un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Am folosit Sistemul de Garanție-Returnare RetuRO

8 Dec 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

43 comentarii

SGR, Sistemul de Garanție-Returnare, a devenit operațional în România pe 30 noiembrie. Pentru diverse ambalaje din sticlă, plastic și metal care conțin sucuri, apă, bere, vin și alte băuturi plătești acum o garanție de 50 de bani per ambalaj.

Garanția poate fi recuperată în două moduri: manual la casa de marcat, unde duci ambalajul gol și ceri banii înapoi, sau automat la dispozitivele de preluare care au fost montate prin diverse supermarketuri și hipermarketuri.

Eu am returnat o doză de Pepsi la un supermarket Penny. A mers totul ca la carte. Doza avea pe ea marcajul Ambalaj cu garanție al sistemului SGR. Recipiente fără acest marcaj nu se acceptă pentru că nu au fost purtătoare de garanție.

Am introdus doza, aparatul a preluat-o și i-a scanat codul de bare și a cântărit-o. Sistemul a decis că este totul în regulă și mi-a dat un bon valoric de 50 de bani în schimb.

M-am dus cu el teatral la casa de marcat ca să cer cei 50 de bani, ca să iasă acest clip. Bonul poate fi folosit și ca voucher valoric la plata unor cumpărături, desigur. Altădată n-aș mai face la fel, aș aduna mai multe recipiente și le-aș returna pe toate deodată astfel încât să iasă o sumă mai mare.

Noi nu folosim multe PET-uri pentru că avem filtru de apă pe chiuvetă, dar din când în când mai beau doze de suc și desigur sticle de bere, vin și alte băuturi. Înainte le aruncam la coșurile de reciclare. Acum i-am zis și Matildei să le colectăm separat ca să le duc la cel mai apropiat aparat de recuperat garanția.

 

Lucruri utile de știut:

♳ Nu toate ambalajele sunt deja purtătoare de garanție. Dacă nu au simbolul SGR “ambalaj cu garanție” pe ele, nu veți primi bani înapoi. O să dureze o vreme până când magazinele termină stocurile curente de băuturi fără garanție și le înlocuiesc la raft cu cele cu garanție.

♴ Nu veți plăti 50 de bani în plus dacă achiziționați un ambalaj care încă nu este purtător de garanție. Au coduri de bare diferite, iar casele de marcat ar trebui să știe diferența. Acum, dacă le cumpărați de la vreun mic magazin sau chioșc care nu are scanner, trebuie să fiți atenți ce bani dați.

♵ Ambalajele pe care le returnați nu trebuie să fie strivite, turtite sau altfel deteriorate. Motivul este simplu, aparatul trebuie să poată citi codul de bare de pe etichetă, iar turtirea lor ar putea îngreuna acest proces.

♶ În mod evident, nu se pot returna ambalaje fără etichetă pe ele. Eticheta este scanată pentru a fi verificată, deci nu o dați jos.

♷ Nu contează de unde ați cumpărat produsul, îi puteți returna ambalajul în orice unitate care le primește. Bonul valoric, însă, poate fi utilizat contra produse sau cash doar în magazinul în care ați returnat ambalajul și vi s-a eliberat acel bon. Puteți cumpăra o Cola din Penny și să returnați doza la un Mega Image, dar bonul pe care vi-l dă Mega în schimbul dozei poate fi utilizat doar în acel magazin. Așa știu eu.

♸ Site-ul oficial este returosgr.ro și putea fi mult mai bine făcut, dar sunt pe acolo și informații și Q&A utile.

 

În rest, sistemul nostru SGR pare foarte similar cu cel pe care l-am văzut în Germania acum câțiva ani, când am stat în casa unui prieten mutat acolo. Tot așa, duceai ambalajele reciclabile la scanat și primeai un bon valoric.

Consecința utilizării în Germania a unui astfel de sistem era că reveniseră recipientele de sticlă la putere. Sunt mai ușor de reciclat. Acolo apa plată și cea minerală se vindea mai degrabă la sticlă, iar oamenii își luau mici navete de 6 sticle. Aparatele de preluare retur aveau și o bandă mai mare pe care puteai pune direct naveta cu sticlele goale în ea. Treptat s-ar putea ajunge și la noi așa, cum a fost cândva.

asus s5507

    43 comentarii

  1. Radu ai putea sa faci un articol despre filtrele de apa pt chiuveta? Am vazut ca ai scris in articol ca voi aveti filtru. Ma intereseaza subiectul, sunt in cautare de asa ceva si sunt curios ce parerea ai tu

      (Citează)

    • Subscriu și eu pentru un articol cu filtrele de apa.
      Cost achiziție, cost montaj, la cât timp și ce cartușe se înlocuiesc etc

        (Citează)

    • Si pe mine m-ar interesa

        (Citează)

    • Cel mai simplu de folosit e un sistem de ultrafiltrare tip twist (e mult mai usor de inlocuit cartusele, fara riscuri de supurare etc), esentiale sunt 4 cartuse, restul sunt cam gargara.
      Am sa dau cu copy paste pe alocuri pentru ca mi-e lene sa scriu eu; dealtfel eu i-am recomandat lui Radu candva sa-si ia filtru din asta, acum nu stiu daca am avut vreo influenta sau nu.

      Concret:
      1. sedimente (polipropilena)
      2. carbune activ: clorul, substanțele organice și anumite pesticide. Îmbunătățește gustul și aroma apei filtrate. Cartușele reduc duritatea apei și concentrația metalelor grele.
      3. dedurizare si filtrare fier: reduce duritatea apei și scade concentrația de fier.
      4. ultrafiltrare 0.01 microni: Elimina sedimentele, Purifica apa, Elimina compusi organici, Elimina Bacterii, Elimina Virusi

      La apa din Bucuresti in general nu-i nevoie de osmoza sau alte minuni.

        (Citează)

    • Cartusul ala care reduce duritatea contine rasini schimbatoare de ioni, care inlocuiesc ionii de calciu si Mg cu ioni de sodiu.
      Sunt f bune pentru instalatii, dar din cate stiu eu nu se recomanda pentru apa potabila.

      Filtru de sedimente, de carbune, ceramic si eventual pe final o membrana de ultrafiltrare este setupul potrivit pt apa potabila din Bucuresti, care este ok in general vorbind (se fac analize saptamanale), doar ca na, tevile sunt vechi si pot avea sedimente etc.

        (Citează)

    • @Marean nu stiu ce sa zic, eu asa am cumparat acum 7-8 ani de zile, m-am documentat un pic, am citit si nspe mii de pagini pe softpedia pe threadul de rigoare, unde oamenii pareau ca stiu la ce se refera. Adica da, e cu nu stiu ce rasina, dar n-am citit pe nicaieri ca n-ar fi recomandat pentru consum; dimpotriva, cam orice sistem de filtrare se vinde are si un cartus din asta.

      Examplu – eu din astea folosec pentru dedurizare.:
      aqualine.ro/filtre-in-line/cartus-in-line-dedurizare-twist-aistro-2-tw.html
      filtro.ro/filtru-cu-sistem-twist-pentru-dedurizare-si-eliminare-fier

      Ah, am uitat sa mentionez, schimb cartusul de ultrafiltrare la 12 luni, iar pe celelalte la 6 luni.

        (Citează)

    • Nu sunt Radu, dar dacă vă interesează pot să vă spun eu câteva idei.

      Am un filtru cu osmoză inversă de la daraqua, dar din ce am mai citit diferența între branduri o face marketing-ul, toate sistemele folosind cam aceleași cartușe în diferite configurații. Al meu are filtru de 5 microni, de 1 micron, cu cărbune activ, cu carbon și unul cu membrană osmotica pentru filtrare, plus un cartuș pentru mineralizare. Kit-ul a inclus tot ce am avut nevoie pt montaj, bateria, dar și un vas de stocare de 5L. Acest vas mi se pare esențial, deoarece debitul “în timp real” este atât de mic încât îți trece setea până umpli un pahar de apă, să nu mai vorbim de o oală. Soacră-mea și-a instalat un filtru similar de la Zepter acum multi ani și a ajuns să nu îl prea folosească tocmai din acest motiv. Am văzut că mai este o variantă cu pompă, care are nevoie de curent, dar nu știu să vă spun cât de bine funcționează.

      A costat ~1000 de lei anul trecut în vară. Filtrele de 1 și 5 microni și cel cu cărbune se schimbă schimbă o dată la 6 luni și costă 90 de lei toate trei. Cel cu carbon și cel pt mineralizare se schimbă la 1 an și costă 160 de lei toate 5. Membrana osmotică se schimbă la 2 ani și costă 300 de lei. Eu stau la casă și mai am un set de cartușe cu polipropilenă și cu cărbune la intrarea conductei principale în casă. Prima oară când am schimbat cartușele de la filtru la 6 luni, acestea erau aproape curate, așa că am vorbit cu un reprezentant daraqua și am hotărât că e în regulă să le schimb pe toate 5 deodată, o singura dată pe an.

      Montajul se face foarte simplu dacă ai două mâini și poți urmări un tutorial pas cu pas pe Youtube. Filtrul a venit cu un furtun de vreo 3m care trebuie tăiat în segmente mai mici, care se montează cu cuple rapide conform săgeților ce îți indică direcția apei. Ai un robinet în T care se pune după robinetul general de sub chiuvetă și încă un colier pentru care trebuie să dai gaură cu un burghiu în scurgere, pentru eliminarea apei reziduale. La mine a durat vreo jumătate de oră tot procesul, fără să mai fi făcut asta și fără să fiu instalator. Despre montarea bateriei nu știu să spun nimic, pentru că aveam deja baterie cu 2 căi la chiuvetă și pur și simplu am cuplat furtunul de alimentare la ea.

      Apa mi se pare că “are gust” similar cu cea de la dozator și se simte diferența față de cea de la rețea. Nu știu cifre și date exacte, pentru că nu am testat-o. Se mai observă și pe vase – dacă fierb o oală cu apă de la rețea rămâne o dâră de calcar, pe când de la cea filtrată nu rămâne nimic.

      Având în vedere că beam cam 2 baxuri de apă pe săptămână, cred că a fost o investiție bună dar când am făcut casa nu am făcut nimic cu gândul la ROI, ci mai degrabă am vizat comfortul nostru pe viitor.

        (Citează)

    • Subscriu!

        (Citează)

    • Dorin:
      Radu ai putea sa faci un articol despre filtrele de apa pt chiuveta? Am vazut ca ai scris in articol ca voi aveti filtru. Ma intereseaza subiectul, sunt in cautare de asa ceva si sunt curios ce parerea ai tu

      Am scris https://www.nwradu.ro/2020/03/filtru-apa-osmoza-sub-chiuveta/
      Nu știu foarte multe despre el, fiind primit cadou la nuntă. Periodic vine cineva să schimbe filtrele, în rest nici o problemă din 2017 până acum.

        (Citează)

  2. Sincer, chestia cu ținut întregi și asa ii aiurea.
    La cât de moi sunt unele ambalaje, fix pentru că sunt reciclabile mai trebuie ținute și întregi.
    Eu as fi preferat să avem pubele ca lumea, curate, unde sa pot merge cu tortul de ambalaje, nu cu sacul cu sticle.
    Mno, csf umblăm cu sacul.

      (Citează)

  3. Asa ne place sa ne complicam si sa inghitim ca rățoii toate traznaile pe care ni le baga astia pe gat.
    Daca treaba asta va avea succes in ROMANIA, imi tai un koi in public.

      (Citează)

    • Asa e… ne taie traditia stramoseasca de a avea pogoane de peturi trudite cu sarg si sudoare la margine de fiecare sat, la fiecare mal de parau… pai de asta am murit noi la revolutie???

        (Citează)

    • Va avea pentru ca primesti bani pe ele, iar daca nu ti se baga pe gat ai fi avut in continuare luciul apei format din pet-uri.

        (Citează)

    • În teorie, da. În practică, e făcut să fie de ochii lumii. Peturile deja existente nu pleacă nicăieri. În cel mai bun caz vor fi ceva mai puține peturi noi. Era foarte simplu să dea cash, 50 de bani, orice pet, în orice stare. Nu, trebuie în stare perfectă, doar cele cu etichetă. Realistic, câte peturi neturtite poți duce o dată (pedestru)? 12, 20? „Starea perfectă” elimină din oamenii interesați pentru care 6-10 lei e o sumă.

      M-aș bucura ca realitatea să mă contrazică, dar mă îndoiesc. Personal strângeam peturile, turtite, într-un sac și când se adunau ajungeau în containerul de gunoi reciclabil. În mod sigur nu le voi păstra separat și nu mă voi trambala cu câte 6 sau 12 să-mi colectez cei 3-6 lei „garanție de bun cetățean”.

        (Citează)

    • daca te duci la magazin atat de de incat iti ajunge sa cumperi 1, 2 sticle o data, le poti lua si pe alea goale cu tine si lasa la aparat

      daca iti e lene sa le iei cu tine de fiecare data, ia cu lada / baxul => cumperi mai rar dar mai mult, duci inapoi mai rar dar mai mult

        (Citează)

    • Stau de vreo 5 ani prin Germania si nu ai idee cate peturi neturtite poti duce perpedes in 2-3 plase mari din rafie (1 eur plasa la supermarket). Adica poti sa duci muuulte. Adevarat, aia perpedes de obicei duc 10-15 intro plasa mica, cei cu mercedes si audi vin cu plasele de rafie.
      Cate vaicaralei pe toti prapaditii, sa nu se dea jos cumva din tractorul lor 20tdi

        (Citează)

    • E amuzant cum romanii sunt sceptici la un sistem care functioneaza f bine in vest de ani de zile.

      In Germania de exemplu este aproape o religie cu ambalajele astea, vei primi cu siguranta priviri dezaprobatoare daca te vede cineva aruncand la gunoi un recipient din asta reciclabil.

      Dar na, aia sunt zgarciti si saraci, nu ca romanii.

        (Citează)

    • Pai vezi, taman ca la noi nu se uita nimeni stramb daca le arunci in continuare la gunoi, in loc sa le duci la reciclare.
      Asta cu plimbatu ambalajului inapoi ptr aia 50 de bani, tre sa vina la pachet si cu alte masuri.
      Si ma gandesc strict la cazu meu, fac cumparaturi la supermarketuri in general. Sau online (numa luna trecuta am strans 39 sticle de sticla din online). Dar cel mai apropiat magazin e un d-asta mic de cartier. Inapoi la market n-o sa.merg cu ambalajele ptr ca na, distanta mai mare, lene, chestii. Asa c-o sa i le duc lu asta la magazin. Eu si tot complexu unde stau acu, vreo 1000 apartamente ))))))
      Dpmdv n-am o problema cu asta, da’ ala n-o sa fie prea fericit, cred. Nu face ala vanzare cata garantie tre sa dea inapoi pe ambalaje.
      Acu sa dea al de sus sa mearga treaba, ca poate se mai curata toate plasticele de pe coclauri.

        (Citează)

    • ah.. deci e pe lene…

      clasic… vrem o tara ca afara, dar sa nu inceapa de la mine…

      gg maestre

        (Citează)

    • @Blackskull
      Ce zici tu sunt probleme tipic romanesti: ti-e lene sa le duci.
      Desi mergi cu masina, evident.

      Na, daca ti-e lene ca atunci cand oricum mergi la cumparaturi cu masina sa iei si sacosa cu recipiente reciclabile, ce pot sa zic, nu pot sa zic nimic. Sper doar ca pt altii va fi diferit.

      Eu de exemplu trebuie sa le duc 1.5 km cu bicicleta aici in NL. De obicei fac asta copii, ca le raman lor banii, dar nu tot timpul.

        (Citează)

    • Voi atat ati inteles? Ca doar de lene n-as duce alea? Gizăs.
      Si chiar de-ar fi asa, lenea mea ar fi taxata cu 50 bani. Deci voi fi pedepsit.

        (Citează)

    • Blackskull:
      Inapoi la market n-o sa.merg cu ambalajele ptr ca na, distanta mai mare, lene, chestii.

      asa ai scris, asa am inteles

        (Citează)

    • Blackskull:
      Asa ne place sa ne complicam si sa inghitim ca rățoii toate traznaile pe care ni le baga astia pe gat.
      Daca treaba asta va avea succes in ROMANIA, imi tai un koi in public.

      Da, de ce să fim civilizați ca vesticii ăia pe care-i admirăm când putem trăi în gunoaie în continuare? Civilizația dezvoltată este bună doar de discutat și zis “la ăia n-ar fi fost posibil să “. De pus în practică nu prea are lumea chef, crede că trebuie să vină un Mesia și să pună țara la punct.

        (Citează)

  4. Ieri am trecut pe la cora/carrefour au 3 aparate cate unul pentru fiecare categorie: sticla, doze, plastic. Ce sa vezi, cel de plastic era blocat cu eroare sa contactezi personalul, plase cu sticle abandonate pe langa. Probabil deja sa plimbat cineva din parcare pana sus la magazin sa informeze ca aparatele sunt probabil pline sau defecte, sau pur si simplu nu avea chef lumea sa urce pana sus cu sticlele si dupa sa revina in parcare.

    Toata treaba adauga niste pasi cu posibile probleme pentru persoanele care au deja colectarea selectiva la casa sau bloc.
    Nu stiu daca sa investit in niste studii sa se gaseasca unde e problema in Romania (nu mondial ca aici lucrurile functioneaza altfel), unde ajung sticlele nereciclate si de ce.
    Daca ajung la groapa de gunoi, atunci problema e unde nu se face colectarea selectiva de catre companiile de salubrizare sau oameni si lipsa unui sistem de sortare la groapa precum in alte tari.
    La rau de exemplu in zonele cu alveola pentru pauze sunt inexistente pubele selective si daca ai noroc sa fie una e plina ochi.

    Sistemul eu l-am vazut in Novegia prima data ( https://www.acorecycling.com/blog/which-countries-will-have-deposit-return-schemes-be-fully-working-by-2030/ ) unde se pare ca e din 1970. Dar in acelas timp sunt multe tari care lipsesc de pe lista aia si care fac o treaba mai buna ca noi. Asa ca nu cred ca asta va fi solutia de efect major la noi, mai lipsesc niste piese din puzzle pe care le ignora statul dintr-ul motiv sau altul.

      (Citează)

    • Mihai: Ce sa vezi, cel de plastic era blocat cu eroare sa contactezi personalul, plase cu sticle abandonate pe langa.

      Este o perioadă de tranziție. Au nevoie și ăia de timp ca să-și dea seama de câte aparate este nevoie, ce fiabilitate au etc. Din start nu poate merge nimic perfect.

        (Citează)

  5. Apa filtrata nu e ok pt consum deoarece e saracita de minerale, vedeți mai jos în video

    Concret, de băut, cea mai recomandata e apa minerala.

    https://youtu.be/Xi8b0hcsPuA?si=HohYWqFnW74F-0ka

      (Citează)

  6. O precizare. Voucher-ul primit intr-un magazin de la un RVM (Reverse Vending Machine) poate fi utilizat sau preschimbat in bani in aceeasi retea de magazine, nu neaparat in magazinul din care l-ai obtinut. Mai exact, daca ai returnat o doza de bere cu marcaj SGR de la Lidl in Bucuresti poti folosi/preschimba voucher-ul in bani in orice alt magazin Lidl din tara.
    De asemenea, nu conteaza magazinul de la care ai cumparat produsul cu marcaj SGR -> de returnat il poti returna in orice magazin (inclusiv cele mici de cartier), fie la RVM-urile din supermarkets. Cu diferenta ca in magazinele mici preluarea se va face manual de care vanzator: predai ambalajul, primesti 50 bani.

      (Citează)

    • Informatii de pe Q&A ReturRO:

      —————————————————————————————————-

      Cum primesc garanția înapoi pentru ambalajele returnate?

      Atunci când returnezi ambalajele care fac parte din Sistemul Garanție-Returnare, ai următoarele opțiuni pentru a primi înapoi valoarea garanției, în funcție de metoda de colectare și preferințele tale:
      Pentru colectarea manuală, poți alege să primești valoarea garanției în numerar, voucher sau transfer bancar.

      Pentru colectarea automată, vei primi un voucher care reprezintă valoarea garanției. Acest voucher poate fi folosit pentru cumpărături în acel magazin sau, dacă preferi, poate fi schimbat în numerar. De asemenea, există opțiunea de a primi valoarea garanției prin transfer bancar.

      —————————————————————————————————-

      Sunt obligat să folosesc voucherul primit în același magazin?

      Da, voucherul poate fi folosit ca o reducere pentru următoarele cumpărături în același magazin unde ai efectuat returnarea. Ai însă și opțiunea de a-l schimba în numerar sau de a primi valoarea garanției prin transfer bancar.

        (Citează)

    • Serioux: Mai exact, daca ai returnat o doza de bere cu marcaj SGR de la Lidl in Bucuresti poti folosi/preschimba voucher-ul in bani in orice alt magazin Lidl din tara

      Cred că este ceva oferit de Lidl ca bonus, dar nu paria pe asta la toți comercianții.

        (Citează)

  7. Pentru cei care sunt dispusi sa renunte la cei 50 de bani, exista intotdeuna varianta sa le pui intr-un sac neturtite in fata portii si cineva le va lua si le va valorifica. La fel, se pot recicla si in modul anterior, prin aruncarea in tomberonul galben.

      (Citează)

  8. Nu contează de unde ați cumpărat produsul, îi puteți returna ambalajul în orice unitate care le primește. Bonul valoric, însă, poate fi utilizat contra produse sau cash doar în magazinul în care ați returnat ambalajul și vi s-a eliberat acel bon. Puteți cumpăra o Cola din Penny și să returnați doza la un Mega Image, dar bonul pe care vi-l dă Mega în schimbul dozei poate fi utilizat doar în acel magazin. Așa știu eu.

    But why? Sună cam restrictiv.

      (Citează)

    • Bonul ăla are un cod de bare pe el. Poate ține de gestiune, magazinul trebuie să arate că are 20 de sticle returnate în aparat și 20 de bonuri valorice în casa de marcat pentru ele, cine știe.

      Poate în timp se schimbă și asta, vom vedea. Țin minte că și la începuturile telefoniei mobile erau o mulțime de restricții de interoperabilitate.

        (Citează)

  9. Trebuia să fie o perioadă în care să pot băga la aparat și pet-uri fără marcaj returo, fără să-mi dea bani pe ele.
    Dar să le pot duce acolo, să nu fac două drumuri – și la returo și la containerul de pe stradă.

      (Citează)

    • Da, așa este. Oricum, trece perioada asta și vor avea toate cele produse local. Să vezi scandal când iei vreun Dr Pepper și este importat și nu are garanție.

        (Citează)

  10. Marean:
    E amuzant cum romanii sunt sceptici la un sistem care functioneaza f bine in vest de ani de zile.

    In Germania de exemplu este aproape o religie cu ambalajele astea, vei primi cu siguranta priviri dezaprobatoare daca te vede cineva aruncand la gunoi un recipient din asta reciclabil.

    Dar na, aia sunt zgarciti si saraci, nu ca romanii.

    In Germania e 0.5EUR garantia. (este 5x fata de Romania).
    Chiar daca nivelul de trai e diferit in Germania, costurile nu sunt de 5 ori mai mari. Asa ca incentive-ul pare a fi mult mai atragator in Germania.

      (Citează)

  11. Peredhil:
    În teorie, da. În practică, e făcut să fie de ochii lumii. Peturile deja existente nu pleacă nicăieri. În cel mai bun caz vor fi ceva mai puține peturi noi. Era foarte simplu să dea cash, 50 de bani, orice pet, în orice stare. Nu, trebuie în stare perfectă, doar cele cu etichetă. Realistic, câte peturi neturtite poți duce o dată (pedestru)? 12, 20? „Starea perfectă” elimină din oamenii interesați pentru care 6-10 lei e o sumă.

    M-aș bucura ca realitatea să mă contrazică, dar mă îndoiesc. Personal strângeam peturile, turtite, într-un sac și când se adunau ajungeau în containerul de gunoi reciclabil. În mod sigur nu le voi păstra separat și nu mă voi trambala cu câte 6 sau 12 să-mi colectez cei 3-6 lei „garanție de bun cetățean”.

    Daca puneau garantia 2 sau 3 lei sa vezi atunci cum nu mai arunca nimeni peturile si venea frumos cu ele sa-si ia garantia. Ca parca nimanui nu-i convine sa arunce pe geam 20-30 lei dati pe garantie la 10 peturi.

      (Citează)

    • Scopul nu cred că este să elimini 100% din PET-uri. Nu se va putea niciodată. Să vedem întâi câți returnează pentru 50 de bani și apoi garanția poate varia.

        (Citează)

    • Nu stiu ce sa zic. Poate ca nu la noi. Dar in alte parti scopul este sa elimini 100% PET-urile. Iar asta o spun din ce vad in jurul meu, adica nici un PET aruncat aiurea.
      Iar asta are de-a face cu fix ce am afirmat …. si anume ca pana la urma daca se vroia implementata de la inceput bine, trebuiau sa puna un pret mare pe garantie astfel incat sa “fii cumva fortat” sa duci PET-ul inapoi. Pentru ca nici neamtul nu ar duce PET-urile inapoi pentru 5-10 centi ;)

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus