un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cei mai bogați oameni ai planetei au averea făcută în tehnologie și Internet

4 Dec 2023  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Tehnologia, mai ales cea mass market, o fi controversată, dar aduce banul în portofel. 8 din primii 10 cei mai bogați oameni din lume vin din tehnologie.

Topul actual Forbes este următorul:

  1. Elon Musk
  2. Bernard Arnault
  3. Jeff Bezos
  4. Larry Ellison
  5. Warren Buffett
  6. Bill Gates
  7. Mark Zuckerberg
  8. Steve Ballmer
  9. Larry Page
  10. Sergey Brin

Toți au avere de peste 100 de miliarde de dolari.

Din topul acela, doar Bernard Arnault este diferit de ceilalți. Tot mega-miliardar, dar este CEO și chairman al grupului Louis Vuitton Moet Hennessy. LVMH include vreo 70 de branduri de diverse tipuri, inclusiv Dior, Sephora, Marc Jacobs, TAG Heuer și altele.

În rest, însă, Musk a făcut banii din Zip2, PayPal și apoi Tesla și SpaceX. Bezos din Amazon, Larry Ellison din Oracle, Gates și Ballmer din Microsoft, Zuck din Meta, Page și Brin din Google.

Avem deci Amazon, Google, Oracle, Meta, Microsoft și Tesla acolo. De remarcat că de acolo doar despre Oracle se poate spune că nu are un model de business orientat spre consumer , ci B2B, dar în rest avem companii care apar zilnic în discuție și chiar și în utilizarea curentă.

Multe domenii aduc bani în perioada aceasta, dar tehnologia pare a fi cel cu creșteri explozive, în care o creștere a acțiunilor îți oferă o valoare de zeci de miliarde în plus a averii deținute. Iar cum uneori acești oameni au posibilitatea de a cumpăra acțiuni la preț foarte redus față de piață, averea doar le crește.

Buffett este investitor, șef la Berkshire Hathaway, una dintre cele mai de succes companii de investiții din lume (culmea, începută ca o fabrică de tricotaje, dar Buffett a cumpărat-o, a dat afară managementul anterior și treptat a reprofilat-o în investiții).

Istoric vorbind, Buffett nu a investit mult în tehnologie, fiind cunoscut pentru un citat în care spune că se ferește de ea pentru că nu o înțelege. Investițiile Berkshire sunt mai degrabă în zona de consumer goods manufacturing și banking & insurance, cu dețineri profitabile în Johnson & Johnson, Mondelez, Procter & Gamble șamd.

Cu toate acestea, unii consideră că return-ul ceva mai mic al Berkshire din ultimii ani este cauzat de o lipsă de investiții în tehnologie, unde a fost un boom major. Inclusiv compania este în proces de diversificare în aceste direcții, iar Apple este una dintre principalele companii în care Buffett a investit și prima ca portofoliu deținut. Buffett deține acțiuni Apple de peste 160 de miliarde de dolari, iar Apple duduie. Mai are dețineri profitabile și la American Express, Sirius XM, T-Mobile și alții.

S-ar putea spune și că business-urile bancare și de asigurări sunt puternic dependente de tehnologie astăzi, fie prin instrumente pro-client (gen aplicații mobile și servicii digitale) sau pro-companie (primă de asigurare mai mică dacă porți un smartwatch și dovedești că faci zilnic pași și sport).

asus s5507

    12 comentarii

  1. Bogatii devin tot mai bogati in timp ce saracii devin tot mai saraci!

      (Citează)

  2. Capitalul e impozitat ~10% și nu cere drepturi.
    Munca e impozitată ~40% (ro) și angajații au drepturi.

      (Citează)

  3. Poți să inventezi un medicament care să vindece orice boală sau care îți mărește durata vieții cu 30 de ani și tot nu sunt de acord ca un singur om să dețină atâția bani, dar niciodată nu a fost un echilibru și nici nu o să existe vreodată.

      (Citează)

    • Mama lui de comunism, nu ne-a iesit din sange nici dupa 30 de ani…

        (Citează)

    • Bun bun, normal ca nu comunism, dar capitalism salbatic de tip american, cu chirii imposibile pt un muncitor de rand si un sistem de sanatate care iti da facturi de sute de mii/milioane de dolari cand iesi din spital (taxa de tinut nou nascutul in brate -WTF)?

        (Citează)

    • Da de un capitalism mai soft, suedez sau norvegian, ce ziceti? Ca nu va obliga nimeni sa traiti in America.

      Inca ceva: eu nu sunt nici pe departe adeptul 100% al capitalismului american. Dar sus vedeti miliardari si asta va infurie. Ar fi bine sa vedeti si companiile din spate, care imping lumea inainte din punct de vedere tehnologic de 50 de ani. De ce sunt toate americane? De ce nu apar companiile astea in Europa, v-ati intrebat vreodata? Nu cumva am pierdut si noi, europenii, ceva pe drum?

      Finalmente: sa nu cumva sa ne loveasca ghinionul sa avem parte in viata asta de un capitalism a la China, ca o sa vi se para parfum capitalismul american.

        (Citează)

  4. Cred ca oamenii acestia cu afaceri din tehnologie sunt cei mai bogati doar din punct de vedere teoretic. Dar practic o mare parte din averea lor se bazeaza pe niste estimari de la Bursa. Insa daca ar vrea sa vanda actiunile pentru a obtine sa spunem 10 miliarde de dolari lichiditati, asta ar genera scaderea actiunilor si reducerea averii la jumatate.

    Vedeti exemplul cu Musk care a vandut anul trecut o parte din actiunile Tesla si a generat scaderea valorii companiei la jumatate fata de maximul anului 2022.

      (Citează)

    • Sunt bogati cam cum erau si crypto fratii.

        (Citează)

    • Nici nu prea are nevoie de bani că dacă vrea să-și cumpere ceva, ia pe firmă sau cumpără și garantează împrumutul cu acțiunile..

        (Citează)

    • Asta cu imprumuturile garantate prin actiuni este adevarata. Uite asa bogatii ajung si ami bogati pentru ca ei niciodata nu platesc impozit pe profit.
      Si saracii din patura medie a societatii fac scandal doar daca se discuta de impozitarea profitului potential. Asta pentru ca ei se identifica cu bogatii, desi acestia nu dau doi bani pe ei.

        (Citează)

  5. Buffet nu a investit in BYD?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus