasă, să o pui la vânzare în atât de multe locuri încât chiar devine emblematică și apoi să fie cumpărată în zeci, poate sute de mii de bucăți în fiecare zi. Poate chiar mai mult, în fond Franța are zeci de milioane de turiști pe an și or mânca și localnicii.
Aici se vede poate priceperea altora în a face turism sau poate faptul că au asociații și organizații care plănuiesc astfel de lucruri și se dă ordinul general “de mâine faceți baghetă cu suncă în toate boulangeriile voastre”, o metodă bună de a scoate un produs în față.
Închipuiți-vă o situație similară la noi. Sau, altfel spus, de ce nu facem și noi același lucru? Imaginați-vă o pâine din aceea tradițională românească, cu miez moale și pufos și coajă crocantă pe deasupra. Poate niște unt, poate niște muștar, iar apoi niște parizer. Este varianta românească la ce prepară francezii? Este. Este la fel de delicios? Este!
Poate chiar mai delicios, că mie bagheta franțuzească mi se pare că are o coajă prea tare, iar pâinea tradițională românească, mai ales cea în care se simte aciditatea de la maia și care este și sărată exact cât trebuie, mult mai gustoasă. Genul acela pe care ți-l aduc unele restaurante cald la masă și este atât de bună pâinea aceea încât îți vine să ceri și smântână și să o mănânci pe toată până să-ți vină și mâncarea pentru care fusese de fapt adusă.
Un parizer bun este, de asemenea delicios. Ar merge și la noi vândut pe scară largă un astfel de sandviș? Aș putea pune pariu că nu. Întâi pentru că ar fi nenumărate voci care ar spune “vai, cum să dăm parizer turiștilor, ne facem de râs! Ce mai urmează, să le zicem să-l mănânce pe un ziar deschis pe capota mașinii, eventual și cu o bere la PET?”.
La propriu avem un produs simplu și gustos, dar simt că multora le-ar fi rușine să spună că mănâncă așa ceva, la fel cum există și multe voci care contestă mititeii și îi consideră proști pe românii și pe străinii care stau la coadă pentru un boț de carne tocată făcută pe grătar. Probabil ar trebui să ne hrănim turiștii cu fazan și păstăi verzi pregătite în jar, nu știu.
Și probabil ar mai fi și factorul de mediu. Pâinea nu-i peste tot bună. Parizerul nu-i peste tot gustos (vreți unul bun? încercați un Bătrânul Sas din Freshful sau pe unde s-o mai vinde). Unii ar pune margarină sau muștar fad.
Dar nu că este păcat? Nu că te oftici când vezi cum alții vând milioane de pâini cu șuncă, iar tu ai un produs măcar la fel de bun și nu faci nimic cu el?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
35 comentarii
14/12/2023 la 11:43 AM
pai depinde unde mananci sandwich-ul ala, daca il iei de unde trebuie, cu bacheta, untul si jambonul asa cum trebuie, e perfecta.
uite, eu dupa aproape 20 de ani de trait in Franta am o mare poblema cand vin in Romania cu gustul painii. 95% din ce mananc e meh. nu mai vorbesc de croissante, nu cred ca am mincat unul cu adevarat bun in Bucuresti (poate o singura data, undeva pe linga Ateneu). paine e o delicatesa in sine, iar in Franta este in general excelenta.
stefan(Citează)
14/12/2023 la 11:48 AM
Ma duc la un restaurant simplu, de meniul zilei. Au cos de paine cu o paine romaneasca, exact cum o descrii, mai grea, densa. O placere, si ridica nota restaurantului cu un punct inainte sa vorbim de mancare.
mac gregor(Citează)
15/12/2023 la 9:50 AM
huh la fel si la mine, tot restaurant simplu de meniul zilei si aduce un cos proaspat cu paine facuta inhouse…direct 10 points
Robert(Citează)
14/12/2023 la 12:01 PM
Am lucrat cu francezi (white collars) si am ramas uimit de cantitatea de paine pe care o mananca, zici ca sunt zilierii nostri de la campie. Masa de pranz e o bagheta imensa (cum e cea din poza) iar cantitatea de unt si sunca e infima. Eu aruncam jumatate de bagheta la gunoi ca sa o fac comestibila si chiar si asa era foarte multa paine.
Apoi erau socati la restaurant cat unt puneam pe paine, normal as zice eu pentru Romania, enorm pentru ei.
Nu stiu ce sa zic, or avea gusturi mai fine pe care eu nu le inteleg, pentru mine Pain Plaisir de la noi face paine mult mai buna decat ce am gasit pe acolo. Singura diferenta este ca painea standard din supermarket si croissantele sunt mult mai bune comparativ cu ce se vinde la noi, care sunt oribile.
Costel(Citează)
14/12/2023 la 12:57 PM
Asa sunt si eu, niciodata nu am considerat painea ca fiind ingredientul principal dintr-un sandvis. Ma uit la poza din articol si ma gandesc ca as pune de cel putin 3 ori mai mult jambon ca sa pot considera baghetele alea ca fiind apetisante.
Andrei G(Citează)
14/12/2023 la 1:15 PM
Băi frate, dar coaja aia groasă și tare care-ți jupoaie gingiile… Numai cînd mă uit la ea și-mi dispare orice poftă.
Marinel(Citează)
14/12/2023 la 12:19 PM
Da să-i batem pe francezi cu PARI(zer). Din ce văd eu pe Youtube turiștii care vin sunt mai impresionați de covridog și mici. Niște mușchi afumat pur ca la țară fără nitriți iarăși ar fi interesant.
nea_caisă(Citează)
14/12/2023 la 12:26 PM
Si spania e plina de Jamon Bocadillo, jamon si o paine buna similiar cu bagheta, este coada mereu la astfel de shop-uri. Este accesibil ca pret si usor de facut. Plus ca este gustos, ca este greu sa gasesti jamon prost in Spania.
sorin(Citează)
14/12/2023 la 1:17 PM
Poți spune jambon, ”pi romanește”… chiar dacă-i cuvînt de împrumut.
Marinel(Citează)
14/12/2023 la 4:31 PM
s-ar confunda cu ce inseamna jambonul la noi, bucata mare de pulpa fiarta, e mult mai zemoasa. ceva similar invechit cu sare la interior se face prin banat, dar e de nisa.
sorin(Citează)
14/12/2023 la 5:47 PM
Uite am trecut demult de prima juma’ de veac in lumea asta, m-am vanturat prin aproape 70 de tari (iar experientele culinare sunt un “must” in absolut fiecare destinatie!) dar aflu abia acum si aici despre aceasta gustare emblematica frantzuzeasca! Merci, Radu.
In alta ordine de idei, traiam cu impresia ca America a “inventat” sandvisul. Asta pana m-am mutat in Spania unde gastronomia nu face deloc cinste arealului mediteraneean pe care-l imparte cu de-alde Franta si Italia fiind destul de “taraneasca” in paleta de ingrediente si arome foloste si rudimentara din perspectiva creativitatii si prezentarii. Ei bine, acum sunt aproape convins ca Spania e locul de nastere al sandvisului. Varietatea e dictata de tipul si dimensiunea painii folosite, de la mare la mic: bocadillo, pulguita, tostada. Jamon e denumirea folosita pentru sunca, care poate fi de doua feluri si se regaseste aproape in orice sandvis: jamon serrano sau jamon york (cam clar ce e ultimul, cred). Apoi urmeaza branza (nu la fel de universal folosita in sandvisuri ca jamonul: queso (in general maturata in diverse grade) sau queso blanco, (apropiat de telemeaua noastra). Apoi tomate. Fie felii de rosii pur si simplu, fie tomate triturado (rosii tocate si puse pe paine cu ulei masline) pan amb tomat (catalan), pan con tomate (castillano). Uneori incalzit, cel mai des nu. E bun, bun. Spaniolii baga uneori la breakfast sau la lunch pe fuga. Cu o bere si o cafea cu lapte. Sigur, fiecare provincie aduce mici variatii in continutul sandvisului, dar jamon con queso y tomate e religie, institutie nationala aici.
Altfel, painea, cartoful si nautul (garbanzos) sunt fundamentul bucatariei iberice, baga astia in cantitati industriale.
La naiba, mi-ai facut pofta!
Tom(Citează)
14/12/2023 la 12:37 PM
Bagheta frantuzeasca proaspata (de la Pain Plaisir, Miez etc.), unt frantuzesc (din ala din lapte putin fermentat inainte, gen President sau Beurre d’Isigny) si o sunca buna, gen prosciutto copt (adica cotto) de la mama lui (in Bucuresti gasesti la magazinele italienesti, gen Terra Felice sau Degusteria Francesca) si rezultatul poate fi, da, ceva inspre delicatesa (cu mult umami la mijloc).
Octav(Citează)
14/12/2023 la 12:45 PM
Eu am crescut sarac, sunca nu se gasea. Lua bunica de la magazin o franzela de-aia tare de dadeai dupa caini cu ea, o uda si o baga la cuptor sa se inmoaie, apoi punea unt (un strat subtire ca nici ala nu era la discretie) si sare. In unele zile punea si cateva feliute de usturoi, probabil sa aduca a gust de parizer. Radeam tot, era gustarea mea cand veneam de la gradinita.
(50% din romani cred ca era mai bine pe vremea lu Ceasca)
Sorin(Citează)
14/12/2023 la 1:57 PM
Bine ca aveati unt pentru asa ceva, mult aveau margarina.
cineva(Citează)
14/12/2023 la 6:50 PM
Imi amintesc cum stateam la coada cateva ore pentru unt, toata familia. Adultii primeau un pachet, copiii o jumatate. Asta era valoarea mea de tanar soim al patriei, jumatate de pachet de unt o data la 2-3 luni cand “bagau” la alimentara.
Sorin(Citează)
14/12/2023 la 12:48 PM
La fel si in italia cu panetonele mereu pus intr-o cutie festiva sau cafea de altfel ieftina pusa in cutii dragute. Nu mai vorbesc de parmezan. La noi ai caș in punga.
Cand am fost in franta am mancat bagheta de care zici si am ramas meh. Da-mi o shaorma tati, lasa prostiile.
Robert(Citează)
14/12/2023 la 1:15 PM
Aici lucrurile sunt similare.
Nu doar in Italia gasesti Panettone in cutie festiva, si in Romania gasesti cozonac in acelasi tip de cutie festiva – cauta pe Google dupa “Boromir cozonac festiv”.
Iar in Italia nu ai doar parmezan ambalat elegant, gasesti in aproape orice supermarket si parmezan ambalat in folie alimentara si cu eticheta de pret lipita direct (la fel cum este caș-ul la punga de la noi).
PS: si eu prefer o shaorma. Poate ar trebui sa o promovam ca mancare traditionala, alaturi de mici.
Andrei G(Citează)
14/12/2023 la 1:20 PM
Da, Panettone foloseste ameliorator Tigris, de aia (pare că) e mai bun…
Marinel(Citează)
14/12/2023 la 12:55 PM
Sa nu mai vorbim de taranii aia de italieni, cu painica lor cu 4 ingrediente. Paesanos!
ipo(Citează)
14/12/2023 la 1:14 PM
Doamne cat gunoi irelevant poti scrie. Testezi chatgpt că sa dea la Nr articolele scrise?
Matthers(Citează)
14/12/2023 la 8:09 PM
același lucru se poate spune despre comentariul tău, ce gunoi irelevant și din care nimeni nu învață nimic, nici opinie pertinentă, nici informații, doar un hate penibil.
Ion(Citează)
15/12/2023 la 1:37 PM
@Ion, eu nu castig nimic din comentariu meu. el castiga din aceste articole. comentariul meu e destinat lui direct, articolul asta e destinat publicului larg.
e nevoie sa-i explic de ce articolele care sunt pareri de facebook nu-s relevante pe un blog ca al lui?
“hmm, nu-mi place sunca, sigur e un gunoi franzusesc, de ce nu promovam parizerul”
serios?
daca o impacheta mai altfel, avea niste sens. sau macar daca era publicitate. dar orice e publicitate nemarcata, ori ce postata de dragul de a da bine la numere.
inteleg ca s-au schimbat prioritatile, dar decat sa posteze gunoaie, mai bine nu mai posteaza.
sau noh, mai bine nu mai citesc eu, ca nu mai are ceva relevant/unic de vreo 2 ani incoace. rescrie stiri cu pareri irelevante
matthers(Citează)
14/12/2023 la 1:42 PM
propun un sandwich cu carne, legume, salata, sosuri si cativa cartofi prajiti, iar in loc de paine, rulam totul intr-o lipie
C(Citează)
14/12/2023 la 3:08 PM
paine cu unsoare si cu ceapa
clau(Citează)
15/12/2023 la 3:33 PM
Il scoatem din lipie, punem niste branza peste si ii zicem frizerie.
Giani Mucea(Citează)
14/12/2023 la 1:43 PM
Nu mai gasesti vreun articol sa nu vina cel putin o persoana sa se planga ca autorul e de rahat sau opinia lui e proasta sau etc… E absolut incredibil cat de mult hate exista.
A zis Radu ceva de sunca…trebuie neaparat sa ii spun ca este irelevant.
Vunju(Citează)
14/12/2023 la 3:11 PM
Locuiesc in Franta de 20 de ani.
Sendvișul cu unt și șuncă nu e considerat delicatesa.
Este doar un sendvis pe care il mananci cand iti este foame si vrei ceva rapid, atat.
Iar legat de bagheta, sunt foare multe tipuri, aia cea mai ieftina nu e cine stie ce, dar sunt foarte multe tipuri, multe tipuri de faina si chiar cu unele chestii inauntru (nuci, si altele). Atunci vorbim de o bagheta gustoasa.
In general sendvis-ul cu unt si sunca e facut cu bagheta cea mai simpla dar depinde si de unde il iei. Sunt ceea ce se numesc aici “artisan patissier” care face niste chestii foarte bune.
Johny(Citează)
14/12/2023 la 4:14 PM
Cum adica nu facem si noi asa? Pai mai nou, vad turisti ca stau la coada la luca si la covrigi. Sau kurtoskolacs. Pana la urma ala e doar un snack, nu e “o delicatesa” in franta. E aberant sa crezi asta despre bucataria frantuzeasca, care chiar are cateva preparate ceva mai…. complexe.
Vrei sa razi de cineva, poti rade de suedezi si toti boratii germanici (olandezi, nemti, danezi si alte neamuri vai mama lor) cu bucatariile lor.
Feluri traditionale p-acolo – chiftele, meatballs, peste putrezit, cartofi fierti sau prajiti in mult ulei sau ingorpati in mayo, diverse boraturi predigerate (porridge) si alte rahaturi fara gust, clasa sau textura.
Boris(Citează)
14/12/2023 la 6:29 PM
Mmm… surstromming…
Eu… gen(Citează)
14/12/2023 la 7:47 PM
Maatjesharing cu ceapa si paine. Cel mai bun sandwich.
etk(Citează)
14/12/2023 la 9:43 PM
Fara castraveti
C(Citează)
15/12/2023 la 4:31 PM
@Boris, pari un om calatorit si de o cultura fina
/s
urweiss(Citează)
15/12/2023 la 4:47 PM
Eh, toti fac misto de gustarile olandeze pana mananca niste bitterballen dupa 3-4 beri.
Giani Mucea(Citează)
15/12/2023 la 9:45 PM
Amincu bitterballen. A se nota ca in afara de ele si kibeling, bucataria olandeza face macdonals sa para gourmet…
urweiss(Citează)
15/12/2023 la 11:10 AM
De fiecare dată cand am mâncat un sandwich cu multă pâine și puțină compoziție mi-am adus aminte de Rex si chiflele lui cu șuncă https://m.youtube.com/watch?v=V-lVoYRgkt8
eddie(Citează)